Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Arsenal – Manchester United (konsten att fokusera)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Arsenal. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Idag bevakade vi dessutom damlagets match mot Leicester, där det blev en 6-1-seger.


Senast uppdaterad: 2019/03/10 19:55

Reward

Arsenal – Manchester United 2-0 (1-0)

Premier League, omgång 30 • 2019-03-10, 17.30 • Arsenal Stadium, London • domare: Jon Moss

 

1-0 (12) Granit Xhaka

2-0 (69) Pierre-Emerick Aubameyang (straff)

 

Manchester United

De Gea; Young, Smalling, Lindelöf, Shaw; Pogba, Matic (Greenwood 80), Fred; Dalot (Martial 71), Lukaku, Rashford

Avbytare: Romero, Bailly, Pereira, Rojo, McTominay

Arsenal

Leno; Sokratis, Koscielny, Monreal; Maitland-Niles, Ramsey, Xhaka, Kolasinac; Özil (Iwobi (77)); Aubameyang (Suárez 80), Lacazette (Nketiah 86)

Avbytare: Cech, Elneny, Mustafi, Guendouzi

Updated: 2019/03/10 19:34
  • 0
  • Share


2019/03/10 19:55
Solskjaer: Vi började dåligt

Ole Gunnar Solskjaer sammanfattade Uniteds förlust i Sky Sports. Han beklagar givetvis de missade chanserna. Samtidigt tycker han att United började matchen dåligt.

“Vi började långsamt. Kanske, kanske en reaktion på onsdagen. Vi skapade chanser. Vi skapade fler chanser än när vi vann här i cupen. Så vi spelade en bättre match, men det spelar ingen roll när du förlorar.

“Jag kan inte minnas någon räddning som David behövde göra. Straffen, jag tror att domaren kommer att bli besviken när han ser det.”

Om första målet:[De Gea] är alltid besviken när han släpper in mål. Bollen rör sig så konstigt. Vi är för långsamma första 15-20. Han har tid att skjuta.”

Ändringar i formation: “Vi behövde gå för det i slutet. Vi var inte riktigt där. Bara några små justeringar. En sån dag du måste resa dig från. Vi har Wolves i kvartsfinal i cupen att se fram emot.”

En reaktion på onsdagen? “Inte alls. Idag… Första målet avgör hur en match utvecklar sig. Vi skapade några fantastiska chanser men vi tog dem inte. Jag vet mer än någon att du kan missa chanser.”

Med de orden från Solskjaer stänger vi den här matchdagsbloggen. Mer från matchen under kvällen och i nästa vecka.

  • 0
  • Share


2019/03/10 19:31
Arsenal – United 2-0

Segersviten på bortaplan är bruten. Den förlustfria sviten mot engelska lag är bruten. United lyckades inte spräcka Arsenals nolla och istället kunde Arsenal utöka på straff genom Aubameyang.

Oerhört surt förstås. Tre tunga poäng tappade.

Det var en match som United inte borde ha förlorat. Laget skapade de bästa chanserna men saknade kyla och kvalitet i de avgörande lägena.

Matchen dog när Lacazette dök efter kontakt med Fred i straffområdet. Domaren pekade obegripligt nog på straffpunkten och som vi vet räddar David de Gea inga straffar, inte ens när de är lösa och mitt i mål. Feldömd straff men också korkat agerande av Fred. Han behöver inte vara så aggressiv i den situationen.

Nu väntar nästan en veckas vila. Först sent på lördag kväll är det dags för match igen.

  • 0
  • Share


2019/03/10 18:27
Halvtidsunderläge

När vi går till pausvila leder Arsenal med 1-0. Det vore synd att säga att det är rättvist. Arsenal har förvisso fört spelet men det är United som har skapat det flesta och de bästa chanserna.

United inledde med en rak 4-4-2-formation, med Diogo Dalot och Paul Pogba som kantspringare. Det fungerade inte alls. Framför allt fick Pogba det väldigt svårt att komma in i matchen. Inledningsvis var det slarvigt från Uniteds sida, illustrerat av att Ashley Young skänkte bort en frispark när han var för ivrig med att lyfta upp bollen för inkast.

