Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Patrice Evra slutar

Manchester Uniteds tidigare vänsterback Patrice Evra avslutar karriären. Det meddelade den nu 38-årige fransmannen på Twitter på måndagen. Evra gjorde totalt nio säsonger i United och var en del av det lag som tog hem Champions League-titeln våren 2008.

En av de större publikfavoriterna i Manchester United under 2000-talet, Patrice Evra, lägger fotbollsskorna på hyllan. Beskedet, som får ses som rätt väntat, kom från Evra själv på Twitter under måndagsförmiddagen. Evra har inte spelat fotboll på ett drygt år då hans korttidskontrakt med West Ham gick ut i juni ifjol. Sedan dess har Evra mest uppmärksammats för sina upptåg på sociala medier, men också för då han tillsammans med bland andra Paul Pogba firade vilt i Paris då United slog ut PSG ur Champions League i våras. 

Mest ihågkommen kommer han förstås att vara för sina drygt nio säsonger i Manchester United, då han gjorde vänsterbackspositionen till sin och visade en klubbkärlek som är sällsynt i dagens fotboll. Evra kom till United i januari 2006 från Monaco och kostade då 5,5 miljoner pund. Det var också den månaden som United plockade in Nemanja Vidic, som tillsammans med Evra skulle utgöra hälften av en fruktad fyrbackslinje de därpå kommande säsongerna.

Embed from Getty Images

Evra var med om att ta hem ligacupen samma vår och vann sin första Premier League-titel därpå följande säsong. Totalt blev det fem ligatitlar, tre ligacuptitlar, en Champions League-titel, fem Community Shields och en seger i VM för klubblag för Evra, något som förstås gör honom till en av de mest framgångsrika försvarsspelarna i klubbens historia. Säsongen 2009-10 medverkade han i alla 38 ligamatcher och utöver den säsongen står han noterad för 33 ligamatcher eller mer i ytterligare fem säsonger.

Evra är också ihågkommen för sitt bråk med Luis Suarez. I oktober 2011 anklagade Evra Suarez för rasism efter att United spelat 1-1 mot Liverpool på Anfield. I lagens därpå följande möte, på Old Trafford i februari 2012, vägrade Suarez skaka Evras hand före match. Evra svarade med att fira 2-1-segern framför Suarez och Stretford End efter matchen. Evra lämnade United för Juventus sommaren 2014 och blev kvar i Turin i tre år. Där blev det två ligatitlar och två cuptitlar. I januari 2017 gick flyttlasset hem till Frankrike. Eran i Marseille fick ett tråkigt slut då Evra, på bästa (sämsta) Eric Cantona-vis, sparkade en supporter under uppvärmningen inför Marseilles möte med Vitoria de Guimaraes i november samma år och kontraktet avslutades.

Evra spelade sedan fem matcher för West Ham våren 2018. Hans sista fotbollsmatch blev West Hams bortamöte med Leicester den 5 maj då han gjorde ett en minut långt inhopp.

Huruvida Patrice Evra kommer att erbjudas någon form av ambassadörsroll inom Manchester United är oklart i skrivande stund. Evra har, med ojämna mellanrum, dykt upp både på Old Trafford och på bortamatcher och har i intervjuer uttryckt sin kärlek till klubben han lämnade för fem år sedan.