Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Cardiff City

Embed from Getty Images

En säsong vi alla vill glömma ska nu avslutas. Mötet med Cardiff City på Old Trafford har egentligen ingen större betydelse för något av lagen, men det finns andra värden vi hoppas kunna ta med oss in i framtiden – till exempel en viss Mason Greenwood. 

Walesarna är redan klara för degradering från Premier League, medan United endast har en mindre kamp om femteplatsen att vänta. För att nå femteplatsen krävs en vinst samtidigt som Arsenal tappar poäng borta mot Burnley.

En sjätteplats skulle betyda att det blir ett tidigt play off-kval till Europa League i sommar – men endast om Watford slår Manchester city i FA-cupfinalen den 18 maj.

Manchester United

Senast Manchester United mötte Cardiff var den 22 december. Det var Ole Gunnar Solskjaers första match som ställföreträdande manager efter att José Mourinho till sist fåt foten, och de rödklädda lyckades imponerande vinna med hela 5-1. Sedan dess har mycket skett och norrmannen är numera kubbens manager på permanent basis.

Säsongen har minst sagt gått i moll avslutningsvis, och huruvida det var rätt beslut att anställa Solskjaer återstår att se, men att vi ens varit nära en kamp om topp fyra är imponerande bara det. Det är riktigt tungt att CL-platsen slarvades bort i slutet – men ser vi tillbaka till hur det såg ut när Solskjaer tog över var vi hela elva poäng bakom vid den tidpunkten.

Embed from Getty Images

United har som sagt inte jättemycket att spela för direkt. Det viktigaste i den här matchen är att ge fansen, och till viss del spelarna, något att tro på inför framtiden. Spela offensivt och underhållande, spela unga spelare och VINN matchen komfortabelt.

En spelare som vi nog alla ropat efter att få se är 17-åriga Mason Greenwood. Den unga engelsmannen vann igår priset ’Jimmy Murphy Young Player of the Year’ på den årliga galan som klubben arrangerar och har den här säsongen stått för otroliga 30 mål och 12 assist på 29 matcher.

Mot Huddersfield senast var den mångsidiga anfallaren skadad men skulle annars ha deltagit, enligt Solskjer. Nu har han varit tillbaka i träning med laget, tillsammans med flertalet andra ungdomsspelare, och bör vara tillgänglig för spel igen. Förhoppningsvis får vi även se hans kamrater Angel Gomes, Tahith Chong och James Garner m.fl. vara delaktiga på ett eller annat sätt under matchen.

Embed from Getty Images

I laget finns det flera spelare som med stor sannolikhet kan göra sin sista match – om de ens får speltid. Spelare som Marcos Rojo, Matteo Darmian, Ander Herrera, Paul Pogba och Alexis Sanchez ryktas alla mer eller mindre vara på väg bort från klubben. Vilka som spelar och vilka som sedermera blir kvar återstår att se, men att det är en oviss framtid som väntar är en sak som är säker.

Något som vi däremot vet är att Antonio Valencia lämnar klubben efter tio år när matchen mot Cardiff är färdigspelad. Ecuadorianens säsong har kantats av skador och sämre prestationer, men visst förtjänar han att hyllas för allt slit han lagt ned i klubben under alla dessa år. Tack, och lycka till i framtiden, Antonio!

Förhoppningsvis väljer, som sagt, Ole Gunnar Solskjaer en ung och offensiv approach i den här matchen. Personligen vill jag inte se en spelare som Ashley Young från start. Inte heller en Nemanja Matic (eller dylik spelare). Ge oss en blick in i framtiden och ge dessa unga spelare en chans att både visa vad de går för och möjligheten till ovärderliga erfarenheter i form av en Premier League-match på Old Trafford. Då får ni åtminstone fansen med er.

Möjlig startelva:

Cardiff City

Cardiff har tagit sig igenom en tung säsong – vilket till sist lett till en oundviklig nedflyttningsplats. När walesarna inte kunde slå Crystal Palace på hemmaplan (2-3) i den senaste matchen stod det klart att det blir spel i Championship nästa säsong istället.

