Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och konferenssamtal: Vi är förtjusta över förbättringen i lagets prestationer

Manchester United PLC presenterade på torsdagen sin resultatrapport för det andra kvartalet (perioden 1 oktober till 31 december) i det finansiella året 2018/19. Det mest noterbara är att sparkningen av José Mourinho kostade klubben 19,6 miljoner pund.

Intäkterna för perioden var något högre än samma period året före. Detta beror primärt Champions League, både att tv-avtalet genererar något mer pengar samt att United hade en Champions League-match mer än under samma period året före. Fortfarande förutspås rekordintäkter på en bra bit över 600 miljoner pund för hela året.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Anställandet av Ole och Mike som tillfällig manager och assisterande manager, att jobba tillsammans med Kieran, Michael och Emilio, har haft en positiv inverkan genom hela klubben. Vi är förtjusta över förbättringen i lagets prestationer sedan december och vi ser fram emot en stark avslutning av säsongen 18/19.

Nyckeltalen:

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet är 208,6 miljoner pund, en ökning på 17,6 % jämfört med förra året. Ökningen förklaras med det nya tv-avtalet för Champions League, samt att laget spelat en extra Champions League-match under perioden jämfört med året innan.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) ökade med 28,4 % till 104,3 miljoner pund.

Nettoresultatet är en vinst på 44 miljoner pund, att jämföra med 42,3 miljoner förra året.

Skulden har minskat till 317,7 miljoner pund. Som vanligt förklaras förändringen av växlande valutakurser. Bruttoskulden i dollar är oförändrad, vilket har varit fallet under en lång tid.

Lönekostnaderna har ökat med 11,8 % till 77,9 miljoner pund. Detta förklaras primärt av investeringar i spelartruppen. Det nämns inte specifikt i rapporten men primärt är det Alexis Sánchez som driver upp lönekostnaderna, samt även sommarens nyförvärv. Även Luke Shaws kontrakt lär bidra till höjningen, och kanske en gnutta även Chris Smalling som skrev på i mitten av december. Notera att Marouane Fellainis kontrakt som skrevs i somras fortfarande lär innebära en ökning, och att hans försäljning inte finns med då den som kom efter det här kvartalet var över. De nya kontrakt som skrivits med Anthony Martial, Ashley Young, Phil Jones och Scott McTominay påverkar inte dessa siffror, de har inflytande först från nästa rapport.

Värt att notera är ”Exceptional items” där vi hittar en kostnad på 19,6 miljoner pund som ersättning till den förre managern och delar av tränarstaben. Detta är alltså den kostnadsmässiga smäll United tog för att sparka José Mourinho, förutsatt att all ekonomisk kompensation givits på en gång och det inte kommer mer framöver.

Framtidsutsikterna är oförändrade. United förutspår att intäkterna för 2018/19 ska uppgå till mellan 615 och 630 miljoner pund med EBITDA på mellan 175 och 190 miljoner pund.

Intäkterna för förra året var 590 miljoner pund.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. Den här gången deltog Ed Woodward samt Richard Arnold (Group Managing Director), Cliff Baty (Chief Financial Officer) och Hemen Tseyo (Head of Corporate Finance).

Här följer en sammanfattning av det som sades under ett kort samtal.

”Det har varit några händelserika månader sedan vi hade den senaste uppdateringen i november. I december skildes vi åt med José Mourinho och anställde Ole Gunnar Solskjaer som tillfällig manager till slutet av säsongen. Ole har fått sällskap av Mike Phelan som tidigare spenderat 14 år i klubben, varav 5 som assisterande manager till Sir Alex Ferguson. Utöver så har Michael Carrick, Kieran McKenna och Emilio Alvarez stannat kvar som nyckelfigurer i Oles stab kring förstalaget. De har haft en fantastisk start, återupplivat lagets prestationer och i processen satt Manchester United-rekord genom att vinna sina första åtta matcher.

”Jag gratulerar igen Ole för att ha vunnit Månadens manager i Premier League i januari, och Marcus Rashford för att vinna Premier Leagues bästa spelare i januari. Laget har tagit 25 av 27 möjliga poäng i ligan, med några fantastiska prestationer. Vi har gått till åttondelsfinal i FA-cupen, och vår match i den fjärde omgången mot Arsenal drog den största engelska tittarskaran någonsin, med en miljon fler tittare än den näst mest populära matchen den här säsongen. I Champions League gav tisdagskvällen inte det resultat vi ville, men som Ole sa efter matchen så vill vi tävla på den högsta nivån och spelarna kommer ge allt i Paris.”

Woodward hade också en fin kommentar om Eric Harrisons bortgång.

”Eric var en fantastisk coach som hade en nyckelroll i att få fram många spelare som kom att bli legendarer i klubben. Han var förkroppsligandet av klubbens åtagande till ungdom, och hans arv lever vidare i varje spelare som kommer genom vår akademi idag.”

Kina: När Richard Arnold sedan fick ta över blev det mycket prat om marknaden i Kina och till viss Indien. Richard Arnold beskrev Kina som den största marknaden för Premier League utanför England, och klubben har ingått ett samarbete med Harves för att öppna en serie av ”Manchester United Entertainment and Experience Centres” i Beijing, Shanghai och Shenyang.

Sponsorer: Utöver samarbetet med Harves har klubben också skrivit sponsoravtal med Remington, och Arnold förväntar sig att snart kunna skriva än fler sponsoravtal.

Appen: Manchester Uniteds egna mobilapp som lanserades för ett halvår sedan är den mest nedladdade fotbollsklubbappen i världen. Det växer för varje månad, och klubben är väldigt nöjd med hur det går med den.

Australienturnén: Två träningsmatcher är klara, mot Perth Glory och Leeds United den 13 och 17 juli. Sedan kommer klubben igen spela International Champions Cup, som kommer innebära tre matcher som annonseras senare.

Konferenssamtalet går att lyssna på här.