Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Eric Harrison är död

Mannen bakom The Class of ’92 finns inte längre bland oss. Eric Harrison som var ungdomstränare i Manchester United från 1981 och 27 år framåt har avlidit vid 81 års ålder, och Manchester United har sorg.

Att som ungdomstränare vara med och lotsa spelare som Mark Hughes, Norman Whiteside, Clayton Blackmore och Graeme Hogg från Uniteds ungdomslag till A-laget och sedermera deras respektive A-landslag hade varit ett facit att vara stolt över bara det.

Detta gjorde Eric Harrison i början av 80-talet, men när en viss Sir Alex Ferguson kom in 1986 tyckte han inte att det var tillräckligt utan krävde mer. Scoutingen utökades för att ge Harrison bättre råtalang att jobba med, resultatet blev att Manchester United under tidigt 90-tal kunde plocka upp spelare efter spelare från U-lag till A-lag.

Embed from Getty Images

David Beckham, Gary Neville, Phil Neville, Paul Scholes, Nicky Butt och Ryan Giggs är de som man i första hand tänker på, men senare under 90-talet och under 2000-talet kom även spelare som John O’Shea, Darren Fletcher, Wes Brown och Danny Welbeck fram efter att ha haft med Harrison att göra i ungdomslaget.

Dessutom har spelare som Keith Gillespie med 86 landskamper för Nordirland, Stokes lagkapten Ryan Shawcross och råskinnet Robbie Savage också fått sin utbildning under Harrison innan de sedan gick vidare till långa karriärer i andra klubbar.

För sina insatser för fotbollen tilldelades han den brittiska imperieorden (MBE) 2017, en utmärkelse han mottog på Halifax Towns hemmaarena då han var för sjuk för att resa ner till London efter att ha diagnosticerats med demens 2014.

Embed from Getty Images

Det går inte att överdriva Harrisons betydelse för den klubb Manchester United var under framförallt 90- och 00-talet, och allt vi kan göra är att säga att stort tack, och vila i frid.

Embed from Getty Images