Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Chelsea – Manchester United (offensiv vs defensiv)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Chelsea. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2018/10/20 16:00

Chelsea – Manchester United

Premier League, omgång 9 • 2018-10-20, 13.30 • Stamford Bridge, London • domare: Mike Dean

 

Avspark: 13.30 • Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

 

Manchester United

De Gea; Young, Lindelöf, Smalling, Shaw; Matic, Pogba; Rashford, Mata, Martial; Lukaku

Avbytare: Romero, Bailly, Darmian, A. Pereira, Fred, Herrera, Alexis

Chelsea

Kepa; Azpilicueta, Luiz, Rüdiger, Alonso; Jorginho, Kovacic, Kanté; Willian, Morata, Hazard

Avbytare: Caballero, Cahill, Zappacosta, Fabregas, Barkley, Pedrp, Giroud

Updated: 2018/10/20 12:34
 • 0
 • Share


2018/10/20 16:00
Tack för idag

En mer eller mindre usel första halvlek, vad än Mourinho tycker, följdes upp av 45 väldigt bra minuter gör att ett oavgjort sammantaget kanske är rättvist. Men när man leder fram till 95.30 så är det så klart oerhört surt att inte få med sig alla poäng.

Men skall vi se det positivt så är det ju bra att få med sig en poäng borta mot Chelsea, det är ändå en arena de flesta kommer få med sig noll poäng ifrån.

En tuff vecka är inledd, en poäng här och faktiskt ett okej spel, det får vi försöka ta med oss när ilskan över avslutningen lagt sig.

Med detta tackar vi för idag. Snackisarna är ute, läs dem. Spelarbetygen kommer om några timmar.

Updated: 2018/10/20 16:01
 • 0
 • Share


2018/10/20 15:53
En ursäkt

Jag missade att hänga med i slutet av intervjun, men Mourinho sa också att Chelseas ledare bett om ursäkt för vad han gjorde efter kvitteringen och Mourinho accepterade det.

Det var väldigt skönt att Mourinho valde att fokusera på matchen istället för att dra en rant om vad som hände där.

 • 0
 • Share


2018/10/20 15:50
José Mourinho efter matchen

José Mourinho pratade med Sky Sports efter matchen.

En match där man nästan kommer minnas vad som hände på bänken de sista sekunderna än vad som hände på planen, vad har du att säga om det? ”Jag kan säga att de 97 minuterna var så bra att du måste fokusera på det”.

Då börjar vi med det, vad tyckte du om ditt lags insats? ”Det bästa laget på planen. Och, om du före matchen säger ’en poäng på Stamford Bridge’ är det alltid ett bra resultat för det är så svårt att vinna här. Men efter matchen, det sätt som matchen var, så är det ett fruktansvärt resultat för oss och ett fenomenalt resultat för dem.”

0-1 i halvtid, lite som Newcastle, hur mycket karaktär behövde ditt lag visa? ”Annorlunda, för i första halvlek mot Newcastle var vi inte där. Idag var vi där, vi hade mycket boll på sista tredjedelen. Vi var inte aggressiva nog med bollen för att attackera, men vi var där och vi kontrollerade deras ’triggers’. Hazard var under kontroll. Jorginho var under kontroll, jag har aldrig sett Jorginho spela så lite som han gjorde idag. Vi släppte in ett mål på hörna, men vi var i matchen. Så skillnaden mellan första och andra halvlek var inte lika stor som den var mot Newcastle.

”Efter vi fick 2-1 hade vi flera bra lägen att göra ett tredje mål, vi var det bästa laget och var lugna och hade totalt kontroll. Jag hoppas alla domare gör det samma som Mike Dean och ger sex minuters [stopptid]. Normalt sett när jag ligger under har jag aldrig fem, sex eller sju minuter på mig.”

Förstår du var de minuterna kom ifrån? ”Nej. Några byten, som alla lag gör. Tre för dem, tre för oss. Vi ville göra två samtidigt, men eftersom Rashford var skadad kunde vi inte göra två. Men jag såg aldrig det som målvakter normalt gör, att maska på gränsen till gult kort, och David gjorde aldrig det. Vi försökte alltid spela både när vi ledde med 2-1 och på stopptid. Så vi hade ingen negativ match där, men det är fotboll.”

Vad tänker du om första målet, för Lindelöf och Pogba diskuterade även i halvtid? Jag såg inte, jag var långt borta. Det jag kan säga är att vi försvarare en mix av zon och markering. Alla spelare vet med stängde ögon vem eller var de skall markera. Och om något hände som gjorde att de tappade sin motståndare eller som gjorde dem så, för de visste tydligt vem som de skulle markera.”

