Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Marcus Rashford femte yngst till 150 matcher

Manchester United v Arsenal - Premier League

Marcus Rashford gjorde igår sin 150:e match för Manchester United. Han gjorde det 7750 dagar gammal. Eller 21 år och någon månad om ni föredrar ett mer normalt räknesätt. Rashford är därmed den femte yngsta i Uniteds historia att nå milstolpen 150 matcher för United.

På sina 150 matcher har Rashford gjort 41 mål, även det en mycket bra notering. Som en jämförelse hade Harry Kane gjort 23 mål vid samma ålder, varav majoriteten på lån i Championship och League One. (Med reservation för ett mål hit eller dit på Kane.)

Rashford har onekligen blommat ut den senaste tiden. I slutet på oktober och hela november gjorde han bara ett mål (ingen assist) på nio matcher (landskamper inkluderat). Sedan dess har han sju mål och fem assists på tolv matcher. Just nu är han given i startelvan, för första gången sedan genombrottet våren 2016.

Topplistan

Så hur står sig Marcus Rashfords prestation i ett historiskt perspektiv? Väldigt bra.

Jag gjorde en sökning på alla Unitedspelare vid 7750 dagars ålder och det ger följande topplista på tio spelare:

De tio spelarna som listas är topp 7, beroende på om vi räknar matcher eller mål.

Några noteringar

Alex Dawson har målrekordet med 52 mål. Smått otroligt med tanke på att han bara spelade 89 matcher. Dawson är tvivelsutan det minst kända namnet på listan. Han är en Busby Babe och hade precis börjat slå sig in i laget när Münchenolyckan inträffade. Då var Dawson hemma i Manchester för skaderehabilitering.

Han blev för gammal för listan sommaren 1961. Därefter inledde han med två mål på fyra matcher säsongen 1961/62. Sedan såldes han märkligt nog till Preston, då Matt Busby tyckte sig ha bättre alternativ. Med tanke på att Dawson skulle göra 114 mål på 197 ligamatcher för Preston känns det inte som Busbys bästa affär.

Sir Bobby Charlton har det bästa målsnittet. Det är bara att lyfta på hatten för 45 mål på 69 matcher. Hade han hållit samma målsnitt hela karriären hade han slutat på 494 mål!

Norman Whiteside har ett antal rekord som yngsta spelare någonsin. Således ingen överraskning att han här har flest matcher och näst flest mål. Ett av målen han får räkna in är segermålet i FA-cupfinalen 1985.

Embed from Getty Images

Listan domineras totalt av offensiva spelare. Duncan Edwards är undantaget.

Wayne Rooney är femte bästa målskytt med 44 mål. Han skulle vara överlägsen etta om han fick räkna med sina 17 mål för Everton.

Om Marcus Rashford drömmer om att bli Uniteds bästa målskytt någonsin är han hyggligt med. Rashford är bara tre mål bakom Rooney. Ryan Giggs rekord för antalet matcher ser betydligt svårare ut att slå.

Yngst till 50 mål kan Rashford inte bli. Däremot har han chansen att bli yngsta spelare till 100 Unitedmål. För det krävs dock något exceptionellt. George Best gjorde sitt 100:e mål 22 år och 332 dagar gammal. Rashford har till den 28 september nästa år på sig. Tvåa till 100 mål är Cristiano Ronaldo, 23 år och 283 dagar. Rooney 19 dagar senare och Charlton ytterligare 17 dagar senare. Om Rashford ska slå Ronaldo ska han göra sitt 100:e mål senast den 10 augusti 2021.

Andra intressanta spelare

Låt oss titta på några andra intressanta spelare.

Några noteringar

Nästan det första som slår mig är att Phil Neville utklassar sin bror Gary Neville. Men så ansågs Phil också alltid vara den större talangen av bröderna.

I tvillingkampen är det ingen överraskning att Rafael da Silva utklassar Fábio da Silva.

Jack Rowley gjorde 19 mål på 68 matcher. Det ser kanske inte mycket ut i jämförelse med de på topplistan. Vore det inte för kriget skulle Rowleys siffror dock ha sett mycket bättre ut. När kriget bröt ut hade han nästan två och en halv säsong till Rashfords ålder. Det är högst rimligt att han på den tiden hade gjort tillräckligt många mål för att toppa listan.

Embed from Getty Images

Totalt gick Rowley miste om sju säsonger till följd av kriget. Trots det är han Uniteds fjärde bästa målskytt någonsin med 211 mål. Med normal utdelning under krigsåren skulle Rowley idag varit överlägsen som Uniteds bästa målskytt någonsin. Då snackar jag storleksordningen 100 mål bättre än Wayne Rooney.

Sett till hans allmänna status idag finns det fog för att säga att Jack Rowley är Uniteds mest underskattade spelare någonsin.

Dagens trupp

Avslutningsvis kollar vi hur det ser ut i dagens trupp.

I förekommande fall noterar det kursiva datumet när spelarna fyller 7750 dagar.

Några noteringar

Här har vi ganska många spelare som har matcher för andra klubbar. Anthony Martial gjorde 23 mål på 89 matcher i Frankrike. Det ger honom jämförbara siffror med Rashford (163 matcher, 47 mål).

David de Gea utmärker sig förstås. Han gjorde 119 matcher för Atlético (inklusive deras b-lag) innan flytten till United. Det ger 138 matcher totalt, en sensationell siffra för en målvakt.

Phil Jones (40/0), Luke Shaw (67/0), Tim Fosu-Mensah (33/0), Diogo Dalot (31/2) och Paul Pogba (88/14) är andra spelare som har ett stort antal matcher att addera till sin total.