Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

”Spökmatch” hjälpte United lösa Falcao; Storklubb jagar Rashford

Manchester United anklagas av Football Leaks för att ha kringgått franska regler med Falcao-lånet 2014. En italiensk storklubb sägs samtidigt vara ute efter Marcus Rashford medan vi har fått en uppdatering kring skadeläget i truppen. 

I övrigt sänds INTE helgens möte med Crystal Palace på svensk TV.

”Spökmatch” hjälpte United lösa Falcao

Ni har säkert hört talas om Football Leaks – den mycket väl ansedda sajten som gräver på djupet i fotbollens finrum. För drygt en vecka sedan publicerade sidan bland annat flertalet artiklar gällande Manchester City och PSG, där de menade att de båda klubbarna fått hjälp av UEFA att kringgå FFP (Financial Fair Play), med mera.

Nu har Manchester United också blivit indragna. Det är inte lika starka anklagelser som för lagen ovan, men det är samtidigt inte heller någonting klubben vill förknippas med – får vi med säkerhet anta.

Football Leaks artikel handlar mestadels om AS Monaco och hur de kringgått regler gällande bonusar och dylikt i kontrakt. I ett av styckena tas lånet av Radamel Falcao till Manchester United upp. Colombianen skrev på ett låneavtal över säsongen 2014/15, med en köpoption som United själva kunde välja att aktivera efter säsongen om så önskades.

Embed from Getty Images

Football Leaks menar att United, i en del av avtalet, initialt skulle betala Monaco 6 miljoner euro och sedan 4 miljoner euro i bonusar om klubben löste en Champions League-plats under säsongen. Kruxet här var att prestationsbaserade bonusar är olagliga enligt franska regler, vilket gjorde att klubbarna utelämnade den här delen ur det officiella kontraktet.

”De två klubbarna hittade en väg att inkludera dessa 4 miljoner euro i dealen, och samtidigt exkludera att benämna det i de legala pappersarbetena. Den första september 2014, signerade Manchester United och Monaco två kontrakt tillsammans. Ett var ett lån av Falcao för 6 miljoner euro, och det andra var en överenskommelse över en vänskapsmatch som Manchester United skulle betala AS Monaco… 4 miljoner euro för”, skriver Football Leaks.

”Det enda villkoret för att den här vänskapsmatchen skulle äga rum var om Manchester United slutade topp 4 i Premier League. Det fanns en bisarr klausul i dealen: Även om matchen inte äger rum måste Manchester United fortfarande betala Monaco 4 miljoner euro.”

”Ett år senare, hör och häpna, ställde Manchester United in vänskapsmatchen, varpå Louis van Gaal bekräftade att han inte ville ha ännu en träningsmatch efter sommarens (försäsongs)turnering. Varken Manchester United eller Monaco besvarade Mediaparts (tidningen Football Leaks publicerat sin artikel via) förfrågan om en kommentar huruvida den här överenskommelsen var arrangerad för att kringgå LFP:s regler”, avslutar Football Leaks sin artikel.

Juventus jagar Rashford

Ja, ni hörde rätt. Den normalt sett tämligen trovärdige Paul Joyce, på The Times, menar att den italienska storklubben ”steppar upp sitt intresse i att värva Marcus Rashford från Manchester United”.

Paul Joyce menar att engelsmannen, som debuterade för moderklubben United 2016, finns med på en lista med tänkbara transfermål hos Juventus. ”Den Gamla Damen” ska vara stora beundrare av 21-åringen.

Embed from Getty Images

Rashford, som startat fem Premier League-matcher och hoppat in i fyra den här säsongen, har kontrakt med United fram till 2020. Klubben har sedan en option de själva kan aktivera på ytterligare ett år.

Än så länge är det alltså ingen fara på taket kontraktsmässigt, men Uniteds nummer 10 har samtidigt stagnerat något i sin utveckling och tycks mer ofta än sällan prestera betydligt bättre i landslaget än i klubblaget. Speltid får han mycket av, men spelar laget en fotboll som passar honom? Vill han testa vingarna någon annanstans för att få ytterligare fart i sin utveckling?

Frågorna är många, men förhoppningsvis får vi behålla vår guldklimp en lång tid framöver.

Martial & Dalot i träning – inte Pogba

Manchester United publicerade idag bilder från träningen på Carrington. Av dessa kan vi utläsa att Anthony Martial, som tvingades tacka nej till det franska landslaget pga skada, är tillbaka i träning. Samma gäller för sommarförvärvet Diogo Dalot, som besvärats av skador under en längre tid.

En spelare som dock inte synts till på några bilder – eller kommit några rapporter kring – är Paul Pogba. Stjärnmittfältaren, som också missade derbyt mot City, var även han tvungen att tacka nej till landslaget pga skada.

Helgmatchen TV-sänds INTE

Manchester United är på lördag, kl 16.00, tillbaka i spel igen. Matchen direktsänds dessvärre INTE på svensk TV… Viasat har istället valt att visa något rödklätt lag från Merseyside som ingen känner till.

Vi kan samtidigt passa på att tipsa om damlagets match mot Millwall som direktsänds på MUTV. Matchen spelas klockan 13.00 på söndag – definitivt värt att titta på!

Embed from Getty Images