 • 0
 • Share


2018/10/20 15:27
Så bittert

United vände till 2-1 i den andra halvleken, men efter 95.30 fick Chelsea in en kvittering efter en sjukt tilltrasslad situation. I nuläget har vi inte fått några reprisbilder på det målet, för ledare från Chelseas bänk skämde ut sig mot Uniteds bänk vid kvitteringen, något som givetvis gjorde att Mourinho ilsknade till.

En mycket fin andra halvlek av United, som dessvärre inte gav mer än en poäng.

 • 0
 • Share

Nähä är typ känslan efter första halvlek. Det har liksom knappt hänt någonting från Uniteds sida, och en usel Pogba-insats på hörna av Rüdiger öppet läge att nicka in 1-0.

Ingen i United imponerar egentligen, tyvärr.

 • 0
 • Share


2018/10/20 13:28
Då kör vi

Spelarna är ute på planen, Mourinho på bänken tillsammans med Carrick och McKenna.

Kom igen nu de Gea, ta det du ska.

Kom igen nu Lindelöf, var lika bra i United som du är i landslaget.

Kom igen nu Shaw, fortsätt visa att du är en av de mest talangfulla vänsterbackarna som finns.

Kom igen nu Pogba, visa det du visade i VM.

Kom igen nu Rashford, ta nästa kliv nu.

Kom igen nu, United! Nu kör vi!

 • 0
 • Share


2018/10/20 13:20
Hur annars?

Sitter och funderar på hur United skall ställa upp om det inte är det 4-2-3-1 som jag spekulerade i förut.

Fem backar bör vi kunna uteslutna. Ja, Matic skulle kunna kliva ner, men dels har Mourinho inte gjort det tidigare med honom och dels saknar vi naturliga centrala mittfältare att ersätta honom med. De sitter alla på bänken.

4-3-3 då? Som ju är väldigt likt 4-2-3-1, men kanske har Matic mer av en ankarroll och Mata och Pogba spelar bredvid varandra?

Någon form av 4-4-2? Tjae, jo visst skulle Rashford eller Martial kunna göra Lukaku sällskap längst fram, den andra spela till vänster, Matic/Pogba centralt och Mata till höger. Men nej, jag tror inte det heller.

Så, kort och gott så kan jag inte se hur United skall kunna ställa upp på ett annat sätt än 4-2-3-1. Men min fantasi är å andra sidan inte den bästa.

 • 0
 • Share

Jag glömde nämna Alexis. Trots sitt fina avgörande mot Newcastle sitter han alltså på bänken. Jag tror inte vi skall dra för stora slutsatser av det. Natten mot onsdag spelade han 90 minuter landskamp mot Mexiko borta på andra sidan Atlanten. Dels är det något senare än de flesta andra spelat, och en lång resa över Atlanten på det. Han är troligen inte helt 100 återställd helt enkelt, men garanterat redo för ett inhopp.

 • 0
 • Share


2018/10/20 12:46
Tankar och spekulationer om elvan

Okej, det var inte den elva jag väntade mig. För det första kan vi nog tänka oss att Valencia, Fellaini och Lingard fortfarande är skadade, annars hade de åtminstone varit med i truppen den här dagen.

Baserat på de spelare som står med på laguppställningen tror jag vi får denna formation:

De Gea

Young – Lindelöf – Smalling – Shaw

Matic – Pogba

Rashford – Mata – Martial

Lukaku

Vi konstaterar de Gea i mål, inga konstigheter där. Vi konstaterar också dagens största problem, nämligen att Ashley Young spelar högerback (och är kapten). Eden Hazard i den form han är, mot en ytterback som gång på gång visar att han inte kan spela ytterback. Jag hoppas Young får all hjälp från yttern framför honom, mittbacken innanför honom och de defensiva mittfältare. Med tanke på att Newcastle gjorde två mål på tio minuter (där Young får ta på sig båda till stor del) så kan Hazard själv göra fyra-fem. Ja, jag överdriver lite, men jag är sjukt nervös för den matchen i matchen.

Smalling, Lindelöf och Shaw är sedan inga konstigheter. Kul med Lindelöf tillbaka, de andra är givna just nu.

Jag tror sedan att vi får två ”sittande” mittfältare i Pogba och Matic, där har vi jämnstarkt lag mot Chelsea.

Sedan en trio med Rashford, Mata och Martial, och där bör Rashford få utgå från höger och Mata få spela i sin favoritroll som nummer 10. Men, jag tror Mata får en specialuppgift idag. Jag tror nämligen att han hela tiden skall ligga vid Jorginho när Chelsea har bollen, detta baserat på att jag tror att Mourinho vill neutralisera Jorginho så mycket det går. Med tanke på att Mourinho bänkade och slutligen sålde Mata från Chelsea på grund av att han inte var tillräckligt bra defensivt är det roligt att Mata har utvecklats och nu kan få en sådan specialroll. OM han nu får det, det är som sagt bara vad jag tror. Det mer naturliga hade kanske varit Herrera eller Lingard i den rollen. Men Herrera verkar inte vara helt frisk än, och Lingard inte ens i tillräckligt bra skick för att ens kunna vara med på bänken.

