Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: De är inte bara fotbollsspelare

Även i denna upplaga av Mike Phelan’s Shorts kommer vi att snacka om Ander Herrera. Den här gången med primärt fokus på Herrera själv, snarare än klubben.

Vidare blir det målvaktssnack, diskussion om hur privatliv påverkar fotbollen och lite annat.

Ander Herreras lojalitet

Inget är klart men mer och mer pekar på att Ander Herrera i sommar kommer att lämna Manchester United på fri transfer. Gör han det så… Lycka till!

När de senaste spekulationerna blossade upp var många snabbt framme och kritiserade Herrera för bristande lojalitet. Jag håller inte med där. Eller snarare har jag svårt för kravet på spelare att visa lojalitet mot klubbar som inte visar lojalitet tillbaka.

Embed from Getty Images

Nu blir det förstås väldigt spekulativt. För vi vet väldigt lite om spelarnas faktiska situation. Vi vet inte vad de tjänar idag och vi vet inte vilka erbjudanden de faktiskt har att ta ställning till. Av det jag har läst så är Paris Saint-Germain villiga att betala Herrera ungefär 50 procent mer än United.

Jaja, whatever, han är bara pengakåt! Well, så enkelt är det förstås inte. Om PSG betalar Herrera 50 procent mer så betyder det i princip också att de värderar honom 50 procent högre. Krasst så erbjuder United en plats i truppen medan PSG erbjuder en plats i startelvan.

Samtidigt tycker jag att United gör rätt som inte matchar PSG:s bud. Däremot skulle det – som jag var inne på förra veckan – inte alls vara bra att tappa Herrera på fri transfer. Jag vet förstås inte men jag känner mig ganska säker på att Herrera hade signerat det kontrakt som han nu nobbar om erbjudandet hade kommit tidigare.

Vad har hänt med De Gea?

En annan spanjor som inte vill signera kontrakt med Manchester United är David de Gea. Här har jag – och många med mig – tänkt: betala honom det han kräver. Så känner jag verkligen inte just nu.

Mot Wolves slog han först en dum passning till Fred före deras första mål och sedan gjorde han ingenting för att stoppa Chris Smallings självmål. Spolar vi tillbaka bandet några veckor bjöd han Arsenal på ett ledningsmål. Letar vi kan vi peka på ett antal tavlor eller tveksamma ingripanden den här säsongen. Visst, han gör fortfarande superräddningar då och då. Men förr var han närmast felfri.

Embed from Getty Images

Som vår målvakt har spelat den här säsongen är han verkligen inte värd ett kontrakt som gör honom till världens överlägset bäst betalda målvakt. Nu kan han förstås studsa tillbaka bättre än någonsin nästa säsong, så det blir en knivig situation för United.

Sett till prestationerna den här säsongen kan det te sig lockande att sälja om De Gea vill lämna. Samtidigt är vi inte i en sits där vi har råd att tappa världsklasspelare. Visst, Dean Henderson skulle kunna bli en världsklassmålvakt. Men det skulle vara en enorm chansning att satsa på Henderson.

Jag är inte kompis med Solskjaers byten

Jag älskar att Ole Gunnar Solskjaer är vår manager. Däremot älskar jag verkligen inte hans byten. Ofta tycker jag att han byter för sent. I tisdags var en sådan gång. Alla kunde se att det inte stämde för Ashley Young och Young borde ha blivit utbytt långt innan han blev utvisad.

Embed from Getty Images

Jag är heller inte förtjust i många av de byten som Solskjaer gör. I tisdags tyckte jag att det var fel att byta ut Fred och jag tyckte att det var fel att byta in Phil Jones. Resultatet blev att vi fick väldigt svårt att vinna bollen högt upp och den önskade defensiva stabiliteten syntes inget av.

Om att ge ungdomar chansen

Jag har sett Solskjaer få en del kritik för att han inte ger ungdomarna chansen. Nu är jag en sån som gillar när ungdomar får chansen men jag har förståelse för att Solskjaer har varit konservativ här.

Embed from Getty Images

Vi har haft ont om enkla matcher och efter den fina starten har alla matcher blivit oerhört viktiga. Dessutom har Mason Greenwood – som rimligtvis stod först i kön – varit skadad och sjuk. Det finns några avbytarbänkar där det hade varit rimligt med en Tahith Chong, en Angel Gomes eller en Greenwood istället för en extra försvarare eller mittfältare. Totalt tycker jag dock att det är för tidigt att döma ut Solskjaer här. Vi får se hur det ser ut på turnén i sommar och i ligacupen nästa säsong.

Normalisering av resultat

Så står vi här med tre förluster på de fyra senaste och det kan faktiskt beskrivas som en minikris. Samtidigt måste vi ha is i magen och att det inte skulle vara stolpe in för evigt var givet. Fortfarande har resultaten under Solskjaer varit långt bättre än vi hade rätt att kräva. Fortfarande är vi under Solskjaer näst bäst i Premier League, en poäng sämre än Manchester city.

Att vi ens är med i kampen om en Champions League-plats är Solskjaers förtjänst. Han har gjort det med en trupp han ärvde och en trupp han ännu inte har haft möjlighet att förändra. Jämför vi med hur andra managers har börjat står sig Solskjaer fortfarande väldigt bra.

De är inte bara fotbollsspelare

Jag tycker att Victor Lindelöf var dålig mot Wolves och jag skulle påstå att hans tre senaste matcher  har tillhört hans fem sämsta den här säsongen. Kanske är det för att han har haft annat att tänka på.

Det är lätt att glömma att fotbollsspelare är människor. Vi vet att det uppstod komplikationer i samband med att Lindelöf skulle bli pappa. Jag säger inte att det har påverkat hans fotbollsspelande, men det kan ha gjort det.

Embed from Getty Images

Romelu Lukaku fick tjänstledigt av privata skäl i december. Det rapporterades då att hans pappa hade dött. Kanske var det en anledning till hans formsvacka i höstas.

Det är omöjligt att förutspå hur en människa reagerar i en utsatt situation och samma människa kan reagera på olika sätt vid olika tillfällen. En fotbollsspelare kan göra sitt livs bästa match efter en dålig nyhet, en annan gör sin sämsta match. Och goda nyheter kan förstås också påverka åt endera hållet.