Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Shaw månadens spelare; CL-truppen bekräftad; Hur kommer Brexit påverka?

En hel drös spelare har gett sig iväg på landslagsuppdrag, i dagens nyhetssvep fokuserar vi extra på en av dem, nämligen han som blev vald till månadens spelare i United: Luke Shaw. Shaw har pratat med media och gett oss tämligen raka och ärliga svar på hur hans situation är och i princip har varit sedan benbrottet för tre år sedan.

Utöver Shaw har vi också fått bekräftat Uniteds Champions League-trupp som egentligen är skrällfri, vi rapporterar att Michael Carrick släpper en bok samt spekulerar en hel del i hur Brexit kommer påverka Premier League och hur FA faktiskt återfår lite av sin makt mot Premier League på grund av Storbritanniens lämnande av EU.

Shaw månadens spelare – och nästan utan ben

Luke Shaw har utsetts till månadens spelare i Manchester United för augusti, en utmärkelse som inte kan förvåna någon då han varit Uniteds klart bästa spelare i de fyra matcherna som spelats. Tyvärr med för lite konkurrens från övriga spelare, men ingen skugga skall falla över Shaw som visat att han skall vara den givna vänsterbacken i laget, vilket nog förvånar många som hade gett upp på honom efter ett par skadefyllda och allmänt misslyckade år.

Att han skulle imponera i säsongsupptakten var inget vi såg tecken på under försäsongen, då han såg direkt dålig ut med bollen stundtals. Men förmodligen kom det sig av att han spenderat hela sommaren med fokus på fysträning, och han helt enkelt var nedtränad med fullt fokus på att komma i form till säsongsstart. Något han alltså gjort och också belönas för.

De fina insatserna gav honom också en plats i det engelska landslaget igen (mer om alla landslag läser ni i Landslagskollen) där han nu skall försöka imponera på Gareth Southgate för att också göra vänsterbacksplatsen där till sin.

Embed from Getty Images

I samband med landslagssamlingen har Shaw träffat media på en presskonferens, och att höra honom prata med media är alltid en fröjd att göra då han är en av få spelare i Manchester United (kanske tillsammans med Ander Herrera) som faktiskt säger något annat än standardklyschor enligt formulär 1A när han pratar med media. Vi tar några citat från honom här, hela presskonferensen kan ni se nedan.

Hur svåra har de senaste åren varit för dig, efter det hemska benbrottet för tre år sedan? ”Väldigt svåra så klart, jag har haft två eller till och med tre oturliga år, men nu är det i det förflutna och jag ser bara framåt. Jag känner mig bra, känner mig i bra form och mitt självförtroende är tillbaka och detta är bara starten på säsongen och som jag så; de saker som hänt, att jag inte spelat och så tillhör det förflutna och nu fokuserar jag på framtiden och att förbättra mig själv som spelare och person.”

Du har gjort lite förändringar, med en kostrådgivare och din hälsa. Hur mycket har det hjälpt dig och vad har du förändrat? ”Ja så klart mycket. Gällande kostsidan vill jag inte påstå att jag gjort stora förändringar för jag har alltid tänkt på den sidan, men så klart har jag tagit bort några av de ”silly things” jag gjorde. Men jag tränar som jag alltid gjort. Jag säger alltid att jag är en som tränar hårt och vill förbättra mig varje dag. Förra säsongen blev det inte många chanser, men denna säsong har jag fått starta med fyra matcher med 90 minuter vilket jag inte fått på länge. Så det känns bra att ha fått min fysik tillbaka och jag ser fram emot resten av säsongen.”

Du säger ”silly things”, gäller det vad du äter, dricker eller din livsstil? ”Det vet väl ni eftersom det alltid stått i nyheterna. Men så klart, läskedrycker och så. Som jag så, det var i nyheterna för några dagar sedan på något sätt, jag vet inte hur, men folk säger att jag dricker läsk och äter snacks. Personligen tycker jag inte det är sant, men det är sådana historier som hittats på om mig. Men som jag sa, jag har förändrats mycket, inte bara på plan utan också utanför. Jag har mognat, jag har växt upp – man kan säga att jag gått från att vara ett barn till att vara en man och jag vet vad jag måste göra för att pusha mig själv.”

