Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Cardiff City (good riddance 2018/19, hej framtiden)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Cardiff City. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/05/12 18:38

Reward

Manchester United – Cardiff City 0-2 (0-1)

Premier League, omgång 38 • 2019-05-12, 16.00 • Old Trafford, Manchester • domare: Jon Moss

 

0-1 (23) Nathaniel Mendez-Laing (straff)

0-2 (54) Nathaniel Mendez-Laing

 

Manchester United

De Gea; Dalot (Valencia 74), Smalling, Jones (Martial 46), Young; McTominay, Pereira (Gomes 74), Pogba; Lingard; Greenwood, Rashford

Avbytare: Romero, Mata, Fred, Garner,

Cardiff City

Etheridge; Peltier, Morrison, Manga, Bennett; Mendez-Laing (Hoilett 80), Gunnarsson (Richards 58), Bacuna, J Murphy; Reid, Zohore (Ward 74)

Avbytare: B Murphy, Cunningham, Healey

Updated: 2019/05/12 17:52
 • 0
 • Share


2019/05/12 18:38
Tack och godnatt

Det var allt för matchdagsbloggandet den här säsongen. Nu väntar en lång fotbollsfri sommar innan det är dags att köra i igen i augusti (eller juli om det blir Europa League-kval).

Mer från matchen kommer. Tack för visat intresse!

 • 2
 • Share


2019/05/12 17:57
Liverpool förlorade ligan

I en annan del av tabellen noter vi att Liverpool kastade bort en given Premier League-titel. De hade chansen in i sista omgången men trots att de bara behövde bevaka en 1-0-ledning för Brighton lyckades de alltså inte vinna Premier League i år heller.

 • 0
 • Share


2019/05/12 17:55
Kval eller citydubbel

I den händelse att någon bryr sig så kommer Manchester United alltså spela Europa League-kval i juli om inte Manchester city vinner FA-cupen.

 • 0
 • Share


2019/05/12 17:52
United – Cardiff 0-2

United förlorar med 2-0 mot Cardiff efter en fullständigt horribel insats. Mason Greenwood får godkänt och även inhopparen Angel Gomes kan lämna gräsmattan utan att skämmas.

 • 1
 • Share


2019/05/12 17:31
Gomes för Pereira

United gör ytterligare ett byte, då Angel Gomes ersätter Andreas Pereira.

 • 0
 • Share


2019/05/12 17:30
Valencia för Dalot

Så ger vi Antonio Valencia en stående ovation. Lagkapten ersätter Dalot efter 73 minuter.

 • 0
 • Share

Uniteds försvar är på semester och Nathaniel Mendez-Laing rullar in bollen i ett vidöppet mål. Inte ens Eric Maxim Choupo-Moting hade missat där.

 • 0
 • Share


2019/05/12 17:02
Martial för Jones

United gör ett byte inför andra halvlek. Anthony Martial ersätter Phil Jones, som får förmodas vara skadad (vad annars är nytt?).

Det blir Scott McTominay som går ner i backlinjen.

 • 0
 • Share


2019/05/12 16:48
Halvtid

Efter första halvlek leder Cardiff med 1-0.

Vad kan vi ta med oss? Ja, det är väl att Mason Greenwood har kommit till fyra avslut. De två första tyvärr på nick, vilket inte är hans paradgren. Sedan hade han ett lågt pressat skott som via försvarare och målvakt gick i stolpens insida och därefter drog han i halvfritt läge bollen utanför.

 • 0
 • Share

Cardiff tar ledningen efter 23 minuter. Nathaniel Mendez-Laing görs ner i straffområdet och sätter själv straffen i nät.

Kort därefter har Mason Greenwood ett skott i stolpen.

 • 0
 • Share

Avspark alldeles strax. Nu ska vi äntligen få se Mason Greenwood spela från start i Premier League.

COME ON UNITED!

 • 0
 • Share


2019/05/12 15:52
Damlaget hyllas

Uniteds damlag har precis hyllats på Old Trafford.

 • 1
 • Share


2019/05/12 15:38
Elva minuter Greenwood

Så vad kan vi egentligen vänta oss av Mason Greenwood idag? För de som inte har så bra koll på den unga anfallaren så kan videon nedan ge en bra bild av vad han har att bjuda på.

