Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: De här kvällarna är speciella, det har de alltid varit

Embed from Getty Images

Imorgon smäller det, Champions League slutspel drar igång med buller och bång då Manchester United tar emot Paris Saint-Germain. Inför matcherna är det presskonferens med lagens manager samt en spelare, i Manchester Uniteds fall alltså Ole Gunnar Solskjaer som idag hade med sig Anthony Martial.

Båda två satt på podiet samtidigt, vilket (om inte jag minns fel) är annorlunda mot i höstas då Mourinho hade sin presskonferens först och spelaren som valts ut kom in efter. Första delen av presskonferensen fick dock Anthony Martial mestadels sitta tyst, sedan kom frågorna igång till honom. Vi har därför delat upp artikeln i två delar, först Solskjaer sedan Martial.

Embed from Getty Images

Innan vi börjar redogöra för vad som sades på presskonferensen konstaterar vi att Ole Gunnar Solskjaer i en kort intervju till MUTV precis före presskonferensen sa att de enda spelarna som saknas inför morgondagen är Matteo Darmian och Antonio Valencia, resten av truppen skall vara tillgänglig.

Presskonferensen

Det var en synnerligen internationell presskonferens, intresset är uppenbarligen stort inför denna åttondelsfinal. Det pratades både engelska och franska, samt att vi såg flera frågor från journalister från många länder, inklusive Sverige och så klart Norge.

Här går vi igenom höjdpunkterna, hela presskonferensen på knappt 20 minuter finns längre ned i artikeln.

…om det tuffa spelschemat som väntar

Första frågan ut gällde att det gått väldigt bra de första elva matcherna, men att de tre kommande mot PSG, Chelsea och Liverpool är tuffare.

”Ja vi kommer spela mot några topplag de nästa matcherna, men nu ligger fokus bara på denna. Det har alltid varit så, man måste tänka på nästa och det har varit ett av de stora plussen, att spelarna alltid har varit fokuserade på nästa match och inte tittat för långt fram.”

…om PSG de senaste åren

En fransk journalist var nyfiken på om Solskjaer tror att PSG kan de kan bli en toppklubb [i Europa] trots att franska ligan inte är så bra.

”Det har varit fantastiskt att se deras utveckling det senaste. Jag spelade mot dem med Molde 1995, i Cupvinnarcupen, skillnaden mot då är fantastisk. De har några av världens bästa spelare. En av de största målvaktslegendarerna i Buffon, de har Thiago Silva som har varit en av världens bästa mittbackar de senaste åren, de har en av världens mest spännande unga spelare i Mbappé och Neymar som är världens dyraste spelare – det säger allt om deras utveckling. Vi vet att vi spelar mot ett lag med självförtroende för de är vana vid att vinna.”

…om det var för längesen Old Trafford fick en stor Europakväll

”Ja, det har det. Om man tittar tillbaka till en av de senaste stora utslagsmatcherna så förlorade vi mot Real Madrid, när Nani blev utvisad. Så klart hade vi Bayern München för några år sedan också, så vi ser fram emot detta.

”Både supportrarna och spelarna ser fram emot dessa kvällar, för de är speciella och har alltid varit speciella. Min senaste var när vi slog Roma med 7-1, jag hoppade in i den. Typisk Old Trafford kväll. Vi förlorade med 2-1 borta och managern [Sir Alex] var så glad. Han sa att vi klarar detta, vi vinner hemma, han hade så mycket förtroende för våra förmågor. Så, jag vill bara att mina spelare skall gå in i dessa matcher med självförtroende och ta sig an matchen.

…om han borde få jobbet på heltid

Som vanligt kom det frågor om Solskjaer borde få fortsätta. Denna gång ställdes den i förhållande till de kommande matcherna, och om det är för enkelt att säga att segrar mot PSG och Liverpool borde ge honom jobbet på heltid. På detta svarade Solskjaer att det är ett för enkelt sätt att se på saken. Han konstaterade att det är några månader kvar på säsongen att ge allt han kan för klubben, och så var det bra med det.

…om PSG:s skadesituation

Tillbaks till Solskjaer igen, och en fråga om att Neymar, Cavani och Meunier saknas imorgon. Är detta det bästa tillfället att möta PSG?

”Så klart, ett lag som saknar spelare som Neymar, Cavani och Meunier kommer känna en effekt av det. Men det kommer ge andra spelare chansen, så för mig blir det kanske lite svårare att förutsäga hur de kommer spela, för när man ser den topptrion hela säsongen så vet man vad man kan förvänta sig. Så vi får gissa lite, men vi har en bra aning om hur de kommer spela.”

…om hans resa till Frankrike

Vad gav resan till Frankrike när du såg PSG spela?

