Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget i laget inför säsongen 2019/20

Äntligen är Manchester United tillbaka! Idag börjar Premier League på riktigt. Som alltid inför en ny säsong har det skett diverse förändringar i truppen. Här kommer därför en genomgång av den spelartrupp som Manchester United har till sitt förfogande den här säsongen.

Nyförvärv

Manager Ole Gunnar Solskjaer har värvat in tre spelare i sommar:

 • Den snabba kantspringaren Daniel James hämtades från Swansea.
 • Mittbacken Harry Maguire blev tidernas dyraste försvarare när han anslöt från Leicester.
 • Högerbacken Aaron Wan-Bissaka flyttade till United från Crystal Palace.

I tillägg är Tim Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe tillbaka från lån.

Spelarförluster

Hittills är det tre a-lagsspelare som har lämnat United:

 • Ander Herrera valde att inte skriva på nytt kontrakt och signerade istället för PSG på fri transfer.
 • Romelu Lukaku såldes till Inter.
 • United valde att inte aktivera Antonio Valencias optionsår, så han flyttade hem till Ecuador (LDU Quito). 

Värt att påpeka dock att transferfönstret fortfarande är öppet i de flesta stora ligorna, så det kan tänkas att fler spelare lämnar de närmaste veckorna.

I tillägg lämnade de a-lagsmeriterade spelarna James Wilson (Aberdeen) och Regan Poole (MK Dons) på fri transfer.

Målvakterna Dean Henderson (Sheffield United) och Kieran O’Hara (Burton Albion) har lämnat på säsongslånga lån. Det mesta tyder på att även Joel Pereira kommer att lånas ut.

Det ingående skadeläget

När säsongen börjar har Manchester United två långtidsskadade spelare:

 • Mittbacken Eric Bailly blev knäskadad på nytt under försäsongen. Möjlig comeback först i december.
 • Tim Fosu-Mensahs knä var trasigt redan när han återvände från Fulham. Han har själv indikerat att han inte är färdigrehabiliterad förrän efter nyår.

Matteo Darmian har inte spelat alls under försäsongen utan att det har kommenterats nämnvärt. Han missade resan till Australien av personliga skäl men anslöt sedan till truppen i Asien bara för därefter inte få följa med varken till Norge eller Wales. Det troliga är oavsett att han inte har någon plats i truppen.

Lee Grant har varit med truppen hela försäsongen men utan att få spela. I Australien sades att han var småskadad, därefter har uppdateringarna lyst med sin frånvaro.

Paul Pogba följde inte med till Cardiff på grund av ryggproblem men spelade sedan i en match bakom stängda dörrar den 4 augusti. Inga problem inför premiären, var Solskjaers besked på fredagens presskonferens.

Alexis Sánchez gick sönder under Copa América och fick dessutom förlängd semester efter turneringen. Spelade ingenting under försäsongen men väl i matchen bakom stängda dörrar den 4 augusti. Typ tillgänglig, kanske.

Målvakter

Manchester United står som vanligt fantastiskt bra rustade på målvaktssidan. Såväl spets som bredd är av yttersta klass. Detta under förutsättning att David de Gea återfår formen och det gör han förstås!

Embed from Getty Images

Bakom De Gea finns fortsatt Sergio Romero och även om det inte alltid ser stabilt ut så släpper han ju väldigt få bollar förbi sig. Lee Grant är trygg tredjemålvakt.

Så har vi också Joel Pereira som lär gå på lån och redan utlånade Dean Henderson och Kieran O’Hara. (Dessutom ett gäng lovande målvakter i de yngre lagen.)

Mittbackar

Manchester United har efter värvningen av Harry Maguire och Axel Tuanzebes återkomst nu inte färre än sju mittbackar i a-lagstruppen. För många förstås men den enda som potentiellt verkar kunna lämna är Marcos Rojo.

Av allt att döma kommer Victor Lindelöf bilda mittbackspar med Maguire. Återstår att se var Tuanzebe hamnar i hierarkin. Jag skulle personligen vilja ha honom som förstareserv. Chris Smalling och Phil Jones breddar mittförsvaret och känslan är att detta nu är en av Uniteds starkare positioner.

Eric Bailly finns också i truppen men då han, som noteras ovan, är långtidsskadad, blir hans chanser att spela sig in i laget små.

Ytterbackar och vingbackar

Aaron Wan-Bissaka tycks Manchester United ha säkrat sig en högklassig högerback. Vi ska inte förvänta oss mindre än att Wan-Bissaka är given i startelvan. Lika given lär Luke Shaw vara på vänsterbacken. Tillsammans med Maguire och Lindelöf i mittförsvaret borde de bilda den bästa backlinje United har sett på många år.

Embed from Getty Images

Tveksammare bredd på ytterbackspositionerna, dock. Klubbkapten Ashley Young kommer säkert få sina matcher och med mindre matchning än förra säsongen torde hans kropp hålla bättre. Vi minns hur uselt han avslutade förra säsongen men han var faktiskt mestadels okej under hösten. Diogo Dalot är fortsatt ett oskrivet kort för mig.

Så har vi förstås Matteo Darmian också. Tills vidare i alla fall.

Efter nyår kan Tim Fosu-Mensah potentiellt bidra med bredd på ytterbacken, om han inte går på lån igen.

Defensivt och centralt mittfält

Av allt att döma har Ole Gunnar Solskjaer tänkt spela 4-2-3-1 den här säsongen. Av allt att döma är det centrala mittfältet vår uppenbara svaghet. Paul Pogba är given i startelvan. Dock inte självklart att han startar som av de två defensivare mittfältarna, han kan även användas som nummer 10. Kanske blir det så att Pogba spelar i en tillbakadragen roll mot de svagare motståndarna och längre fram mot de starkare. Vi får se.

