Matchrapport: Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-2

Efter att ha presterat otroligt väl i såväl FA Women’s Championship som i FA WSL Cup under hösten 2018 var det nu dags för United att få visa upp sig även i FA-cupen. Och som man gjorde det! När matchuret tickat upp till 90 minuter stod United som segrare med 2-0 efter en väldigt solid insats mot ett topplag, två mål av notoriska stjärnan Lauren James och en straffräddning av Sioban Chamberlain.

Första halvlek var en extremt tight uppvisning, kanske de mest täta och kompakta 45 minuter vi sett detta unga United göra under sin korta men framgångsrika framfart i engelsk damfotboll. Trots att United var det lag som hade mest boll lyckades man bara få ett skott på mål under hela första halvlek, när Kirsty Hanson bröt sig loss på sin vänsterkant och lyfte bollen fram till Ella Toone, precis nådde den men fick sitt skott avvärjt av Brightonförsvaret. Toone var fortsatt pigg och alert men några fler lägen blev det inte i första halvlek, och de få skott man hade gick utanför mål.

I andra halvlek öppnade matchen upp sig något, och en stor anledning till det var att Lauren James byttes in på bekostnad av Charlie Devlin som inte fått mycket gjort under första halvlek. Det dröjde endast sex minuter för James den här gången, innan hon placerade matchens första mål i nätet bakom Brightons målvakt. Det var en fortsatt jämn match publiken fick se. Hemmalaget pushade för en kvittering men United stod stadiga halvleken igenom. Inte ens en straff med 12 minuter kvar kunde hjälpa Brighton till ett önskvärt resultat. Amy Turner tacklade ner Brightons Kayleigh Green och domaren pekade på straffpunkten, men Sioban Chamberlain var i vanlig ordning orubblig och räddade.

Istället blev det Lauren James som i 92:a minuten fastställde slutresultatet 0-2, och tog därigenom sitt United vidare till FA-cupens femte omgång, där man kommer ställas mot seriekollegan London Bees. Nästa match kommer spelas på torsdag kväll i FA WSL Cup då man möts av tuffaste möjliga motstånd, nämligen Arsenal på Meadow Park.