Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Harry Maguire

Det tog orimligt lång tid, men Manchester United Aaron har nu värvat Harry Maguire från Leicester och den nye mittbacksgeneralen är på plats. Vad tycker vi egentligen om det? Ja, det diskuterar vi i den här frågeasken!

Säsongens tredje nyförvärv, 26-årige mittbacken Harry Maguire, är i hamn. Dina spontana tankar om det?

Marcus Beijar: Äntligen! Låt vara att en mittbacksvärvning kommer några säsonger för sent, det är ändå väldigt välkommet. Att det skulle bli Maguire har känts givet, det var mest frågan om vad priset skulle bli.

Elias Hallström: Att det här var nödvändigt och inte en dag för tidigt. Personligen inte något förstaval med Maguire, men det är ändå en uppgradering på vad vi har sedan tidigare, vilket är det viktigaste.

Adam Fröberg: Superviktigt och glädjande. Nu har vi en stark backlinje som utan tvekan ska hålla hög Premier League-klass.

Victor Laag: Fantastiskt! Vi fyller ett behov som vi har haft i flera år. Ska man gå in på en väldigt petig nivå hade jag hellre valt en vänsterfotad mittback, men det här var bland det bästa vi kunde få. Känner en större tilltro till säsongen och att förstärka mittbackspositionen var verkligen prio nummer ett.

Mikael Österdahl: Att det förstås var nödvändigt att få in en mittback. Dessutom är det uppenbart att Maguire var vårt förstaval, så det är bra. Dock onödigt att det har dragit ut så på tiden.

Kim Larsen: Englands bästa back, nu är det upp till bevis för Harry, och att ta klivet. Jättebra värvning.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är mycket nöjd. Mittförsvaret är en nyckelposition och han är en klar uppgradering mot vad vi haft de senaste åren.

Övergångssumman ligger någonstans runt 80 miljoner pund, vilket gör Maguire till den dyraste försvararen någonsin. Dina tankar?

Marcus Beijar: Galna pengar i en galen värld, förstås. Samtidigt. Det är en engelsk klubb som köper en engelsk landslagsman av en engelsk klubb som inte behöver sälja. Då blir summorna vad de blir. Samtidigt har ju United snudd på ”aldrig” värvat billigt. Pengarna gör ju inte Maguire till världens bäste försvarare, men det ökar ju förstås pressen. Samtidigt, han var bara 20 miljoner dyrare än Aaron Wan-Bissaka.

Elias Hallström: Det är givetvis sinnessjukt, men väg in alla tänkbara parametrar, då är det dessa summor som avspeglar verkligheten. Ole sa på en presskonferens att man inte kommer behöva betala överpris för spelare, men om inte detta är det så vet jag inte vad.

Adam Fröberg: Det är alltid så mycket mer än just kvalitén som spelar in vad gäller priser på spelare. En spelare är värd vad den köpande klubben kan tänka sig att betala, och i detta fallet är det mycket pengar som krävs för att få loss spelaren som Solskjaer har pinpointat – av flera anledningar. Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på priset, men absolut finns det frågetecken kring signalvärdet i att göra honom till världens dyraste back genom tiderna.

Embed from Getty Images

Victor Laag: Ja, men så ser dagens fotbollsvärld ut. De finns personer som är bättre på att kritisera dagens summor än vad jag är. Förmodligen är inte Harry Maguire världens bästa försvarare och det kommer bara vara de okloka som gör den kopplingen mellan världens bästa och världens dyraste. Vi var i stort behov av en mittback, det här var som krävdes för att lösa en världsmittback. Bara att gilla läget.

Mikael Österdahl: Det går inte att vifta bort utan vidare. Blir du dyrast någonsin ställs kraven därefter. Tidningarna har redan förberett fiaskorubrikerna. Någonstans känner jag att det borde gå att få en bättre mittback för de pengarna, men United har uppenbarligen identifierat Maguire som mittbacken för det här laget. Förhoppningsvis har vi lika rätt som Liverpool hade om Van Dijk, även om jag tvivlar på att en mittback kan göra lika stor skillnad i United.

Kim Larsen: Med tanke på att killen är 26 år, engelsk, given i landslaget så förvånar inte summan mig något, inte med tanke på dagens fotbollsvärld. Leicester visste att vi ville ha honom, behövde honom, de gick ifrån förhandlingsrummet med största leendet.

Gustav Brinck-Larsen: Marknaden har stuckit iväg, han är dessutom engelsman från en engelsk klubb han hade ett långt kontrakt kvar i – och vi är Manchester United vilket gör att vi får betala mer. Det är någonstans den nya verkligheten, och vi måste tyvärr anpassa oss.

Maguire har spelat i betydligt mindre klubbar tidigare, hur hanterar han pressen av att spela i United?

Marcus Beijar: Det tror jag. Bekant liga och därtill har han ju på landslagsnivå visat att han hanterar bra spelare i stora matcher.

