Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Funderingar.

Då var det dags igen, Derby County och ligacupen väntar. Det fanns en tid när jag tyckte matcher mitt i veckan var höjden av vardagslyx. Just nu är jag ganska likgiltig, och känslan är att matchen senast har en viss skuld i det. Ska dock försöka peppa igång lite, dels för att ni inte ska tråkas ihjäl och dels för att dagen och kvällen inte ska bli helt olidlig. Så here goes, Derby it is!
Jag sitter och funderar på ett par saker. Den första är hur vi ska förhålla oss till en turnering som ligacupen i nuläget. För mig har just ligacupen egentligen inget större värde. Självklart roligt de gånger vi vunnit den, men givetvis är den inte lika värdefull som övriga titlar vi slåss för att ta hem. Det är fortfarande väldigt tidigt på säsongen, egentligen alldeles för tidigt för att dra några som helst slutsatser kring vår ligaplacering, men det kan likväl vara intressant att spekulera i hur viktig exempelvis ligacupen blir de säsonger ett eventuellt titelrace känns avlägset. Säsongen 2018/2019 är ingen poängmässig succé so far. Som vi var inne på i förra inlägget ligger vi redan 8 poäng bakom Liverpool som för tillfället ockuperar förstaplatsen. Det hintar om att detta inte kommer bli säsongen då vi tar Det Stora Steget som vi sett fram emot så mycket, och som Mourinho implicit lovat att vi skulle ta.
Det jag funderar på är således; hur värdefull är en turnering som ligacupen i förhållande till en andraplats i ligan? Eller en tredjeplats? Fjärdeplats? Är det värt att komma fyra istället för tvåa i ligan för att ha chans på seger i ligacupen? Det är väl bättre att åtminstone kamma hem ligacupen om allt annat skiter sig, än ingenting alls? Jag brukar hamna i den här typen av funderingar när cuperna drar igång, och såhär tidigt på säsongen blir tankarna extra spekulativa. Men det är något som är värt att fundera på.
Den andra saken jag tänker på är hur Mourinho resonerar kring samma fråga, och vad det får för konsekvenser i laguttagningar och rotation på spelare, och slutligen hur det påverkar berörda spelares tro på Mourinho, och deras relation till honom. Jag är osäker. Det jag hoppas är att vi får se en hel uppsjö förändringar från matchen mot Wolves, men lägger in en disclaimer för att variationen kan bli minimal, främst för att Mourinho kanske känner mer press än vad han visat på sistone. Mitt hopp är att vi startar med Romero i mål, och en backlinje bestående av Dalot, Bailly, Smalling och Young. Dalot för att jag verkligen vill se mer av honom, och Young för att det ska vara tydligt att platsen som vänsterback tillhör Shaw när det verkligen gäller, och när ligacupen spelas eller andra bra tillfällen att vila Shaw uppstår är det Young som är vikarien. Matic, McTominay och Fred startar med stor sannolikhet, framåt är det mer oklart.
Lukaku gjorde ingen jättematch senast, kanske den blekaste insats jag sett honom göra i United, men faktum kvarstår att han gjort fyra mål hittills, vilket man får säga är ett godkänt facit så långt, och dessutom bara är den sista länken i en lång kedja av ickefungerande konstellationer. Något att tänka på om man är en av de som envisas med att kritisera honom, även när målen trillar in. Hur som helst, jag tänker att Mourinho fortsätter med Lukaku, och även startar med Mata och Martial.
Bara ett par timmar kvar till match, snart dags att packa ihop sig från jobbet och rulla hemåt. På återhörande efter matchen!