Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2019: Kan bredden spetsa till sig?

Embed from Getty Images

Imorgon är det dags för Ole Gunnar Solskjaers första presskonferens för säsongen 2019/20, och på lördag väntar också den första matchen då United möter Perth Glory nere i Perth, Australien.

I den här artikeln ger vi en uppdatering av läget inför säsongen.

Matcherna

United har i år valt att lägga försäsongsturnén i Australien och Asien, sannolikt av kommersiella skäl då man de senaste åren främst varit i USA på turné och därför vill se till att de asiatiska och australiska fansen inte glömmer bort klubben.

Valet att inleda turnén i Perth innebär att man får en relativt sval uppladdning temperaturmässigt. I Australien är det vinter nu, vilket i Perth ger snittemperatur på cirka 13 grader i juli, även om väderrapporten för de närmaste veckorna säger närmare 20 grader de flesta dagarna.

Embed from Getty Images

I Singapore och Shanghai är det varmare (25-30 grader lär laget få ställa in sig på), men också regnigare. Avslutningsvis spelas två träningsmatcher i Europa (Oslo och Cardiff) där vädret som bekant oftast är ställt på random.

Sammanlagt spelar United sex träningsmatcher.

 • Lördag 13 juli, 13.00: Perth Glory [i Perth] [MUTV]
 • Onsdag 17 juli, 13.00: Leeds United [i Perth] [MUTV]
 • Lördag 20 juli, 13.30: Inter [i Singapore] [MUTV/Strive]
 • Torsdag 25 juli, 13.30: Tottenham Hotspurs [i Shanghai] [MUTV/Strive]
 • Tisdag 30 juli, 19.00: Kristiansund [i Oslo] [MUTV]
 • Lördag 3 augusti, 18.30: Milan [i Cardiff] [MUTV/Strive]

Upplägget skiljer sig egentligen inte särskilt mycket från de senaste åren, mer än att turnén då äger rum på helt andra kontinenter.

Laget inleder med två matcher mot ”sämre” motstånd, sedan följer matcher mot större klubbar. Undantaget då matchen mot Kristiansund som tryckts in i som näst sista träningsmatch tack vare att Solskjaer blev Uniteds manager.

TV-matcher

För den som vill se Uniteds försäsongsmatcher rekommenderas att införskaffa MUTV. Uniteds tv-kanal är tillgänglig på webben på Mutv.com och i appform (sök i din appbutik) för en relativt billig peng.

United har bekräftat att MUTV visar samtliga försäsongsmatcher, även de mot Inter, Tottenham och Milan som ingår i International Champions Cup. I skrivande stund går schemat i MUTV:s app fram till den 20 juli, och matchen mot Inter ligger med i schemat den dagen. Så såvida inte United backar på sin information på hemsidan och i appen bör samtliga matcher kunna ses där. Annars sänder Strive de två International Champions Cup-matcherna.

I en första upplaga av artikeln missades att notera att matchen mot Milan också ingår i International Champions Cup.

Truppen

Ole Gunnar Solskjaer har tagit med sig hela 28 spelare till Australien och Asien, detta inte inkluderat Fred och Matteo Darmian som av personliga skäl inte rest med än men sägs ansluta senare. Alexis Sanchez avslutade precis Copa America med att bli skadad och är inte heller med. Rimligtvis skall han ha ett par veckors semester, så att han reser iväg till turnén får ses som osannolikt. Troligare är väl att han börjar träna när laget är tillbaka i Europa, om han är frisk då.

Embed from Getty Images

Tim Fosu-Mensah är långtidsskadad och säkert inte med av den anledningen, och det faktum att Dean Henderson inte blev en av de fyra målvakter som åkte med tyder på att han snart blir utlånad, troligtvis till Sheffield United.

Med 28, snart 30, spelare med lär det roteras friskt i matcherna.

Potentiell förstaelva

De Gea
Wan-Bissaka – Lindelöf – Smalling – Shaw
McTominay – Matic – Pogba
Lingard – Rashford – Martial

Potentiell andraelva

Romero
Dalot – Jones – Rojo – Young
A. Pereira – Garner – Gomes
Mata – Lukaku – James

Övriga spelare

Lee Grant, Joel Pereira, Eric Bailly, Axel Tuanzebe, Tahith Chong, Mason Greenwood

Observera att jag inte tagit in Bailly i någon av elvorna då vi inte är helt säkra på om han är matchklar.

Det är så klart inte exakt så här United kommer ställa upp, med en ”ny” tränare och många spelare är det omöjligt att veta hur han tänker, men det kan ge någon form av känsla.

Det vi kan konstatera är att med sammanlagt 28 spelare (plus Fred och Darmian som jag ännu inte räknar med) kommer Solskjaer få trolla rejält för att alla spelare skall komma matchtränade till säsongen. Vi kan också konstatera att bredden i United finns, men spets behöver på något sätt skapas.

