Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Perth Glory – Manchester United

Embed from Getty Images

Så har det blivit dags för den första träningsmatchen säsongen 2019/20. Manchester United har rest till andra sidan jorden för att träningsspela mot Perth Glory.

Mest intressant på förhand blir förstås att för första gången se Daniel James och Aaron Wan-Bissaka spela fotboll i Manchester Uniteds färger. I tillägg skulle det förstås vara skoj att se spelare som Mason Greenwood, Angel Gomes, James Garner och Tahith Chong i aktion.

Klockan 13.00 är det avspark och för den som vill se matchen är det MUTV som gäller.

Inför försäsongen 2019: Kan bredden spetsa till sig?

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer tog med sig 28 spelare till Australien, fördelat på 4 målvakter, 10 försvarare, 10 mittfältare och 4 anfallare (enligt Manchester Uniteds positionsdefinition). Om Solskjaer väljer en elva i första halvlek och en elva i andra halvlek måste han således ställa över två målvakter, två försvarare och två offensiva spelare. Huruvida det är Solskjaers melodi att byta elva spelare i paus återstår att se, men det känns spontant som det naturliga.

Statusen på truppen förefaller just nu vara god. Alexis Sánchez befinner sig förvisso på okänd plats (gissningsvis hemma i Chile) och kombinerar Copa América-försenad semester med behandling av en hamstringsskada. I övrigt är det bara Tim Fosu-Mensah som är ute med en knäskada (troligen ingen comeback förrän efter nyår). Matteo Darmian och Fred saknas av personliga skäl.

Inkommande har vi fått Daniel James och Aaron Wan-Bissaka, vilket är sämre än jag trodde och hoppades på. Ytterligare förstärkningar är att vänta men det hade förstås varit bättre om truppen hade varit mer spikad redan nu. Oavsett blir det givetvis stort fokus på James och Wan-Bissaka imorgon, allra helst då det är spelare som vi nog alla har sett rätt lite av.

Embed from Getty Images

Eric Bailly såg ut att träna på egen hand den första träningsveckan i Manchester (han blev ju knäskadad i april). Sedan laget kom till Perth har han deltagit fullt ut i träningarna, så han får förmodas vara tillgänglig.

Mer tveksamt då gällande Romelu Lukaku och Anthony Martial, som tränade styrka när lagkamraterna på torsdagen tränade med boll. Anfallsduon var tillbaka i full träning idag. Det torde ändå betyda att spelarna har någon småskavank, varför deras medverkan imorgon blir aningen oviss. Då Lukaku dessutom kopplas samman med en flytt till Inter vore det verkligen ingen överraskning om han står över morgondagens match.

I övrigt har vi inte fått mycket att gå på gällande morgondagens startelva. Matchen ignorerades mestadels på onsdagens presskonferens. Paul Pogba är på plats och kommer givetvis att spela.

Med två matcher i Australien är det rimligt att de fyra målvakterna får spela varsin halvlek, medan den avslutande delen av försäsongen lär bli mer fokuserad på att få David de Gea i toppform inför premiären mot Chelsea. Jag drog lott, vilket gav Lee Grant i första halvlek och Sergio Romero i andra halvlek.

I backlinjen är jag egentligen bara intresserad av tre saker:

  1. Att Axel Tuanzebe får spela.
  2. Att Aaron Wan-Bissaka får spela.
  3. Att Marcos Rojo inte får spela.

Embed from Getty Images

Offensivt kan vi gott ställa över Lukaku och Martial, vilket då skulle ge resterande spelare en halvlek var imorgon. Solskjaer pratade upp Mason Greenwood i onsdags och också en hel del i våras, så att han får rikligt med speltid under försäsongen känns som en självklarhet. Jag hoppas också att Angel Gomes får rikligt med speltid.

Istället för att gissa startelva så tänker jag önska fram två elvor, med de intressantaste spelarna hyfsat jämnt fördelade.

Möjlig startelva:

Andra halvlek: J Pereira; Dalot, Bailly, Lindelöf, Shaw; McTominay, Matic, Gomes; Mata, Greenwood, Lingard

Perth Glory

Så vad vet vi egentligen om Perth Glory? Tja, de vann den australiska ligan i överlägsen stil förra säsongen. Inte för att de hade så mycket för det. De tillämpar nämligen slutspel i Australien och efter straffseger i semifinalen mot Adelaide så blev det strafförlust mot Sydney i finalen.

Precis som för United så är det försäsong för Perth. De har hunnit avverka en match, en enkel 3-0-seger mot Bayswater City. Då använde sig managern Tony Popovic av 24 spelare, däribland hans båda söner Gabriel (inte ens 16 år fyllda) och Kristian (snart 18 år). Eventuella anklagelser om nepotism kan nog avskrivas, då de bröderna skrev in sig i målprotokollet. Målskytt blev också nya försvararen Jacob Tratt.

Det stora nyförvärvet är annars den uruguayanska anfallaren Bruno Fornaroli, som sköt 57 mål på 83 matcher för Melbourne City under fyra säsonger. Han har faktiskt gjort 73 minuter i Serie A (Sampdoria), fördelat på 6 inhopp 2008 till 2011. Ja, det är lite på den nivån vi rör oss.