Greenwood har två bra fötter – så till den grad att han har gjort frisparksmål med båda fötterna. Det är närmast omöjligt att säga vilken fot som är hans bästa, det ser lika naturligt ut oavsett vilken fot han använder. Som anfallare är han nära nog komplett. Han är kanske inte bäst på någonting men han är väldigt bra på det mesta. Spelsinne, teknik och målsinne besitter han i massor.

 • 1
 • Share


2019/05/12 15:27
Tankar om startelvan

Det är förstås fantastiskt roligt att Mason Greenwood får chansen i startelvan idag. Samtidigt tycker jag att det är synd att han är ensam tonåring i startelvan. Det fanns definitivt utrymme för åtminstone en eller två till.

Nu vet jag inte om Tahith Chong har dragit på sig någon småskada eller om han helt enkelt ställs över. Annars spekulerades det ju i att han också skulle få chansen från start.

Det hade definitivt funnits plats för en Angel Gomes (istället för Lingard) eller en James Garner (istället för McTominay/Pereira). Jag kan också tycka att Lee O’Connor borde ha fått Ashley Youngs plats i backlinjen.

Men det är vad det är och förhoppningsvis får vi se relativt tidiga inhopp för både Garner och Gomes.

Annars är det väl inte så värst mycket att orda om. Det är väl inte helt givet vilken kant ytterbackarna spelar på men det kan kvitta. Troligen får vi ett diamantformat mittfält med Greenwood bredvid Marcus Rashford på topp.

Jag hoppas verkligen att Greenwood får kröna den riktiga debuten med minst ett mål.

Cardiff då… Whatever. To hell with Neil Warnock.

 • 0
 • Share


2019/05/12 15:20
Solskjaer om Valencia

När MUTV hade avslutat sin intervju med Ole Gunnar Solskjaer klev kommunikationschefen Karen Shotbolt besviket in och krävde att managern också skulle få chansen att prata om Antonio Valencia.

”Äntligen har han kunnat träna några veckor,” sa Solskjaer.

”Han ser bra ut. Han har haft otur med skador. Han har tjänat klubben fantastiskt. Vi ska göra vad vi kan för att ta in honom på planen.”

 • 0
 • Share


2019/05/12 15:18
Greenwood yngst under Premier League-eran

Mason Greenwood blir idag yngsta spelare att starta en Premier League-match för Manchester United. Greenwood är nu 17 år och 223 dagar gammal.

Senast att ha varit yngre än så torde vara Ryan Giggs, som var 17 år och 156 dagar gammal när han startade – och blev målskytt (även om det egentligen var ett självmål) – i 1-0-segern mot Manchester city i Football League Division 1 (som ligan hette på den tiden) den 4 maj 1991.

”Vi har väntat på att spela Mason,” sa Ole Gunnar Solskjaer till MUTV.

”Han har haft otur med några småskador. Han ser väldigt bra ut. Han har gjort det bra i ungdomslaget. Nu kan vi starta honom.

”Jag tror inte att han kommer att vara brydd. Det är naturligt för honom, han älskar att spela fotboll. Njut av tillställningen.”

 • 0
 • Share


2019/05/12 15:04
Cardiffs lag

Så här ställer Cardiff City upp idag.

 • 0
 • Share


2019/05/12 15:01
Dagens lag: Greenwood från start

Vi har nu fått säsongens sista startelva och Mason Greenwood får chansen från start. Anfallaren blir dock ensam tonåring i startelvan. James Garner och Angel Gomes sitter på bänken men Tahith Chong är inte med i truppen.

 • 0
 • Share


2019/05/12 14:50
På plats

Uniteds spelare är nu på plats på Old Trafford inför dagens drabbning. De spelare som syntes anlända till arenan var de 20 spelare som sågs på spelarhotellet igår kväll, så mest troligt ingen överraskning i matchtruppen.

 • 0
 • Share


2019/05/12 14:40
Van Persies avsked

Över i Holland gör Robin van Persie idag sin sista fotbollsmatch. Den holländska ligan tar förvisso slut först på söndag men Van Persie får sitt avsked i dagens hemmamatch mot Den Haag (avspark alldeles nyss). Feyenoord kommer oberoende av resultaten under säsongsavslutningen sluta trea i ligan, så det är förstås passande att Van Persie får tacka för sig på hemmaplan.

Här i Mussborgen minns vi förstås Robin van Persie för att han sköt den 20:e ligatiteln till Manchester United säsongen 2012/13.