Ungdomarna

Som vanligt på försäsongen är ungdomsspelarna något av det mest intressanta att få se. Faktum är dock att inga nya ungdomsspelare är med på turnén, samtliga var med i USA förra året. De enda av de 28 spelarna som inte varit med på en försäsongsturné med United tidigare är de två nyförvärven, Daniel James och Aaron Wan-Bissaka.

Dessa fyra är de unga spelare som ännu ej officiellt tillhör A-truppen som Solskjaer tagit med.

Tahith Chong (1999) har vi sett göra några minuter i A-laget under säsongen som var, och det börjar bli dags för honom att ta nästa kliv om han skall ha en framtid i United, han fyller ändå 20 i december.

James Garner (2001) är en intelligent och passningsskicklig mittfältare med stor energi. Han fick göra sin Premier League-debut mot Crystal Palace i februari, dock inte med mer än en minuts speltid. Spelar på en position där rutin ofta premieras, och lär skolas in långsamt.

Mason Greenwood (2001) har nu två fantastiska säsonger i ungdomslagen bakom sig. 26 mål och 8 assist på 26 matcher i U18 och U23 blev det under 2018/19, och han fick medverka i tre Premier League-matcher (90 minuter i säsongens sista, två inhopp tidigare) samt var på plan när United avgjorde borta mot PSG. En komplett anfallare med enorm potential som Solskjaer ser ut att vilja ge en roll redan i säsongen som kommer.

Angel Gomes (2000) blev den yngsta Unitedspelaren sedan Duncan Edwards med sin debut säsongen 2017/18, men sen dess har det inte hänt så mycket på seniornivå. Två korta inhopp i ligan var allt det blev förra säsongen, men den enorma potentialen finns kvar. Måste dock bli starkare. Betydligt starkare.

Embed from Getty Images

Övriga unga intressanta spelare är Axel Tuanzebe som vi vet besitter en stor potential och Joel Pereira. Tuanzebe hade en bra säsong som utlånad i Aston Villa, och min känsla är att det är dags för honom att stanna och konkurrera den här säsongen. Tar han sig inte förbi den än så länge tämligen svaga mittbacksbesättning United har, ja då kanske han inte har det som krävs trots allt. Varför Joel Pereira är med på den här turnén övergår dock mitt förstånd. Med tre etablerade målvakter i truppen som lär bilda säsongens målvaktstrio bör Pereira snarare sikta in sig på att hitta ett lån till en klubb där han får spela. Såvida han inte tänkt överraska oss rejält…

Frågor och önskemål

 • Så klart skall det också bli oerhört intressant att se vad Aaron Wan-Bissaka och Daniel James har att ge under sin första försäsong med Manchester United. Wan-Bissaka kommer med förväntningar på sig, medan James kan smyga mer under radarn.
 • Gällande Anthony Martial vill jag nästan säga att det är nu eller aldrig, men så inser jag att jag har sagt det förr kring honom. Men nu är han 23 år gammal med några års Premier League-erfarenhet och ett relativt nytt långtidskontrakt. Skall han bli en världsspelare som United kan lita på i vått och torrt så är det nu. Om inte bör även han söka lyckan någon annanstans
 • Blir Victor Lindelöf den självklara ledaren i mittförsvaret? Och vem får han med sig i så fall? Helt ärligt skulle det kunna bli vem som helst av Bailly, Smalling, Jones och Tuanzebe som jag ser det. Konkurrensen är bred, men inte särskilt hög. Ett nyförvärv hade smakat gott.
 • Paul Pogba sägs vilja lämna och David de Gea sitter på ett kontrakt som går ut nästa sommar. Var ligger deras tankar och motivation?
 • Marcus Rashford, har du vad som krävs? Du kan bli gudarnas gud i United om du blir en världsanfallare och ger oss 10 år som vår bäste målskytt. Ingen press.
 • Spelare in och ut? Hör så klart inte direkt till försäsongen, men med en så här enorm trupp måste ju några lämna. Och det känns tämligen som en no-brainer att United har positioner där truppen behöver förstärkas. Det är som vanligt många rykten om spelare in, men färre som känns som att det verkligen är på gång. Det är ”bara” knappa månaden kvar tills fönstret stänger, och med tanke på det normala tempot det tar för Ed Woodward att få klart en övergång lär det betyda att det inte blir så många fler. Ryktena ut är ju inte direkt starkare, mer än på våra nyckelspelare. När skall exempelvis en spelare som Darmian lämna klubben? När går Rojo? Skall både Smalling och Jones vara kvar ytterligare en säsong? Frågorna är många.
 • Kidsen! Jag hoppas verkligen att detta är sommaren då de fyra som listades ovan (plus även Tuanzebe) verkligen tar chansen och visar att de vill vara en del av Uniteds A-trupp. Chansen att göra det har nog aldrig varit bättre.