Att det ens blivit kamp för överlevnad ända in i den näst sista omgången har nog överraskat många, inklusive fansen själva. Klubben halkade in i Premier League som på ett bananskal efter förra säsongens play off där ingen egentligen trodde att det blåklädda laget skulle lyckas ta sig upp till den engelska fotbollens finrum.

Ett stort problemet under säsongen har varit målskyttet. Faktum är att endast Huddersfield har lyckats göra färre mål än Cardiff, något som vittnar om varför laget sedermera inte lyckats nå hela vägen. Laget har inte heller haft något ramstarkt försvarsspel (tredje sämst i ligan) vilket gör att man enkelt kan lägga ihop 1+1 och dra slutsatsen att Cardiff helt enkelt inte räckte till denna säsong.

Embed from Getty Images

En spelare som stuckit ut under säsongen är målvakten Neil Etheridge. Den filippinske målvakten har stått för flertalet imponerande insatser och belönades välförtjänt också med pris som årets spelare under klubbens årliga gala nyligen.

Andra spelare som anmärkt sig positivt är mittfältsduon Aaron Gunnarsson och Victor Camarasa. Den sistnämnda blev utsedd till årets spelare av spelarna själva i truppen.

Ska vi vara helt ärliga är detta dock ett lag som Manchester United ska slå utan problem. Oavsett hur många ungdomar som spelar egentligen. Förhoppningsvis får vi åtminstone se en underhållande match – det är vi värda efter den här säsongen.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var den 22 december. I Ole Gunnar Solskjaers första match som manager för klubben vann United övertygande med 5-1. Målskyttarna då var Marcus Rashford, Ander Herrera, Anthony Martial och Jesse Lingard x2.

Visste ni att…

 • Senast United förlorade i ligan mot Cardiff var i en bortamatch i november 1960, resultatet skrevs till 3-0.
 • United har vunnit flest matcher av alla på ”final day” (18 av 26) och är obesegrade sedan 06/07 i säsongens sista match.

Matchfakta

Manchester United
Cardiff City

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 38
Tid: Söndagen den 12 maj 2019, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, juli)
Tveksamma:

 • Lindelöf (oklar status)
 • Lingard (knä, stor chans)
 • Lukaku (hamstring)
 • Martial (oklar status)
 • Romero (knä, stor chans)
 • Sánchez (fot)
 • Valencia (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e19-9-965-5266
Hemma:6:e10-6-233-2336
Bästa målskytt: Pogba (13)
Disciplin: 70 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V13/4West HamHPL2-1
F16/4BarcelonaBCL0-3
F21/4EvertonBPL0-4
F24/4Man cityHPL0-2
O28/4ChelseaHPL1-1
O5/5HuddersfieldBPL1-1

Cardiff City

Skador:

 • Bamba (knä, inget datum)
 • Connolly (fot, inget datum)
 • Paterson (fot, juli)
 • Ralls (lår, juli)
Tveksamma:

 • Arter (vad)
 • Camarasa (fot, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 18:e9-4-2432-6931
Borta:18:e3-2-1311-3111
Bästa målskytt: Camarasa, De Cordova-Reid (5)
Disciplin: 63 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F3/4Man cityBPL0-2
F13/4BurnleyBPL0-2
V16/4BrightonBPL2-0
F21/4LiverpoolHPL0-2
F27/4FulhamBPL0-1
F4/5C PalaceHPL2-3

United mot Cardiff

Totalt: 3015-8-760-44
Premier League: 32-1-09-3
Hemma: 156-6-331-23
SENASTE MÖTENA
V1975-03-01HD24-0
O2013-11-24BPL2-2
V2014-01-28HPL2-0
V2018-12-22BPL5-1
SENASTE HEMMAMATCHER
O1961-04-29HD13-3
V1962-02-03HD13-0
V1975-03-01HD24-0
V2014-01-28HPL2-0

Domare: Jon Moss

Assisterande: Perry, McDonough, fjärdedomare: Hooper.
M
PL 2018/19:2691419
PL 2017/18:29109219
PL totalt:198685181261
Snitt (2016-18):3,60,110,040,33
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:282053
Dömt Cardiff:16826