Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Tottenham Hotspur

Embed from Getty Images

Manchester United fortsätter sin resa i Asien och befinner sig nu i Kina, närmare bestämt Shanghai, för att under torsdagen ta sig an ligakonkurrenten Tottenham, och man gör det efter tre raka vinster och vind i seglen.

Efter att ha mött både Perth Glory och Leeds nere i Australien har United nu gått in i kalle anka-turneringen International Champions Cup (ICC) och där avverkat Inter i första matchen. Man gjorde det med 1-0 och även om inte överlägsenheten avspeglades i resultatet, så får man nog ändå tillstå att United var ganska mycket bättre än de blåsvarta sett över 90 minuter.

Matchens enda mål gjordes av Mason Greenwood, som nu har haft nätkänning två matcher i rad.

Under tisdagen genomförde man det första mer intensiva träningspasset i den kinesiska värmeböljan, där temperaturen skvallrar om uppemot 35 grader, och varmare lär det bli sägs det.

Manchester United

Tre matcher, tre vinster och 7-0 i målskillnad, det är facit för Manchester United så här långt under försäsongen. Känslan är att kvaliteten på motståndet hela tiden har stegrat och i och med att motståndet nu heter Tottenham lär man också få en ännu bättre värdemätare på var man står.

David de Gea gjorde säsongsdebut senast och spelade en dryg timme innan han avlöstes av Sergio Romero. Spanjoren var indisponibel de två inledande matcherna på grund av sjukdom, men lär troligtvis (och förhoppningsvis) vara Solskjaers förstaval i matcherna framöver nu. Det mesta tyder på att 28-åringen kommer signera ett nytt avtal med klubben och att då ha en de Gea i matchform lagom till premiären den 8 augusti känns vitalt.

Embed from Getty Images

Vad gäller backlinjen konstaterar vi att Victor Lindelöf utgick skadad i andra halvlek med vad som verkar ha varit en känning i låret. Men under dagens presskonferens kom lugnande besked från Solskjaer då han konstaterade att det inte var någon fara med svensken.

Det måhända att Lindelöf vilas helt och hållet, vilket i sådana fall innebär att Chris Smalling, Marco Rojo, Phil Jones, Eric Bailly och Axel Tuanzebe kommer göra upp om platserna. Bland dessa får den sistnämnde ses som utropstecknet, även om han kanske inte på något sätt utmärkt sig mer än någon annan, men bara det faktum att Solskjaer ger honom förtroende och dessutom lovordar honom kanske ändå hintar om att det inte blir ännu en lånesejour för 21-åringe Tuanzebe.

Utöver det gjorde Aaron Wan-Bissaka en ny fin insats, även om han inte sattes på alltför stora prov i det defensiva spelet. Stod för en av matchens prestation när han, förvisso tappade boll, tog en maxlöpning tillbaka och bröt omställningen med en sedvanligt tajmad glidtackling. Kommer högst sannolikt starta på torsdag.

Embed from Getty Images

Längre upp i banan, alltså på mittfältet och i anfallet är det fortsatt hög konkurrens om platserna och det känns som att man fortsätter laborera med diverse konstellationer och spelare i olika positioner. Lite förvånande spelade till exempel Anthony Martial längst fram, flankerad av Marcus Rashford och Daniel James samt Jesse Lingard som tia. Känslan är att dessa fyra spelare börjar göra anspråk på platserna där framme, men att rollfördelningen är en aning oklar. Ska en spelare som Rashford få utväxling den här säsongen, vilket det nog är dags för nu, känns det angeläget att ge honom en utpräglad roll så att han hittar en kontinuitet.

På mitten har Fred kommit in, sent omsider, och förhoppningsvis kommer vi få se mer av brassen kommande säsong. Har nu fått ett år av acklimatisering (som inte ska underskattas) och kan bli en viktig pusselbit på mittfältet vad det lider, då han har visat upp goda tendenser stundtals.

Embed from Getty Images

Annars handlar det mesta, som så ofta, om Paul Pogba. Ser ut att trivas när han bara får ha en boll vid fötterna och spela sitt spel. Verkar inte märkbart påverkad av spekulationer till höger och vänster från media och ser av allt att döma ut att stanna i United även nästa säsong. Solskjaer tycks dessutom ha intresse av att bygga laget runt Pogba och ju närmare premiär vi kommer, desto tydligare lär det bli huruvida det stämmer eller ej.

Bland ungtupparna är det däremot tydligt vem som lyser starkast så här långt – Mason Greenwood. 17-åringen gjorde mål för andra matchen i följd och börjar nu banka allt hårdare på dörren till A-laget. Och även om det här bara råkar vara träningsmatcher och man inte ska dra alltför stora växlar, går det inte att bortse från hans prestationer givet hans ringa ålder.

Greenwood lär få sina minuter, likaså Tahith Chong bör ligga bra till, som även han stod för en fin insats senast.

Nedan följer en potentiell startelva, men då det är svårt att spekulera i sådana här matcher blandas det med lite önsketänk.

Möjlig startelva:

Tottenham Hotspur

Då Tottenham är ligakonkurrenter behöver de ingen närmare presentation. Det mesta är sig likt, det vill säga att Mauricio Pochettino är kvar vid rodret, man har varit tämligen inaktiva på transfermarknaden och därmed förväntar sig säkert ingen heller något sensationellt från londonlaget. Man slutade trea i ligan och tog sig förvisso till Champions League-final där Liverpool blev för svåra.

