Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda 2018/19, del 1: Herregud vilket fiasko hans tid i United har varit

Traditionsenligt sammanfattar vi säsongen i en frågelåda. I den här första delen fokuserar vi på spelarna.

Vem var säsongens spelare i Premier League?

Marcus Beijar: Är det här inte jättesvårt i år? Aubameyang, Mané och Salah vann skytteligan, ingen vann ligan. Aguero var ett mål efter och föddes på nytt på något märkligt sätt. Jag säger Raheem Sterling för att vara udda.

Mikael Österdahl: Jag har sett alldeles för lite för att kunna svara på den frågan.

Björn Appelgren: Svårt att säga när man inte ser alla lags matcher. Det imponerar mig dock att Trent Alexander-Arnold noteras för 12 assist. Imponeras också över Hazards 15 mål + 16 assist. Men måste jag välja någon får det nog (tyvärr) bli Raheem Sterling. Lite för att jag aldrig trodde han skulle bli så bra som han faktiskt blivit.

Gustav Brinck-Larsen: I år fanns det ju inte en enda spelare som stack ut enormt, snarare var det många som var bra. Topp två för mig var, tyvärr, Eden Hazard och Raheem Sterling, och jag säger Hazard som bäst tack vare sin poängskörd.

Elias Hallström: Eden Hazard. Fin poängskörd och hela tiden drivande i spelet. Har förvisso varit lite upp och ner under säsongen, men hans toppar är svårslagna. En fröjd att se honom flyta fram med sin låga tyngdpunkt och bollen limmad vid fötterna. Såklart skönt att slippa honom när United möter Chelsea nästa säsong, men Premier League blir en världsspelare fattigare.

Adam Fröberg: Virgil Van Dijk. Varit omutlig för det där röda laget som fortfarande inte kan vinna en PL-titel. Varit skillnaden mellan förra säsongens ojämna lag och denna säsongens maskin…

Vem var säsongens mest förbättrade spelare i United?

Marcus Beijar: Victor Lindelöf, tycker jag väl ändå. Det baseras ju långt på att hans första säsong inte var bra förstås, men tycker ändå att han spelade upp sig rejält. Luke Shaw är god tvåa.

Mikael Österdahl: Utan att fundera överdrivet mycket tänker jag att Lindelöf och Shaw är de enda som kan anses ha förbättrat sig jämfört med förra säsongen. De var väl i runda slängar på samma nivå och då Lindelöf var sämre förra säsongen blir svaret således Lindelöf.

Björn Appelgren: VNL. Har slipat bort de grövsta misstagen och osäkerheten. Kan han slipa lite till kan det bli jättebra! Han är den som står klart högst i kurs hos mig efter säsongen.

Gustav Brinck-Larsen: Lindelöf är väl den ende som var bättre än tidigare?

Elias Hallström: Victor Lindelöf. Behövde bevisligen en säsong för att acklimatisera sig och nu är han gjuten i elvan. Hans kvaliteter har man inte tvivlat en sekund på, men har verkligen visat prov på mental styrka i och med kritiken som haglat över honom. Skönt att knäppa alla tvivlare på näsan.

Adam Fröberg: Victor Lindelöf. Var svajig första halvan av sin första säsong, för att sedan spela upp sig och vara bättre än han fick cred för. Var Uniteds bästa spelare denna säsong enligt mig – vilket säger rätt mycket om kvalitén.

Vilken spelare var säsongens besvikelse i United?

Marcus Beijar: Jag upprepar mig tills jag går sönder på denna. Men. Paul Pogba kom tillbaka från VM som världsmästare. Han är en fullständigt magisk fotbollsspelare då han vill. Han har kostat mer än nästan alla spelare som vandrar på denna jord. Ändå gör han en så dålig säsong som han gör.

Mikael Österdahl: Alexis Sánchez är egentligen det självklara svaret men jag väljer ändå att svara Anthony Martial. För Sánchez hade jag redan gett upp hoppet om medan jag alltid har haft stora förhoppningar på Martial.

Björn Appelgren: Finns många att välja på. Men Martial får min röst. Han har fått sina chanser nu. Tycker inte att han duger. Men det är det iofs många som inte gör.

Gustav Brinck-Larsen: Alla? Men om jag måste säga en så slår jag till med Fred. Jag hade höga förhoppningar på att han skulle gå in som Pogbas lekkamrat, och det gjorde han ju inte alls.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Alexis Sanchez. Tyckte ändå det var rimligt att ha lite förväntningar på honom sett till hans kaliber, men herregud vilket fiasko hans tid i United har varit. Finns många som underpresterat men Alexis tar priset.

Adam Fröberg: Alexis Sanchez. Trodde att han skulle kunna höja sig avsevärt efter en sommar av acklimatisering. Vad fel man hade.

Tror du att någon ung spelare etablerar sig i a-laget nästa säsong? (För den här frågan räknas alla som tillhört A-truppen i år som etablerade.)

Marcus Beijar: Etablerar nej, men får chansen ja. Tror att Solskjaer kommer att använda Axel Tuanzebe i höst.

Mikael Österdahl: Det blir i mångt och mycket en definitionsfråga. Med Europa League och vettigare prioritering i ligacupen räknar jag med att spelare som Tuanzebe, Greenwood, Garner, Gomes, Chong och Laird alla kommer upp i åtminstone en handfull starter, givet att de är kvar i klubben. Greenwood och Tuanzebe är de jag tror har störst chans att få relativt stora roller.

