Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Nymodigheter säsongen 2019/20: Vinteruppehåll och VAR i Premier League

Om några dagar är det återigen dags för en ny fotbollssäsong. Som vanligt har både det ena och det andra förändrats mellan säsongerna. I den här artikeln diskuterar vi det som är nytt.

I år är det mest anmärkningsvärda att spelets regler har justerats en hel del. Dessutom gör VAR slutligen inträde i Premier League. Inte alls regelrelaterat är att vi efter årtionden av managertjat till slut har fått ett vinteruppehåll i den engelska ligan.

(Med reservation för att vi har missat något.)

Damlaget i högstadivisionen

Inför förra säsongen var den kanske största förändringen att Manchester United äntligen blev med damlag. Till den här säsongen har förhållandevis lite förändrats på damsidan.

För Manchester Uniteds del blir det emellertid spel i högstadivisionen, Women’s Super League, den här säsongen. Detta efter förra säsongens serieseger. Nytt är också att det nu blir tolv lag i serien.

EFL Trophy in, International Cup ut

Även på ungdomssidan har vi turneringsförändring. Att det inte blir spel i Uefa Youth League har länge varit klart, då United inte kvalificerade sig till turneringen, varken genom a-lagets eller juniorlagets prestationer.

Inte heller blir det spel mot internationellt motstånd för ungdomarna i Premier League International Cup den här säsongen. Detta då United inte deltar i turneringen. Oklart varför.

Det är dock inte bara så att turneringar försvinner. Vi har en – för Manchester United  – ny turnering i form av EFL Trophy, där det faktiskt var premiär redan igår, med en 2-0-seger för United mot Rotherham. I EFL Trophy deltar klubbarna i League One och League Two samt inbjudna klubbar vars akademi uppfyller de krav som ställs. Medan EFL-klubbarna matchar sina a-lag måste de inbjudna klubbarna använda minst sex U21-spelare i startelvan.

Kort till tränarna

Efter regelförändring har domarna nu fått mandat att dela ut gula och röda kort till ledare på avbytarbänken som beter sig illa. I händelse av syndaren inte kan identifieras gäller att domaren får dela ut kort till den ledande ledaren på bänken, vanligen managern eller huvudtränaren.

(Premier Leagues hemsida.)

Omspelet slopat

I FA-cupen gäller numer att det inte heller i åttondelsfinalerna kan bli omspel. Sedan tidigare och framgent gällde att det inte kunde bli omspel från kvartsfinalen och framåt. Den här förändringen infördes egentligen redan förra säsongen men då introducerades den mitt under brinnande säsong, så detta blir första säsongen då vi vet om det på förhand.

Om vi så sakteliga har vant oss vid att omspelen försvinner (en gång i tiden blev det faktiskt omspel på omspelen) så har vi den här säsongen en revolutionerande förändring i åttondelsfinalerna. Det är nämligen så att FA-cupens femte omgång (åttondelsfinalerna) nu kommer att spelas mitt i veckan och inte på helgen som annars har varit brukligt. Detta för att göra utrymme för ett vinteruppehåll (se längre ner).

Givet avancemang för United så blir det match tisdag/onsdag 3/4 mars.

Spelets regler

De som bestämmer tyckte inte att fotbollen var tillräckligt bra som den var. Därför har nu ett antal regler förändrats. Alldeles säkert har ni redan sett förändringarna i aktion men här kommer hur som helst en genomgång av några av de stora förändringarna.

Avstånd till mur

Då det försvarande laget på en frispark ställer upp en mur om minst tre spelare gäller numer att alla motståndare måste vara minst en meter från muren.

Byten

Utbytta spelare måste (notera måste, det är inte frivilligt) nu lämna planen den närmaste vägen, inte vid avbytarbåset som tidigare (domaren kan medge undantag). Detta för att försvåra för lag att maska och sänka tempot.

Handboll

Den enskilt största förändringen är att tolkningen av handboll har justerats. Inga mål kommer numer att godkännas om bollen går i mål via en anfallares hand.

