Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Aaron Wan-Bissaka

Det drog ut på tiden, men till slut presenterades Aaron Wan-Bissaka som en Manchester United-spelare. I en övergång värd uppemot en halv miljard kronor blir den unge engelsmannen därmed klubbens dyraste försvarsspelare någonsin. Men förhoppningsvis innebär detta att man har säkrat högerbacksplatsen för en överskådlig framtid.

Jag vill bara säga tack för välkomnandet till den här fantastiska klubben, jag kan knappt vänta på att träffa alla och sätta igång. Det är en ära att representera den här klubben och jag ser fram emot att möta publiken. Jag har sett vilket stöd de ger i varje match. Den här klubben är känd för att vinna titlar och jag vill vara en del av det, att vinna min första. Det märks att supporterskaran är enorm och de står bakom laget i vått och torrt. Jag kommer ge allt för klubben och för alla fantastiska fans och jag kan inte vänta på att få komma igång.

Aaron Wan-Bissaka om övergången till Manchester United


Biografi

Den 26 november 1997 föddes Aaron Wan-Bissaka i Croydon som är en del av Londons storstadsområde. Redan vid elva års ålder skrevs han in i Crystal Palaces akademi och höll då till längre upp i banan som ytter, varifrån han också gjorde en hel del mål. För den som har missat spelar Aaron Wan-Bissaka idag som ytterback, men i tidig ålder var försvarspelet inte någon favoritgren.

Uppväxten i London präglades i stort sett bara av fotboll, om det så var i trädgården eller hemma i huset. Mamma Elizabeth menade att han kanske gillade fotboll lite för mycket och han hängde ofta till i parken och spelade tillsammans med brodern Kevin och andra personer, som vanligen var äldre än honom själv. Att han spelade med dessa menade hans fyra år äldre bror gjorde honom orädd, något som också personifierat Aaron genom åren.

Embed from Getty Images

Men trots det starka intresset och stödet hemifrån började andra saker komma i vägen, framför allt i tonåren. När han var fjorton var kontraktet med Crystal Palace nära att brytas. I samband med att han visat dålig attityd gentemot sina lagkamrater och att gruppen fick en ny tränare gjorde att Aaron allt oftare placerades på bänken och ändrade sin mentalitet. Pappa Ambroise berättar att han ibland sade att han skulle gå till träningen men istället gick till parken. Men inte bara det, han började även äta mycket skräpmat och hänga med ”fel” människor.

Efter att Ambroise haft ett möte med personer inom klubbens akademi beslutade man att ge Aaron ett tremånaderskontrakt där han skulle ges chansen att bevisa sig.

”Ta till vara på den här chansen — det är inte alla som har den”, sade Ambroise, och efter det tog allt en vändning. Han imponerade såpass mycket att Palace skrev ett kontrakt med honom på fyra år. Där och då sågs han som en av klubbens mest spännande spelare på väldigt länge.

2016 gjorde Aaron Wan-Bissaka debut i reservlaget. Man var en man kort på högerbacken och den platsen fick Aaron gå in och fylla. Det var i och med detta han snart också skulle möta en viss Wilfried Zaha, som då nyligen hade lämnat Manchester United och återvänt till Crystal Palace.

Embed from Getty Images

”Wilf kom inte förbi honom en enda gång. Han är så cool och avspänd. Ingenting besvärar honom,” sade den dåvarande förstalagstränaren, Kevin Keen, om Aaron.

Han tog sig an rollen som högerback i reservlaget säsongen 2016/17, men trivdes inte helt med det då han inte kunde gå framåt i samma utsträckning som förut, när han hade en mer offensiv position.

Men genombrottet den säsongen skulle bara visa sig vara början. Han hade förvisso förhört sig om att eventuellt få bli utlånad, men Roy Hodgson nekade och när hela tolv spelare saknades i A-laget på grund av skador var han nog glad att det inte blev något lån, det blev Premier League-debut istället, hemma på Selhurst Park, mot Tottenham. Man förlorade förvisso, men Wan-Bissaka fick bra omdömen. Därefter rullade det på med matcher mot Chelsea, Manchester United och Liverpool och efter det har karriären tagit raketfart.

Embed from Getty Images

den gångna säsongen spelade 21-åringen 35 ligamatcher och framröstades dessutom till både årets spelare och årets unga spelare i Crystal Palace.

När han besökte skolan han gick på som barn i New Addingtoni hemma i Croydon gjorde han det som en förebild till barnen och skickade med dem budskapet att alltid tänka att det finns en chans.