Perth Glory spelade senast mot engelskt motstånd för knappt ett år sedan, då de bara förlorade med uddamålet mot Chelsea. Den matchen ska vi dock inte dra några växlar av. Då var det ett VM-försvagat Chelsea som matchades mot det bästa Perth har att bjuda på.

Imorgon blir det däremot ett försvagat Perth som ställer upp mot United. Lagkapten Diego Castro (225 La Liga-matcher på meritlistan) är på semester. Det är lagets bästa målskytt Andy Keogh (30 landskamper för Irland 2007 till 2012) också. Vidare har även de australiska landslagsspelarna Chris Ikonomidis och Matthew Spiranovic fortsatt semester, liksom den rutinerade försvararen Dino Djulbic.

Manchester United-kopplingen i Perth Glory är försvararen Alex Grant. Född i Manchester är Grant givetvis en Unitedsupporter. Grants familj flyttade till Perth när han var elva år men han återvände till England för att inleda fotbollskarriären i Portsmouth. Han representerade också bland annat Stoke och Macclesfield innan han 2015 flyttade hem till Perth. Någon match mot världens finaste klubb blir det emellertid inte, då Grant dras med en skada.

Det lämnar den spanska mittfältaren Juande (39 La Liga-matcher 2006 till 2009) som den mest meriterade spelaren i laget.

Historik

Manchester United har aldrig spelat mot Perth Glory. United har dock spelat i Perth vid två tillfällen. Senast den 15 juni 1975, då Steve Coppell och Sammy McIlroy gjorde målen när United vann med 2-1 mot Western Australia.

Även den första matchen i Perth var mot Western Australia. Sommaren 1967 hade George Best lekstuga då United vann med 7-0. Best gjorde hattrick och låg bakom ytterligare två mål. Det spelade liksom ingen roll att Denis Law snackade sig till en utvisning efter en halvtimme. ”Allt jag kan säga är att det skulle ha gjort mig väldigt ont att stoppa pipan där Denis Law föreslog,” kommenterade domaren Roy Stedman långt senare.

Embed from Getty Images

Uniteds senaste besök i Australien var sommaren 2013, då Ed Woodward lämnade landet för brådskande transferaffärer. Jesse Lingard nätade två gånger i en 5-1-seger mot A-League All Stars. Förutom Lingard var det bara Phil Jones i dagens trupp som spelade då.

Övrigt

Matchen spelas på Perth Stadium, som är Australiens tredje största arena. Arenan, som officiellt invigdes i januari 2018, rymmer i normalfallet 60 000 åskådare men publikkapaciteten kan, som Wikipedia förklarar”utökas upp till 65 000 säten för rektangulära sporter”. Utsålt lär det inte bli imorgon, men gissningsvis hade Perth Oval, där Glory vanligen spelar sina hemmamatcher, inte räckt till.

Publikrekordet på arenan är 59 721 åskådare (56 371 för fotboll). Antagligen hade arrangören hoppats på publikrekord när United kommer på besök, men så ser det inte ut att bli, varken imorgon eller mot Leeds på onsdag.

Perth, döpt efter den skotska staden Perth (som du kanske inte ens visste existerade innan du läste den här meningen), är Australiens fjärde största med dryga två miljoner invånare.

Avsparken är klockan 13.00 svensk tid, vilket motsvarar 19.00 lokal tid.

Juli är normalt sett årets kallaste månad i Perth och väderleksrapporten säger att det bara ska vara 13 grader varmt vid matchstart, så låt oss hoppas att Anthony Martial har packat vantarna. Sannolikheten för regn är dock försvinnande liten. Mycket överraskande, då Perth i genomsnitt har 17,3 regndagar och 145,9 mm regn i juli. Som en jämförelse har soliga Manchester som mest 14,1 regndagar (november) och 92,5 mm nederbörd (oktober).

Matchfakta

Perth Glory
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Träningsmatch
Tid: Lördagen den 13 juli 2019, 13.00
Plats: Perth Stadium, Perth
Teve: MUTV

Manchester United

Målvakter: De Gea, Grant, J Pereira, Romero
Försvarare: Bailly, Dalot, Jones, Lindelöf, Rojo, Shaw, Smalling, Tuanzebe, Wan-Bissaka, Young
Mittfältare: Chong, Garner, Gomer, James, Lingard, Matic, McTomonay, J Pereira, Pogba, Mata
Anfallare: Greenwood, Lukaku, Martial, Rashford
Frånvaro: Darmian (personliga skäl), Fred (personliga skäl), Sánchez (skadad/semester)

Perth Glory

Målvakter: Tando Velaphi, Liam Reddy
Försvarare: Jacob Tratt, Shane Lowry, Ivan Franjic, Tomislav Mrcela, Dane Ingham
Mittfältare: Brandon Wilson, Jake Brimmer, Juande, Neil Kilkenny
Anfallare: Joel Chianese, Bruno Fornaroli, Chris Harold, Nicholas D’Agostino
Frånvaro: Andy Keogh, Matthew Spiranovic, Diego Castro, Chris Ikonomidis, Dino Djulbic (semester), Alex Grant (skadad)