Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Newcastle United – Manchester United

Embed from Getty Images

År 2018 är lagt till handlingarna och det är dags att sparka igång år 2019 och därmed också vårsäsongen. Manchester United är obesegrade under nye managern Ole Gunnar Solskjaer och åker på onsdagen norrut för ett besök på St James Park. Mötet med Newcastle får anses vara det tuffaste hittills för United som behöver fortsätta på den inslagna, offensiva, vägen för att ha en reell chans på i första hand femteplatsen i ligan. En del av ekvationen på torsdag är lördagens FA-cupmöte med Reading. Hur resonerar Solskjaer där då det gäller laguttagningen?

Manchester United

4-1 mot Bournemouth, två mål av Paul Pogba, en Marcus Rashford som gör oss påmind om en viss Cristiano Ronaldo och gott gry i grabbarna. Ungefär så går det att sammanfatta söndagskvällen för Manchester Uniteds del. Nu är den trepoängaren lagd till handlingarna och siktet är inställt på det som Ole Gunnar Solskjaer beskrev som ”ett tufft test” i intervjuer efter matchen. Newcastle på St James Park har alltid varit, och kommer alltid att vara, en klurig nöt att knäcka för gästande lag. Solskjaer kommer att prövas betydligt hårdare redan inom ett par veckor, men sett till de tre matcher som avverkats sedan tränarbytet får denna drabbning ändå anses vara jobbigast hittills.

Om det finns mycket gott att ta med sig offensivt från i söndags så finns det fortsatt rätt lite att ta med i andra änden av planen. Manchester United mår fortsatt inte jättebra defensivt och jämfört med startelvan senast får vi se åtminstone en ändring. Solskjaer får klara sig utan Eric Bailly efter en horribel satsning som gav rött kort senast. Synd så till vida att ivorianen och Victor Lindelöf skulle ha kunnat använda onsdagskvällens match för att bygga vidare på samarbetet.

Embed from Getty Images

Det täta matchandet är ingalunda slut bara för att jul- och nyårshelgerna blåst förbi. På lördag väntar Reading i FA-cupens tredje omgång hemma på Old Trafford. Det gör att Solskjaer får laborera med uppställningarna och göra en hel del avväganden sett till vilka som spelar när. Det troliga får ändå anses vara att han gör få ändringar jämfört med Bournemouth nu och kanske (förhoppningsvis) satsar på något av de yngre korten på lördag.

David de Gea får en ny chans att hålla nollan mot Newcastle och hör sannolikt till spelarna som vilar på lördag. I backlinjen tror jag personligen att Baillys plats tas av Phil Jones och att det också blir den enda ändringen. Ashley Young såg, med egna mått mätt, stabil ut i söndags samtidigt som han utgör det enda reella vänsterbacksalternativet om Luke Shaw inte spelar. Nu lär inte Solskjaer hinna klona Young till onsdag vilket gör att Shaw fortsätter. Victor Lindelöf hör till de mer givna i United just nu, varför han får kampera ihop med Jones. På mitten har jag också svårt att se några större ändringar. Ander Herrera och Nemanja Matic får ta städjobbet medan Paul Pogba får fortsätta i sin offensiva, fria, roll. Faktum är ändå att fransmannen gjort ett gott hemjobb de tre senaste matcherna, trots att utgångspositionen varit rätt högt upp i planen.

Embed from Getty Images

Framåt kan de största förändringarna tänkas komma. Marcus Rashford har ont i en ljumske, och även om Solskjaer lät försiktigt positiv när han pratade om anfallarens status så är det troligt att engelsmannen vilas nu. Det lär bli Romelu Lukaku som tar platsen på topp. Han flankeras troligen av Anthony Martial och Jesse Lingard. Bägge spelarna behövs för att sätta tempot på det sätt Solskjaer vill. Alexis Sanchez ska vara ”involverad” mot Newcastle, men med tanke på frånvaron så får ett inhopp ses som det mest troliga.

Möjlig startelva:

de Gea
Young, Lindelöf, Jones, Shaw
Herrera, Matic
Pogba
Lingard, Lukaku, Martial

Newcastle United

Efter en urusel säsongsinledning, där första segern i ligan kom den 3 november (!) har Newcastle repat lite mod. Man parkerar nu på en 15:e plats i tabellen efter en lite bättre period i just november. Trenden nu kan inte anses alltför positiv. Rafael Benitez mannar har bara spelat in två poäng på de tre senaste matcherna och fick storstryk på Anfield på annandagen. Det mesta snacket kring Newcastle handlar annars om huruvida den mindre omtyckte ägaren Mike Ashley är på väg att sälja klubben eller inte. Newcastle möter Blackburn hemma i FA-cupen på lördag, vilket nödvändigtvis inte prioriteras skyhögt med tanke på tabelläget.