Tottenham valde att stanna kvar på brittiskt mark i mer än en vecka längre än United och anlände till Singapore i torsdags i förra veckan. Efter ett par dagars träning tog man sedan emot Juventus i ICC:s första omgång. Trots underläge med 2-1 lyckades man till slut vända och vinna med 3-2, där Harry Kane stod för ett Rooney-inspirerat mål från halva plan.

Angående Tottenham och truppen som sedan i förrgår befinner sig i Shanghai konstaterar vi att bland de mer högprofilerade namnen saknas exempelvis Hugo Lloris, Eric Dier, Victor Wanyama och Danny Rose, detta till följd av bland annat skador och förlängda semestrar. Det verkar framför allt som att det är backlinjen som är mest sårbar för tillfället. Ingen ordinarie vänsterback finns att tillgå då Ben Davies även han saknas och på högerbacken befinner sig Serge Aurier på semester.

Så sent som i förra veckan stod det också klart att Kieran Trippier lämnar klubben efter fyra år. Närmast väntar spel i La Liga och Atletico de Madrid för 28-åringen. Aningen exotiskt för en engelsman får man intrycket av.

På in-kontot noterar vi dock att man signerat Tanguy N’dombele från Lyon för ett par veckor sedan. Den kraftfulle mittfältaren har haft ögonen på sig från många toppklubbar ute i Europa, där United givetvis har nämnts. Troligtvis ville Tottenham ha honom mest samtdigt som han själv allra helst måste velat gå just dit.

Embed from Getty Images

Värt att nämna är också att Christian Eriksen troligen inte står lika högt i kurs hos Pochettino då han har varit tydlig med att han vill testa något nytt. Dansken spelade inte alls mot Juventus och lär kanske inte göra det mot United heller. Spekulanter på Eriksen ryktas vara just United och Real Madrid, men någon affär är nog långt ifrån förestående.

Torsdagens match blir alltså Tottenhams andra under försäsongen och därmed känns det på förhand svårt att spekulera i hur man approachar United. Men med tanke på att man besegrat Juventus, som för övrigt ställde upp starkast möjliga lag, visar det på en styrka och att man säkerligen lägger fullt fokus på ICC för att vara så förberedda som möjligt till premiären mot Aston Villa den 10 augusti.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Tottenham Hotspur har föga förvånande mötts ett antal gånger genom åren, inte mindre än 191 gånger. Föregående säsong möttes man två gånger i ligaspelet där lagen vann respektive bortamatch. Debaclet på Old Trafford är det säkert många som redan har förträngt, 0-3 i baken och säsongsinledningen var minst sagt svajig.

På Wembley i januari, kort efter att Ole Gunnar Solskjaer tagit över laget, stod United som segrare efter att Marcus Rashford prickat in matchens enda mål. En match där de Gea för övrigt stod för sin bästa insats under säsongen med räddning efter räddning.

Sedan finns givetvis klassikermöten mot Tottenham, bland annat det säsongen 08/09 på Old Trafford. Ett hopplöst 0-2 underläge i paus förvandlades till 5-2 och en makalös vändning efter 90 minuter. Ronaldo och Rooney nätade dubbelt och vinsten var av oerhörd betydelse för att hålla Liverpool bakom sig när man låg i förarsätet under sluttampen på säsongen. Gåshud när Old Trafford exploderar vid Ronaldos 3-2 mål.

För den än mer nostalgiske finns även vändningen på White Hart Lane, 01/02, när man hämtar upp ett 0-3 underläge till 5-3. Den säsongen slutade United trea bakom Liverpool och Arsenal.

Övrigt

Matchen spelas på Hongkou Football Stadium med en kapacitet på drygt 33 000 åskådare. Arenan är hem för Shanghai Shenhua i den kinesiska högstaligan.

Väderrapporten visar cirka 35 grader och en luftfuktighet på 65%, med andra ord inte helt optimala förutsättningar för fotboll.

Matchfakta

Manchester United
Tottenham Hotspur

Matchinformation

Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Torsdagen den 25 juli 2019, 13.30
Plats: Hongkou Football Stadium, Shanghai
Teve: MUTV/Strive

Manchester United

Målvakter: De Gea, Grant, J Pereira, Romero
Försvarare: Bailly, Dalot, Darmian, Jones, Lindelöf, Rojo, Shaw, Smalling, Tuanzebe, Wan-Bissaka, Young
Mittfältare: Chong, Fred, Garner, Gomes, James, Lingard, Matic, McTominay, J Pereira, Pogba, Mata
Anfallare: Greenwood, Lukaku, Martial, Rashford
Frånvaro: Sánchez (skadad/semester)

Tottenham Hotspur

Målvakter: Paulo Gazzaniga, Jonathan de Bie, Alfie Whiteman
Försvarare: Juan Foyth, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Kyle Walker-Peters, Brooklyn Lyons-Foster, Japhet Tanganga
Mittfältare: Dele Alli, Tanguy Ndombele, Moussa Sissoko, Harry Winks, Oliver Skipp, Anthony Georgiou, George Marsh, Jack Roles, Harvey White, Jamie Bowden, Erik Lamela, Christian Eriksen
Anfallare: Harry Kane, Son Heung Min, Lucas Moura, Troy Parrott
Frånvaro: Hugo Lloris, Ben Davies, Eric Dier, Cameron Carter-Vickers (skadade), Serge Aurier, Davinson Sanchez, Victor Wanyama (semester), Vincent Janssen, Georges-Kevin Nkoudou, Danny Rose (inte uttagna)