Kvartalsrapport och konferenssamtal: Vi är fokuserade på att bygga för framgångar

Manchester United PLC presenterade på torsdagen sin resultatrapport för det tredje kvartalet (perioden 1 januari till 31 mars) i det finansiella året 2018/19.

Intäkterna för perioden landade på 152,1 miljoner pund, en marginell ökning jämfört med samma period förra året. Intäkterna för hela året förutspås fortfarande landa på en rekordsumma, en bra bit över 600 miljoner pund.

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

  • att Ole Gunnar Solskjaer skrev på som manager på permanent basis
  • att damlaget vann FA Women’s Championship och säkrade uppflyttning till förstadivisionen
  • ett par nya sponsoravtal

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Efter en turbulent säsong är alla i Manchester United fokuserade på att bygga för de framfångar som den här fantastiska klubben förväntar och som våra fans förtjänar. Förberedelserna för den nya säsongen är igång och den underliggande styrkan i vårt företag kommer att tillåta oss att stötta managern och hans lag då vi blickar framåt.

Nyckeltalen:

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet blev 152,1 miljoner pund, en ökning på 3,4 % jämfört med samma period förra året. Ökningen förklaras av det nya teveavtalet för Champions League samt att United hade en extra hemmamatch i ligan.

Värt att notera är att resultatet för det tredje kvartalet 2018 har räknats om till 147,1 miljoner pund medan kvartalsrapporten 2018 angav intäkterna som 137,5 miljoner pund. Detta till följd av ändrade skattelagar i USA.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) minskade med 9,9 % till 41,2 miljoner pund.

Nettoresultatet är en vinst på 14,2 miljoner pund, nästan en fördubbling jämfört med förra året.

Skulden är 301,7 miljoner pund, i praktiken oförändrad jämfört med förra året. Att notera är att bruttoskulden räknat i dollar som vanligt är oförändrad.

Lönekostnaderna uppgick till 84,8 miljoner pund, en ökning på 9,7 miljoner pund jämfört med förra året. Detta förklaras med investeringar i spelartruppen.

Framtidsutsikterna är oförändrade. United förutspår att intäkterna för 2018/19 ska uppgå till mellan 615 och 630 miljoner pund med EBITDA på mellan 175 och 190 miljoner pund.

Intäkterna för förra året var (före eventuell omräkning, se ovan under ”intäkterna”) 590 miljoner pund.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att United presenterar sina ekonomiska rapporter hålls alltid ett konferenssamtal med investerare. Den här gången deltog bland andra Ed Woodward samt Richard Arnold (Group Managing Director) och Cliff Baty (Chief Financial Officer).

Här följer en sammanfattning av det som sades under ett kort samtal. Som vanligt var det liten eller ingen fokus på fotboll i de frågor som ställdes och det ska noteras att bara investerare har rätt att ställa frågor.

Fotbollsresultaten under säsongen var inte vad klubben förtjänade men Ole Gunnar Solskjaer och hans ledarstab kunde vända trenden och såg oss utmana om en Champions League-plats. Framgångar på planen är ”som alltid vårt primära mål”.

Turneringar: United tycker att det klubblags-VM som potentiellt ska arrangeras sommaren 2021 är en förbättring jämfört med den nuvarande turneringen.

Förändringar i Uefas turneringar diskuterades också och Woodward menar att en bidragande faktor är att ligor runt Europa har problem (till skillnad från Premier League, även om Woodward inte uttryckligen sa så). Därmed önskar sig topplagen i andra länder fler europeiska matcher. Samtidigt vill Uefa ge fler klubbar chansen att spela i Europa. Woodward tycker att utvecklingen är ”intressant” och han räknar med att vi ska få höra mer under detta kalenderår.

Damlaget: Woodward passade på uppmärksamma och gratulera damlaget till de fina resultaten under säsongen.

Säsongskorten för nästa säsong var utsålda den 4 maj.

Fellaini: United tjänade 6,3 miljoner pund på spelarförsäljningar, detta förklaras primärt av att Marouane Fellaini såldes till Kina. Summan är mindre än vad United uppgavs få för den belgiska mittfältaren (10,5 miljoner pund) men det är vanligt att transfersummor betalas i omgångar.

Appen: United är belåtna med hur den nya appen har mottagits sedan den lanserades i augusti. Fortfarande är det dock för tidigt att dra några säkra slutsatser och fortfarande gör klubben ett betydligt större avtryck på sociala medier. Notabelt är att investerarna uppenbarligen tycker att appen är väldigt intressant, då den alltid är föremål för diskussion under dessa samtal.

Konferenssamtalet går att lyssna på här.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS