Snackisar efter Manchester United – Southampton 3-2

Puh, underläge vändes till ledning som sedan tappades – innan Romelu Lukaku i den 89 minuten frälste oss med sitt andra mÃ¥l för dagen. Ã…terigen fick vi se en match där spelet inte riktigt flöt, men det här laget har en förmÃ¥ga att trolla fram tre poäng även när spelet inte motiverar det.

Innan vi går in på de riktiga snackisarna måste vi ägna en tanke åt Southamptons två drömmål.

Debatten går varm om det är så att de Gea borde tagit Valerys superskott i den 20 minuten, jag är av åsikten att de Gea är en målvakt som skulle kunna ta det skottet men att det inte är något man kan kräva.

Ward-Prowses frispark däremot är bara att ställa sig upp och applådera, den är för bra helt enkelt. Tur då att vi har Andreas Pereira som med 1-1-målet visade att han skjuter minst lika bra, och så har vi ju en pånyttfödd anfallare som gillar att placera in bollen i målvaktens bortre hörn.

Romelu Lukakus andra raka dubblett

Det går att argumentera för att Romelu Lukaku borde gjort ett eller två mål redan tidigt i den första halvleken, men när han i den andra halvleken ger oss ledningen två gånger om vilket till slut gav oss segern är det lätt att förlåta missarna i början.

Beviset på att man är en stor anfallare är inte att man sätter varenda chans, det är att man inte slutar komma till chanser. Titta på världsanfallarna i fotbollen, de bränner jättelägen i mer eller mindre varje match, men det är målen som vi minns, och målen gör de för att de inte slutar ta sig till lägen.

Lukaku är inte uppe på den allra högsta nivån än, men han har nu gjort fyra mål på två matcher vilket tagit United upp på fjärde plats i Premier League, endast tre poäng från tredjeplatsen.

Målen idag är verkligen målskyttsmål. Båda två är skott med högerfoten som sitter nere i målvaktens vänstra hörn.

Vid det första var det Luke Shaw och Andreas Pereira som satte upp Lukaku ett par meter in i straffområdet. Mottagning med vänsterfoten, lade över den till högerfoten och placerade den otagbart förbi Gunn i Southamptons mål.

Vid det avgörande målet i den 90 matchminuten var det återigen en passning från vänster från Shaw in till en central mittfältare (inhoppande Fred den här gången), som sedan spelade fram Lukaku. För att vara ärliga var Freds passning inte ämnad till Lukaku, den tog på en Southamptonspelares häl och la sig perfekt för Lukaku att dra till på ett, något som återigen gjorde Gunn chanslös. Men vad gör det, den typen av studsar sker i varje match och det gäller att utnyttja lägena.

Med sina fyra mål på två matcher har Lukaku nu gjort tolv mål i årets Premier League, något som placerar honom på delad sjätteplats i skytteligan, med samma antal mål som exempelvis Alexandre Lacazette och Eden Hazard. Inte illa för en kille som dömts ut gång på gång under säsongen.

Poängspelaren Pereira

En spelare som vi måste ta ett kort litet snack om idag är Andres Pereira. Med kvitteringen idag gjorde han sitt första mål någonsin i Premier League, och det finns ju sämre sätt att göra det på. Han noterades dessutom för en assist till Lukakus första mål.

Låt oss hoppas att hans poäng gör att det spelmässigt kan lossna lite för den unge brassen, för jag tycker inte man kan påstå att det faktiskt var en bra match från honom i övrigt. Han slarvade mycket, är inte i närheten av en lika duktig presspelare som Herrera och verkade generellt ha problem med tempot. Vi vet att det finns en talang inom honom, jag hoppas verkligen Solskjaer har nycklarna för att ta fram den. Ett mål och en assist idag är ju så klart jättebra, men som central mittfältare måste man vara bättre i spelet än vad Pereira var.

Stackars Alexis

Ja, vad skall vi göra med denna stackars chilenare? Idag fick han chansen frÃ¥n start igen, och Ã¥terigen var det en totalt menlös insats vi fick se. Det är som att han tappat mÃ¥linstinkt, snabbhet och kämpaglöd – och utan dessa attribut är Alexis Sanchez inte en spelare för ett topplag, om ens för ett Premier League-lag pÃ¥ den undre halvan.