David de Gea har slagit bort ett gäng bollar och är inte alls i slag idag. Arsenals mål kommer på ett långskott från Granit Xhaka, där De Gea kommer helt snett. Ja, bollen flyttar sig obehagligt men De Gea känns inte alert.

Romelu Lukaku borde dessförinnan ha gett United ledningen men på Luke Shaws fina inspel drog han bollen i ribban. Fred prickade senare stolpen och United har haft ett gäng lovande halvchanser.

United skiftade formation mitt i halvleken, med resultatet att Pogba kom in i matchen. Det finns definitivt öppningar i Arsenals försvar som går att utnyttja. Gäller att vi gör det i andra halvlek!

  • 0
  • Share

Avsparken är några minuter bort. Manchester United jagar tre poäng mot Arsenal och direktkontakt med Tottenham i kampen om tredjeplatsen i Premier League.

För fyra dagar sedan utförde vi ett mindre mirakel då Paris Saint-Germain besegrades med 3-1 i Paris.

Nu gäller det att bygga vidare på den segern.

COME ON UNITED!



  • 0
  • Share


2019/03/10 17:15
O’Shea 2004

Ni minns säkert hur det var 2005. Dramatiken började före avspark. Roy Keane tyckte att Patrick Vieira skulle gå på någon i sin egen storlek och inte Gary Neville*. “I’ll see you out there.”

* Att Neville är längre än Keane ska vi kanske inte fundera kring.

Sedan fuskade Arsenal (domaren blundade). Arsenal tog ledningen ändå. Ryan Giggs kvitterade. Arsenal fick inte den straff de borde ha fått. Filmningskarma. Arsenal tog ledningen ändå. Giggs la upp för Cristiano Ronaldo två gånger och de goda tog äntligen ledningen. Arsenal fuskade igen och Mikaël Silvestre blev utvisad.

Så mycket dramatik. Ändå är det avslutningen vi minns bäst. Och då talar jag inte ens om John O’Sheas delikata chipp utan hans anspråkslösa firande.

  • 0
  • Share


2019/03/10 17:09
Dave Saves

Vi minns den senaste bortamatchen mot Arsenal med glädje. Vi minns även den senaste bortamatchen i ligan med glädje. Antonio Valencia och Jesse Lingard gav United en tidig tvåmålsledning. Arsenal reducerade men Lingard målade igen.

Målskyttarna får dock ursäkta. Den matchen tillhörde David de Gea.

Vi gör tre mål i matchen och kan ändå säga att målvakten stal segern åt oss. Det hör minsann inte till vanligheterna.

  • 0
  • Share


2019/03/10 17:06
Tankar om startelvan

Okej, hur formerar vi laget? Det var min första tanke då jag såg dagens startelva. För det är inte helt självklart.

MUTV ställde upp laget i en 4-3-3-formation. Det är väl också det mest naturliga. Värt att notera dock är att senast Fred och Paul Pogba spelade tillsammans fick vi Pogba till höger på mittfältet.

Det skulle kunna bli en fembackshybrid som mot PSG, då Ashley Young emellanåt klev in som mittback samtidigt som Diogo Dalot föll ner som vingback. Andra sekvenser hade vi Dalot mer som anfallare och Young som ytterback.

Ett annat alternativ är att vi spelar någon variant med fyra mittfältare. Det skulle väl då betyda Pogba som spets med Dalot och Fred som kantspringare.

Behöver vi göra mål har vi Anthony Martial att kasta in. Dessutom finns Mason Greenwood att tillgå.

I Arsenal noterar vi en trebackslinje med Aubameyang och Lacazette som anfallspar. Notabelt också att Mesut Özil får chansen från start.

  • 0
  • Share


2019/03/10 16:57
Poängtapp för Chelsea

Wolverhampton Wanderers gav Manchester United, Arsenal och Tottenham en hjälpande hand. Wolves åkte nämligen till Stamford Bridge och spelade 1-1 mot Chelsea. Det var inte långt från en seger för Wolves men Hazard kunde kvittera på tilläggstid.

