Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Everton – Manchester United

Embed from Getty Images

Efter tisdagens uttåg ur Champions League blir det nu 100% fokus på ligaspelet för Manchester United. Endast tre poäng skiljer tredjeplacerade Tottenham från den sjätteplats som Ole Gunnar Solskjaers gäng parkerar på för tillfället.

Att knipa en plats bland de fyra bästa lagen är nu det enda kvar att spela för. Vikten av att nå dit är dock svår att överdriva – om det nu ska bli något spel i Europas finrum även nästa säsong. Med allt vad det innebär.

Jakten startar, eller snarare fortsätter, mot Everton på bortaplan. Liverpool-laget har milt sagt blandat och gett under säsongen, men de har samtidigt gått obesegrade genom de tre senaste hemmamatcherna. Motståndet i de drabbningarna? Liverpool, Chelsea och Arsenal.

Manchester United

Det blev en tuff kväll, som väntat, i tisdags när Barcelona trillade in tre mål och skickade Manchester United ur Champions League. Vi är ännu inte på en nivå i paritet med de bästa i världen. Varken vad gäller spelarmaterial eller taktiskt är vi tillräckliga här och nu. Det är den bistra sanningen.

När så är fallet, och man ska gå upp emot titelfavoriten, har man inte råd med misstag. Ashley Young sjabblade bort bollen till Lionel Messi efter att laget hade startat lovande. David De Gea tappade sedan in mål nummer två från argentinaren och dubbelmötet var därmed stängt. Så snabbt går det, och så enkelt straffas man av de bästa lagen.

Individuella misstag har varit ett stort problem den senaste månaden. Vi har stundtals spelat rätt okej, men sedan har det dykt upp ett ödesdigert misstag som satt oss i en situation vi sedan är för svaga för att ta oss ur. Detta måste vi, från och med nu, undvika totalt om vi ens ska ha en chans att nå den viktiga topp fyra-placeringen.

Embed from Getty Images

Everton borta är långt ifrån en enkel match. Senast lagen möttes på Goodison Park lyckades United dock vinna med stabila 2-0, och faktum är att vi inte har förlorat där (eller överhuvudtaget mot dem) sedan 2015. Men den här gången är det ett mer stukat rödklätt gäng som kommer på besök, och ett mer optimistiskt ”Toffees” som tar sig an matchen i jakt på en viktig sjundeplacering (den sista Europa League-platsen).

Uniteds stora akilleshäl i den här matchen är defensiven, och speciellt ytterbackspositionenerna. Med Luke Shaw avstängd tvingas Ole Gunnar Solskjaer laborera om i backlinjen och med största sannolikhet resulterar det i att Ashley Young återigen får spela vänsterback. Han ställs inte mot Messi den här gången, men likväl troligen en Richarlison som lär slicka sig runt munnen av blotta tanken att ställas en mot en med engelsmannen.

På högerbackspositionen står det med största sannolikhet mellan två spelare. Ena alternativet är Victor Lindelöf, som fick den uppgiften både mot Barcelona i tisdags men även mot Everton på bortaplan för lite mer än ett år sedan. Det andra alternativet, som jag personligen föredrar, är Diogo Dalot. Den unga portugisen har utan tvekan brister i sitt defensiva arbete, men hans spel med bollen och kvalité den sista tredjedelen är något vi suktar efter.

Embed from Getty Images

Vi har inte råd att fega – vi måste våga för att vinna. Släpp på alla bromsar och ös på framåt i de sista matcherna, särskilt mot lagen utanför topp sex. Om det behövs täckas upp med någon form av defensiv balans så låt istället en av innermittfältarna, Fred eller McTominay, falla ned och bistå med uppbackning när Dalot kliver framåt i banan. Och den som spelar högerytter kan, om vi blir tillbakatryckta, falla hem något extra i banan.

Mittfältet ser jag ingen anledning att ändra på i nuläget. Ander Herrera rapporteras ännu inte vara spelklar och Nemanja Matic, som nu är frisk, har inga egenskaper som vi i nuläget skriker efter. Då ser jag hellre att trion bestående av Fred, McTominay och Pogba fortsatt får förtroende centralt i banan.

Framåt har vi egentligen inte en enda spelare i form för tillfället. Den minst svaga av alla iskalla forwards är ändå Marcus Rashford – så han räknar jag blint med från start. Anthony Martial har egentligen inte presterat alls sedan skadan mot PSG som höll honom borta i några veckor. Likaså vad gäller Jesse Lingard. Dock anser jag att deras speltyper gynnar oss mer än den mer statiska Romelu Lukaku (som inte nätat på fem matcher). Alexis Sanchez är åter tillbaka i spel efter sex veckors skadefrånvaro, men mer än ett inhopp förtjänar han ännu inte i min bok.

Möjlig startelva:

Everton

Det är ett optimistiskt Everton som tar emot Manchester United på söndag förmiddag. De tre senaste matcherna på Goodison Park har, som jag nämnde ovan, spelats emot Liverpool, Chelsea och Arsenal. Resultatraden lyder kryss, vinst och vinst i de matcherna.

Den senaste matchen resulterade dock i en ordentlig plump då laget förlorade med klara 2-0 borta mot redan nedflyttningsklara Fulham. Och det märkliga är att den typen av insatser långt ifrån är ovanliga för det här Everton-laget. Säsongen har kantats av otaliga toppar och dalar och tränare Marco Silva har under perioder varit ifrågasatt.