 • 0
 • Share


2019/05/12 14:28
Spekulation om startelvan

Om vi utgår från att matchtruppen som kom igår stämmer – och jag ser ingen anledning till att den inte skulle göra det – så känns det förhållandevis enkelt att gissa startelva idag. Allra helst om vi lyssnar på spekulationerna i veckan och vad Ole Gunnar Solskjaer sa på fredagens presskonferens.

David de Gea lär vakta målet, om nu inte Solskjaer plötsligt blir nostalgisk och tycker att Lee Grant förtjänar speltid för att han har varit en bra kille under säsongen.

Då Antonio Valencia förväntas agera inhoppare tar backlinjen ut sig själv: Young, Smalling, Jones och Dalot. (De nämnda är ju de enda försvararna i matchtruppen.) Enda frågan är väl vilken kant ytterbackarna spelar på.

Offensivt är det förväntat att Tahith Chong och Mason Greenwood blir ungdomarna som får chansen. Då slåss Pereira, Fred, Pogba och McTominay om tre mittfältsplatser. Någonstans känner jag att Fred är den som riskerar att utelämnas. Men det kan lika gärna bli Pereira som McTominay.

Offensivt finns det då en plats kvar att slåss om och känslan är att Marcus Rashford ligger bäst till.

De Gea

Young, Smalling, Jones, Dalot

Pereira, McTominay, Pogba

Chong, Greenwood, Rashford

Sen hoppas jag ju verkligen att både James Garner och Angel Gomes är med i den slutliga matchtruppen och att de båda får komma in med minst en halvtimme kvar att spela.

 • 0
 • Share


2019/05/12 13:30
Valencias avskedsföreställning

Idag säger vi farväl till Antonio Valencia, Manchester Uniteds bästa ecuadorianska spelare någonsin (och det inte bara för att han är vår enda spelare från Ecuador). Lagkaptenen som aldrig var – han gjorde ju för sjutton långt fler matcher som vikarierande kapten än som riktig kapten – kommer i sommar lämna United.

Jag tror inte att det är många som kommer att sörja att Valencia lämnar. Han gör det dock med vårt goda minne. Där många hyser visst agg mot Ander Herrera så kommer vi nog närmast unisont önska Valencia lycka till i framtiden.

Han är ingalunda den bästa spelaren i vår historia. Emellanåt var han utskälld. Klart är dock att han under sina tio år i United ofta var given i startelvan. Personligen minns jag de första åren bäst, då han spelade som högerytter. Aldrig den mest finurliga spelaren tog han sig ändå förbi sin försvarare gång på. Det spelade ingen roll att han vägrade använda vänsterfoten och att han gjorde samma fint varenda gång, det gick inte att stoppa honom ändå.

Aningen märkligt är att United ännu inte har bekräftat att Valencia lämnar efter den här säsongen. Detta trots att både Valencia själv och Ole Gunnar Solskjaer har sagt att så är fallet. Ja, hela den här säsongen har varit märklig.

Valencia har till och med gjort sin avskedsintervju.

“Det betyder allting för mig, en berg- och dalbana av känslor, från sorg till extas,” säger han.

“Sorg för att jag har vunnit allting här och jag kommer att sakna de stunderna.

”Mitt meddelande till alla Manchester Uniteds fans är att för mig och min familj tacka för att ni har gett mig ert odelade stöd. Jag önskar dem allt det bästa i framtiden och hoppas att de framtida lagen kommer att ge er stora segrar på planen och så mycket framgång som de kan tåla.”

 • 0
 • Share


2019/05/12 12:16
Avslutningsdagen

Säsongens sista ligaomgång är på många sätt speciell. Ibland står allt på spel, ibland inget. Vissa år är det matchen som definierar allt, andra år är den närmast som en testimonial. I år är det förstås det senare som gäller. Någon spelare ska avtackas, någon ungdom ska introduceras.

Genom åren har vi fått uppleva mycket på ligasäsongens sista dag och i klippet nedan är några höjdpunkter.

 • 0
 • Share


2019/05/12 11:11
Europa League: detta gäller

Manchester United kommer säsongen 2019/20 spela i Europa League. Vi går in i kvalspelet (första matchen i så fall den 25 juli) eller i gruppspelet. Det kan avgöras idag men mest troligt får vi besked först när FA-cupfinalen är spelad.

