Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Southampton (återupprätta fortress Old Trafford)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Southampton. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/03/02 18:27

Reward

Manchester United – Southampton 3-2 (0-1)

Premier League, omgång 29 • 2019-03-02, 16.00 • Old Trafford, Manchester • domare: Stuart Attwell

 

0-1 (26) Yan Valery

1-1 (53) Andreas Pereira (Dalot)

2-1 (59) Romelu Lukaku (Pereira)

2-2 (75) James Ward-Prowse

3-2 (89) Romelu Lukaku (Fred)

 

Manchester United

De Gea; Young, Smalling, Lindelöf, Shaw; Pereira (Fred 82), McTominay, Pogba; Rashford (Chong 90+4), Lukaku, Sánchez (Dalot 52)

Avbytare: Grant, Bailly, Rojo, Gomes

Southampton

Gunn; Bednarek, Yoshida (Gallagher 90), Vestergaard; Valery, Ward-Prowse, Romeu, Hojbjerg, Bertrand; Redmond, Austin (Armstrong 63)

Avbytare: McCarthy, Targett, Stephens, Slattery, Elyounoussi

Updated: 2019/03/02 18:06
  • 0
  • Share


2019/03/02 18:27
Tack för idag!

De orden från Ole Gunnar Solskjaer får avsluta den här matchdagsbloggen. Mer från matchen följer givetvis under kvällen och morgondagen. Snackisarna är på gång och kommer nog när som helst.

Allra sist tittar vi på den relevanta delen av tabellen, där vi nu hittar Manchester United som fyra.

Tack för visat intresse!

  • 0
  • Share


2019/03/02 18:23
Solskjaer: Så glad för honom

Det var en mycket glad Ole Gunnar Solskjaer som fick sammanfatta Uniteds seger i MUTV.

“Jag måste njuta av varje sekund jag är i den här positionen. Spelarna förtjänade det för sin energi, sin tro. Vanligen suger Stretford End in bollen och så var det idag. Stödet bakom mål hjälper!”

Om matchen: “Fantastisk start. Sedan bröts matchen upp. De kontrollerade oss och gjorde det till en öppen match.” Solskjaer säger också att Southampton gjorde ett par fantastiska mål.

Om Andreas Pereira: “Så glad för honom! Han har haft ett par dåliga upplevelser här. Han har kvalitet. Han hade ett par inlägg i första. Skottet är otroligt!”

Om Romelu Lukaku: “Han är en bra avslutare, han älskar att göra mål. Han tränar på det, det är därför han gör mål.”

Vad ligger bakom detta? “Lag, klubb, support… Vi går in i varje match med självförtroende och tro.”

Om Alexis Sánchez: Solskjaer säger att det kan vara en ligamentsskada men att vi givetvis måste avvakta någon dag. Förhoppningsvis inte för illa, hoppas norrmannen.

Avslutningsvis ser Solskjaer fram emot onsdagens match och han säger att United givetvis ska göra ett ärligt försök.

  • 0
  • Share

Det satt väldigt långt inne men i matchminut 89 skickade Romelu Lukaku in det matchvinnande målet.

I en högdramatisk andrahalvlek kvitterade Andreas Pereira på ett superskott, framspelad av Diogo Dalot (inbytt för Alexis Sánchez, som klev av skadad). Sedan agerade Pereira framspelare när Lukaku gav United ledningen innan kvarten av halvleken var spelad.

Då borde det ha varit game over. Men Southampton ville annat. Ashley Young gav bort en frispark och James Ward-Prowse kvitterade.

Sedan hade United svårt att hitta tillbaka in i matchen. Inbytte Fred hittade dock fram till Lukaku och segern säkrades.

Paul Pogba kostade sedan på sig att missa en straff.

Totalt en match som innehöll mycket som var väldigt bra men också mycket som var dåligt. Det viktigaste är att United vann matchen. Därmed kliver United upp som fyra i tabellen, även om Chelsea med hängmatcher i teorin kan gå förbi.

  • 0
  • Share


2019/03/02 16:53
Underläge

United går för första gången under Ole Gunnar Solskjaer till halvtidsvila i underläge. Yan Valery drog till från distans efter 26 minuter och gav Southampton ledningen. Valerys skott var hårt och välplacerat, men nog borde David de Gea ha gjort det bättre.