De tre senaste matcherna ja. Förutom förlusten mot Liverpool har man hunnit spela oavgjort hemma mot Fulham (0-0) och borta mot Watford (1-1). Benitez har uttryckt önskemål om att förstärka laget i januari, vilket förstås får ses som lite tveksamt om Ashley är på väg att sälja. Danny Simpson, som lämnade klubben 2013, finns bland de som kan tänkas ansluta. Skademässigt finns det inga större orosmoln på Benitez himmel. Argentinske mittbacken Federico Fernandez lär missa matchen, vilket Ciaran Clark också lär göra. I övrigt är sjukstugan tom på ordinarie spelare.

Embed from Getty Images

Martin Dubravka är given i målet och det troliga är att Benitez, med tanke på motståndet, väljer en fembackslinje framför honom. Spanjoren har prövat såväl fyra som fem backar i år och alldeles oavsett hur många det blir så lär Matt Richie och DeAndre Yedlin ta hand om ytterbackspositionerna. I mitten lär Jamaal Lascelles och Paul Dummett få sällskap av Fabian Schär i Fernandez frånvaro. Mohamed Diamé får anses vara given på det centrala mittfältet medan det är mer öppet om transferryktade Jonjo Shelvey ersätter Isaac Hayden eller inte. Hayden spelade från start senast men plockades av när Benitez försökte växla upp i slutet av matchen.

Embed from Getty Images

På topp lär Salomón Rondón spela. Venezuelas landslagsman gjorde mål senast och leder den interna skytteligan med totalt sex mål hittills denna säsong. Han flankeras högst troligt Christian Atsu och Ayoze Pérez. Skulle Benitez välja att spela en mittback färre än i exemplet ovan så ligger spanjoren Joselu bäst till att komplettera elvan offensivt.

Möjlig startelva:

Dubravka
Richie, Lascelles, Schär, Dummett, Yedlin
Diamé, Shelvey
Atsu, Rondón, Pérez

Historik

Manchester United har vunnit 85 av 166 möten med Newcastle, sett över alla tävlingar genom historien. Då det gäller Premier League enbart är facit 27 segrar på 47 försök. Lika positiv är inte bortastatistiken. St James Park hör till arenorna där United haft det jobbigt genom åren och Newcastle har 32 segrar mot Uniteds 30. 18 matcher har slutat oavgjort. Senaste besöket slutade med en 1-0-förlust i februari ifjol. Senaste mötet lagen emellan hämtar vi från oktober då United vann med 3-2 hemma. United släppte in två tidiga mål men gnuggade sig ikapp och förbi i andra halvlek. Mata, Martial och Sanchez stod för målen då.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer förlorade senast han besökte St James Park som tränare? Cardiff fick ge sig med 3-0 i maj 2014.
 • Ole Gunnar Solskjaer gjorde två mål i det som skulle bli han sista möte med Newcastle som spelare? Den 1 oktober 2006 gjorde han bägge målen när United vann med 2-0 hemma.

Matchfakta

Newcastle United
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 21
Tid: Onsdagen den 2 januari 2019, 21.00
Plats: St James’ Park, Newcastle
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Smalling (fot, 13 januari)
Tveksamma:

 • McTominay (skadad)
 • Rashford (skadad, stor chans)
 • Rojo (skadad)
 • Sánchez (lår, stor chans)
 • Valencia (matchform)
Avstängda:

 • Bailly (första matchen av tre)
Position: 6:e10-5-541-3235
Borta:7:e4-2-420-1914
Bästa målskytt: Martial (8)
Disciplin: 39 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V8/12FulhamHPL4-1
F12/12ValenciaBCL1-2
F16/12LiverpoolBPL1-3
V22/12CardiffBPL5-1
V26/12HuddersfieldHPL3-1
V30/12BournemouthHPL4-1

Newcastle United

Skador:

 • Clark (fot, 12 januari)
 • Darlow (armbåge, inget datum)
Tveksamma:

 • Fernández (ljumske, liten chans)
 • Lejeune (skadad)
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt:

 • Ki (landslagsuppdrag)
Position: 15:e4-6-1015-2718
Hemma:19:e2-1-77-157
Bästa målskytt: Rondón (5)
Disciplin: 29 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O5/12EvertonBPL1-1
F9/12WolvesHPL1-2
V15/12HuddersfieldBPL1-0
O22/12FulhamHPL0-0
F26/12LiverpoolBPL0-4
O29/12WatfordBPL1-1

United mot Newcastle

Totalt: 16685-39-42325-237
Premier League: 4727-14-695-49
Borta: 8030-18-32124-146
SENASTE MÖTENA
O2016-01-12BPL3-3
V2017-11-18HPL4-1
F2018-02-11BPL0-1
V2018-10-06HPL3-2
SENASTE BORTAMATCHER
V2014-04-05BPL4-0
V2015-03-04BPL1-0
O2016-01-12BPL3-3
F2018-02-11BPL0-1

Domare: Andre Marriner

Assisterande: Ledger, Long, fjärdedomare: Attwell.
M
PL 2018/19:1546203
PL 2017/18:2772043
PL totalt:298976242957
Snitt (2016-18):2,80,050,100,14
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:3623310
Dömt Newcastle:39111018