Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

FA Youth Cup: Manchester United – Brighton & Hove Albion 1-3

Embed from Getty Images

Manchester United är utslagna i FA Youth Cup. Brighton stod för en bragdartad försvarsinsats på Leigh Sports Village och vann rättvist med 3-1. Di’Shon Bernard gjorde Uniteds tröstmål.

Totalt en underkänd insats av United. Laget ägde bollen och sköt massor av skott men förmådde inte skapa många kvalificerade chanser. Gästerna tog en tidig tvåmålsledning och sedan uppträdde United stressat.

En stor besvikelse och United underpresterar igen i FA Youth Cup.

Första halvlek

United startar med en mittfältsdiamant med Mason Greenwood och D’Mani Mellor på topp. Redan efter tre minuter prickar James Garner ribban på en frispark. Då var känslan positiv. Det skulle ändras snabbt.

Brighton vinner hörna och drar ett skott i kryssribban. På returen försvarar Aliou Traore klumpigt och domaren väljer att blåsa straff. Kändes tveksamt. Gwargis sätter hur som helst straffen enkelt i nät.

Mindre än kvarten är spelad när Brighton dubblar ledningen. Greenwood tappar boll och Brighton kontrar. Ut till Longman på vänsterkanten. Han skruvar snyggt in bollen vid James Thompsons bortre stolpe.

Embed from Getty Images

Därefter tar United över spelet totalt. Brighton försvarar djupt och ägnar sig mest åt att rensa. Tyvärr agerar United stressat i anfallen. Laget kommer till många avslut men bara från distans. Greenwood testar gång på gång. När han inte blir nersparkad, vilket han ofta blir.

Garner, Ethan Galbraith och Brandon Williams försöker också utan att hota målvakten. Dylan Levitt har ett skott som målvakten åtminstone måste anstränga sig för att rädda.

Samtidigt är Brighton farliga de gånger de kontrar. Bland annat en fri nick på frispark.

Uniteds bästa chans i halvleken kommer på tilläggstid. Traore tar emot en långboll och lägger upp för Garner. Mittfältaren avslutar med en bredsida. Tyvärr tätt utanför.

Andra halvlek

Om Neil Ryan kom med goda råd under pausvilan var det inget som spelarna lyssnade på. Andra halvlek börjar där den första slutade. United försöker från distans och Brighton kontrar farligt.

Levitt först och sedan Greenwood två gånger har tidiga chanser. Brighton har en farlig kontring innan de så gör 3-0 och dödar matchen. Efter en offensiv frispark blir det en nick i ribban och Roberts håller sig framme på returen.

Embed from Getty Images

Igen försöker United framför allt från distans. Mest uppträder laget stressat med många slarviga passningar. Vanligen säkra spelare som Arnau Puigmal och Garner slår bort enkla bollar.

United byter in Anthony Elanga och senare Largie Ramazani. Det ger lite bättre fart på offensiven. Känslan är att en av spelarna borde ha startat matchen.

Greenwood försöker på egen hand och tar sig in i straffområdet. Skottet blockeras av en mur av försvarare. Ramazani är nära på en retur men en försvarare blockerar på mållinjen.

Brighton borde ha kontrat in 4-0 då de får friläge från halva plan. Mittbacken Teden Mengi springer ikapp och räddar med en briljant tackling. Tur för Mengi som var den som orsakade kontringen.

När gästerna hamnar på efterkälken sparkar de ner Uniteds spelare. Framför allt Greenwood blir fälld gång på gång. Domaren låter gästerna hållas, han blåser frispark men håller korten i fickan. Som vanligt är domarnivån undermålig i ungdomsfotbollen.

Embed from Getty Images

I slutet flyttar United upp mittbacken Di’Shon Bernard som anfallare. Greenwood faller då i planen. Bernard får en jättechans med tio minuter kvar. Tyvärr avslutar han som den mittback han är. Även då kunde det kanske ha bäddat för en mirakelvändning.

När Bernard till slut reducerar är det för lite för sent. Han håller sig framme på en retur efter skott från Elanga. United har sedan bud på en reducering till men snart blåser domaren av matchen.

Avslutande tankar

Brighton förtjänar segern. De kommer till Leigh Sports Village med en plan och utför den perfekt. Det innebar mestadels en parkerad buss som United inte klarade av att flytta på. Samtidigt är gästerna farliga varje gång de kontrar. United skjuter hur många skott som helst men nästan bara från distans. Jag kan faktiskt tänka mig att Brighton har fler skott i offensivt straffområde, trots att United säkert har tre gånger så många skott totalt.

Efter det tidiga underläget såg United nervösa ut. Laget spelar stressigt och slarvigt. Motståndaren ska egentligen vara chanslösa men United går i fällan. Tålamodet finns inte där.

De bästa spelarna sviker. James Garner får inget grepp om mittfältet. Mason Greenwood skjuter hur många skott som helst, men bara från distans. Nu får han mycket stryk och han är extremt hårt bevakad. Vanligen brukar han hitta luckor ändå. Han brukar inte fatta många felbeslut, ikväll var det som att han bara hade blick för målet. Förvisso en bra egenskap för en anfallare, men inte 30 meter från mål. Då och då känns det som att han vill göra det på egen hand.

Embed from Getty Images

Igen underpresterar United i FA Youth Cup. För de flesta spelarna var det sista chansen i den anrika cupen. Av de som var med idag är det bara Greenwood, Anthony Elanga och Teden Mengi som får vara med nästa år.

Samtidigt är säsongen inte över. United åker på lördag till Liverpool för att spela kvartsfinal i U18 Premier League Cup. Serien kan fortfarande vinnas och vi är kvar i Uefa Youth League. FA Youth Cup är dock störst och viktigast i den engelska ungdomsfotbollen. Det var här som Ryan Giggs, Paul Scholes, Paul Pogba och Jesse Lingard skolades.

U18: Manchester United – Brighton & Hove Albion 1-3 (0-2)

FA Youth Cup, omgång 4, 21 januari


0-1 (6) Gwargis
0-2 (14) Longman
0-3 (55) Roberts
1-3 (90) Di’Shon Bernard


Uniteds lag: Thompson; Puigmal (Ramazani 65), Bernard, Mengi, B Williams; Garner; Galbraith (Elanga 57), Levitt; Traore, Greenwood; Mellor