Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Värsta tiden någonsin?

Dagens Mike Phelan’s Shorts blir lite annorlunda än vanligt. Normalt sett tar vi ett par ämnen och gör lite kortare krönikor på var och ett av ämnena, idag blir det överlägset störst fokus på frågan om United är i sin värsta tid någonsin.

Värsta tiden någonsin?

Ja, vi börjar med en disclaimer, jag vet att United åkte ur ligan 1974 kryddat med att Leeds det året vann med Liverpool som tvåa, det finns så klart många argument för att det var en värre tid som Unitedsupporter. Men det var längesen och i en annan tid. Men för er som var med på den tiden och eventuellt tyckte det var värre kan vi säga såhär; för alla under 55 är detta potentiellt den värsta tiden någonsin att hålla på Manchester United.

Sjua, fyra, femma, sexa, tvåa och nu sexa (vi kan bli femma, men det spelar ju ingen roll) är Uniteds ligafacit sedan Alex Ferguson slutade. Under ett par av dessa säsonger har United lyckats skrapa till sig titlar, med Europa League-titeln från 2017 som den största.

Men med tanke på var Manchester United befinner sig nu är frågan om de titlarna kanske hållit ledningen i United längre ifrån att genomföra de nödvändiga åtgärder som klubben måste ta till? Hade United gått titellösa sedan 2013 så hade kanske Glazers tidigare förstått att någonting radikalt måste göras för att få klubben på rätt köl.

Embed from Getty Images

Det är i grund och botten inte i spelartruppen Uniteds stora problem finns. Förstå mig rätt, det behöver rensas rejält inte sommar och jag hade inte tackat nej till den typen av storstädning (typ 10-12 spelare ut och 7-8 spelare in) som de flesta verkar eniga om inte är realistisk över en sommar.

Men trots det; nej det stora problemet ligger faktiskt inte i spelarna, det stora problemet ligger i att de som bestämmer över Manchester Uniteds sportsliga riktning inte har en susning om vad de håller på med.

Jag minns tyvärr inte vem som skrev det, men jag läste på Twitter för ett par veckor sedan att någon skrev att det tog 14 år, men nu har Glazers tagit United till den punkt som de värsta olyckskorparna kraxade om när de tog över klubben 2005. Inte för att de inte har spenderat pengar, United har värvat spelare för fantasisummor även efter Glazers intåg, utan för att de trott att man utan fotbollskunskaper kan leda en fotbollsklubb. Och det går inte, inte överhuvudtaget.

Embed from Getty Images

Från det att Glazers tog över 2005 räddades de fram till 2013 utav att Sir Alex Ferguson visste hur han skulle få ut maximalt ur varje spelare, men också av dåvarande VD:n David Gill som precis som Sir Alex var en person som visste vad han gjorde i rollen han hade, trots att Gill i grunden är revisor.

Sedan dess, det vill säga sedan Ed Woodward tog över, har United varit i någon form av stadigt förfall. Sir Alex fick ge input till en ny manager som skulle kunna fortsätta hans arv, men när det inte fungerade sparkade Woodward Moyes och ersatte honom med det för stunden största namnet som var ledigt. Först Louis van Gaal, ett par år senare var det dags för José Mourinho. Ingen tanke på om spelartruppen var anpassad efter tränaren verkar ha funnits, och intresset av att på riktigt värva in spelare som passade tränaren svalnade oftast efter en sommar.

Det är som att Woodward faktiskt trodde att det var en quick fix att få United upp till världstoppen igen. Ge en ny tränare en sommar att få in sin spelidé och tre, fyra nya spelare att göra det med, har tränaren inte lyckats då har Woodward transfermässigt börjat lägga sig i (läs: sätta stopp) och ifrågasätta vad som varit nödvändigt – utan någon form av kompetens att göra det.

Det är ett ogenomtänkt styre som inte kan göra annat än att sluta i katastrof. I januari 2018 förlängde man kontraktet med José Mourinho, i december var han sparkad. Att man efter ett par bra månader under Ole Gunnar Solskjaer inte kunde låta bli att göra honom till permanent manager flera månader innan man sagt att man skulle ta beslut om vem som skulle bli ny permanent manager är en del i samma led. Jag tror personligen att Solskjaer, med rätt förutsättningar på transfermarknad med mera, är rätt väg att gå. Men när man säger att man skall vänta till efter säsongen med att ta ett beslut, då gör man det. Det är så oerhört dumt och ogenomtänkt att rusa fram och ge Solskjaer ett kontrakt för att det gått bra i några månader, särskilt när man inte ens behöver. Det stod liksom ingen annan klubb och knackade på Solskjaers dörr med ett kontrakt han ens nästan skulle övervägt. Som sagt, jag tror Solskjaer är rätt, men sättet Woodward gjorde det på skriker amatörism.

Embed from Getty Images

Så vad nu? Har Glazers och Woodward förstått att just Ed inte skall vara ansvarig för det fotbollsmässiga? Har de förstått att man, likt exempelvis Manchester Citys vidriga ägare gjorde efter ett par år, behöver ha fotbollsmänniskor för att styra en fotbollsklubb? City tog 2012 in Barcelonas förre sportchef Txiki Begiristain som (tyvärr) leder laget med en långsiktig strategi på alla plan. De har inte lyckats helt och fullt, än, men deras plan och mål är tydliga på ett sätt ingen kan anklaga United för att vara.

Gällande teknisk direktör (”sportchef”) så är det bara att hoppas att det kommer in en person som både har rätt kunskaper men också personlighet nog att se till att Woodward inte lägger sig i sportsliga beslut. Då är mycket vunnet. Tills jag ser att det händer har jag dock inga stora förhoppningar på Manchester Uniteds herrlag skall utmana om några riktiga titlar, och det svider.

Ta till er damerna

Som avslutning har jag en kort uppmaning till er, och det är att ta till er damerna.

Herrlaget har inte på länge gjort något som förtjänar att vi sitter kvar och tittar, damerna däremot vinner sin serie överlägset och i cuperna skakade laget lag från högstadivisionen flera gånger om.

När de nu på lördag klockan 18.30 (svensk tid) spelar sin sista match för säsongen förtjänar de en stor publik. Är du på plats i Manchester för att se herrarna på söndag, ta en tripp till Leigh Sports Village och se damerna så får du åtminstone se en Unitedvinst i helgen. Det är dessutom en trevlig liten utflykt bara i sig.

Är du hemma i Sverige, slå på MUTV som sänder matchen. Ni kommer bli imponerade över hur laget spelar.

Kan damerna på något sätt inspirera herrarna? Ja, kanske. Det är ju vitt skilda förutsättningar i pengar och så vidare, men Glazers borde titta på Uniteds damer och ställa sig hur det kommer sig att Casey Stoney på så kort tid fått ihop ett lag samtidigt som herrarna har problem med i princip allt.