Idag blev det extra tydligt hur allt går emot Alexis för tillfället. När klockan stod på 50.50 tvingades han byta på grund av någon form av knäskada.

In kom Diogo Dalot, och när klockan stod pÃ¥ 52.57 sköt Andreas Pereira in Uniteds kvittering – framspelad av just Dalot. Dessutom hade Dalot redan före det hunnit med att slÃ¥ ett mycket bra inlägg till Rashford som nickade just utanför. PÃ¥ tvÃ¥ minuter hade alltsÃ¥ Alexis ersättare, som idag var en 19-Ã¥rig högerback, hunnit skapa tvÃ¥ lägen varav ett gav kvitteringen.

För att strö extra salt i såret dröjde det bara ytterligare sex minuter innan Lukaku gjorde 2-1. 50.50 in matchen lämnade alltså Alexis planen vid underläge 0-1, när klockan stod på 58.16 hade United vänt till 2-1. Det måste ha varit minst sagt tudelade känslor för Alexis när han hörde publikens vrål vid målen.

Solskjaer och juniorerna

Den här punkten hade haft betydligt mer tyngd om United inte lyckats avgöra den här matchen sent, men jag tar med den ändå. För det går faktiskt att argumentera för att Ole Gunnar Solskjaer inte är speciellt mycket bättre än José Mourinho när det kommer till att ge juniorer chansen på riktigt.

Visst, nu när han måste spelar han ju med Andreas Pereira och Scott McTominay, men McT är 22 och Pereira 23 och båda två har spelat förhållandevis mycket A-lagsfotboll, så jag tycker inte det är dessa unga spelare vi skall mäta Solskjaer på. De spelare vi kan mäta honom på är istället Tahith Chong, Angel Gomes, James Garner och Mason Greenwood.

Den sistnämnde har haft otur med skador när han, enligt Solskjaer, skulle fått chansen, De övriga tre har fått beträda planen. Men när? Jo:

• Gomes fick hoppa in efter 81 minuter mot Huddersfield pÃ¥ annandagen, det stod 3-0 och matchen var redan avgjord.
  • Chong fick faktiskt 28 minuter i FA-cupens tredje omgÃ¥ng. Det stod 2-0 när han kom in, och matchen var rätt avslagen. James Garner fick sitta kvar pÃ¥ bänken, när det skulle bytas pÃ¥ mittfältet valde Solskjaer att ta det säkra och sätta in Fellaini.
  • Garner hoppade in i 90:e minuten pÃ¥ Palace i onsdags.
  • Chong hoppade in i 94:e minuten idag.

Det är det. Korta inhopp allihop, och alla i ledning när matchen i princip varit avgjord. Jag förväntar mig inte att Solskjaer skall sätta in allihop pÃ¥ en gÃ¥ng i svÃ¥ra matcher, men ta idag som exempel. Om United inte hade gjort 3-2 i minut 90 utan det slutat 2-2, och Solskjaer dÃ¥ valt att inte använda sitt sista byte (vilket inget tyder pÃ¥ att han tänkte göra) – dÃ¥ hade han skickat signalen till Chong och Gomes att “ni duger inte”. Nu gjorde Lukaku mÃ¥l, och Chong fick hoppa in med nÃ¥gon minut kvar av stopptiden vilket gör att Solskjaer kan peka pÃ¥ att hans taktik lyckades och att ungdomar fÃ¥r spela.

Men det fanns spelare att byta in någon av dem för tidigare. Rashford hade inte sin bästa dag och Young kunde mycket väl fått lämna och Dalot klivit ned som högerback, så Solskjaer räddas av att Lukaku gjorde det avgörande målet, annars hade signalerna blivit väldigt tydliga att han pratar mycket om att det finns duktiga juniorer, men använda dem tänker han inte.

Jag hoppas vi fÃ¥r se dem i lite mer “riktiga” matchsituationer framöver, i alla fall om vi pÃ¥ allvar skall kalla Solskjaer för en manager som satsar pÃ¥ ungdomarna.