Du verkar ha en tightare relation med Mourinho nu, hur mycket har han hjälpt dig nå ditt bästa? ”Mycket. Självklart, det var två tuffa år, men mentalt har det gjort mig starkare och fått mig att vilja bevisa att jag kan göra de saker han några gånger sagt att jag inte kan göra. Och just nu känner jag mig positiv och bra, och som sagt fokuserar jag på vad som komma skall och fortsätta träna hårt. Det är egentligen det.

”Jag tror han ibland blev frustrerad på mig för att han visste att jag kunde göra bättre ifrån mig, och när jag ser tillbaka på det tänker jag att han kan ha rätt. Men jag vill inte fokusera på det nu, jag pratade med honom före säsongen och han sa att han ville att jag skulle stanna och kämpa för min plats och det motiverade mig mycket.”

Se hela Shaws presskonferens här.

Något som The Guardian skriver om är hur allvarligt benbrottet med efterföljande komplikationer faktiskt var. Enligt Shaw var han nära att förlora benet på grund av blodproppar i benet. Han behandlades i Holland där benbrottet ägde rum, och hade han flugit tillbaka vid fel tillfälle hade två blodproppar kunnat göra att han förlorade benet, något han inte fick veta förrän sex månader senare då läkarna informerade honom om det, Vi tackar vetenskapen för läkarnas kunskaper idag. Läs hela Guardians artikel här.

Champions League-truppen bekräftad

Igår bekräftades Uniteds trupp till säsongens Premier League, idag skickades också listan för Champions League in. Dessa spelare är med på listan.

Målvakter: David De Gea, Lee Grant, Sergio Romero
Försvarare: Antonio Valencia, Matteo Darmian, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Eric Bailly, Phil Jones, Chris Smalling, Marcos Rojo, Luke Shaw
Mittfältare: Juan Mata, Jesse Lingard, Paul Pogba, Andreas Pereira, Fred, Ander Herrera, Marouane Fellaini, Nemanja Matic, Scott McTominay, Ashley Young
Anfallare: Alexis Sanchez, Romelu Lukaku, Anthony Martial

Det mest noterbara är givetvis att Marcus Rashford inte står med. Han får så klart spela ändå, alla spelare som tillhört klubben i mer än två år och är födda efter 1 januari 1997 får spela för klubben i Champions League. Vilket alltså betyder att Rashford (född i oktober -97 och har tillhört klubben sedan 2005) och i princip alla reservlagsspelare är tillgängliga för matcherna om Mourinho skulle vilja spela dem.

VAR testas

Premier League har bestämt sig för att testa VAR under 15 matcher den här säsongen, med start efter detta landslagsuppehåll. Vilka matcher som det kommer användas i är i nuläget oklart, vi vet alltså inte om det kommer äga rum på någon Unitedmatch.

Hur kommer Brexit påverka Premier League?

Brexit, alltså när Storbritannien lämnar EU, närmar sig med stormsteg. Den 29 mars 2019 (alltså innan denna säsong är över) kommer landet lämna unionen om inte någon form av mirakel inträffar, och exakt hur detta påverkar Premier League är i nuläget oklart. Den fria rörlighet av arbetskraft som finns inom EU, som alltså tillåter spelare från andra EU-länder att skriva på för Premier League-klubbar utan att behöva arbetstillstånd, kan potentiellt försvinna.