England har två platser i gruppspelet och en plats i kvalet. Ligafemman och FA-cupvinnaren tar platserna i gruppspelet. I den händelse att FA-cupvinnaren redan är klara för Champions League går gruppspelsplatsen istället till ligasexan.

Om vi vinner idag samtidigt som Arsenal inte vinner slutar vi femma i ligan och då behöver vi inte bry oss. Då är vi klara för gruppspel i Europa League.

Skulle vi däremot sluta sexa i ligan, vilket är troligast, får vi en gruppspelsplats bara om Manchester city vinner FA-cupen.

(Jag trodde först att United kunde få en gruppspelsplats också om Arsenal skulle vinna Europa League. Så verkar det dock inte vara. Om Arsenal vinner Europa League blir det, som jag förstår det, bara två engelska lag i Europa League.)

 • 0
 • Share


2019/05/12 10:00
Lagnyheter

Som vi noterade igår var det 20 spelare som checkade in på spelarhotellet inför dagens match.

Målvakter: De Gea, Romero, Grant

Försvarare: Valencia, Young, Dalot, Jones, Smalling

Mittfältare: Pereira, Fred, Pogba, McTominay, Garner, Gomes, Lingard, Mata

Anfallare: Martial, Chong, Rashford, Greenwood

Med 18 platser i matchtruppen innebär det att två spelare ska bort. Först och främst en målvakt, vilket rimligen blir Lee Grant. Vilken utespelare som får sitta på läktaren är mer intressant. Jag kommer att bli mäkta irriterad om det blir någon av de fyra tonåringarna.

Ytterligare någon spelare kan förstås ansluta till matchtruppen men jag ser det som föga troligt. Det betyder i så fall att Antonio Valencia är ensam om att få säga farväl genom att spela match. Visst kan det bli så att ytterligare någon spelare av de ovan nämnda lämnar i sommar, men det lär vi i så fall inte bli varse på länge.

Ser vi till spelare som bekräftat – Ander Herrera – eller mest troligt – Marcos Rojo, Matteo Darmian – lämnar i sommar fick de alltså inte plats i säsongens sista matchtrupp. Jag tycker att Ole Gunnar Solskjaer gör rätt. Herrera lämnar frivilligt, för att tjäna mer pengar någon annanstans. Då har vi ingen skyldighet att göra honom någon tjänst.

 • 0
 • Share


2019/05/12 09:00
Good riddance 2018/19, hej framtiden

Så har det äntligen blivit dags att avsluta fotbollssäsongen 2018/19. Manchester United gör det med en match mot Cardiff City. Jag har inte lusläst spelschemat men jag är ändå tämligen säker på att det är den enda fotbollsmatchen som spelas idag.

Vi kommer näppeligen se tillbaka på 2018/19 som en säsong att minnas. Åtminstone inte på länge. I den allra bästa av världar kan vi om några år se tillbaka på årets säsong som början på något bra. Just nu ser jag dock nästan bara mörker när jag ser tillbaka på säsongen som har varit. Några enstaka positiva kan vi ändå ta med oss:

 • Sir Alex Ferguson återvände till Old Trafford efter sjukdom.
 • José Mourinho fick sparken.
 • Ole Gunnar Solskjaer kom tillbaka och även om resultaten har gått emot på slutet så fick vi några veckor av oavbruten optimism, tillsammans med härlig nostalgi och en underbar sång.

Utöver det… Ingenting?

Samtidigt ger dagens match oss en chans att blicka framåt. “Vi har haft några unga spelare som har knackat på dörren hela säsongen egentligen,” sa Ole Gunnar Solskjaer i fredags. “Vi kommer också att starta med en eller två av ungdomarna.”

Det mesta tyder på att det blir Tahith Chong och Mason Greenwood som får chansen från start idag. Egentligen tycker jag att det är i minsta laget. Jag tycker att James Garner och Angel Gomes också förtjänar en plats i dagens startelva. (Egentligen tycker jag att både Garner och Gomes borde gå före Chong men Chong spelar på en position där det är enklare att kasta in nykomlingar, så jag kan köpa det.) Det kan dock argumenteras att det är mer rättvist mot ungdomarna att ge dem chansen i en mer erfaren omgivning.

Att följa ungdomarna blir dagens stora höjdpunkt.

Utöver det ska vi också säga farväl till Antonio Valencia. Lagkaptenen ser ut att få inleda på bänken men efter tio år förtjänar han ett riktigt avsked.

 • 0
 • Share