Embed from Getty Images

Pogba undantaget har Scott McTominay de senaste månaderna (försäsongen och även säsongsavslutningen i våras) sett ut som vår bästa mittfältare. Det är dock ingen självklarhet att McTominay är redo för en ledande roll. Han startade nio Premier League-matcher förra säsongen, vilket tog hans total upp till sjutton.

Nemanja Matic kommer förstås få en del speltid men hans långsamhet blir ett allt större problem. Han såg stundom till och med ut att ha problem med tempot under försäsongen. Det går mycket snabbare i Premier League. Fred skulle potentiellt kunna blomma ut och bli spelaren vi trodde att vi värvade. Vi har också Andreas Pereira i truppen och i den bästa av världar höjer han sig rejält.

Bakom finns även James Garner att tillgå. Försäsongen indikerar dock att ledningen inte tycker att han är redo. Kanske kan han få chansen i cuperna och spela sig in den vägen.

Sammantaget är det svårt att påstå annat än att vi är oerhört beroende av Pogba. Så till den grad att han kommer förväntas göra så mycket att det nästan oundvikligen blir övermäktigt. Vid sidan av Pogba inget säkert kort.

Offensivt mittfält

Vi har ett stort antal spelare som kan spela i rollen som nummer 10. Tyvärr ingen som med självklarhet har gjort rollen till sin egen. Paul Pogba skulle kunna göra det men behövs också på andra positioner.

Juan Mata har varit fem och ett halvt år och fem managers i United utan att få mer än sporadiska chanser på favoritpositionen. Istället ser Jesse Lingard ut att vara Solskjaers föredragna spelare på positionen. Lingard har spring i benen och är, även om han sällan uppfattas så, mycket spelintelligent men han saknar den bollskickligt som vi vanligen förknippar med en nummer 10.

En joker i sammanhanget är Alexis Sánchez. Dock omöjligt att veta var han står just nu och baserat på vad han har presterat hittills i United är det svårt att ha några förhoppningar på honom.

Andreas Pereira fick en del speltid som nummer 10 under försäsongen. Som senior har han vanligen spelat i en defensivare utgångsposition eller på kanten. I grunden är han dock skolad som en nummer 10.

En spelare jag skulle vilja se testas i rollen är unge Angel Gomes. Jag har dock litet hopp om att Solskjaer vågar ge honom den chansen.

Yttermittfältare och ytterforwards

Daniel James har kommit in och sprungit extremt snabbt under försäsongen. Slutprodukten lämnar fortfarande väldigt mycket att önska. Försäsongstrenden indikerar ändå att James kommer att få chansen som högerytter från start.

Huvudutmanare till James förefaller vara blott 17-årige Mason Greenwood. Vore det mitt val skulle Greenwood gå före. James må vara fyra år äldre men jag ser Greenwood som den färdigare spelaren. Oavsett är det uppenbart att Solskjaer kommer att ge Greenwood chansen den här säsongen och jag är övertygad om att han greppar den.

Embed from Getty Images

Marcus Rashford är given i startelvan och även om han ofta spelade centralt i våras ser det nu ut som att han kommer att ta hand om vänsterkanten. Det är något jag personligen gillar. Huvudkonkurrent till Rashford på vänsterkanten är Anthony Martial men där Martial tidigare oftast har spelat på kanten ser det ut som att Solskjaer nu vill ge honom chansen centralt.

Den yvige Tahith Chong lär också hoppas på speltid. Vänsterfotad har han primärt spelat till höger tidigare men i sommar har han spelat en hel del till vänster. Min känsla är dock att Chong fortfarande har en bit att vandra innan han är redo för mer än sporadisk speltid. Framför allt tenderar han att göra fel både i utförandet och beslutsfattandet i de avgörande lägena.

Både Jesse Lingard och Juan Mata kommer alldeles säkert få speltid på kanten och om Alexis Sánchez plötsligt blir sig själv igen är han nog vår bästa ytter.

Om Ange Gomes får speltid är det nog på ena kanten. Inget som får mig att hoppa av glädje, han är så mycket bättre när han spelar centralt.

Anfallare

Marcus Rashford och Anthony Martial är huvudkonkurrenter till vänster i anfallet. De är också huvudkonkurrenter för centerpositionen. Som noteras ovan tror jag att Martial blir den som får chansen centralt till att börja med. Ska det här bli en lyckad säsong för United krävs att minst en av dem blommar ut på allvar.

Embed from Getty Images

Alexis Sánchez är ett alternativ även på centerpositionen. Solskjaer har testat honom där vid något tillfälle.

Även Mason Greenwood är ett alternativ. Erfarenheten berättar dock att unga anfallare brukar få bida sin tid på kanten.

Mer läsning

Vi drar igång vår matchblogg om inte alltför länge. I väntan på den har vi massor av inför säsongen-läsning att bjuda på…

 • Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2019/20, del 1

  Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2019/20, del 1

 • Sillykrönikan 2019: Det måste till en förändring

  Sillykrönikan 2019: Det måste till en förändring
  mu_oldtrafford_ne

 • Äntligen, äntligen - August is coming

  Äntligen, äntligen - August is coming
  mu_oldtrafford_ne

 • Nymodigheter säsongen 2019/20: Vinteruppehåll och VAR i Premier League

  Nymodigheter säsongen 2019/20: Vinteruppehåll och VAR i Premier League
  mu_oldtrafford_ne

 • Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2019/20, del 2

  Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2019/20, del 2

 • Säsongens tröjnummer officiella: Martial byter tillbaka till 9

  Säsongens tröjnummer officiella: Martial byter tillbaka till 9
  mu_oldtrafford_ne

 • Inför: Manchester United - Chelsea

  Inför: Manchester United - Chelsea
  mu_oldtrafford_ne