Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Embed from Getty Images

Säsongens viktigaste match står för dörren när Liverpool gästar Old Trafford. Våra rivaler från västkusten har fortfarande inte vunnit Premier League en enda gång – och den sviten måste vi på söndag göra vad vi kan för att bevara.

Merseyside-laget ligger för närvarande tvåa, på samma poäng som Manchester city (ja, city med litet ”c”), men med en match mindre spelad. United i sin tur lyckades i den förra Premier League-omgången med bedriften att ta sig upp på fjärdeplatsen igen, för första gången sedan omgång ett. Detta efter att ha varit elva poäng bakom när Ole Gunnar Solskjaer tog över rodret i slutet av december.

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer vet fortfarande inte hur det är att förlora som manager för Manchester United i den inhemska fotbollen. Förlusten mot PSG i Champions League förra veckan var utan tvekan något av ett ”wake up call”, som han själv beskrev det – så visst visade laget en rejäl moral när man studsade tillbaka och slog Chelsea på bortaplan med 2-0 i FA-cupen i måndags.

Då, likt så många gånger förr under norrmannens ledning, var det Paul Pogba som visade vägen med ett mål och en assist. Faktum är att fransmannen nu är uppe i hela 15 poäng på 11 inhemska matcher under Solskjaer, något som inte ens de bästa anfallarna i världen kan mäta sig med.

Embed from Getty Images

Om United ska ha en chans att rubba ett starkt Liverpool-lag behöver 25-åringen visa upp sig från sin allra bästa sida. Vi vet att han har det i sig, frågan är bara om han lyckas plocka fram det. Han har presterat mot idel topplag i så väl klubblags- som landslagssammanhang, men mot ärkerivalen från Merseyside har han ännu inte stått för någon större insats.

Ett beslut som med största sannolikhet ger tränarstaben huvudbry inför matchen är valet av mittbackar. Victor Lindelöf är självskriven – som man blir efter att ha varit den genomgående bästa backen i klubben under säsongen. Men vem som ska spela bredvid honom är desto svårare att avgöra.

 • Eric Bailly är alternativ ett. Han är både snabb, atletisk och stark– vilket i grunden matchar Liverpools styrkor på ett bra sätt. Men ivorianen stod inte direkt för en strålande insats mot PSG, ett lag med liknande typ av spelare och anfallsvapen.
 • Chris Smalling är nästa alternativ. Engelsmannen är snabb (ja, faktiskt), den spelare som lirat mest tillsammans med Lindelöf och han är samtidigt väldigt bra i luftspelet – vilket kan komma väl till hand när Virgil Van Dijk lunkar upp på fasta situationer. Dock har 29-åringen alltid, och då menar jag verkligen alltid, ett misstag i sig.
 • Det sista rimliga alternativet är Phil Jones. Han är den spelare som spelat mest ihop med Lindelöf sedan Solskjaer kom in, men han har samtidigt fått sporadiskt med speltid den senaste tiden. Den idag fyllda 27-åringen (grattis!) har tryggare fötter än Bailly och Smalling, och är allt som allt mer allround. Dock är även han benägen till ett och annat misstag.

Embed from Getty Images

Vilken spelare tränarstaben slutligen bestämmer sig för känns omöjligt att sia i för stunden, men att valet här kan komma att bli väldigt avgörande är nog alla rörande överens om. Personligen hade jag valt Bailly, trots bristerna. Mycket på grund av hans briljanta prestation senast Liverpool var på besök.

Ett annat groende problem är hur laget ska ställas ut offensivt. I skrivande stund har vi fortfarande inte fått några andra rapporter än att både Jesse Lingard och Anthony Martial missar matchen – vilket minst sagt är två rejäla avbräck. Marcus Rashford är given i anfallet, men de två övriga offensiva positionerna känns desto svårare.

Mot Chelsea fick Romelu Lukaku och Juan Mata chansen medan Alexis Sanchez placerades på bänken. Belgaren ökade inte direkt sina chanser i och med den minst sagt svaga insatsen. Spanjoren stod å sin sida för ett nyttigt taktiskt jobb mot Jorginho, men jag har samtidigt svårt att se att en liknande roll används mot Liverpool.

Det hela lär till sist avgöras utefter vilken approach Solskjaer & Co. väljer att ha till matchen. Min gissning är att de kommer inleda med hög press och mycket anfallsvilja, för att sedan trappa ned frekvensen åtminstone ett par hack utan att på något vis parkera någon buss. United ska gå för seger mot alla lag på hemmaplan – och det vet Solskjaer, Phelan och Carrick om några.