Slutligen skall Martial göra vad han kan göra från vänsterkanten, och Lukaku ligga längst fram och vara tung mot Luiz och Rüdiger. Förhoppningvis kan Luiz få spel och dra på sig ett rött kort, det hade nog ingen av oss tackat nej till.

Så, nu vet ni förmodligen hur United inte kommer spela. Men om jag har rätt kommer jag bli väldigt självgod.

 • 1
 • Share


2018/10/20 12:31
Och Chelsea

Hemmalaget ställer upp med en tämligen förväntad elva.


 • 0
 • Share


2018/10/20 12:31
Dagens elva

Så här ser Uniteds elva ut för dagen. En spännande sådan får jag säga, trots Young.


 • 0
 • Share


2018/10/20 11:11
Medioker historik

Som Beijar skrev i införrapporten så är Uniteds facit mot Chelsea inte så rolig de senaste åren, särskilt inte på bortaplan. De tre senaste matcherna har alla slutat med förlust och noll mål för United. Senast United tog poäng borta var i februari 2016 och senaste segern kom i oktober 2012. Så att hoppas på seger idag är att hoppas mot bättre vetande.

Hemma ser det lite bättre ut, då United på de senaste fem matcherna har två segrar (de två senaste) och tre oavgjorda. Senaste gången Chelsea vann på Old Trafford var i maj 2013, vilket ju inte gjorde så mycket eftersom United vann titeln ändå det året.

Senaste mötet var ingen höjdare det heller. Det var varken hemma eller borta, utan på neutral plan (närmare bestämt Wembley) i Fa-cupfinalen nu i maj. Det var ju dock ingen match att minnas heller, så vi tänker inte mer på det.

 • 0
 • Share


2018/10/20 10:08
Övriga nyheter

Vi hoppar emellan med en nyhet som kom efter vårt nyhetssvep igår. Nämligen det faktum att United får böta 15.000 euro för den enorma synden att matchen mot Valencia tvingades starta hela fem minuter sent. Vi får se det som tur att jorden inte gick under av denna ofantliga skandal.

Böterna är tydligen uppdelade. 5000 euro för att laget var sena (till arenan får vi anta) och 10.000 euro för den sena avsparken, samt att Mourinho varnas för den sena avsparken.

Valencia får böta 1000 euro, för att ha tänkt fyrverkerier. Vi får anta att det var publiken och inte faktiskt någon av spelarna eller ledarna.

Dessutom varnas både laget och tränaren för den sena avsparken, samt att laget får en varning för ”kit infringement”. Jag har missat den här saken gällande kläderna, men känner jag Uefa rätt var det säkert någon spelare som hade en socka på sig ut och in.


Updated: 2018/10/20 10:08
 • 0
 • Share


2018/10/20 09:59
Tidiga lagnyheter

Som vanligt tar vi hjälp av Manchester Evening News när det kommer till de tidiga lagnyheterna.

United tog tåget ner till London igår, och dessa spelare är bekräftat att de är med, då MEN:s fotografer såg dem borda tåget.

Målvakter: David De Gea, Sergio Romero, Lee Grant

Försvarare: Matteo Darmian Chris Smalling, Eric Bailly, Victor Lindelöf, Marcos Rojo, Ashley Young, Luke Shaw,

Midfielders: Paul Pogba, Fred, Andreas Pereira, Nemanja Matic, Ander Herrera, Juan Mata

Forwards: Marcus Rashford, Romelu Lukaku, Anthony Martial

Vi noterar alltså att från de som brukar sägas tillhöra A-truppen så saknas Antonio Valenica, Phil Jones, Diogo Dalot, Marouane Fellaini, Scott McTominay, Jesse Lingard och Alexis Sanchez.

Det här kan ha flera anledningar. MEN spekulerar i att Alexis till exempel kan ha stannat i London på sin resa hem från landslagssamlingen. Han skall ha landat i London i torsdags kväll, att då ta sig upp till Manchester för att sedan ta sig direkt ner igen kan ju tyckas lite onödigt.

Det kan dessutom vara så att några spelare gick på tåget på en annan station än den i Stockport där laget brukar gå på. Jag vill minnas att Marcus Rashford gjorde det inför någon match mot just Chelsea, troligen för att försöka förvilla Chelsea då det var oklart om Rashford var tillbaks från skada då.

