Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Newcastle United

Embed from Getty Images

Manchester United tar emot Newcastle på lördag kväll i en oerhört viktig match – för båda lagen. United har inte vunnit på de fyra senaste matcherna och kryssade senast, mållöst, mot Valencia i Champions League. Newcastle i sin tur ligger på en delad sistaplats i tabellen med endast två poäng inspelade.

Ska United lyckas gå till landslagsuppehåll med lite vind i seglen? Blir detta José Mourinhos sista match i klubben? Kan Rafa Benitez styra sitt Newcastle till säsongens första trea? Några av dessa frågor, och fler därtill, ska vi förhoppningsvis kunna reda ut här nedan.

Manchester United

Manchester United går som sagt in i matchen mot Newcastle utan att ha lyckats vinna någon av de fyra senaste matcherna. Kritiken mot José Mourinho bara ökar och det är långt ifrån en harmonisk spelartrupp som ska kliva in på Old Traffords gröna matta på lördag.

Viss media, såsom exempelvis Independent, menar att det är under det kommande landslagsuppehållet ett beslut gällande Mourinhos framtid kan fattas. Andra tidningar, såsom The Guardian och ESPN, menar att den portugisiska managern sitter säkert – än så länge.

Embed from Getty Images

Oavsett utfall i tränarfrågan så har vi ju faktiskt en match som ska spelas, en match som på många vis är oerhört viktig för hur fortsättningen av säsongen ska formas. United har definitivt inte råd att tappa mer mark mot toppen av tabellen, där jag framförallt nu ser den här säsongen som en kamp om en Champions League-plats (topp 4).

Det är inte där jag – eller någon annan United-supporter – egentligen vill att klubbens ambitionsnivå ska ligga, men det är dessvärre den bistra sanningen. Vi är helt enkelt inte bättre än såhär i oktober 2018.

I matchen mot Valencia i veckan testades Alexis Sanchez i högerpositionen i anfallet, en position han knappt används i sedan han kom till klubben i januari. Chilenaren har inte på långa vägar levt upp till de förväntningar som funnits, men om han kan få ett antal matcher i den positionen finns det en chans att det till sist kan bli väldigt bra.

Embed from Getty Images

Den förre Arsenal-spelaren firade stora triumfer på högerkanten i både Udinese och Barcelona innan han lämnade för ”The Gunners” och mestadels användes till vänster eller i anfallet. Kan han hitta tillbaka till gammalt fint slag som högerytter, så både löser det en problematisk lagdel samt friar upp utrymme för både Anthony Martial och Marcus Rashford – detta i en position de båda trivs väldigt bra i.

Jag både tror och hoppas att laget offensivt ställs upp på ett liknande sett som senast. Rashford såg pigg ut mot Valencia och förtjänar att åter få chanser, i min mening. Personligen hade jag placerat Romelu Lukaku, som haft en tung period, åt sidan – men sannolikheten att det sker är i princip lika med noll.

I övrigt känns backlinjen hyfsat självskriven, i min bok. Luke Shaw är gjuten till vänster och centralt bör Eric Bailly och Chris Smalling åter få chansen. Antonio Valencia som inte varit i något vidare slag den här säsongen borde egentligen sättas åt sidan till förmån för Diogo Dalot, men känslan är att Mourinho väljer rutin före potential här.

Embed from Getty Images

Centralt i banan hoppas jag för allt vad jag är värd att United-managern INTE startar Nemanja Matic OCH Marouane Fellaini igen. En av dom får anses okej, för att balansera upp mittfältet, men båda två (som var fallet senast) är ett sånt ofattbart slöseri på offensiv kraft att jag inte vet vad. Sätt in Fred där, tack. Den tredje mittfältsplatsen erhåller givetvis Paul Pogba, något annat vore tjänstefel.

Möjlig startelva (4-3-3):
De Gea
Valencia, Bailly, Smalling, Shaw
Fred, Matic, Pogba
Alexis, Lukaku, Rashford

Newcastle United

Det klassiska laget från norra England har öppnat säsongen knackigt och har endast lyckats skramla ihop två ynka poäng så här långt. Det svart-vit-randiga laget har dock haft ett ovanligt tufft spelschema under säsongsinledningen – där man bland annat ställts mot Tottenham, Chelsea, Arsenal och Manchester City.

Den senaste matchen förlorade ”The Magpies” mot Leicester City på hemmaplan med klara 2-0, vilket publiken inte var nöjda med, föga förvånande.

Embed from Getty Images

Lagets största stjärna är i det här fallet ingen spelare, utan snarare managern Rafa Benitez. Ex-Liverpool-tränaren har supportrarnas fulla stöd, men har samtidigt totalt saknat den nödvändiga uppbackning som krävts från klubbägaren Mike Ashley.