Elias Hallström: Tycker han utstrålar lugn och en säkerhet och att han dessutom verkar kunna leda en backlinje, så att hans tidigare klubbadresser inte är några större drakar är inget som bekymrar mig. Det ska ju faktiskt sägas att han är ordinarie i landslaget dessutom.

Adam Fröberg: Utan större problem. Att spela som ordinarie för England i ett VM medför enormt mycket press det också, vilket han skötte galant. Detta plus tryggheten i att kunna ligan och vara engelsman gör att det inte kommer vara några särskilda problem vad gäller acklimatiseringen och därmed också pressen i United.

Victor Laag: Av det man förstått av Maguire är det ingen människa som svävar bland moln. Han ska vara väldigt professionell och trygg i sig själv. Det kan säkerligen bli lite fler misstag till en början, men jag är absolut inte orolig i det långa loppet.

Mikael Österdahl: Det återstår att se, men han har åtminstone hanterat landslaget utan problem.

Kim Larsen: Blir intressant att se, han har ju ett fotbolls-VM som given mittback i ryggen. Han har spelat länge i Premier League, känns inte som att han kommer ha några problem alls att hantera pressen, dock så är det stor skillnad på Leicester och Manchester United.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är övertygad om att han har huvudet för det, jag är mer oroad för om han har den spelmässiga kvalitén faktiskt.

Med tanke på övergångssumman måste han ju bli helt ordinarie. Eller?

Marcus Beijar: Jadå. Det är nog inte bara övergångssumman som säger det. Den obefintliga konkurrensen säger mer.

Elias Hallström: Man kan alltid raljera, men orkar inte. Självklart kommer han bli ordinarie.

Adam Fröberg: Utan tvekan. Ingen klubb i världen (nej, inte ens United) skulle betala den summan för att sedan inte använda spelaren som en viktig pusselbit i startelvan. Rimligtvis får han en kortare inkörningsperiod, men sedan kommer han att vara en konstant i backlinjen.

Victor Laag: Inte bara med tanke på övergångssumman, utan för att han håller en betydligt högre nivå än nästan alla våra mittbackar.

Mikael Österdahl: Självklart, allt annat vore ett stort misslyckande både för klubben och spelaren. Inte nog med det, för att övergången ska ses som lyckad ska han åtminstone aspirera på en plats i årets lag.

Kim Larsen: Kan inte tänka mig något annat, man kastar inte dom pengarna på en spelare som ska nöta bänk.

Gustav Brinck-Larsen: Naturligtvis är det så. Man spenderar inte den här summan om man inte tänker honom som en av två ordinarie mittbackar.

Spelar han i premiären mot Chelsea?

Marcus Beijar: Det torde han väl göra. Smalling får sitta på bänken.

Elias Hallström: Nej, det känns lite för tidigt, plus att motståndet inte är vilket som helst. Gissar på att det blir Jones vid Lindelöfs sida.

Adam Fröberg: Nej, det tror jag inte. Sjukare saker har ju hänt, men tror inte att de vill kasta in honom i en så pass högoktanig match utan att han knappt har hunnit träna med laget.

Victor Laag: Det blir intressant att se. Jag tror att han kommer starta och det i sin tur skulle vara ett litet ”fuck you”-finger mot övriga mittbackar i truppen. Ger det 60-40 i procent att han startar mot Chelsea.

Mikael Österdahl: Självklart, finns inget annat. Du köper inte världens dyraste back om du inte tycker att han är mycket bättre än det du redan har. Då spelar det ingen roll att han inte har fått spela ihop sig med Lindelöf. (Men det hade förstås varit fördelaktigt om de hade fått några matcher tillsammans.)

Kim Larsen: Jag vill tro det, han ska förvisso hinna spela in sig med laget. Jag själv skulle bli förvånad om vi startar med t.ex. Smalling eller Jones bredvid Lindelöf. Vi har skrikit i år efter en ledargestalt i mittlåset och nu har vi en, startar han inte så är det ett tjänstefel i mina ögon.

Gustav Brinck-Larsen: Ja jag tror faktiskt det. Det hade ju så klart varit skönt med en träningsmatch för honom först, men det finns ju ingen kvar. Men jag tror ändå att han spelar.

United har nu hela sju mittbackar, nu måste väl någon ändå lämna?

Marcus Beijar: I rimlighetens namn, ja. Gärna Marcos Rojo i första hand. Tyvärr säger magkänslan att Axel Tuanzebe kan gå på lån igen. I sig inte dumt för hans utveckling, men att Jones, Smalling och kanske Rojo ska agera reserver före honom är trist.

Elias Hallström: Nej, för de som är tillräckligt bra kommer stanna och de som inte håller måttet är det ingen som vill eller har råd att köpa. Hade personligen skeppat Rojo och Jones. Men känslan är att den som får betala priset för Maguires intåg är Tuanzebe, som nu lär lånas ut.