Skulle Premier League inte få något undantag (alltså att spelare från EU-länder fortfarande får värvas utan arbetstillstånd) skulle det inte bli omöjligt att värva spelare från EU-länder, men spelaren som skall värvas måste antingen spela regelbundet för ett landslag rankat topp 60 i världen, eller så måste transfersumman eller spelarens lön överstiga medianen på spelarens position för att han skall få arbetstillstånd, precis som reglerna säger för icke-EU-spelare just nu. Vilket exempelvis skulle stoppat spelare som N’golo Kanté, Riyad Mahrez (född och uppväxt i Frankrike) och Marcos Alonso från att värvas till Premier League, om dessa regler gällt då. Faktum är att sedan Premier League startade har 1022 övergångar med EU-spelare skett, enligt Laurie Shaw på Harvard som forskat på detta skulle en majoritet (591 spelare) inte uppfyllt kraven för att få arbetstillstånd. Så det är ingen liten grej vi pratar om.

Det skulle inte heller vara möjligt att värva spelare under 18 från andra europeiska länder, så United hade inte kunnat ta in spelare som Tahith Chong, Tom Fosu-Mensah, Paul Pogba (första gången) eller Andreas Pereira.

Och här kommer en spännande detalj in, som Sam Wallace på The Telegraph skriver om, och det är att FA och Premier League till viss del kan ha olika viljor när det kommer till Brexit – eller snarare att FA lite kan se sin chans att ”tvinga” fram lite mer fokus på engelsk fotboll.

För Premier League drivs inte direkt av FA (läs här eller här för kort förklaring till förhållandet mellan PL och FA), men FA är tydligen den part som måste förhandla mer regeringen när det kommer till Brexit (varför förstår jag inte riktigt, men jag litar Sam Wallace i nuläget).

Och eftersom FA vill att de engelska landslagen skall bli mer framgångsrika ligger det i deras intresse av att fler engelska spelare får spela i Premier League, något som det stadigt blir färre av då klubbarna gärna värvar in färdiga spelare utifrån istället för att ta upp egna spelare. FA vill dock inte ”förstöra” för Premier League skall tilläggas, de har naturligtvis även ett intresse av att Premier League och dess varumärke fortfarande är det starkaste inom fotbollsvärlden.

Det som Wallace just nu verkar se som troligast är att FA kommer begära att antalet spelare som är ”home grown” höjs från de åtta som just nu är kravet, potentiellt upp till tolv vad jag har sett. Så att alltså tolv spelare i den 25-mannatrupp som skickas in till FA måste ha spelat minst tre år i en engelsk klubb innan de fyller 21 (det finns också prat om att skärpa reglerna för hur man blir home grown, men det tar vi en annan gång). Och eftersom att värvningar av utländska spelare som är under 18 med största säkerhet kommer förbjudas när Brexit väl är ett faktum så lär det innebära att vi får se fler engelska spelare i Premier League framöver, något som undertecknad inte har något emot alls.

Allt detta skall dock tas med ett par nypor salt, vi vet ännu inte hur Brexit kommer påverka Premier League. Men någon påverkan, det kommer det absolut ha.

Självbiografi vid 37

Michael Carrick ansluter sig till klubben av fotbollsspelare som skriver en självbiografi. Between the Lines heter boken och släpps den 18 oktober.

Som den fina människa Carrick är skänker han alla sina* intäkter från boken till Michael Carrick Foundation.

*Bokförlaget verkar inte ha några tankar på att skänka några av sina intäkter i nuläget.

Gomes nominerad

I reservlagsserien har Angel Gomes nominerats till månadens spelare för augusti månaden. Grattis till det.

Mourinho i Nyon

José Mourinho är i Nyon för möte med elittränare. Som vanligt har han en förmåga att hamna i centrum, även om det den här gången ”bara” var rent bildmässigt.

Beckham annonserar sin klubb

Det har länge varit prat om David Beckhams nya fotbollsklubb som skall spela i Miami. Den skall heta ”Club Internacional de Fútbol Miami” men skall i folkmun kallas Inter Miami CF. Enligt de romerska siffrorna ”MMXX” som finns med i klubbloggan så ser det ut som att den kommer göra sin första säsong 2020.