Oavgjort hade vi ändå tagit på förhand. United är nu tre poäng bakom Tottenham samt en poäng före Arsenal och Chelsea. Då har United, Arsenal och Chelsea alla en match tillgodo på Spurs.

  • 0
  • Share


2019/03/10 16:45
Solskjaer: Det finns ingen magisk formel

Ole Gunnar Solskjaer har snackat med MUTV om laget han valde idag.

“Paul [Pogba] har varit fantastisk i den positionen. Nemanja [Matic] är erfaren, som du säger. Han har jobbat hårt sedan skadan. Han ville åka till Paris också, men det fanns inte att jag skulle ta den risken.”

Om att gå vidare…

“Det finns ingen magisk formel i fotboll. Du måste dra åt samma håll, reagera på vad som händer i matchen. Du vill alltid göra första målet. Samma lagkänsla som vi har visat de senaste matcherna.”

United är bra borta, Arsenal är bra hemma…

“Vi förväntar oss ett Arsenal som vill besegra oss. Vi har självförtroende borta, snabbhet i kontringarna. Vi vill ha lite mer kontroll med bollen än mot PSG. Vi behöver prestera bra för att ta poängen.”

  • 0
  • Share


2019/03/10 16:34
Arsenals lag

Arsenal ställer också upp som tidigare meddelat.

  • 0
  • Share


2019/03/10 16:32
Laget bekräftat

Det blev precis som det meddelades i förra inlägget. Jämfört med senast går Nemanja Matic, Paul Pogba och Diogo Dalot in på Scott McTominays, Andreas Pereiras och Eric Baillys bekostnad.

På bänken noterar vi Mason Greenwood och Anthony Martial. Tahith Chong blir utespelaren på läktaren.

  • 0
  • Share


2019/03/10 16:25
De troliga startelvorna

Någon verkar ha brutit mot Premier Leagues embargo, varför vi redan nu har det som bör vara dagens laguppställningar.

I United noterar vi att Nemanja Matic går in från start. Matic får sällskap av Fred och Paul Pogba på mittfältet. Ingen Anthony Martial i startelvan, dock. Diogo Dalot tar den vakanta offensiva platsen.

  • 0
  • Share


2019/03/10 16:06
Lindelöf på fronten

Hur går det för Victor Lindelöf nu för tiden? Bara bra, tackar som frågar. Faktiskt så bra att han nu får pryda framsidan på nästa nummer av fanzinet United We Stand.

  • 0
  • Share


2019/03/10 15:26
Spekulation om startelvan

I vår införrapport gissade Sarah på en förändring i Uniteds startelva jämfört med PSG. Paul Pogba givetvis in och, lika givet, Eric Bailly ut. Det dock med utgångspunkt i att Anthony Martial och Nemanja Matic nog inte skulle vara tillgängliga. Nu vet vi bättre och det ger lite att fundera kring.

I mål David de Gea och backlinjen är tämligen given. Det som möjligen skulle kunna ske är att Diogo Dalot går in istället för Ashley Young. Men Ole Gunnar Solskjaer har hittills föredragit Young, så det skulle överraska om Dalot får chansen som högerback (om Dalot startar gör han det nog längre fram i planen).

Offensivt är frågan hur det är med Anthony Martial och Nemanja Matic. Vi måste också ta hänsyn till hur matchen i onsdags påverkar spelarna. Lång tid emellan förvisso men som spelarna slet kan den fortfarande sitta i. Allra helst hos en spelare som Fred, som inte har så mycket matchtempo i kroppen.

Jag tänker att Matic inte hade följt med om han inte hade varit redo att spela 90 minuter. Han är liksom ingen matchförändrande inhoppare. Att Martial går in från start är inte lika självklart. Utgångstipset får ändå bli att han gör det. Marcus Rashford och Romelu Lukaku är givna.