”Det är svårt att jämföra matcher, för när de spelar i ligan är det annorlunda för vet de att de kommer vinna ligan ändå, så de tar sig an matcher annorlunda än mot i Champions League. Men det är alltid bra att se spelare live, för man får ett intryck på tv och ser dem i en period, men live ser man andra ytor, mönster och principer och vi såg hur blixtsnabb Mbappé var.”

…om VAR

Imorgon används VAR för första gången i Champions League, och Solskjaer kom lite lätt ut som VAR-motståndare. Även om han inte sa det rakt ut så sa han att han är den typen som gillar att diskutera om det var eller inte var en straff dagen efter, vilket man får tolka som att han helst skulle slippa det. Han sa i och för sig att det är bra vid klara och tydliga beslut, men att det också fortfarande är domarens åsikt som kommer ta beslut i slutändan.

Embed from Getty Images

…om truppens kvalitet

En brittisk journalist avfärdade Uniteds chanser att vinna ligan, men undrade om truppen har djupet och kvalitén att överraska folk i och kanske gå hela vägen till Champions League-final.

”Jag tror den här truppen kan vinna mot alla lag måste jag säga. Och som sagt, när ni vi går in i matcher med det självförtroende vi har nu och formen vi har så ser vi fram emot matcher. Men igen, man kan inte se för långt fram, vi måste bara se till PSG och se till att vi går vidare den här fasen och ta nästan utmaning som den kommer. Men jag har varit väldigt nöjd med attityden och har sagt till killarna att om vi fortsätter jobba varje dag, hårt när vi skall jobba hårt, vara koncentrerade på lättare träningar – då kan vi förbättras och kanske överraska en del.”

Presskonferens sista fråga touchade detta område, då Solskjaer fick frågan om någon i laget är opetbar i Champions League-laget då, likt Peter Schmeichel och Jaap Stam var i Champions League 1998/99.

”Jag har en stor, stark trupp, och jag tycker det syns. Säg Peter Schmeichel, han var en tydlig nummer ett. Ja, David [de Gea) är en tydlig nummer ett, men vi har Romero också som är fantastisk, han spelat en VM-final, 96 landskamper för Argentina  – så man kan inte säga någon av våra för vårt truppdjup är väldigt bra. Men man vill så klart spela sin bästa elva så mycket som möjligt så klart.”

Martials del

Så kommer vi till det som Martial fick prata om.

…om utvecklingen

En fransk journalist frågade om att resultaten är annorlunda nu mot i höstas, trots samma spelartrupp, och att han ser ut att njuta mer på planen. Vad beror det på?

”Vi har en coach som har andra intentioner och ett annat tillvägagångssätt, och vi gör vad han ber oss göra så klart. Kanske är det enklare för oss att spela den här typen av fotboll snarare än den tidigare typen av fotboll vi bads spela.”

En liten pik mot portugisen från Martial med andra ord.

…om Solskjaer

Lite senare på presskonferensen frågade en norsk journalist om det spelarna vill behålla Solskjaer som huvudtränare.

Solskjaer så något ohörbart som fick Martial att skratta till innan fransmannen gav sitt utlåtande.

”Så klart går det väldigt bra för tillfället, vi är väldigt glada att han är här hos oss. Ja, visst, jag hoppas vi kan fortsätta med honom som manager, men i slutändan så är det avgörande beslutet inte upp till oss. Men vi är verkligen glada att han är med oss för tillfället, absolut.”

…om att göra fler mål

Ytterligare en stund senare fick Martial frågan om att Solskjaer tidigare sagt att han är nöjd med både Martial och Rashford, men också att han vill se dem göra mer enkla (fula) mål och nå upp till över 20 mål per säsong. Tror du att du har det i dig och att Unitedsupportrarna kan förvänta sig mer av dig.

”Han har sagt det flera gånger till mig, och även tidigare managers har sagt det till mig, att jag måste jobba på det och om jag lyckas med det kommer vi göra fler mål.”

…om Paul Pogba

I slutet av presskonferensen fick båda två en fråga om Paul Pogba och hans spel den senaste tiden och om det har att göra med att han känner sig friare. Eftersom Solskjaer bara sa ”samma svar” efter att Martial svarat nöjer vi oss med Martials svar.

”Paul är Paul, jag har sagt det förr. Han har enorma kvalitéer, han är en av de bästa mittfältarna i världen enligt mig. Jag tycker att han visar det just nu, och jag tror bara han kommer bli bättre de kommande månaderna och det kommer vara viktigt för oss.”

Presskonferensen i sin helhet.

Lottningen igen

Vi påminner om hela lottningen igen.

Manchester United – Paris Saint-Germain
AS Roma – Porto (spelas samtidigt som United)
Ajax – Real Madrid
Tottenham – Dortmund
Lyon – Barcelona
Liverpool – Bayern München
Schalke 04 – Manchester City
Atletico Madrid – Juventus FC