Matchrapport: Midtjylland – Manchester United 3-1

Manchester United är utslagna i Uefa Youth League. I dagens åttondelsfinal kunde Midtjylland kontra sönder United och danskarna vann med 3-1 i en dålig och chansfattig fotbollsmatch.

På en regntung och svårspelad plan hade United inte förmågan att spela sig igenom ett lågt sittande motståndarlag. Totalt sett en underkänd insats av United, där få spelare kommer upp till normal eller ens acceptabel standard. Taktiskt och tekniskt har vi rätt att kräva så mycket mer av United. Återigen tvingas vi konstatera att United viker ner sig i en viktig cupmatch mot ett förhållandevis svagt motstånd.

För Midtjylland väntar nu kvartsfinal mot Porto.

Kort om laget

United ställde upp med ett mycket starkt lag, med de tre a-lagsmeriterade spelarna Tahith Chong, James Garner och Angel Gomes i startelvan. Mason Greenwood skulle också ha varit med, men tvingades lämna återbud på grund av sjukdom.

Att Brandon Williams, som reste med a-laget till Paris, fick nöja sig med en plats pÃ¥ bänken indikerar hur pass stark denna upplaga av United är. Istället fick vi Lee O’Connor som vänsterback och Ethan Laird som högerback. Personligen skulle jag ha föredragit O’Connor i mittförsvaret pÃ¥ Di’Shon Bernards bekostnad, vilket dÃ¥ skulle ha öppnat en plats för Williams som ytterback.

På mittfältet fick vi James Garner och Angel Gomes bakom Aliou Traore. Aningen överraskande att Traore gick före Dylan Levitt.

I Greenwoods frÃ¥nvaro fick D’Mani Mellor leda anfallet. Ingen plats i truppen för Joshua Bohui, vilket är ett dÃ¥ligt tecken för honom.

United har inledningsvis problem att anpassa sig till regntunga planen och Midtjylland börjar på framfoten.

Det är också danskarna som gör matchens första mål. Detta då Isaksen snor åt sig bollen på defensiv planhalva och sedan driver bollen till utkanten av Uniteds straffområde. Där avlossar han ett lågt och välplacerat skott som Matej Kovar i Uniteds mål inte hinner ner på.

Midtjylland sitter sedan lågt och låter United vara bollförande. Samtidigt är de hela tiden ettriga i försvarsspelet och alltid villiga att anfalla med många spelare när tillfälle ges.

Efter halva halvleken börjar United hitta in i matchen och får ett allt större spelövertag. När hemmalaget blir överspelade tar de till fula metoder och domaren låter dem hållas utan korten dras fram.

Det fula danska spelet straffar sig ändå då Ethan Laird avancerar på högerkanten och görs ner när han precis tagit sig in i straffområdet. Domaren pekar på straffpunkten och från elva meter är Angel Gomes iskall. Målvakten går tidigt och Gomes rullar enkelt in bollen.

United ligger sedan på för ett ledningsmål men har svårt att skapa kvalificerade målchanser.

United öppnar bra efter paus och första kvarten i andra halvlek är lagets bästa period i matchen. Framför allt är det högerkanten med Ethan Laird och Tahith Chong som ställer till med problem för danskarna.

Det hela mynnar dock ut i få farligheter. Då är vägen till mål enklare för hemmalaget de få gånger de vågar sig framåt.

Mitt i halvleken gör Nicky Butt tre byten, då Dylan Levitt, Largie Ramazani och Brandon Williams kommer in för Aliou Traore, Nishan Burkart och Ethan Laird. Att Laird får kliva av beror sannolikt på att han har haft skadeproblem en tid. Det kan förmodas att han inte var redo för 90 minuters spel.

Bara ett par minuter efter bytena kommer det matchavgörande målet. Angel Gomes tappar boll på mittplan (borde kanske ha fått frispark, men han måste oavsett skydda bollen bättre) och efter två snabba passningar får Isaksen skottläge i straffområdet. Igen placerar han bollen lågt och Kovar hinner inte ner.

Danskarna kan sedan tämligen enkelt freda sitt mål. United är frustrerat och odisciplinerat.

Butt gör ett offensivt byte då Anthony Elanga kastas in istället för Luca Ercolani. Det ger istället danskarna chansen att kontra och efter ett inspel från höger kan Olsen punktera matchen.

PÃ¥ tilläggstid blir Lee O’Connor utvisad dÃ¥ han drar pÃ¥ sig sin andra varning.

Avslutande tankar

United gör en svag insats och det är få spelare som kan lämna Danmark med högt huvud. Egentligen är det bara Tahith Chong och Ethan Laird på högerkanten som gör sig förtjänta av ett godkänt betyg. Samtidigt kan jag tycka att vi har rätt att kräva mer även av Chong. Han snurrar fint på kanten några gånger men slutprodukten når inte upp till nivå.

På det centrala mittfältet får Angel Gomes och James Garner aldrig något grepp om matchen. Detta trots att United är spelförande. Passningarna är inte tillräckligt kreativa och de gånger kreativa lösningar söks är kvaliteten undermålig.

Mittförsvaret lyckas inte stoppa motståndarnas kontringar och med tre insläppta på tre skott kan målvakt Matej Kovar givetvis inte vara nöjd.

En undrar lite hur det hade sett ut med Mason Greenwood på planen. Utan anfallsstjärnan saknar United dynamik och spets framåt. Samtidigt ska det här laget kunna klara sig ändå, allra helst mot ett lag som Midtjylland.

Att United igen viker ner sig i en viktig cupmatch är oroväckande. Det här laget – även om nÃ¥gra spelare tillkommer eller försvinner varje gÃ¥ng – har gjort det alldeles för ofta. Tvivelsutan nÃ¥got för ledarna i klubben att se över.

Avslutningsvis vill jag, som sÃ¥ ofta kritisera domaren. Danskarna spelar fult matchen igen men domaren lÃ¥ter dem hÃ¥llas. United fÃ¥r 22 frisparkar och 1 straff i matchen. Detta till trots delar domaren bara ut tvÃ¥ varningar till hemmalaget (de fick en tredje, men det var för att Isaksen tog av sig tröjan när han firade 2-1). Samtidigt fÃ¥r United fyra varningar – varav tvÃ¥ till O’Connor – pÃ¥ nio förseelser (Garner ocksÃ¥ varnad, men för protest). Ingen av varningarna som United fÃ¥r är felaktiga, men relaterat till vad hemmalaget klarar sig undan med blir det inte rätt.

Midtjylland – Manchester United 3-1 (1-1)