Kvarstår då frågan om vem som tar den sista mittfältsplatsen. Jag gissar på Fred men skulle inte bli chockad om Andreas Pereira får nytt förtroende. (Jag tror inte att Solskjaer startar både Matic och Scott McTominay.)

De Gea

Young, Smalling, Lindelöf, Shaw

Pogba, Matic, Fred

Lukaku, Rashford, Martial

Tänk, vi har faktiskt lite att laborera med igen! Facit får vi om ungefär en timme. Mer diskussion finns på bloggen!

  • 0
  • Share


2019/03/10 15:08
United – Leicester 6-1

Uniteds damlag vann till slut med 6-1 mot Leicester. Mollie Green, Lauren James, Kirsty Hanson och Ella Toone förde United upp till 4-0. Leicester reducerade genom Libby Smith innan Jess Sigsworth slog till två gånger i slutet.

Målen efter paus:

  • 4-0: Sigsworth hittar Ella Toone i kanten av straffområdet och Toone avslutar med en lobb över målvakten.
  • 4-1: Libby Smith springer sig fri efter svagt försvarsspel och avslutar distinkt.
  • 5-1: Efter en kort hörna spelar Alex Greenwood fram till Amy Turner vid bortre stolpen. Turner spelar bakåt till Jess Sigsworth som får vidöppet mål.
  • 6-1: Lauren James hittar Sigsworth med en fin djupledsboll. Målvakten är långt ute och Sigsworth glider förbi henne och rullar in bollen i det öppna målet.

I andra halvlek byttes Charlie Devlin (för Toone) och Alex Greenwood (för Galton) in.

  • 0
  • Share


2019/03/10 14:05
Senast det begav sig

Dagens match blir faktiskt den andra borta mot Arsenal under Ole Gunnar Solskjaer. I slutet av januari besegrade vi ju Arsenal i FA-cupen. Den matchen minns vi väl.

Alexis Sánchez (!) gav United ledningen. Sedan gjorde Jesse Lingard sin sak. Arsenal reducerade men Anthony Martial säkrade segern för de goda.

  • 0
  • Share


2019/03/10 13:55
Damlaget mot seger

Uniteds damlag går mot en programenlig seger mot Leicester. Efter första halvlek är det 3-0 till United.

  • 1-0: Mollie Green inledde målskyttet efter dryga kvarten, då hon höll sig framme på retur efter en hörna.
  • 2-0: Sedan klev Lauren James fram och utökade ledningen med ett distansskott upp i krysset. Löjligt snyggt!
  • 3-0: Även 3-0 var riktigt snyggt, då Kirsty Hanson lobbsköt från distans.

United har full koll på händelserna. Känslan är ändå att laget har mer att ge.

  • 0
  • Share


2019/03/10 13:39
Idioten i Birmingham

Just nu pågår Birminghamderbyt. Där fick vi se avskyvärda scener då en supporter sprang in på planen och attackerade Aston Villas Jack Grealish. Tack och lov klarade sig Grealish till synes oskadd och matchen fortsatte utan nämnvärt avbrott.

  • 0
  • Share


2019/03/10 13:05
Damlaget igång

Så har vi gjort avspark i damlagets match mot Leicester City. Kan Manchester United för första gången göra tvåsiffrigt i en hemmamatch? Målsättningen måste vara att åtminstone matcha 7-0-resultatet från bortamatchen. Just sju mål framåt är vad som krävs för att ta målsnittet i ligan till fem, varvid laget skulle vara i fas för att göra hundra mål på säsongen.

Före avspark fick Ella Toone ta emot priset som månadens spelare i Women’s Championship i februari.

  • 0
  • Share


2019/03/10 12:30
Tabelläget

Manchester United är nu bara tre poäng bakom Tottenham i kampen om tredjeplatsen. I teorin kan vi faktiskt gå förbi Londonlaget idag. Då krävs dock en seger med minst fem mål, vilket väl inte är särdeles troligt.