”Där och då såg jag ingen möjlighet fram till att min pappa fick mig att ändra mig och jobba hårdare.”

Aaron Wan-Bissaka

Namn: Aaron Wan-Bissaka
Född: 1997-11-26, i Croydon, London, England
Längd/vikt: 183 cm/72 kg
Position: högerback
Till United: 2019-06-29, från Crystal Palace, 50 000 000 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Trots att Wan-Bissaka är född och uppvuxen i England har han i landslagssammanhang även representerat DR Kongo (Kongo-Kinshasa), vilket har varit möjligt eftersom hans pappa är därifrån. I DR Kongo blev det dock bara ett framträdande, detta på U20-nivå. I oktober 2015 tog man emot just England och deras U17-lag. Resultat? 8-0 till England.

Efter att ha imponerat i Crystal Palace lär han dock ha sett möjligheten att istället spela för sitt födelseland och jobba sig fram där. I mars 2018 blev han nämligen uttagen i Englands U20-trupp, där debuten kom mot Polen, och trots att Aaron blev utvisad lyckades man ändå hålla ut och vinna med 1-0.

Embed from Getty Images

Samma år, mitt under brinnande kval till U21-EM, kom så nästa landslagskallelse för 21-åringen, nu mot Nederländerna, i en match som slutade 0-0. Wan-Bissaka spelade 90 minuter. Det skulle dock dröja till den sista kvalmatchen mot Skottland innan han gavs chansen igen. England vann både matchen och sedermera också gruppen på ett komfortabelt sätt.

Inte helt ologiskt ingick hans namn i den 23-mannatrupp som åkte iväg för att spela U21-EM i Italien nu i somras. Dessvärre uteblev framgången, England åkte ur i gruppspelet och i matchen som blev Wan-Bissakas enda, noterades han för ett matchavgörande självmål.

Koppling till Manchester United

Det är egentligen ganska svårt att hitta en konkret koppling mellan Aaron Wan-Bissaka och Manchester United, och ska man hitta någon får man säga att den är tämligen långsökt. På en bild, som får antas vara säkert över femton år gammal, hittar vi nämligen Aaron, tillsammans med sin familj, iklädd en Manchester United-tröja. Även brodern, Kevin, bär en tröja av samma slag, så vi får helt enkelt anta att det bodde en röd liten djävul i londonkillen redan då.

Karriär

Crystal PalaceMatcherMål
2017/187 (0)0
2018/1945 (1)0
Totalt Palace52 (1)0
KlubblagMatcherMål
2017-201952 (1)0
LandslagMatcherMål
England U213 (0)0
England U201 (1)0
DR Kongo U20 [1]10

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

I Aaron Wan-Bissaka får United framför allt potential till högerbacksplatsen samtidigt som man får en viss färdighet. Visst, ingen spelare blir någonsin färdig på något område, men är det något område 21-åringen nästintill är färdigutvecklad på är det brytningar och tajming. För den som inte har sett allt för mycket, eller kanske ingenting alls, av Wan-Bissaka sedan tidigare kanske hans smeknamn ”Spindeln” kan ge en ledtråd om vad för typ av försvarare han är.

Smeknamnet antyder alltså att han har långa ben och är väldigt atletisk av sig, vilket gör att han väldigt sällan förlorar en mot en-dueller, oavsett vilken spelare han ställs mot. Skulle han mot förmodan passeras hinner han nästan alltid att få ut ett ben och bryta.

Embed from Getty Images

I det offensiva spelet kan vi räkna med en ytterback som gärna följer med upp i anfallet för att bidra. I Crystal Palace blev det dock ”bara” tre assists under säsongen, men då ska det också tilläggas att londonlaget ofta fått lägga mycket fokus på just försvarsspelet, givet var de brukar hålla till i tabellen.

De offensiva egenskaperna kan förvisso behöva slipas på, men de lär komma med tiden när man spelar med såpass kvalitativa spelare som finns i dagens United. Nu har man i alla fall fått in en utpräglad försvarssspelare och det visar inte minst siffrorna. Enligt statistik var Wan-Bissaka både den försvarare med flest tacklingar samt flest brytningar i ligan föregående säsong. Och i Crystal Palace röstades han dessutom fram som säsongens spelare både bland fansen och spelarna. Det får ses som ett väldigt gott omdöme.


Källor: The SunBBC, Wikipedia, Transfermarkt