Vidare kommer det generellt att tolkas som hands ifall en spelare har händerna över axlarna eller om spelaren breder ut armarna för att göra sig större.

Kortare insparkar

På insparkar behöver bollen inte längre lämna straffområdet för att vara i spel. Fortsatt gäller dock att alla motståndare måste befinna sig utanför straffområdet då insparken slås.

Under försäsongen fick vi se Benfica utnyttja detta för att spela bollen till målvaktens händer. Initialt tyckte Ifab (som skriver fotbollens regler) att det var okej men när de tänkte till så insåg de att det var fusk, så det är inte tillåtet.

Nedsläpp

Vi kommer inte längre få några nedsläpp där två spelare kämpar om bollen. Istället kommer nu domaren att släppa bollen till laget som senast hade bollen alternativt, då spelet stoppas när bollen är i straffområdet, till målvakten.

Snabbare frisparkar

Lagen har numer chansen att slå snabba frisparkar även om domaren ska varna en motståndare, men bara om den snabba frisparken ger laget en målchans. Domaren kommer då istället att plocka upp kortet vid nästa spelavbrott.

Den snabba frisparken kommer emellertid inte tillåtas om domaren har distraherat det försvarande laget genom att inleda processen med att varna en spelare.

Lagen får dock passa sig här, för om laget tar en snabb frispark när en motståndare skulle ha blivit målchansutvisad kommer målchansutvisningen nämligen omvandlas till en varning. Detta då det anfallande laget genom att slå en snabb frispark inte längre anses ha blivit berövade målchansen.

Straffar

Det är tillåtet för den tilltänkta straffskytten att få behandling på planen i situationer där spelaren tidigare har behövt lämna planen för att få vård (minns att detsamma sedan något år gäller i situationer där motståndaren blir varnad).

För målvakter är det numer förbjudet att vidröra stolparna, ribban eller målnätet innan straffen slås. Vidare gäller att målvakterna nu måste ha minst en del av en fot på mållinjen då straffen slås. Det är inte tillåtet för målvakten att stå bakom mållinjen.

(Pdf från Ifabs hemsida.)

VAR i Premier League, inte i Europa

Slutligen får vi videodomare (VAR) även i Premier League. Precis som i alla andra turneringar gäller att VAR ska granska fyra matchavgörande händelser:

  1. Mål
  2. Straffar
  3. Direkta utvisningar
  4. Misstagen identitet (för varnad/utvisad spelare)

Vi kommer emellertid, mest troligt, få klara oss utan videodomare i Europa League, förutom i finalen. Uefas regelverk (artikel 47) är inte helt glasklart men preciserar att VAR ska användas i finalen. ”Uefa kan emellertid beslut att använda VAR i andra matcher också, eller att inte använda VAR i vissa matcher.”

I FA-cupen och ligacupen gäller, såvitt jag förstår det, fortsatt att VAR endast kommer att användas i matcher som spelas på Premier League-arenor.

Det kommer att vara tillåtet för klubbarna att visa VAR-situationer på storbild men så kommer inte att ske på Old Trafford, då det inte finns några storbildsskärmar på Old Trafford. Istället kommer VAR-granskningar att meddelas via resultattavlorna och i högtalarsystemet, meddelar United på sin hemsida.

Vinteruppehåll

För första gången kommer vi att få ett vinteruppehåll i den engelska fotbollen. Varje lag kommer i februari få en tvåveckorspaus från fotbollen. Då det skulle vara alldeles för tråkigt med en helg utan Premier League löser ligan det genom att låta hälften av lagen få ledigt den första helgen och resterande lag den andra helgen. Det är omgången då United ska möta Chelsea borta som påverkas, med hälften av matcherna helgen 8-9 februari och resterande matcher 15-16 februari. Vilka matcher som spelas när får vi besked om runt Lucia.

(Premier Leagues hemsida.)

Turneringsregler och sånt

Vi har massvis av bra information om hur de olika turneringarna som United deltar i funkar samt information om spelarregistrering och avstängningar på våra sidor för trupper och matcher.