Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Crystal Palace – Manchester United

Embed from Getty Images

Dammet efter 0-0 mot Liverpool i söndags har inte hunnit lägga sig över Manchester United innan det är dags igen. På onsdag kväll står ett formstarkt Crystal Palace värdar för det som blir Uniteds 28:e ligamatch denna säsong. Har Ole Gunnar Solskjaer varit lätt förutsägbar då det gäller startelvan under sina månader i Manchester torde det vara annorlunda nu. Skadorna har avlöst varandra och speciellt mittfältet och anfallet är ekvationer modell större på Selhurst Park. 

Manchester United

Det har sagts mången gång nu, men det tål att upprepas. Manchester United är fortfarande obesegrade i ligan under Ole Gunnar Solskjaer. Tanken är ju förstås att den sviten ska förlängas när vi summerar denna vecka, efter möten med på pappret överkomliga motståndare. Först ut, när februari månad börjar dra sina sista andetag, är Crystal Palace borta på Selhurst Park. Det ska inte vara några större problem egentligen, om det nu inte vore för den skadelista United kan visa upp för tillfället. Mot Liverpool gick fyra spelare sönder, och tror vi de uppgifter som finns till handa är ingen ur kvartetten Ander Herrera, Marcus Rashford, Juan Mata och Jesse Lingard aktuella för ens en bänkplats på onsdag kväll.

Lägger vi då till att Nemanja Matic är borta med en muskelskada han ådrog sig på den matchförberedande träningen i lördags och att Anthony Martial nog inte är redo för 90 minuter så har vi fem spelare som setts som mer eller mindre givna under Solskjaer som inte kan spela nu. Mata utgör undantaget, men även han har fått speltid i Lingards frånvaro och är som läget är nu ett klart avbräck.

Embed from Getty Images

Solskjaer har spelat både 4-3-3 och 4-3-1-2 sedan sin ankomst till Old Trafford och frågan är förstås till vilken uppställning materialet räcker nu. Vår tillfällige manager har imponerat med sina matchplaner, men nu lär det långt handla om att taga vad man haver i spelarväg.

David de Gea, som blev den fjortonde målvakten i Premier Leagues historia att nå 100 nollor i söndags, är förstås given i målet. Lika given känns de fyra framför honom. Luke Shaw gjorde, om vi ska tro Solskjaer, sin bästa match sedan managerbytet mot Liverpool. Ashley Young är så given Ashley Young kan bli som högerback i Manchester United. I mitten är det föga troligt att Solskjaer petar Chris Smalling som Victor Lindelöfs kompanjon, speciellt inte efter att man pallat 0-0 mot Liverpool i helgen och United börjat sätta defensiven.

På mittfältet är det desto mer rörigt. Paul Pogba får gå på hörntänderna innan han plockas ur en Unitedelva våren 2019. Nemanja Matic och Ander Herrera går skadade. Det ger oss rätt få alternativ, speciellt då Marouane Fellaini skeppades iväg till Kina. Scott McTominay höjde sig flera nivåer över den egna, egentliga, mot Liverpool och ersätter Matic. Andreas Pereira gjorde inte bort sig under sitt inhopp heller och får ses som det mest reella alternativet till Herrera. Alternativet är väl Fred, men det troliga är att brassen petas in som släpande anfallare nu då Mata är indisponibel.

Embed from Getty Images

Framåt är alternativen också få. De heter väl egentligen Alexis Sánchez och Romelu Lukaku. På pappret inget dåligt anfall, långt ifrån. I verkligheten är det dock lite annorlunda. Sánchez har inte fått förtroendet efter skada medan Lukaku helt sonika inte är Solskjaers typ av anfallare. Belgaren har sett snudd på piggare ut som en typ av ytter än som renodlad spets, men är förstås given på topp nu. Ovanstående resonemang gör att United torde spela 4-3-1-2. Ett alternativ är att Pereira och Sánchez placeras som yttrar i en mer rak 4-3-3-uppställning och att Fred spelar längre ner i banan.

Möjlig startelva: de Gea; Shaw, Lindelöf, Smalling, Young; Pereira, McTominay, Pogba; Fred; Sánchez, Lukaku.

 

Crystal Palace

Crystal Palace, ja. Roy Hodgsons mannar utgör i normala fall inget skräckinjagande hot för ett lag av Uniteds kaliber. Nu finns det dock vissa faktorer som gör att vi kanske måste frångå det här med ”normala fall”. Vi har redan avhandlat Uniteds skadehistorik och vi bör också avhandla Crystal Palace allt mer gryende vårform. Londonklubben har inte förlorat i ligan sedan den 19 januari då de dessutom fick in tre bollar på Liverpool. Man är klara för kvartsfinal i FA-cupen och senast i ligan skåpade man ut Leicester på bortaplan med 4-1, vilket gav Claude Puel sparken.

Roy Hodgson brottas precis som Ole Gunnar Solskjaer med vissa skadebekymmer, men inte av samma dimensioner. Ligans äldste manager har ordinarie backen Aaron Wan-Bissaka indisponibel med en hamstringskada (har vi hört det förut?) medan försvarskollegan Mamadou Sakho dras med knäproblem och knappast finns med han heller. En som kunde ha gått in istället är Martin Kelly, men den förre Liverpoolspelaren har problem med låret och får även han stå över.