Det var annars United som öppnade bäst och laget kunde ha avgjort matchen de fem första minuterna. Sedan lyckades dock Southampton sänka matchens tempo och döda Uniteds energi. En väldigt dålig period följde fram till målet.

Därefter har United höjt sig igen. Laget har egentligen skapat tillräckligt med chanser och nästan-chanser för att ha avgjort matchen. Effektiviteten och skärpan längst fram är dock inte vad den borde vara.

Ska United vända till seger krävs en markant förbättring efter paus. Tempot måste upp och United får inte ge Southampton chansen att sänka det. Kanske kan det vara läge för en Tahith Chong eller en Angel Gomes?

  • 0
  • Share


2019/03/02 15:56
Come on United!

Nu kör vi, hela vägen till fjärdeplatsen. Det är dags för Manchester United att äntligen vinna på hemmaplan igen!

  • 0
  • Share


2019/03/02 15:34
Rekordsnabb Giggs

En bra start är aldrig fel om du vill vinna en fotbollsmatch. I hemmamatchen mot Southampton i november 1995 startade Manchester United exceptionellt bra.

Trots att gästerna började med bollen hade det bara gått 15 sekunder när Ryan Giggs gav United ledningen. Det är Uniteds snabbaste ligamål någonsin. (Klubbens allra snabbaste mål gjorde Bryan Robson efter 12 sekunder mot Burnley i ligacupen 1984.)

Giggs var inte nöjd. Tre minuter senare dubblade han Uniteds ledning. Därefter fick vi vänta fyra evighetslånga minuter innan Paul Scholes satte trean i matchminut åtta.

Sedan var matchen förstås över som tävling. Andy Cole gjorde 4-0 mitt i andra halvlek innan Southampton i slutskedet fick ett tröstmål. (Den som vill kan se alla målen i matchen i ytterst tveksam Youtubekvalitet.)

  • 0
  • Share


2019/03/02 15:27
Oavgjort i London

Lucas Torreira kommer inte att få spela för Arsenal mot Manchester United nästa vecka. Detta står klart sedan i dagens Londonderby blivit utvisad i matchens slutskede. Torreira kom in med sträckt ben mot Danny Rose och jag kan inte föreställa mig att Arsenal ens funderar på att överklaga.

Matchen då? Jo, den slutade 1-1. Harry Kane kvitterade på straff. Arsenal fick ett gyllene läge att avgöra men Pierre-Emerick Aubameyang slog en oerhört svag straff.

Därmed kan vi konstatera att United kliver upp som fyra i tabellen vid seger idag.

  • 0
  • Share


2019/03/02 15:20
Tankar om startelvan

Det blev en väldigt väntad startelva i Manchester United idag. Det mest anmärkningsvärda är förstås att Andreas Pereira går in på mittfältet. Efter den svaga insatsen mot Burnley höjde han sig rejält mot Liverpool.

Att Pereira spelar torde betyda att Paul Pogba återigen får utgå lite från vänster.

Defensivt verkar det som att Ole Gunnar Solskjaer nu har bestämt sig. Att notera är att Luke Shaw har nio varningar i ligaspelet. Den tionde varningen (gäller till och med ligamatchen Wolves) ger två matchers avstängning. Shaw måste alltså hålla sig i skinnet idag om han vill spela mot Arsenal nästa vecka.

Det mest intressanta blir att se hur anfallstrion formeras. MUTV skickade in Romelu Lukaku centralt, Marcus Rashford till höger och Alexis Sánchez till vänster. Det kan dock tänkas att det blir Rashford som får chansen centralt och jag skulle heller inte bli chockad om Sánchez går till höger och Rashford till vänster.

På avbytarbänken noterar vi att Angel Gomes kliver in på James Garners bekostnad. Ett mer offensivt balanserat val från Solskjaer.

Southampton ställer upp i en 3-5-2/5-3-2-formation med idel väntade spelare.

Updated: 2019/03/02 15:21
  • 0
  • Share


2019/03/02 15:13
Solskjaer: Det är Andreas energi vi vill ha

Ole Gunnar Solskjaer pekade på vikten av att börja bra när han pratade med MUTV inför dagens match.