Björn Appelgren: Nej. Det är fortfarande för tidigt för Chong, Gomez, Greenwood och övriga. Det skulle väl vara om Tuanzebe får chansen, men tveksamt om han kan bli förstavalet på högerkanten. I mitten, på den position han spelat mest i Villa, är det nog för trångt för att slå sig in.

Gustav Brinck-Larsen: Chong bör vara den som har störst chans av de som var i junior/reservlag i år. Han är ju faktiskt redan Uniteds bästa högerytter, med tanke på att A-truppen inte har någon högerytter… Axel Tuanzebe hoppas jag också skall ta en av platserna som mittback. Inte helt ordinarie, men med i rotationssystemet.

Elias Hallström: Diogo Dalot. Portugisen bör ha relativt stora chanser att spela sig in i elvan mer kontinuerligt såtillvida att Ashley Young fasas ut. Sedan beror det såklart på hur United agerar på transfermarknaden, men tror inte det kommer hända särskilt mycket där vad gäller högerbackspositionen.

Adam Fröberg: Jag tror att Mason Greenwood kommer få en del speltid. Ingen ordinarie plats, men mer speltid än många nog skulle förvänta sig.

Säsongens bästa Unitedvärvning?

Marcus Beijar: Diogo Dalot. Utan större konkurrens. Fred kanske inte fick en rättvis chans men underpresterade ändå. Lee Grant är Lee Grant.

Mikael Österdahl: Jag är benägen att svara Lee Grant här. Han gjorde ju vad han skulle. Samtidigt kan det väl inte uteslutas att Grants närvaro på träningarna på något sätt bidrog till att De Gea blev dålig. På sikt kanske svaret kan ändras till Diogo Dalot, men jag är inte helt såld på honom än.

Björn Appelgren: Fred. Utan tvekan. Han har inte varit bra, men Dalot har inte övertygat mig. Tycker Dalot har varit bättre som högerytter än som försvarare. Problemet är bara att han är för dålig som högerytter.

Gustav Brinck-Larsen: Kan egentligen bara svara Diogo Dalot. Det var ju en dålig sommar förra året, och Fred har inte övertygat. Och av Dalot och Grant måste man ju säga Dalot.

Elias Hallström: Diogo Dalot, även här. Konkurrensen var ju inte direkt mördande, men att komma in som såpass ung och oprövad och slå sig in i laget säger en del. Har givetvis brister men konstigt vore det ju annars. Har bidragit med fart och fläkt samt ett inläggsspel som allt som oftast varit obefintligt på högerkanten.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Diogo Dalot. En ytterback med en stor framtid. Har fortfarande en del att utveckla defensivt, men offensivt är han redan väldigt vass. Bara 20 år.

Och Uniteds sämsta värvning?

Marcus Beijar: Fred. Som sagt, inte hans fel rakt igenom men verkar inte riktigt passa ligan och Uniteds spelsystem.

Mikael Österdahl: Fred var dyrast och längst ifrån att uppfylla förväntningarna.

Björn Appelgren: Återstår väl bara Dalot. Räknar inte Grant. Kanske är lite hårt, men ser mer framtid i Fred än i Dalot.

Gustav Brinck-Larsen: Fred. Grant gjorde vad han skulle (alltså, satt på läktaren), så då blir det Fred.

Elias Hallström: Fred. Sett till prislappen och förväntningar är det inget snack om att brassen kammar hem den här kategorin. Borde kanske fått fler chanser med facit i hand, men har ändå inte direkt övertygat när han väl spelat.

Adam Fröberg: Ingen egentligen. Dalot var en bra värvning, Grant har fyllt sin funktion som tredjeval och Fred känns lite väl hård att rata redan nu. Men om jag tvingas välja någon blir det givetvis den sistnämnda, som ännu inte fått till det tillräckligt i den röda tröjan.

Den stora utrensningen lyser fortfarande med sin frånvaro. Saknar du någon av de som har lämnat det senaste året?

Marcus Beijar: På fullt allvar så saknade jag Daley Blind i vår. Tänk det.

Mikael Österdahl: Daley Blind har nog varit bättre än alla försvarare i United den här säsongen men jag kan inte påstå att jag saknar honom. Den gamla Michael Carrick saknas men förra säsongens Carrick såg vi ju aldrig.

Björn Appelgren: Förutom Rooney och Carrick måste jag gå tillbaka till säsongen 15/16 för att ens hitta namn som har en plats i mitt United-hjärta. Då tänker jag främst på Chicharito, Evans, Rafael och Nani (van Persie lämnade också samma år). Och av alla dem (inklusive Rooney och Carrick) är det väl, på grund av ålder, bara Rafael som jag saknar just idag. Han hade gjort det sååå mycket bättre i försvaret än allt annat vi fyllt den kanten med på sistone.

Gustav Brinck-Larsen: Tillhörande A-truppen är det ju bara Blind och Fellaini som lämnat, vilket ju är alldeles för få, och av dem saknar jag tanken på Blind. Men inte spelaren han faktiskt blev. Så, nej.

Elias Hallström: Zlatan. Han hade bidragit med så mycket egenskaper som för tillfället inte finns i United, både på och utanför planen. Har en ”fear factor” och sätter sig i respekt hos vilken motståndare som helst. Finns ingen i dagens United som har det.

Adam Fröberg: Det är väl möjligtvis Daley Blind då. Men han skulle troligen ha använts på fel sätt, så knappt det ens.