Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Huddersfield Town 3-1

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer är fortfarande hundraprocentig som manager för Manchester United, 5-1 mot Cardiff följdes upp utav 3-1 hemma mot Huddersfield. Bortalagets reducering kom med bara ett par minuter kvar och den kändes onödig, första nollan under norrmannen hade varit skönt. Som en extra detalj kan vi dock konstatera att United gjort mål i samtliga fyra halvlekar som Solskjaer basat över laget, och även vunnit samtliga halvlekar, en minst sagt bra start.

Dagens match gick till en början inte lika smidigt som den i Cardiff, vilket man så klart inte kan förvänta sig. Då gjordes ett mål redan i den tredje matchminuten, vilket gav en ofantlig lättnad, idag dröjde det till minut 28 innan Nemanja Matic gav United ledningen, efter en nick från Victor Lindelöf.

Huddersfield var med okej i första halvlek, och de inledde också bra i den andra, något som fick Solskjaer att göra ett dubbelbyte redan i den 53 minuten. Dalot och en något slarvig Fred gick ut, Young och Herrera kom in – och den stabilitet norrmannen sökte inföll sig så småningom.

Det blev sedan lite Paul Pogba-show, då fransmannen gjorde både det andra och det tredje målet som båda två på sitt sätt punkterade matchen. Med tio minuter kvar fick vi också se Angel Gomes spela fotboll, och även om 18-åringen inte gjorde något som stod ut så är det alltid kul att få se de unga komma in.

Matic som ny

Nemanja Matic gjorde som sagt matchens första mål idag, och det var inte det enda som var bra med serben. En högre utgångsposition än vad han hade under Mourinho verkar ha gjort honom gott.

Dels så kan han bryta motståndarnas anfallsförsök tidigare, och leverera vidare bollen till sina mer kreativa lagkamrater, men det ger också honom själv större delaktighet i det offensiva spelet. Det är naturligtvis inte så att Matic på egen hand dribblar sig igenom och går framåt som Pogba, men han blir generellt mer delaktig.

Embed from Getty Images

En rolig detalj vid Matics ledningsmål, som kom efter hörna, var att Victor Lindelöf för en gångs skull fick följa med upp när det var dags för hörnor. För det var just Lindelöf som löpte mot Rashfords boll och skarvade den så att Lössl tvingades släppa en retur som Matic enkelt kunde peta in i mål.

Jag har efterlyst Lindelöf framåt på hörnor, han är ändå 187 cm lång och borde kunna hota framåt. Ja, uppenbarligen kan han ju det, idag blev det tydligt. Låt oss hoppas att Solskjaer fortsätter låta Lindelöf gå upp på hörnor, då kommer kanske hans första mål snart.

Monstret Pogba

Ole Gunnar Solskjaer gillar Paul Pogba, det vet vi. Han gillar säkerligen Paul Pogba än mer efter att han tagit en titt på hans statistik idag.

Flest bollkontakter (114)
Flest passningar in på offensiv tredjedel (40)
Flest skott (5)
Flest lyckade dribblingar (4)
Flest skott på mål (4)
Flest skapade chanser (3)
3 brytningar
2/2 vunna tacklingar
2 mål

Under Mourinho sa vi ibland att vi ofta såg hur viktig Pogba är för United när han inte spelade, i dessa två matcher har Pogba visat hur viktig han kan vara för laget när han används på rätt sätt. I den hyfsat fria rollen till vänster av tre centrala mittfältare är Paul Pogba ett monster. Och då var Freds 53 minuter inte de mest lyckade idag, men det spelade liksom ingen roll – Pogba körde sitt race ändå.

Lite avslutande kritik

Även om det mesta så klart känns oerhört bra nu så finns det utrymme för lite kritik. Jag tänker inte gå in på att ”det är bara Cardiff och Huddersfield vi mött”, för även för välfungerande lag ser det inte alltid så här bra ut mot lag i botten.

Det som måste upp är det totala fokuset i försvarsspelet, under 90 minuter. United har spelat 26 tävlingsmatcher den här säsongen, och bara hållit nollan i fyra av dem, och då har två av dem varit besvikelserna Valencia och Crystal Palace där vi inte lyckades göra några mål framåt. I övriga 22 har det alltså blivit insläppta mål, och detta har inte slutat nu under Solskjaer heller, även om det var en straff senast och ett meningslöst 1-3-mål i den 88 matchminuten idag.

Detta är något som måste skärpas till. Lindelöf och Jones har i grund och botten sett bra ut dessa två matcher, låt oss hoppas att de tillsammans med de Gea kan leda oss till en streak med lite hållna nollor för att få upp självförtroendet även där.

Embed from Getty Images

Något som, om man skall gå in på detaljnivå, inte var klockrent heller var hur Huddersfield tilläts dominera de första åtta minuterna i andra halvlek. Nej, ett lag kan inte dominera 90 minuter, det kommer svackor i en match där motståndarna tar över.

Men den perioden var United lite för dåliga, och mot ett bättre motstånd så hade vi förmodligen blivit straffade. Dock skall sägas att Solskjaer ingav stort förtroende genom att han direkt gjorde två byten, något som stabiliserade laget. Tio minuter senare kom också Pogbas 2-0, och allt var lugnt. Men där har United något att jobba på, att göra svackan något mindre svackig.

Men sammantaget var detta så klart ytterligare ett fall i rätt riktning. 8-2 i målskillnad på två matcher är mycket bra. 30 december och matchen mot Bournemouth kan inte komma fort nog.