“Vi ville gå offensivt med tre man där framme. Marcus [Rashford] är fit igen. Andreas [Pereira] gjorde det väldigt bra mot Liverpool. Det är Andreas energi vi vill ha.”

Om Rashford: “Senast vi var här hade han svårt att ta sig igenom matchen. Han var okej [mot Palace] men vi ville inte riskera honom. Förhoppningsvis kan vi börja på rätt sätt.”

Om hemmaplan: “Vi behöver ta med oss självförtroendet från bortaplan. Vi behöver hitta tillbaka till vinnarspåret hemma. Fansen har varit otroliga.”



  • 0
  • Share


2019/03/02 15:02
Bortalaget

Nu har vi även fått Southamptons startelva. Den ser ut exakt som vi förväntade oss.

  • 0
  • Share


2019/03/02 15:00
Dagens lag

Vi har nu fått Manchester Uniteds startelva för dagen. Den innehåller inga stora överraskningar. Att Andreas Pereira spelar från start och att Angel Gomes sitter på bänken är det mest anmärkningsvärda.

  • 0
  • Share


2019/03/02 14:48
Truppen på plats

Uniteds spelare har nu vandrat in på Old Trafford. Det mest notabla är att Sergio Romero är på plats. Han syntes inte till vid spelarhotellet igår och anslöt idag i egen bil medan övriga spelare anlände i buss.

I övrigt såg jag bara de spelare som var på hotellet igår.

  • 0
  • Share


2019/03/02 14:45
Spekulation om startelvan

I vår införrapport gissade Adam på följande startelva idag:

De Gea

Young, Bailly, Lindelöf, Shaw

Fred, McTominay, Pogba

Sánchez, Lukaku, Rashford

Jag har svårt att se att det ska bli några stora avvikelser där. I mittförsvaret kan det mycket väl bli Chris Smalling igen. Som Smalling har spelat under Ole Gunnar Solskjaer förtjänar han fortsatt speltid. Samtidigt kanske Solskjaer vill ge Eric Bailly speltid och i så fall är det Smalling som får flytta på sig. När vi saknar både Ander Herrera och Nemanja Matic blir det extra viktigt med en spelskicklig mittback och Victor Lindelöf är den enda som stämmer in på den beskrivningen.

I normalfallet skulle jag hävda att detta är en match för Diogo Dalot som ytterback. Med skadeläget som det är tror jag dock att Solskjaer väljer de ordinarie ytterbackarna.

På mittfältet är Paul Pogba och Scott McTominay givna. Den enda egentliga frågan är om det blir Andreas Pereira eller Fred som tar den tredje platsen.

Offensivt har vi bara tre spelare tillgängliga, så Alexis Sánchez, Romelu Lukaku och Marcus Rashford tar ut sig själva. Visst, vi skulle kunna kalla på en Tahith Chong men jag kan inte se honom gå från noll Premier League-minuter till startelvan. Diogo Dalot spelade i anfallet senast men Dalot som ytterforward hemma mot Southampton är för konservativt.

  • 0
  • Share


2019/03/02 14:32
Oavgjort för juniorerna

För andra matchen i rad tappade Uniteds juniorer ledning till oavgjort efter paus. West Brom kvitterade då de var starkast efter ett inlägg. Sedan återtog United ledningen på ett självmål. West Brom kunde dock kvittera på nytt då Unitedförsvaret sprang runt som yra höns efter en frispark, vilket efter några studsar lämnade tre motståndare fria i bortre delen av straffområdet.

Positivt i United var att U16-spelaren Iestyn Hughes (walesisk U17-landslagsspelare) och U15-spelaren Shola Shoretire fick hoppa in för sina debuter i U18 (Shoretire har sedan tidigare ett inhopp i U19).

  • 0
  • Share


2019/03/02 14:21
Halvtidsledning för Arsenal

Efter en halvlek i London ser det inte ut att kunna bli någon fjärdeplats för United idag. Arsenal leder nämligen med 1-0 mot Tottenham. Aaron Ramsey gjorde målet efter mindre begåvat försvarsspel i hemmalaget.

Det hela kan förstås förändras i andra halvlek och Tottenham har varit det spelförande laget, så än ska vi inte ta något för givet.

