Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Watford

Embed from Getty Images

Efter en ökenvandring till landslagsuppehåll är det äntligen dags för Manchester United att spela fotboll igen. Watford kommer på besök till Old Trafford i en match som Ole Gunnar Solskjaers gäng inte har råd att tappa poäng i – om det nu ska bli något Champions League-spel nästa säsong.

Watford kommer till spel efter att ha vunnit sin senaste match mot Crystal Palace i FA-cupen med 2-1. United i sin tur förlorade, för snart två veckor sedan, när Wolverhampton stod för motståndet i samma turnering. I vad som utan tvekan var Uniteds svagaste insats under Ole Gunnar Solskjaer skrevs resultatet till 2-1 i hemmalagets favör.

Det har väl knappast undgått någon, men för de som missat så kan vi ju passa på att meddela att vår norska tränare inte längre är anställd i en ställföreträdande roll. Under torsdagsförmiddagen blev nämligen Solskjaer officiellt anställd som United-tränare på ett kontrakt som sträcker sig över tre år. Läs mer här!

Manchester United

United förlorade som sagt den senaste matchen. Detta för andra gången i rad, och för andra gången totalt sett i den inhemska fotbollen sedan José Mourinho fick foten. Om detta visar sig bli de enda riktiga motgångarna Solskjaer och Co. får uppleva under resterande del av säsongen, så får det definitivt anses falla inom ramen för godkänt.

Vi har sett hur laget presterar i medvind och utan någon större press. Nu väntar den nya tränarkonstellationens kanske största test hittills – att lyckas vända på skutan och självförtroendet efter två raka förluster. Och viktigast av allt, att vinna.

Embed from Getty Images

United har fått blandad utdelning under det här landslagsuppehållet. Ovanligt många spelare har tvingats lämna återbud. Istället har de vänt hemåt för träning på egen hand. Marcus Rashford, Anthony Martial, Nemanja Matic, Romelu Lukaku och Victor Lindelöf är bara en handfull spelare som inte kommit till spel med sina respektive landslag av olika anledningar.

Ingen av spelarna ska ha ådragit sig någon betydande skada. Men likväl har vi fortsatt ett frågetecken kring huruvida ett par av dem – framförallt Lukaku – kommer att vara tillgängliga för spel redan till helgen. Med match så tidigt som på tisdag nästa vecka igen (mot Wolves på bortaplan ännu en gång), så är det nog klokt att inte riskera någon spelare som ligger på gränsen.

Mot Wolverhampton just före uppehållet blev det uppenbart vilka brister detta United-lag fortsatt har. Rashford, Martial, Lingard och övriga stötte gång på gång på patrull när de på ett eller annat sätt försökte skapa något. När lag lägger sig lågt och kontrar på oss har vi dessvärre sällan hittat någon bra lösning. Det förlitas lite väl mycket på individuella prestationer – och när dessa uteblir har vi egentligen inga direkta motdrag att komma med för tillfället.

Embed from Getty Images

Solskjaer har visat att han är taktiskt flexibel, men framförallt att han kan få sitt lag att bjuda på en suverän kontringsfotboll. Med lite ytor är det här laget enormt svårstoppat. Men krymper man istället ytorna och låter Nemanja Matic med flera spela sig igenom har man mycket vunnet som motståndarlag. Där har vi mycket att jobba med – och jag litar på att våra tränare har vad som krävs för att lösa det.

Förhoppningsvis ställer Solskjaer upp laget så offensivt som möjligt. Med Shaw och Dalot (mer troligt Young) framrusandes på var sin kant, med Pogba i en fri roll och Herrera strax bakom. Men framförallt med den anfallstrio som för ett par månader sedan skapade chans på chans med smarta löpningar. Ett tidigt mål, men framförallt det första målet, är otroligt viktigt i den här typen av matcher. Löser vi det har detta potential till att bli en finfin lördagseftermiddag.

Personligen hade jag gärna sett en mer spelskicklig spelare än Matic centralt på mittfältet i en sån här match. När vi är bollförande och behöver vara extra kreativa framåt, på hemmaplan mot ett lägre rankat motstånd, går det ofta lite väl långsamt i bollförflyttningarna för att hota motståndet i önskvärd skala.

Samtidigt som Matic bidrar med en hel del ledaregenskaper, fysik och bollvinnande så anser jag att vi skulle tjäna mer på att använda en Herrera eller Fred i den rollen. Trots Watfords fysiska spelare centralt i banan.

Möjlig startelva:

Watford

Watford kommer som sagt till spel efter en seger mot Crystal Palace i FA-cupen som innebar avancemang till turneringens semifinal. Javi Gracias lag har vunnit fem av sina senaste sju matcher. Men det som sticker ut mest är statistiken mot de sex stora lagen i ligan. De två förlusterna kom inte helt oväntat mot Manchester city och Liverpool, med totalt 1-8 i målskillnad.