Möjlig startelva:
De Gea; Young, Smalling, Lindelöf, Shaw; Herrera, Matic, Pogba; Alexis; Lukaku, Rashford

Liverpool

Jürgen Klopps lag spelade i tisdags Champions League-fotboll när Bayern München var på besök på Anfield. Matchen i sig slutade 0-0 efter en ganska trist historia, och troligen var det tyskarna som var det mer nöjda laget efter 90 spelade minuter.

Som nämnt ovan är det, av allt att döma, Liverpool eller vår blåa granne från Manchester som kommer att lyfta Premier League-bucklan i år. Och hur mycket det än svider i United-supportrarnas ögon när stadsrivalen vinner, så är det inget i jämförelse med hur det skulle kännas om vår allra värsta antagonist från väst till sist skulle ramla hem titeln.

Detta vet givetvis Liverpool om, och utöver den glädjen en PL-titel bringar i sig, så finns det nog få saker de hellre skulle vilja göra än att vifta med den åtråvärda pokalen framför näsan på oss United-supportrar.

Embed from Getty Images

Liverpool har en erkänt stark offensiv, det såg vi inte minst prov på under förra säsongen. I år har laget twistat lite genom att lägga något mer fokus på sitt försvarsspel än tidigare, allt för att bli jämnare över en hel säsong. Hittills har detta utan tvekan burit frukt, det måste vi erkänna.

Mittbacksgeneralen Virgil Van Dijk, som av många anses varit ligans bästa mittback den här säsongen (inte världens bästa, som en och annan scouser vill påstå), har bringat både stabilitet och trygghet i ett annars många gånger svajigt lag. Förhoppningsvis har vilandet i veckan, på grund av avstängning, gjort att han tappat lite rytm – men det är sannerligen att greppa efter halmstrån.

Embed from Getty Images

För att rubba detta Liverpool-lag hoppas jag att Solskjaer anammar José Mourinhos taktik från ifjol en aning och attackerar på Trent Alexander-Arnolds backposition. En taktik som gav Marcus Rashford två mål och tre poäng på kontot.

Att det blir en tight kamp på söndag är inte direkt en högoddsare, och förhoppningsvis kan United – med hemmafansen i ryggen – trycka tillbaka Klopps gäng till hålet de kom från.

Möjlig startelva:
Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Fabinho, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané

Historik

Senast lagen möttes var i José Mourinhos sista match som manager för United. Då vann Liverpool på Anfield med 3-1, Lukaku stod för United-målet.

Senaste mötet på Old Trafford lagen emellan slutade i United-seger, 2-1, efter att Marcus Rashford stått för båda hemmamålen.

Visste ni att…

 • United har vunnit 7 av de 9 senaste hemmamatcherna mot Liverpool.
 • Liverpool har inte vunnit någon av de 7 senaste matcherna på bortaplan mot ett lag som inlett omgången på en topp 4-placering.

Matchfakta

Manchester United
Liverpool

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 27
Tid: Söndagen den 24 februari 2019, 15.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Darmian (skadad, inget datum)
 • Lingard (muskel, mars)
 • Martial (muskel, mars)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e15-6-552-3551
Hemma:6:e7-4-125-1625
Bästa målskytt: Pogba (11)
Disciplin: 51 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V25/1ArsenalBFA3-1
O29/1BurnleyHPL2-2
V3/2LeicesterBPL1-0
V9/2FulhamBPL3-0
F12/2PSGHCL0-2
V18/2ChelseaBFA2-0

Liverpool

Skador:

 • Gomez (fot, mars/april)
 • Oxlade-Chamberlain (knä, mars/april)
Tveksamma:

 • Lovren (lår, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a20-5-159-1565
Borta:2:a9-3-124-830
Bästa målskytt: Salah (17)
Disciplin: 23 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V12/1BrightonBPL1-0
V19/1C PalaceHPL4-3
O30/1LeicesterHPL1-1
O4/2West HamBPL1-1
V9/2BournemouthHPL3-0
O19/2B MünchenHCL0-0

United mot Liverpool

Totalt: 20180-55-66275-255
Premier League: 5328-11-1476-60
Hemma: 9549-29-17159-88
SENASTE MÖTENA
O2017-01-15HPL1-1
O2017-10-14BPL0-0
V2018-03-10HPL2-1
F2018-12-16BPL1-3
SENASTE HEMMAMATCHER
V2015-09-12HPL3-1
O2016-03-17HEL1-1
O2017-01-15HPL1-1
V2018-03-10HPL2-1

Domare: Michael Oliver

Assisterande: Burt, Bennett, fjärdedomare: Marriner.
M
PL 2018/19:2162149
PL 2017/18:30101238
PL totalt:223722102372
Snitt (2016-18):3,20,060,140,33
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:2911711
Dömt Liverpool:3617127