Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Idag var inte hans dag

29 januari var alltså dagen då Ole Gunnars Solskjaers segersvit bröts. Efter åtta raka segrar var det Burnley som på Old Trafford lyckades sno en poäng från United, och det var inte långt ifrån att det blev tre poäng till bortalaget. Med en reducering i minut 87 och sedan kvittering efter 92 minuter så kan man ju tycka att man borde vara glad som Unitedfan idag, men mina känslor är minst sagt tvetydiga.

För ja, visst var det fantastiskt att se Victor Lindelöfs skott leta sig in i mål, men samtidigt så innebär en missad seger att vi tappade två poäng mot Arsenal och eventuellt två även mot Chelsea (de spelar ikväll). Kampen om fjärdeplatsen är inte död för det, men det hade varit så skönt att få fortsätta sätta press på de båda Londonlagen.

Embed from Getty Images

Mycket av det är redan sagt, men United kom inte upp i tillräcklig kvalitet igår. Laguttagning var ”intressant”(för att använda ett neutralt ord) men bådade också för problem. Marcus Rashford, som varit så fantastisk som anfallare den senaste månaden, skuffades ut på vänsterkanten, Romelu Lukaku tog den centrala platsen och Juan Mata utgick från höger.

Och framåt var det Mata som var problemet till en början. Han är verkligen ingen ytter, hur mycket man än försöker peta in honom där, och det blev smärtsamt tydligt igår. Han saknar farten och förmågan att utmana, vilket gör att han faller in och ner i banan och då blir vi ofarliga från högerkanten.

När Lingard kom in efter en timme och Mata fick gå ner i en central mittfältsroll blev spanjoren en av Uniteds bättre spelare, i och med att han kunde hämta boll, vända upp och försöka kombinera sig igenom rättvänd. Jag vet inte i hur många år jag sagt det, men Juan Mata borde omskolats till en central mittfältare för längesen. Ja, han saknar muskler för att vara en närkampsspelare, men det fungerade hyggligt för spelare som Xavi och Iniesta ändå – med spelskicklighet kan man komma långt.

Embed from Getty Images

Och apropå centrala mittfältare så var det där Ole Gunnar Solskjaer gjorde sina största misstag igår. För det första att han valde att spela Andreas Pereira, vilket tämligen omgående blev tydligt att det inte fungerade. Nu skall vi inte döma ut Pereiras framtida Unitedkarriär helt och hållet (även om undertecknad igår gjorde det i affekt på Twitter), men hans misstag som ledde till 0-1 var inte ett enskilt misstag i en i övrigt bra match, det var den logiska följden av en riktigt dålig förstahalvlek och en spelare som kände att han var tvungen att visa upp sig. Pereira borde inte kommit ut till spel i andra halvlek, det var Solskjaers andra stora misstag igår.

Målen

Vi hade 0-0 i halvtid, och fick alltså se fyra mål i andra halvlek. De två första för bortalaget, som sex minuter in i andra halvlek bjöds på ledningsmålet av nämnde Andreas Pereira. Brassen fick en enkel passning när United skulle bygga anfall bakifrån, men istället för att göra det enkelt för sig när han var tio meter utanför eget straffområde så försökte han spela svårt. Detta gav Jack Cork möjlighet att stjäla bollen och spela fram Ashley Barnes som dunkade upp bollen i nättaket, otagbart för David de Gea.

2-0 föll i minut 81, och var ett resultat av ett inlägg som Chris Wood omarkerad fick nicka in. Lindelöf hade honom sekunden före inlägget kom, men fick snabbt försöka lämna över till Ashley Young då en annan Burnleyspelare kom in omarkerad framför svensken. Young hann dock inte in, utan Wood kunde tämligen enkelt skarva in inlägget utom räckhåll för de Gea.

Embed from Getty Images

Delar av publiken hann lämna innan United börja sin upphämtning, och det var kanske inte så konstigt att viss uppgivenhet infall sig. Särskilt inte som United faktiskt berövades på en straff bara två minuter efter 0-2-målet. Rashford drogs ned, och Jon Moss pekade först på straffpunkten för att snabbt ändra sig och peka på frispark. Repriser visar dock att ändringen är fel, förseelsen börjar utanför straffområdet men fortsätter in, och då skall det bli straff enligt en relativt ny tolkning av reglerna.

Moss bestämde sig dock för att överkompensera rejält i den 87 minuten, då Lingard fick en liten hand på sin axel och föll som han blivit skjuten. Moss föll för det och pekade på straffpunkten, och Paul Pogba satte straffen stensäkert. Men det finns inte en chans i världen att United fått den straffen om inte Moss ändrat sig från straff till frispark vid sekvensen tidigare.

Kvitteringen föll så efter 91 minuter och 48 sekunder, och den kom i resterna efter en hörna. Ashley Young lyfte in bollen, Sanchez nådde högst och nickade bollen mot mål, Tom Heaton gjorde en mycket bra räddning – men returen gick ut till Lindelöf om tryckte till med vänstern och fick in bollen. United hade sedan någon halvchans att vinna, men inget som blev superfarligt.

Mer från matchen

Solskjaers presskonferens

Som vanligt efter match var det presskonferens, och det var en Solskjaer som sa sig blivit stoppad av en massa personal på vägen upp till pressrummet, och de alla berömde honom och laget för kämparandan och upphämtningen.

I övrigt försvarade Solskjaer sina beslut att vila vissa spelare, och var glad över responsen när laget behövde bli desperata, även om det kom lite för sent för att vinna.

Gällande att Rashford fick spela på kanten och även brände en del chanser var norrmannen pragmatisk och konstaterade att det bästa alternativet var att spela honom till vänster, och att idag helt enkelt inte var hans dag när det kom till att göra mål.

Hela presskonferensen (bara fyra minuter lång) ser ni här.