Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Är Paul Pogba världens bästa mittfältare?

Paul Pogba har fullkomligt exploderat under Ole Gunnar Solskjaer. Hur bra är den franska mittfältaren egentligen?

Dessutom diskuterar vi om bouncebackability ger Solskjaer jobbet, ungdomar utanför truppen, mittbacksrotation, bortaplansfördel och Saudiarabien.

Är Paul Pogba världens bästa mittfältare?

Så slog Paul Pogba till igen. Mål och assist mot Chelsea för 14 mål och 10 assists den här säsongen, båda siffrorna klart bäst i laget (Martial och Rashford är närmast, med 11 mål och 7 assists respektive).

Jag gjorde ett axplock bland mittfältare i Europas toppklubbar. Med 7 mål och 12 assists förefaller Christian Eriksen vara den som är närmast Pogba. (Med reservation för att jag har missat någon.)

Under Solskjaer har Pogba de sanslösa siffrorna 9 mål och 6 assists på 1063 spelade minuter (71 minuter per poäng). Samtidigt säger min magkänsla att han nu också bidrar mer i defensiven än han gjorde tidigare.

Vad är förklaringen? Mycket ligger nog i att han nu under Solskjaer har fått dispens att misslyckas. Istället för skäll efter en misslyckad passning får han en uppmuntrande applåd.

Så är då frågan om vi ska utropa Pogba till världens bästa mittfältare. Med matchen mot Paris Saint-Germain fortfarande färskt i minnet är det inte självklart att göra så. Då såg vi ett bra lag neutralisera motståndarens bästa spelare. Det är en ny utmaning för Pogba att, tillsammans med lagledning och lagkamrater, hantera. Löser han det – och det finns ingen anledning att tvivla – så tillhör han tvivelsutan den absoluta toppen.

Mittbacksrotation

Mot Chelsea var det Chris Smalling som fick chansen bredvid Victor Lindelöf i Uniteds mittförsvar. Därmed har Solskjaer matchat fem olika mittbackspar på tretton matcher. Ser vi på hela backlinjen har han använt åtta olika kombinationer. Här önskar jag mer kontinuitet!

Visst, vi kan peka på att Victor Lindelöf har spelat nästan alla matcher. Lindelöf har dock spelat fem matcher till höger i mittförsvaret och sex matcher till vänster, så han får finna sig i att titt som tätt byta både mittbackspartner och ytterback.

Embed from Getty Images

Jag tycker att det är dags för Solskjaer att bestämma sig för en backlinje och köra hårt på den. Det spelar nästan ingen roll vilka han väljer, bara han låter fyra spela ihop sig.

Saudiarabien, nej tack

Nya rykten om att Saudiarabien vill köpa Manchester United. Förnekat från officiellt håll. Jag vet inte om vi ska lita på det. Måhända gör börsregler det till ett bindande uttalande?

Oavsett: Jag hoppas verkligen inte att det blir någon affär. Jag vill bli av med Glazerfamiljen men en diktatur som inte respekterar de mänskliga rättigheterna är väldigt mycket värre.

Ungdomar utanför truppen

Att Tahith Chong placerades på läktaren mot Chelsea gjorde mig både ledsen och irriterad. Behövde vi verkligen tre mittfältare på bänken? Nu blev det ingen match för Chong, så den här gången spelade det ingen roll.

Embed from Getty Images

Om vi istället hade behövt jaga matchen så menar jag att Chong hade varit en bra joker att kasta in. Däremot är varken Fred, Scott McTominay eller Andreas Pereira något att använda för att förändra en match. Det är omöjligt att veta vad en ungdomsspelare ska hitta på. När Fraizer Campbell fick chansen mot Manchester city 2007 funkade det inte alls. Mot Aston Villa 2009 kom Federico Macheda in och närmast avgjorde ligan.

Borta bäst

Vi har nu tangerat klubbrekordet med sju raka bortavinster. Samtidigt har de båda poängtappen under Ole Gunnar Solskjaer kommit på hemmaplan. Vi gör fler mål och släpper in färre borta än hemma. Inte bara det: våra klart bästa prestationer under norrmannen har kommit på bortaplan (Cardiff, första halvlek mot Tottenham, Arsenal och Chelsea).

Fortfarande är urvalet för litet för säkra slutsatser. En trend börjar ändå utkristallisera sig. Hemmalag tenderar att spela öppnare, vilket ger oss fler möjligheter att kontra. Mot sittande försvar har vi svårare att skapa öppningar. Det kan vara värt att byta Ander Herrera eller Nemanja Matic mot en offensiv spelare (tänk Lingard/Mata bredvid Pogba bakom ett tremannaanfall).

Bouncebackability ger Solskjaer jobbet

Ole Gunnar Solskjaer klarade ytterligare ett test i måndags. Att vi kunde resa oss på det sättet, trots att Jesse Lingard och Anthony Martial saknades, är oerhört starkt.

Jag vill påstå att det redan nu är Solskjaers jobb att förlora. Det kvittar nästan om en Mauricio Pochettino egentligen är en bättre manager. Solskjaer har arbetat in så mycket goodwill bland spelare och supportrar att det snart är omöjligt att flytta på honom.

Samtidigt måste klubben ha is i magen. Beslutet ska inte fattas förrän beslutet måste fattas, vi vinner väldigt lite på att stressa. Som det ser ut just är Solskjaer på god väg att fatta beslutet åt ledningen.