Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan bekräftad som assisterande tränare

Embed from Getty Images

Manchester United har idag bekräftat att Mike Phelan kommer stanna kvar i klubben som assisterande tränare till Ole Gunnar Solskjaer. Kontraktet är skrivet på tre år.

Att Phelan skulle stanna kvar i klubben kommer inte som någon större överraskning, det vi dock kan avskriva nu är att han skulle vara aktuell i rollen som teknisk direktör. Istället blir det alltså (förhoppningsvis) minst tre år till på tränarbänken tillsammans med Ole Gunnar Solskjaer och de övriga i ledarstaben.

Phelans kommentar till Uniteds officiella hemsida lyder så här:

”Jag är glad att vara tillbaka som assisterande tränare. Manchester United har varit en stor del av mitt liv sedan jag kom hit som spelare 1989, och jag är glad att få möjligheten att fortsätta den relationen i den här nyckelrollen.

”Sedan återkomsten i december har jag njutit av att jobba med Ole, Michael [Carrick], Kieran [McKenna], Mark [Dempsey] och Emilio [Alvarez] och vi är alla fokuserad på att förbereda den nya säsongen.”

Ole Gunnar Solskjaers kommentar:

”Mike är en fantastisk person att ha omkring sig och har varit ovärderlig för mig sedan vi kom tillbaka i december. Han tar med sig enorm erfarenhet till den här rollen med en sedan länge etablerad kontakt med klubben.

”Vi har en bra grupp i tränarstaben och vi jobbar redan på de utmaningar som ligger framför oss när vi nu planerar för den nya säsongen och framtiden.”

Ole Gunnar Solskjaer mötte pressen i samma stund som United annonserade att Phelan är klar som assisterande tränare, det kommer mer kommentarer i vår artikel därifrån om en liten stund.

Phelan och tränarkarriären

Mike Phelan och Manchester United har en lång historia ihop. Som Phelan själv sa ovan kom han till klubben första gången 1989, då som spelare. Han stannade till sommaren 1994, och sammanlagt gjorde han totalt 146 matcher (3 mål) för United. Efter att initialt ha varit given i laget fick han mot slutet sparsamt med speltid och lämnade slutligen på fri transfer.

Han spelade en sista säsong 1994/95 med WBA innan han lade spelarkarriären på hyllan och inledde sin tränarkarriär som assisterande tränare åt Gary Megson. De två samarbetade mer eller mindre (mest mindre) framgångsrikt i Norwich, Blackpool och Stockport innan Phelan sommaren 1999 kom tillbaka till Manchester United som assisterande tränare i reservlaget.

Två år senare, 2001, klev han upp till förstalaget som ”First team coach” och hösten 2008 blev han befordrad till assisterande tränare efter att Carlos Queiroz lämnat United, en roll han hade fram till att Sir Alex Ferguson pensionerade sig från managerrollen och David Moyes ville bygga upp sin egen tränarstab.

Embed from Getty Images

Från det att han lämnade 2013 till återkomsten nu i december hade han ytterligare en kortare period (blott tre månader) i Norwich organisation, innan han i februari 2015 klev in som assistent till Steve Bruce i Hull. När Bruce valde att sluta i juli 2016 blev Phelan caretaker, och lyckades som caretaker bli vald till månadens tränare i Premier League i augusti 2016. I oktober samma år fick han så rollen på permanent basis – drygt två månader senare (januari 2017) hade han fått sparken.

Hans senaste jobb före återkomsten till United var som sportchef för Central Coast Mariners, en klubb strax norr om Sydney i Australien. Han tillträdde tjänsten i juli 2018 och det blev som ni förstår alltså bara sex månader där. Under perioden var Phelan med i att ta in Usain Bolt på provspel i klubben, mycket annat finns inte att rapportera om därifrån.

Sammantaget har Mike Phelan en ganska brokig tränarkarriär förutom hans 14 första år i United. Låt oss hoppas att det är ett tecken på att han återigen kan bli långvarig just i United.