För United är det mycket viktiga poäng som står på spel. För även om en titt i tabellen ger en positiv bild så är United, enligt Fivethirtyeight, faktiskt favorit att missa Champions League. Detta tror jag beror på att United har ett svårare kvarvarande spelschema än konkurrenterna.

Det blir intressant att se hur dagens matcher förändrar situationen. För inte bara ska United möta Arsenal. Även Chelsea har en på pappret krånglig uppgift med Wolves på hemmaplan.

När Ole Gunnar Solskjaer tog över United var sannolikheten för en Champions League-plats bara 5 procent. Vilket ändå var större än sannolikheten att vi skulle slå ut PSG i onsdags…

  • 0
  • Share


2019/03/10 12:07
Damlagets startelva

Vi har nu fått damlagets startelva. Det mest anmärkningsvärda är att lagkapten Alex Greenwood börjar på bänken. Sannolikt för att hon är sliten efter landslagsspel.

I Greenwoods frånvaro tar Amy Turner hand om lagkaptensbindeln. Offensivt startar både Mollie Green och Ella Toone, deras kamp om att vara lagets bästa målskytt fortsätter.

Kul också att Lauren James spelar från start.

  • 0
  • Share


2019/03/10 11:27
Damlaget möter Leicester

Det är inte bara Uniteds herrlag som spelar match idag. Även damlaget ska slåss för tre poäng i ligan. Idag väntar hemmamatch mot Leicester, en match som visas på MUTV med avspark klockan 13.00 (sändningsstart 12.45).

United vann med 7-0 borta mot Leicester, så vi har anledning att tro på en storseger. Poängen är viktiga, då United gör upp med Tottenham om seriesegern. Tottenham leder just nu serien, fem poäng före United. Med två hängmatcher till godo har United dock förstaplatsen i egna händer. Uppflyttning till högstadivisionen är i praktiken redan en formalitet, United har fem poäng ner till trean Durham och fyran Charlton och dessutom en match till godo (baserat på det jag har sett är Durham egentligen klassen bättre än Tottenham men där Tottenham har avgjort många matcher sent har Durham alldeles för många oavgjorda matcher).

  • 0
  • Share


2019/03/10 10:52
Solskjaer: Det är inte acceptabelt

På den andra delen av fredagens presskonferens pratade Ole Gunnar Solskjaer om vikten av hårt arbete.

“Grunden finns här. Vi behöver bara addera vissa egenskaper till truppen, som i vad vi såg mot PSG. Den totala löpsträckan är den högsta vi har haft. Det finns ingen anledning alls till att Manchester United inte ska vara det hårdast arbetande laget i ligan.

“Nästa säsong vet spelarna att de kommer att frågas om de vill utmana toppen. Vanorna måste förbättras hela tiden. Topplagen i ligan springer mer än oss, det är inte acceptabelt.”

Solskjaer antyder att det till nästa säsong “antagligen blir en eller två värvningar”. Samtidigt vill han att ungdomsspelarna ska utmana a-lagsspelarna. Det kan de bara göra om de tränar hårdare, menar managern. Det i sin tur bör då föra med sig att a-lagsspelarna tränar hårdare, då de inte vill förlora sina platser.

På en fråga om han klarar av att slappna av säger Solskjaer att det inte är något problem. Han gillar att kolla på teveserier och dokumentärer – just nu Sunderland ‘Til I Die men “glöm inte Game of Thrones” – samt lyssna på musik, Bob Dylan och Stone Roses.

  • 0
  • Share


2019/03/10 10:07
Lagnyheter

Vi fick den troliga matchtruppen igår. Den levererades med positiva nyheter, då vi kan konstatera att både Anthony Martial och Nemanja Matic reste till London.

Målvakter: De Gea, Romero, Grant

Försvarare: Dalot, Shaw, Lindelöf, Smalling, Rojo, Bailly, Young

Mittfältare: Pogba, McTominay, Fred, Matic, Pereira

Anfallare: Greenwood, Rashford, Chong, Martial, Lukaku

Vi noterar att det är två spelare som kommer att få följa matchen från läktaren. Lee Grant på läktaren är givet. Mindre självklart är vem han får sitta bredvid. Vore det mitt val skulle det bli Marcos Rojo eller möjligen Eric Bailly. Det räcker med sex försvarare i matchtruppen. Tyvärr är det kanske troligare att det blir Tahith Chong eller, troligast, Mason Greenwood.