  • 0
  • Share


2019/03/02 14:10
Quiz om Southampton

Vad vet du egentligen om Manchester United och/mot Southampton? Svaret på den frågan får du om du gör vår quiz!

Hoppa sedan till kommentarsfältet på Facebook och skryt om ditt resultat (men var ärlig! den som ljuger är Liverpool).

  • 0
  • Share


2019/03/02 13:33
Avspark i London

Samtidigt som andra halvlek rullar igång i juniormatchen är det avspark i norra London västra London. På Tottenham Hotspur Stadium Wembley Stadium möts Tottenham och Arsenal i Premier League. Matchen är onekligen av intresse för United även om det inte är självklart vad som är bästa resultat för United.

Vill vi att Tottenham ska förlora, för att ge oss möjligheten till direktkontakt med tredjeplatsen? Vill vi att Arsenal ska förlora, så att vi senare idag kan ta över fjärdeplatsen?

Ja, det bästa är väl helt enkelt – som det vanligen är när två direkta konkurrenter möts – att det blir oavgjort. Vi skulle i så fall passera Arsenal i tabellen och krympa avståndet till Tottenham till tre poäng.

Jag lutar personligen nästan åt att seger för Tottenham är det sämsta resultatet för United. Dels för att vi förstås ska sikta mot tredjeplatsen, dels för att våra chanser att lyckas måste vara bättre om det är fyra lag som slåss om två platser istället för tre lag som slåss om en plats.



  • 0
  • Share


2019/03/02 13:18
Halvtidsledning för juniorerna

Uniteds juniorer har en 1-0-ledning efter den första halvleken mot West Brom. Dion McGhee gjorde målet någon minut före halvtidsvilan.

McGhee fick friläge efter en briljant långpassning över backlinjen från Ethan Galbraith.

På tilläggstid fick West Brom en utmärkt kvitteringschans. Anfallaren rundade målvakten Jacob Carney men Lukasz Bejger kunde rädda.

  • 0
  • Share


2019/03/02 12:51
Supporterklubben och Mathieson på scen

Igår spelades det in livepodcast i Manchester. Medverkade gjorde Stuart Mathieson (tidigare på Manchester Evening News) och representanter för supporterklubben, däribland Björn Appelgren från Muss.se. Ni kan se samtalet via länken nedan och det ska ni förstås göra!

  • 0
  • Share


2019/03/02 12:20
Juniorerna först ut

Dagens första fotbollsmatch drar igång om sisådär tio minuter. Detta då Manchester Uniteds juniorer möter West Bromwich Albion i U18 Premier League. Matchen visas givetvis på MUTV.

United ställer ånyo upp med ett ungt lag, där U16-anfallaren Mipo Odubeko återigen får chansen som spjutspets. Jacob Carney i mål gör sin tredje match för säsongen, Harvey Neville gör sin andra match från start medan det blir tredje starten för Lukasz Bejger och den andra för Mark Helm.

På avbytarbänken återfinns U16-spelaren Iestyn Hughes och U15-spelaren Shola Shoretire. Första gången de är med i en U18-trupp. Shoretire har dock gjort ett inhopp i Uefa Youth League.

Mason Greenwood är inte med i laget. Därmed verkar det som att han inte är involverad i någon fotbollsmatch den här helgen. Det får mig att misstänka att han kanske har slagit upp skadan som höll honom ute i någon vecka.

  • 0
  • Share


2019/03/02 11:58
Solskjaer: Vi har diskuterat framtiden

På den andra delen av gårdagens presskonferens sa Ole Gunnar Solskjaer att det är viktigt att sikta så högt som möjligt. Vad det betyder är att United nu har vittring på Tottenham och tredjeplatsen i tabellen.

“Vi har diskuterat klubbens framtid,” svarade Solskjaer på en fråga om han diskuterar potentiella nyförvärv och kontraktsförlängningar med Ed Woodward. Så har det dock varit sedan första dagen.

“Även om jag inte är här ger jag min syn på vilka jag vill se här som supporter.”

Solskjaer säger att han givetvis vill ha jobbet men att inget kommer att bestämmas förrän säsongen är över. Han har dock medverkat i en reklamfilm som ska användas då det är dags för säsongskorten att förnyas (en process som inleds relativt snart).