När Watford rest till bortamatcher mot något av de sex bästa lagen i ligan har det blivit förlust samtliga fyra gånger den här säsongen. Med två gjorda mål och tolv insläppta. Totalt sett har det endast blivit en seger på nio försök mot dessa lag – en 2-1-seger på hemmaplan mot Tottenham i september.

Embed from Getty Images

”The Hornets” har blandat en hel del i prestationer under säsongen, men allt som allt har det trots allt lett till en stark åttondeplats i tabellen. När laget släpper in ett par mål brukar det allt som oftast resultera i uppgivenhet och följaktligen en förlust – nederlaget med 0-5 borta mot Liverpool är ett tydligt exempel.

De gånger de hängt med längre in i matcherna har det inte sällan blivit tufft för motståndarna, och 5-1-segern borta mot Cardiff i slutet på februari vittnar om just det. Nu är det dock inte nedflyttningsplacerade walesare som står för motståndet, utan ett lag av helt annan kaliber. Det återstår att se vilken sida de gulsvart-randiga vaknar på den här gången.

Embed from Getty Images

Watford är tunga att möta. Troy Deeney kommer med stor sannolikhet att ställa till med ordentliga problem för Uniteds backar. Samtidigt som Doucouré centralt på mittfältet aldrig slutar springa, och aldrig slutar vinna boll. De har också ett par finurliga spelare i Roberto Pereyra och Gerard Deulofeu. Tillsammans med Will Hughes kan de alltid skapa målchanser, på så väl fasta situationer som i öppet spel.

Laget har ingen tydlig målskytt som sticker ut med en massa mål, utan produktionen framåt har delats upp ganska jämnt på de offensiva krafterna. Deeney står på 8 gjorda mål, Deulofeu på 7 och Pereyra på 6. Men detta kan både vara en för- och nackdel, så klart.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har vunnit 15 av de senaste 16 matcherna mot Watford. Den enda plumpen däremellan kom i september 2016, när ”The Hornets” segrade med 3-1 på hemmaplan.

Senast lagen möttes vann United på Vicarage Road med 2-1, efter mål av Romelu Lukaku och Chris Smalling. Andre Gray stod för Watfords mål.

Senast lagen möttes på Old Trafford, i maj 2018, vann United med 1-0 efter att Marcus Rashford stått för matchens enda mål.

Visste ni att…

 • Manchester United har endast hållit nollan två gånger på hemmaplan i Premier League den här säsongen – bara Fulham är sämre med en hållen nolla.
 • Watford har aldrig vunnit på Old Trafford i ligaspelet. Deras enda seger på arenan kom 1978 i ligacupen.

Matchfakta

Manchester United
Watford

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 32
Tid: Lördagen den 30 mars 2019, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Sánchez (knä, slutet april)
Tveksamma:

 • Bailly (huvud)
 • Darmian (oklar status)
 • Lukaku (fot)
 • Martial (knä)
 • Matic (skadad)
 • Rashford (fot)
 • Shaw (skadad)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e17-7-658-4058
Hemma:5:e8-5-128-1829
Bästa målskytt: Lukaku (12)
Disciplin: 59 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O24/2LiverpoolHPL0-0
V27/2PalaceBPL3-1
V2/3SouthamptonHPL3-2
V6/3PSGBCL3-1
F10/3ArsenalBPL0-2
F16/3WolvesBFA1-2

Watford

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Holebas (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 8:e12-7-1142-4443
Borta:9:e5-5-623-2520
Bästa målskytt: Deeney (8)
Disciplin: 58 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V15/2QPRBFA1-0
V22/2CardiffBPL5-1
F27/2LiverpoolBPL0-5
V3/3LeicesterHPL2-1
F9/3Man cityBPL1-3
V16/3C PalaceHFA2-1

United mot Watford

Totalt: 3121-5-557-27
Premier League: 1110-0-126-11
Hemma: 139-3-127-8
SENASTE MÖTENA
V2017-02-11HPL2-0
V2017-11-28BPL4-2
V2018-05-13HPL1-0
V2018-09-15BPL2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2007-01-31HPL4-0
V2016-03-02HPL1-0
V2017-02-11HPL2-0
V2018-05-13HPL1-0

Domare: Stuart Attwell

Assisterande: Hatzidakis, Long, fjärdedomare: Taylor.
M
PL 2018/19:1650015
PL 2017/18:1448101
PL totalt:892993914
Snitt (2016-18):3,30,030,030,20
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:7502
Dömt Watford:3120