Embed from Getty Images

Wayne Hennessey, mannen som egentligen är för dålig för att vakta ett fotbollsmål i Premier League, lär få fortsatt förtroende av Hodgson. I backlinjen lär skadade Sakho ersättas av Scott Dann eller Jairo Riedewald. Dann hoppade in sist och är den mest trolige kompanjonen till James Tomkins i mittlåset. Patrick van Aanholt får ses som given till vänster medan högerbacken lär tas av ett hyfsat oprövat kort i Premier League-sammanhang. Joel Ward har ersatt Wan-Bissaka sedan denna gick sönder och lär fortsätta nu. Hodgson lär fortsätta med målskytten från senast, lagkapten Milivojevic, som defensiv mittfältare och ha James McArthur och Jeffrey Schlupp som mer offensiva pjäser centralt.

Framåt lär det knappast bli några förändringar jämfört med segern mot Leicester. Nyförvärvet i januari, Michy Batshuayi, gjorde mål senast och lär fortsätta tillsammans med Wilfried Zaha och Andros Townsend. Visst sparkapital får sägas finnas i form av Christian Benteke och Jordan Ayew, men då Townsend främst går som ytter får det ses som osannolikt att någon ur den tämligen ”tunga” duon går in istället.

Embed from Getty Images

Skulle Hodgson välja att formera om laget är 4-4-2 det mest sannolika, och då knackar Cheikhou Kouyaté främst på dörren för att ta en av mittfältsplatserna.

Möjlig startelva: Hennessey; van Aanholt, Dann, Tomkins, Ward; McArthur, Milivojevic, Schlupp; Zaha, Batshuayi, Townsend.

 

Historik

Manchester United har mött Crystal Palace totalt 54 gånger och har en rätt förkrossande statistik att luta sig mot. United har vunnit 36 av mötena medan Crystal Palace bara vunnit sju. I Premier League-sammanhang är historiken än mer förkrossande. På 19 försök har Crystal Palace inte lyckats besegra United. Raden, i Uniteds favör, är 15-4-0. På bortaplan är statistiken lite sämre, där har United förlorat fyra av 22 matcher. Det senaste mötet lagen emellan hämtar vi från november då Crystal Palace snodde en poäng på Old Trafford (0-0) medan den senaste matchen på Selhurst Park är drygt ett år gammal. United vann då med 3-2 efter att man hämtat upp underläge 2-0 och att Matic avgjort på stopptid.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer har förlorat alla sina möten med Crystal Palace? Alla möten i det här fallet är lika med ett. Crystal Palace slog Cardiff med 3-0 i april 2014.
 • Domare Martin Atkinson aldrig dömt ett möte mellan Manchester United och Crystal Palace?
 • Wilfried Zaha fortsatt är mållös mot sin gamla klubb? På åtta försök har den forne Unitedspelaren blott en assist.

Matchfakta

Crystal Palace
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 28
Tid: Onsdagen den 27 februari 2019, 21.00
Plats: Selhurst Park, London
Teve: Visas inte i direktsändning i Sverige.

Manchester United

Skador:

 • Darmian (skadad, inget datum)
 • Herrera (hamstring, inget datum)
 • Lingard (hamstring, inget datum)
 • Mata (hamstring, inget datum)
 • Matic (muskel, inget datum)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Martial (muskel)
 • Rashford (fot, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e15-7-552-3552
Borta:4:e8-2-427-1926
Bästa målskytt: Pogba (11)
Disciplin: 52 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O29/1BurnleyHPL2-2
V3/2LeicesterBPL1-0
V9/2FulhamBPL3-0
F12/2PSGHCL0-2
V18/2ChelseaBFA2-0
O24/2LiverpoolHPL0-0

Crystal Palace

Skador:

 • Kelly (lår, mars)
 • Souaré (axel, april)
 • Speroni (lår, inget datum)
 • Wan-Bissaka (hamstring, mars)
Tveksamma:

 • Sakho (knä, liten chans)
 • Wickham (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 13:e8-6-1331-3530
Hemma:18:e3-4-69-1213
Bästa målskytt: Milivojevic (8)
Disciplin: 45 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V27/1TottenhamHFA2-0
O1-39SouthamptonBPL1-1
V2/2FulhamHPL2-0
O9/2West HamHPL1-1
V17/2DoncasterBFA2-0
V23/2LeicesterBPL4-1

United mot Palace

Totalt: 5436-11-7101-47
Premier League: 1915-4-037-7
Borta: 2212-6-437-27
SENASTE MÖTENA
V2017-05-21HPL2-0
V2017-09-30HPL4-0
V2018-03-05BPL3-2
O2018-11-24HPL0-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2015-05-09BPL2-1
O2015-10-31BPL0-0
V2016-12-14BPL2-1
V2018-03-05BPL3-2

Domare: Martin Atkinson

Assisterande: Betts, Lennard, fjärdedomare: Coote.
M
PL 2018/19:2168015
PL 2017/18:28104233
PL totalt:3701265263386
Snitt (2016-18):3,50,040,080,16
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:422499
Dömt Palace:219210