Mönstret går sannerligen att känna igen – det var precis samma visa förra säsongen. Den gången lyckades Benitez, smått mirakulöst, att hålla klubben kvar i högstadivisionen. Det var i slutändan inte poängmässigt nära att klubben degraderades, men ser man till spelarmaterialet var det sannerligen en bedrift att hålla sig såpass långt över nedflyttningsgränsen som man faktiskt gjorde – Newcastle slutade 10:a.

Årets säsong har, som sagt, öppnats riktigt tungt rent poängmässigt för Newcastles del. Offensiven har i stor del varit obefintlig, men det ramstarka försvar som manager Benitez sammansvetsat har intressant nog förlorat alla matcher mot topplagen (som nämndes ovan), med 2-1 i alla dessa matcher. Det har i samtliga fallen sett oerhört svårt ut för motståndarlaget att bryta ned det väl synkade försvarsspelet, vilket Manchester United definitivt kommer att få erfara. Var så säker.

Embed from Getty Images

Newcastle plockade, sent in på fönstret, in Salomon Rondon från nedflyttade West Bromwich. Den 29-åriga anfallaren har under sin tid i Birmingham-laget varit ett ständigt problem för Premier Leagues försvarspelare, med framförallt sin tyngd och power. Turligt nog, för Uniteds del, ser Rondon ut att missa matchen på Old Trafford med en lårskada.

I den venezuelanska landslagsmannens frånvaro lär Rafa Benitez starta med Joselu. Den spanska anfallaren rosade inte marknaden i fjol och är en spelare som jag personligen fruktar klart mindre än sin anfallskollega. Joselu har dock öppnat säsongen helt okej med sina två mål hittills och bör givetvis inte underskattas.

Möjlig startelva (4-4-1-1):

Dubravka
Manquillo, Lascelles, Clark, Ritchie
Atsu, Diamé, Shelvey, Kenedy
Perez
Joselu

Historik

Senast lagen möttes, i februari i år, vann Newcastle på hemmaplan med 1-0 efter att Matt Ritchie skjutit in matchens enda mål. När lagen senast möttes på Old Trafford, i november 2017, vann United enkelt med klara 4-1. Målskyttar då var Anthony Martial, Chris Smalling, Paul Pogba och Romelu Lukaku. Dwight Gayle stod för Newcastles enda mål.

Innan Newcastle slog Manchester United i februari, så hade ”The Magpies” inte vunnit mot den tjugofaldiga ligamästaren sedan 2013.

Visste ni att…

 • …Newcastle endast vunnit 1 av de senaste 36 matcherna på Old Trafford. United har vunnit 26 av dem och det har slutat oavgjort 9 gånger.
 • …José Mourinho har vunnit alla sina 7 hemmamatcher mot Newcastle genom åren.
 • …Rafa Benitez har vunnit 6 av sina 9 senaste matcher mot Manchester United.

Matchfakta

Manchester United
Newcastle United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Lördagen den 6 oktober 2018, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Herrera (okänd skada)
 • Lingard (okänd skada)
 • Young (okänd skada)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 10:e3-1-310-1210
Hemma:13:e1-1-13-54
Bästa målskytt: Lukaku (4)
Disciplin: 11 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V15/9WatfordBPL2-1
V19/9Young BoysBCL3-0
O22/9WolvesHPL1-1
O25/9DerbyHLC2-2[2]
F29/9West HamBPL1-3
O2/10ValenciaHCL0-0
[2] Derby vann 8-7 på straffar.

Newcastle United

Skador:

 • Lejeune (knä, våren 2019)
 • Rondon (lår, mitten oktober)
Tveksamma:

 • Dummett (ljumske)
 • Fernandez (ljumske)
 • Yedlin (fot, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 18:e0-2-54-102
Borta:15:e0-2-11-22
Bästa målskytt: Joselu (2)
Disciplin: 8 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F26/8ChelseaHPL1-2
F29/8NottinghamBLC1-3
F1/9Man cityBPL1-2
F15/9ArsenalHPL1-2
O22/9C PalaceBPL0-0
F29/9LeicesterHPL0-2

United mot Newcastle

Totalt: 16584-39-42322-235
Premier League: 4626-14-692-47
Hemma: 8150-21-10187-88
SENASTE MÖTENA
O2015-08-22HPL0-0
O2016-01-12BPL3-3
V2017-11-18HPL4-1
F2018-02-11BPL0-1
SENASTE HEMMAMATCHER
F2013-12-07HPL0-1
V2014-12-26HPL3-1
O2015-08-22HPL0-0
V2017-11-18HPL4-1

Domare: Anthony Taylor

Assisterande: Holmes, McDonough, fjärdedomare: Dean.
M
PL 2018/19:727002
PL 2017/18:201703111947
PL totalt:2793016
Snitt (2016-18):3,50,050,090,24
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:231715
Dömt Newcastle:17539