  • 0
  • Share


2019/03/10 09:12
Konsten att fokusera

Så har det blivit dags för Manchester United att gå vidare. Den historiska, episka och närmast mirakulösa segern mot Paris Saint-Germain ska arkiveras. Nu är det Arsenal som gäller och på den tidiga söndagskvällen ska vi kämpa för tre oerhört viktiga Premier League-poäng.

I onsdags tog vi en av den här klubbens största segrar någonsin. Det var på intet sätt en av de bästa prestationerna i klubbens historia. Däremot gör insatsen faktiskt anspråk på att vara den allra främsta. Vi åkte till Paris inte bara med kravet att vinna med två bollar utan också med tio spelare på frånvarolistan.

Men om vi inte följer upp onsdagens seger så kommer den i slutändan att ha varit tämligen meningslös. Lite som när Patrice Evra gjorde mål i München 2014. Den gången varade euforin i 22 sekunder.

Att gå vidare från en urladdning som den i onsdags kan vara väldigt svårt. Det har vi sett många prov på i historien. Samtidigt kan det också skapa en framgångsvåg som inte går att stoppa. Som när vi våren 1999 slog Arsenal i tidernas kanske bästa FA-cupmatch bara för att en vecka senare vinna mot Juventus i tidernas kanske bästa Champions League-match.

Ole Gunnar Solskjaers uppgift blir aningen enklare med tanke på att det nu har gått fyra dagar sedan Paris. Vi har hunnit ladda batterierna. Vi har hunnit gå vidare. Att vi dessutom har en bortamatch mot Arsenal idag kan mycket väl göra uppgiften enklare. Alla spelare i United vet vad en bortamatch mot Arsenal betyder. Då hade det varit betydligt svårare att ladda om inför en match mot, säg, Brighton eller Burnley.

Om där fanns en smula oro för att vi inte skulle orka gå vidare så suddades den oron ut redan i onsdags kväll. “Nu måste vi fokusera mot Arsenal,” sa Romelu Lukaku i en segerintervju. “Förstår inte uppståndelsen?” twittrade Mike Phelan.

Det vi har är en spelargrupp som inte är nöjd. Vi har en ledarstab som inte kommer att låta spelarna slappna av. Som supportrar har vi njutit sedan i onsdags. För spelarna måste Paris ha varit historia redan i torsdags.

Idag har vi chansen att ge oss lite andrum ner till Arsenal. Vi har också chansen att gå upp på samma poäng som Tottenham. Tredjeplatsen är inom räckhåll. Målsättningen för säsongsavslutningen flyttas fram. Vi vill inte längre bara slåss för en Champions League-plats, nu vill vi ta tredjeplatsen. Till toppen är det tyvärr för långt. Eller snarare: Det är för få matcher kvar. “Manchester United förlorar aldrig, de får bara slut på tid,” som Steve McClaren* sa.

* Eller om det var Brian Kidd. Eller kanske självaste Sir Alex Ferguson. Eller bara en random person på gatan. Whatever. Poängen kvarstår.

Om Manchester United är höga på optimism onsdagen och egentligen hela Solskjaereran (en förlust på sjutton matcher och den förlusten renderades i onsdags meningslös) så är läget inte lika muntert i motståndarlägret.

Där United åkte till Paris och slog de franska mästarna.åkte Arsenal till Rennes (34 poäng sämre än PSG) och förlorade. Sedan mitten på december är Arsenal 9-2-8. Samtidigt är Arsenal oerhört hemmastarka. I ligan har de åtta raka hemmavinster. Deras senaste hemmaförlust i ligan var i premiären.

Så vi måste ta dagens uppgift på fullaste allvar. Vi måste vara fullt fokuserade och vi måste kriga för tre nya poäng.

  • 1
  • Share