Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Derby County 2-2 (7-8)

Embed from Getty Images

Det blev en fruktansvärd kväll. Fruktansvärd på så många sätt. Redan innan avspark hade kriget kommit då Mourinho deklarerat sitt ocensurerade missnöje med sin lagkapten. Vi gick sedan till slakt mot ett Derby som triumferade på slagfältet medan vi bara handfallet tittade på. När krutröken lagt sig hängde Romero på galgbacken och truppens manfall var så gott som 100 %.

Mourinho vs. Pogba

Bara timmar innan avspark blev det fart i den rödklädda skvallerhörnan efter att reportrar från The Times och ESPN samstämmig rapporterat att Mourinho slagit den slutgiltiga spiken i kistan för Pogba, åtminstone för en Pogba i egenskap av kapten i Manchester United.

Anledningen till Mourinhos drastiska agerande ska ha orsakats av att Pogba, efter matchen mot Wolves, gått ut och kritiserat tränarens spelplan och efterfrågat ett mer offensivt spel. Kritik är sällan något som Mourinho står till förfogande för och så inte heller denna gång. Han kontrade således, enligt källor, genom att säga till sina spelare att Pogba inte kommer vara kapten eftersom han inte representerar vad en kapten är och att Manchester United är större än en spelare.

Plotten kan sedan ha tyckts tjockna ytterligare då det stod klart att Pogba inte fanns med i kvällens trupp, inte ens på bänken. Men det gjorde inte heller spelare som Lindelöf, De Gea eller Luke Shaw, vilket var föga förvånande. Efter ett tajt schema med både Premier League och Champions League gav man chans till vila.

Embed from Getty Images

Men huruvida Pogba får fortsätta att vila på läktaren så länge som Mourinho står vid rodret återstår att se. Vi kan bara konstatera att det inte ser särskilt ljust ut om man önskar se dem båda tillsammans under en lång till framöver i klubben.

Pigg start och tidig ledning

Ut ur askan och in i elden. Det rådde inga tvivel om att inledningen på matchen var vår. Det var ett hungrigt United som klev ut på planen för att inleda ligacupsäventyret med en säker seger. Så såg det också ut att bli, åtminstone under matchens första minuter.

United inledde i ett högt uppskruvat tempo och det blev farligt direkt, som en repris av avslutningen dem båda lagen emellan i FA-cupen i januari. Martial tog emot bollen och fick gott om både tid och utrymme för att lägga den till rätta och sedan servera en Lukaku inne i straffområdet. Dessvärre var Lukakus nick, i sedvanlig ordning, hård men inte särskilt väl placerad vilket innebar att den gick rakt i famnen på målvakten Scott Carson.

Embed from Getty Images

Missad chans till trots fortsatte hemmalaget att ånga på och bara minuten senare tog man den åtråvärda ledningen i matchen. Matchen hade alltså inte pågått i mer än tre minuter innan Mata slog in 1- 0, lugnt och kontrollerat med bredsidan. Målet kom efter ett snabbt och rappt uppspel som inleddes av Martial. Bollen leddes vidare till Lukaku som med klacken kunde skarva den vidare till Lindgard för att slutligen hamna hos Mata. Bollen sköt som en oljad blixt förbi Derbyspelarna och mellan Unitedspelarna och helt plötsligt blev det mål.

Embed from Getty Images

Målet stärkte Mata som fortsatte att tugga på framåt i sällskap med framförallt Martial. Men spelet lugnade så sakteliga ner sig och man försökte att sänka tempot och fokusera på att hålla bollen. Det gav motståndarna både en och två chanser då United stundtals verkade somna till och släppte förbi både en och två (långsamma) långlöpningar. Men oron hägrade framförallt högt i plan där Nugent fanns, ständigt tuggandes på offsidelinjen och dessutom relativt obevakad av Uniteds försvarare.

Målvaktstavlorna

Redan under den första halvleken, då United trots allt hade något sånär kontroll på läget, kändes Romeros spel inte helt övertygande. Han kändes ringrostig i sina ingripanden och osäker i sina uppspel.

Embed from Getty Images

När den andra halvleken drog igång spelade Derby ut United totalt och Romero inte minst. Gästerna satte hård press på Uniteds försvarare och man lyckades knappt ta sig upp på offensiv planhalva. Det osade kvittering, och mycket väl. I 59 minuten, på fast situation några meter utanför straffområdet, påbörjades förnedringen. En felplacerad Romero fick se sig totalt ägd av den 21-åriga Wilson som med kort ansatts och stenhård träff skruvade in bollen i målvaktens vänstra hörn. Det är utan tvekan ett skott som Romero ska vara med på, som han till och med bör ta. Ett tveklöst misstag från argentinaren.

Embed from Getty Images

Katastrofen fortsatte sedan. Knappa tio minuter efter Romeros första tavla målade han en hel Picasso när han lämnade sitt eget straffområde men ändå tog till händerna för att rädda ett skott. Solklart rött kort. Romero ute ut matchen, borta från planen, kastad långt in i någon skrubb i Old Traffords katakombers.

Med en man mindre på plan och Lee Grant i målet fortsatte Derby att tugga på för att ta ledningen i matchen. United däremot verkade inte särskilt pigga på att avgöra under ordinarie matchtid utan hade ställt in siktet på en direkt straffläggning (nytt påfund i ligacupen). Taktiken höll dock inte utan Derby avgjorde med fem minuter kvar.

Embed from Getty Images

1 – 2 på resultattavlan och fem minuter kvar att spela. De tillresta Derby-supportrarnas röster ekade inne på Old Trafford medan Mourinho bara kunde se på medans hans första förlust någonsin mot Derby County tickade allt närmre. När det sedan meddelades sex minuters tilläggstid kändes lidandet onödigt långdraget. Men det var under dessa sista skälvande minuter som vändningen kom.

Straffläggning

I 95 minuter dök en blonderad belgare upp i straffområdet. Fellaini hade krigat sig fram till den absoluta frontlinjen och satte pannan på bollen. 2 – 2 var ett faktum och det tändes en strimma av hopp. Men vad det egentligen var var bara en uppskjuten förlust.

Embed from Getty Images

Straffläggningen blev en utdragen historia där det för en stund såg ut som att vår tredjemålvakt Lee Grant kanske skulle få bli vår första målvakt någonsin att lägga en straff. Men så blev det inte. Efter att Derby inlett straffläggningen säkert och United sedan hållit jämna steg så kom den åttonde rundan. Försvararen Keogh hade, något skakigt, satt gästernas åttonde raka straff i maskorna när Jones klev fram. Jag väljer nu att gå rakt på sak och konstatera att Jones missar och United förlorade således med totalsiffrorna 9 – 10.

Ridå!