Men än så länge kan vi alltså bara bekräfta den 19 man starka truppen som MEN:s fotografer sett, även om jag personligen tror att några fler finns med när laget väl anländer till Stamford Bridge.

 • 0
 • Share


2018/10/20 09:48
Offensiv vs defensiv

Det är den 20 oktober idag. En dag som på många sätt inleder en långvecka som kan definiera Manchester Uniteds säsong 2018/19.

Efter en minst sagt svag inledning i ligan ställs vi nu mot Chelsea borta, vilket i veckan följs upp av Juventus hemma i Champions League följt av Everton hemma i ligan nästa söndag. Tre vinster här och livet ser betydligt enklare ut (om än inte perfekt), två eller tre förluster och krisen blir djupare än vad den redan är.

Om det är bra eller dåligt att ha en match som Chelsea borta som första match efter landslagsuppehållet kan man diskutera. Båda lagen har många spelare varit borta på landslagsuppehåll, å andra sidan kan spelare som tidigare varit skadade (eller de som inte varit med landslagen) haft bra med tid att förbereda sig inför matchen.

För väl förberedda, det måste United komma. Bokstavligen talat ingen trodde att Sarri skulle kunna ta ett Chelsea i spillror efter Conte och göra dem till ett välspelande och effektivt lag så här snabbt. Men nu är Chelsea där, och det är något som United måste svara upp på.

Anledningarna till att Chelsea sett så bra ut är naturligtvis många. Truppen var inte kattpiss förra säsongen, att gå från en defensiv Conte till en mer spelande Sarri kan ge inspiration åt spelare men de spelmässigt största anledningarna till att Chelsea går bra är ju två. Nämligen Jorginho och Eden Hazard.

För det är verkligen inte så att Chelsea värvat in mängder med klass den här sommaren. På målvaktsfronten har de snarare blivit något sämre då Courtois lämnat och spanske Kepa Arrizabalaga värvats för stora pengar från Bilbao. Kepa (som han tack och lov kallas) har inte varit usel, men ligger än så länge mer i klass med Lloris än de Gea, något United gärna får utnyttja.

Det är på mittfältet som den stora skillnaden är, då Sarri fick ta med sig Jorginho från Napoli och klubben dessutom fick Kovacic på lån från Real som en del av dealen när Courtois lämnade.

Och det är Jorginho har direkt klivit och blivit den klarast lysande ledaren i detta Chelsea. I matchen mot West Ham slog han rekord i antal passningsförsök med 180 stycken, vilket är en absurd siffra även för en innermittfältare. Men även när motståndarna försöker stänga ner honom har han ett sätt att ändå styra spelet, nästan som att han gör det genom sin blotta närvaro. Kombinera detta med N’Golo Kantés jobb och nämnde Kovacic och en Ross Barkley som börjat visa att han kan spela fotboll och vi får ett mittfält i absolut världsklass.

Dessutom har ju Chelsea en pånyttfödd Eden Hazard längre fram i banan, som på sina åtta ligamatcher gjort sju mål och tre assist. Killen som tidigare varit världsklass från offensiv planhalva fram till straffområdesgränsen har nu också tagit klivet till att bli världsklass även i straffområdet.

Om vi slår ihop det så borde den defensiva taktiken för Mourinho ändå vara enkel: Hindra Jorginho från att få bygga upp spelet och sätt en punktmarkering på Hazard från när han kommer in på offensiv planhalva. Det andra vet vi kan lyckas, efter Ander Herreras strålande insats mot Hazard våren 2017, när United vann med 2-0. Hazard är dock en bättre spelare nu, så det krävs en ännu större insats från den som får jobbet.

Uniteds offensiv då? Tjae, inte vet jag. Mourinho har haft laget i lite drygt två år men jag vet fortfarande inte riktigt hur han vill att läget skall spela offensivt. Är Lukaku frisk så spelar han, det vet vi, även om jag kan tycka att Rashford skulle vara ett bättre alternativ längst fram om United tänkt ligga på kontringar. Och kontringar lär det ju bli, för inte tycker Mourinho att han har ett tillräckligt bra lag för att åka till Stamford Bridge och vara spelförande. Jag är mest nöjd så länge Scott McTominay och Ashley Young inte startar, för dessa två herrar kommer inte hänga med i tempot idag.

Utöver det vill jag gärna se Fred från start, på Fellainis bekostnad. Pogba är given, Matic kan nog höja sig i en match mot sin gamla klubb. Bredvid dem vill jag se Fred, som har den där fulheten som kan krävas i en sån här match samtidigt som han också har bra fötter som kan vara användbara i kontringsspelet. Det sista till skillnad från Fellaini som vi väl dock får anta tar den platsen.

Vi återkommer strax med lagnyheter, nu drar vi igång den här dagen.

 • 0
 • Share