Den första delen av presskonferensen hittar ni här.

  • 0
  • Share


2019/03/02 11:26
Duo nominerad

Manchester Uniteds dominans i nomineringarna till Premier Leagues månadspris fortsatte då kandidaterna till månadens mål presenterades. Marcus Rashfords mål mot Leicester och Anthony Martials soloräd mot Fulham är bland de åtta mål som kan vinna.

  • 0
  • Share


2019/03/02 10:57
Herrera månadens spelare

När Premier League igår nominerade spelare till priset som månadens spelare valdes två Unitedspelare ut: Paul Pogba och Luke Shaw. Manchester Uniteds eget pris gick dock till mittfältskrigaren Ander Herrera.

Att vi har två spelare nominerade till ligans pris samtidigt som en tredje vinner vårt eget är ytterligare ett bevis på den totala scenförändringen under Ole Gunnar Solskjaer.

  • 0
  • Share


2019/03/02 10:09
Lagnyheter

Igår kväll fick vi en matchtrupp på 19 spelare presenterad. Jämfört med de som reste till London inför matchen mot Crystal Palace saknades Sergio Romero och Mason Greenwood, medan ingen tillkom. Vi ska inte utesluta något men det skulle därmed förvåna enormt om Anthony Martial kommer till spel idag.

Målvakter: De Gea, Grant

Försvarare: Young, Dalot, Lindelöf, Bailly, Smalling, Rojo, Shaw

Mittfältare: McTominay, Pereira, Fred, Pogba, Garner, Gomes

Anfallare: Sánchez, Rashford, Lukaku, Chong

Personligen hade jag ett litet hopp om att Greenwood skulle få göra a-lagsdebut idag, allra helst då han inte var med i reservmatchen igår kväll. Så ser det alltså inte ut att bli. Lite oklart hur läget är med Greenwood. Han förklarades skadad av Solskjaer inför matchen mot Chelsea för att så plötsligt dyka upp i London i veckan, om än utanför den slutliga matchtruppen. Kanske får vi se honom i dagens juniormatch.

  • 0
  • Share


2019/03/02 09:27
Ett slags farväl från Valencia

Antonio Valencias tid som Manchester United-spelare är av allt att döma över. Igår kväll gick tiden för United att aktivera hans optionsår ut. Samstämmiga rapporter säger att United inte utnyttjade den optionen. Därmed kommer Valencia mest troligt lämna United på fri transfer i sommar. Hitta en ny klubb torde han kunna göra utan stora problem.

Valencia själv, som enligt uppgifter just nu är hemma i Ecuador för rehabilitering, twittrade ut ett slags farväl.

  • 0
  • Share


2019/03/02 08:29
Återupprätta fortress Old Trafford

Borta bra men hemma bäst? Inte för Ole Gunnar Solskjaers Manchester United. Åtminstone inte än.

För där vi städar av motståndare efter motståndare på bortaplan – hela vägen till ett nytt klubbrekord – går det inte lika smärtfritt när vi spelar på Old Trafford. På sju hemmamatcher under Solskjaer har vi bara fyra vinster, på de tre senaste noll vinster.

Faktum är att vi under Solskjaer redan har tappat fler hemmapoäng än vi gjorde på hela säsongen 2010/11 (ja, det delas ju inte ut poäng i cupmatcher, men ni förstår vad jag menar). Då vann United 26 av 29 hemmamatcher och spelade oavgjort i resterande.

Nu är underlaget fortfarande så pass litet att det fortfarande kan förklaras som slump. Men det är hög tid att United gör Old Trafford till ett fort igen. För det är onekligen så att framgångsrika lag ofta lägger grunden just på hemmaplan.

Låt oss börja med en seger idag mot Southampton. Låt sedan den segern vara grundstenen när Old Trafford återigen blir en arena alla motståndare fruktar.

Visst, vi har ett antal skador att jobba mot. Det gör att utgången idag inte är lika given som den borde vara då Manchester United spelar hemma mot ligans 17:e bästa lag. Samtidigt måste vi kunna hantera den här sortens problem om vi ska aspirera på den absoluta toppen. Och det är ju det vi ska göra.

Skador eller inte är allt annat än en seger underkänt. Svårare än så är det inte.

  • 1
  • Share