Adam Fröberg: Ja, verkligen. Marcos Rojo bör och måste vara först ut genom dörren. Sedan är det upp till tränarna, marknaden och spelarna i fråga att bestämma vem av Phil Jones och Chris Smalling som ska lämna också. Det är dock inte osannolikt att endast en mittback lämnar under detta fönster, men låt se.

Victor Laag: Ja, rimligtvis borde två spelare få lämna. Enligt Telegraphs tidiga uppgifter öppnade det här upp för att Rojo och Smalling skulle lämna. Marcos Rojo borde ligga absolut närmast att lämna, sen tror jag mycket beror på hur svåra Smalling eller Jones är att få bort. Det kan även bli så att Tuanzebe lånas ut igen och då får både Smalling och Jones vara kvar.

Mikael Österdahl: Nej. Med tanke på att Jones och Smalling nyligen skrev nytt så tvivlar jag på att de försvinner. Bailly är borta halva säsongen och går därför inte att sälja. Att släppa Tuanzebe på lån tycker jag känns som en dum idé, ge honom 20-30 matcher i United istället. Rojo blir vi aldrig av med.

Kim Larsen: Ja, definitivt. Ser ingen ljus framtid för varken Jones, Smalling eller Rojo, speciellt inte med Tuanzebe som har gjort det bra under sin utlåning. Jag personligen gillar Bailly men han är på tok för skadebenägen. Problemet är att vem ska ha råd att betala dessa herrars löner? Vilket innebär att mindre PL-klubbar inte kan köpa dom. Men minst två av dessa måste bort, med prioritering på Rojo, konstant säkerhetsrisk och skadad titt som tätt.

Gustav Brinck-Larsen: Det vore ju det enda rimliga, men jag tror inte någon kommer lämna, förutom möjligen att Tuanzebe går på lån igen vilket skulle vara direkt korkat. Spelare som Smalling och Rojo har för höga löner sett till hur bra de egentligen är, så jag är tveksam till om någon annan klubb kommer kunna möta deras krav. Jag hoppas jag har fel dock, och att åtminstone Rojo försvinner.

Embed from Getty Images

Det är bara några dagar kvar till transferfönstret stänger, vi har värvat Daniel James, Aaron Wan-Bissaka och Harry Maguire. Om det inte kommer någon mer, hur betygsätter du transferfönstret?

Marcus Beijar: 6,5. Den där mittfältaren saknas.

Elias Hallström: Man har i sådana fall stärkt upp försvaret, vilket ändå var prio, så godkänt där. Sett ur ett helhetsperspektiv är det desto mer tveksamt. En offensiv pjäs har plockats in, som dessutom bör vara en bit ifrån en startplats. Håller ej. Underbetyg att man inte ersatt Herrera och att ingen högerytter plockats in.

Adam Fröberg: Underkänt. Är absolut nöjd med de tre vi har fått in, till och med väldigt nöjd, men så länge vi inte får in någon central mittfältare så kan jag inte godkänna fönstret. Vi hade redan ett svagt innermittfält innan Ander Herrera (och även Marouane Fellaini) lämnade. Att inte ens ha ersatt med en enda spelare är undermåligt.

Victor Laag: 3 plus. Då tar jag också in att vi förmodligen kommer att få behålla Paul Pogba och troligtvis förlänger med De Gea. Vi har fyllt viktiga hål på högerkanten och mittförsvaret. Daniel James ska man inte ha för höga förhoppningar om redan nu. Ser man en tydlig utvecklingskurva uppåt under säsongen och att han får speltid i cuperna är jag mer än nöjd med hans säsong. Bara idiotiskt att förvänta sig underverk av honom under den första säsongen. Vi har långtifrån fyllt alla våra behov, men vi är på god väg.

Mikael Österdahl: Underkänt. Vi har förvisso förstärkt backlinjen men det defensiva mittfältet duger inte. Spelar ingen roll hur bra försvarare du har om de ständigt sätts i svåra situationer. Dessutom stora frågetecken för hela vårt anfall. Talangfullt ja, men de har kvar att bevisa att de kan leverera en hel säsong.

Kim Larsen: Vill ändå säga att det är godkänt, vi har fortsatt hål i mittfältet som behöver fyllas, för mycket vikt läggs på Pogbas kreativitet. Men om Bruno kommer in som det pratas om så skulle jag väl kunna ge det ett väl godkänt, hade helst föredragit ett rivhjärn a la ndombele eller liknande efter Herreras uttåg.

Gustav Brinck-Larsen: Det är lätt att gapa högt om att vi inte värvat in någon ordinarie högerytter eller att det centrala mittfältet borde förstärkts. Men nu har vi i alla fall köpt in spelare som skall göra vårt försvar till ett av ligans bästa igen, vilket är mycket bra. Och jag gillar att United inte sprungit efter spelare som kanske egentligen inte vill hit och jagat dem med den stora pengasäcken, utan att vi faktiskt bara gått för spelare som verkligen vill hit. Med allt detta ger jag det godkänt, även om jag hoppas på någon till.