Detta till trots så har portugisen ändå lyckats leda laget till en millimeterkamp om den sjundeplats som genererar Europa League-spel kommande säsong. Endast en poäng skiljer Wolverhampton, Watford, Leicester och Everton åt i nuläget.

Embed from Getty Images

Lagets bästa spelare, eller åtminstone den med högst höjd, är brassen Richarlison (bilden nedan). Forwarden hämtades för dyra pengar i somras när han lämnade Watford och har under säsongen stått för tolv mål och en assist i ligaspelet. Men precis som laget har även han varit väldigt ojämn i sina prestationer. Faktum är att han endast gjort två mål (noll assist) de senaste tio matcherna.

Centralt i banan finner vi ett rejält avbräck för ”The Toffees”. Barcelona-lånet André Gomes, som stundtals varit briljant i den blåa tröjan, är avstängd i den här matchen (och de två nästkommande) efter att ha stampat på Fulhams Aleksandar Mitrovic. Något som domarna missade under matchen.

Den tidigare United-spelare Morgan Schneiderlin är tveksam till spel efter en fotskada, men är annars ett alternativ till att ersätta portugisen. Det andra alternativet, och det mest troliga i nuläget, är Tom Davies. Engelsmannen har endast spelat tio matcher från start den här säsongen, men är med sin ringa ålder på 20 år fortsatt ett stort löfte i Everton-led.

Embed from Getty Images

Defensivt har Marco Silva laborerat en hel del under säsongen, särskilt vad gäller i mittlåset. Kurt Zouma, Michael Keane, Phil Jagielka och Yerry Mina har alla lirat en del hittills. De senaste två matcherna är det dock lagkapten Jagielka tillsammans med Chelsea-lånet Zouma som fått i uppdrag att freda det egna målet.

Hur Everton kommer att ställa upp rent taktiskt i matchen är grymt svårtippat. Marco Silva har applicerat olika matchplaner gång efter gång och det kan i många fall vara svårt att se en röd tråd. I flera av matcherna mot de större lagen har de dock valt att spela ett rätt rakt spel.

Mot Liverpool stod de till exempel ganska lågt matchen igenom och lyfte sedan bollen över mittfältet för att låta anfallarna löpa mot motståndets defensiv. Men samtidigt har de i perioder mot topplagen också valt att pressa rätt högt. Hur portugisen väljer att spela sitt lag på söndag får vi helt enkelt vänta med att se i någon dag till.

Möjlig startelva:

Historik

När lagen möttes på Goodison Park förra säsongen vann Manchester United med klara 2-0 efter en lysande insats. Målskyttar då var Anthony Martial och Jesse Lingard – som båda trädde in bollen vackert i samma kryss.

Den här säsongens första möte resulterade i en 2-1-seger för United på Old Trafford. Paul Pogba och Anthony Martial öppnade målskyttet innan Gylfi Sigurdsson placerade in reduceringen på straff.

Visste ni att…

  • …Everton har förlorat 36 gånger mot Manchester United – mer än något lag har förlorat mot ett annat i Premier League någonsin.
  • …om United förlorar matchen blir det den första gången sedan 1996 som man förlorar tre bortamatcher i följd i ligaspelet.
  • …om Romelu Lukaku får speltid av Ole Gunnar Solskjaer blir det första gången som belgaren är tillbaka på sin gamla hemmaplan med Manchester United. 25-åringen missade förra säsongens möte på grund av skada.

Matchfakta

Everton
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 35
Tid: Söndagen den 21 april 2019, 14.30
Plats: Goodison Park, Liverpool
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

  • Herrera (skadad, ev. 24 april)
  • Valencia (oklar status, inget datum)
Tveksamma:

  • Bailly (huvud, liten chans)
Avstängda:

  • Shaw (andra matchen av två)
Position: 6:e19-7-763-4464
Borta:4:e9-2-631-2429
Bästa målskytt: Pogba (13)
Disciplin: 63 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F16/3WolvesBFA1-2
V30/3WatfordHPL2-1
F2/4WolvesBPL1-2
F10/4BarcelonaHCL0-1
V13/4West HamHPL2-1
F16/4BarcelonaBCL0-3

Everton

Skador:

  • Mina (lår, mitten maj)
Tveksamma:

  • Schneiderlin (fot)
Avstängda:

  • Gomes (första matchen av tre)
Position: 9:e13-7-1446-4446
Hemma:7:e8-4-524-2128
Bästa målskytt: Richarlison, Sigurdsson (12)
Disciplin: 52 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O3/3LiverpoolHPL0-0
F9/3NewcastleBPL2-3
V17/3ChelseaHPL2-0
V30/3West HamBPL2-0
V7/4ArsenalHPL1-0
F13/4FulhamBPL0-2

United mot Everton

Totalt: 19888-44-66294-273
Premier League: 5336-9-8100-47
Borta: 9531-20-44124-177
SENASTE MÖTENA
O2017-04-04HPL1-1
V2017-09-17HPL4-0
V2018-01-01BPL2-0
V2018-10-28HPL2-1
SENASTE BORTAMATCHER
F2015-04-26BPL0-3
V2015-10-17BPL3-0
O2016-12-04BPL1-1
V2018-01-01BPL2-0

Domare: Paul Tierney

Assisterande: Hatzidakis, Smart, fjärdedomare: Mason.
M
PL 2018/19:2177015
PL 2017/18:1638001
PL totalt:52160126
Snitt (2016-18):3,10,000,030,16
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:5401
Dömt Everton:7412