Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi fick allt vi önskade

Manchester United körde över Chelsea i Premier League-premiären. Efter en skakig inledning sprang United ifrån till en övertygande 4-0-seger efter superbt omställningsspel i andra halvlek. Marcus Rashford målade dubbelt medan Anthony Martial och debutanten Daniel James bidrog med varsitt mål.

Det var på många sätt den perfekta premiären för Manchester United. Stundom väldigt bra spel och storsegern ger förstås laget självförtroende. Samtidigt var det ingen klockren insats. Det finns tvivelsutan många detaljer att slipa på, så det ska storsegern till trots inte finnas någon risk för att spelarna svävar iväg och får hybris.

Både Ole Gunnar Solskjaer och Harry Maguire pekade också efter matchen på att det fortfarande finns mycket att jobba på, vilket är viktiga besked.

Första halvlek lämnade en hel del att önska. Passningsspelet var slarvigt och det gick lite för lätt för Chelsea att avancera i planen. Efter paus betydligt bättre från United, då laget hade full kontroll på tillställningen och kunde kontra sönder motståndarlaget.

Just omställningarna var precis så bra som vi vill att de ska vara. De tre målen efter paus är briljanta.

Några spridda tankar:

  • Paul Pogba måste ha frihet att misslyckas. För hans absoluta styrka ligger i de svåra aktionerna och när du spelar svårt kommer du oundvikligen göra misstag. Det gäller bara att vi har täckning för Pogbas misstag. Det kändes inte alltid så igår och det defensiva mittfältet framstår alltjämt som lagets svaghet. Gårdagen ger dock hopp om att backlinjen kommer att hjälpa mittfältet betydligt bättre den här säsongen.
  • Harry Maguire var nära nog klockren i debuten. Bäst på planen? Ja.
  • Aaron Wan-Bissaka stod också för en imponerande debut. Han blandade dock mer än Maguire men vi kan inte förvänta oss att en så ung spelare ska komma in och vara felfri. Det positiva väger i slutändan mycket tyngre än det negativa.
  • Men Maguire och Wan-Bissaka får ursäkta. Det är den inhoppande debutanten Daniel James insats vi kommer att minnas när vi i framtiden ser tillbaka. Drömdebut, varken mer eller mindre. Det spelar liksom ingen roll att det var väldigt mycket tur inblandat i målet.
  • De tre debutanterna inkluderade är det nu 918 spelare som har representerat Manchester United. James blev nummer 47 från Wales medan Maguire och Wan-Bissaka ökade antalet engelsmän till 547. Hela listan hittas här.
  • Marcus Rashford måste vara ordinarie straffskytt nu. Han har inte slagit många straffar i karriären men han har sett helt oberörd ut i avgörande lägen. Minns jag rätt slog han sin första straff som senior i straffläggningen mot Colombia i VM, sedan klev han fram och sänkte PSG på bortaplan. Därefter mål mot Holland i landslaget och så gårdagens straff.
  • När Rashford inte är tillgänglig ser jag gärna att Anthony Martial får chansen.
  • Gårdagen indikerar att David de Gea är tillbaka. Det såg möjligen lite nervöst ut inledningsvis men det blev bara bättre och bättre. Sju räddningar (om än ingen överdrivet svår) och hållen nolla lär vara precis det hans självförtroende behövde.
  • Det talades en hel del om hur oerfaret Chelsea var igår. Men det var ju inte så att United matchade ett lag fyllt av ärrade veteraner. Faktum är att United ställde upp med ett yngre lag än motståndaren.

Den som bara läser statistiken ser att Chelsea hade 54 procent av bollen och 18-11 i avslut och ett par bollar i trävirket. Då kan det se ut som att Uniteds seger var ologisk och orättvis. Statistiken säger dock inte hela sanningen och det var United som skapade de bättre chanserna, medan Chelsea oftast sköt från distans eller i trängda lägen. De båda bollarna i trävirket var individuella prestationer från svåra lägen.

Mer avancerad statistik som xG berättar faktiskt att Uniteds seger var både klar och rättvis.

För United gäller det nu att fokusera på Wolves. För om vi inte åker till Wolverhampton och vinner om en vecka så betyder premiärsegern genast väldigt lite. Från förra säsongen har vi alldeles för hemska minnen av Wolves borta, så bortapremiären ger oss en ypperlig chans att visa att vi den här säsongen är bättre på riktigt.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

”Du tar en seger, för det handlar om poäng i den första matchen. Prestationen i andra halvlek var väldigt glädjande,” kommenterade Ole Gunnar Solskjaer på presskonferensen efter matchen.

Managern såg dock inte bara guld och gröna skogar.

”När vi kom in i halvtid [i 1-0-ledning], tycker jag att vi hade lite tur. För de tryckte oss tillbaka och skapade några chanser.

”Men vi lugnade nerverna och [justerade] ett par saker i halvtid. Jag tycker att vi presterade väldigt bra i andra halvlek.”

…om Rashford

”Jag tycker att Marcus utvecklas och han utvecklas väldigt bra. Han växer. Jag är säker på att han är kapabel att spela mer den här säsongen. Han hade problem med vristen förra säsongen. Jag förväntar mig mer från honom den här säsongen.”

…om Martial

”Det handlar om hur du reagerar. Pustar du ut och tänker ’jag har gjort mitt mål nu’ eller blir du hungrigare? Inser du att ’det är så jag gör mina mål’. Det är inte ute på vänsterkanten där jag visar min skicklighet. Det är inne i boxen. Jag blev så glad för Anthony att han gjorde mål från fem meter från ett inlägg, jag tycker inte att vi har sett många såna.”

…om James

”Du blir inte plötsligt en bra spelare. Det är hårt arbete och hängivenhet. Pojken är allt du vill ha från ett proffs. Han har skicklighet, han har sin snabbhet, en x-faktor. Han jobbar väldigt hårt. Jag är så glad för honom. Hans sommar har verkligen varit upp och ner, som vi alla vet. Att göra sitt mål framför Stretford End måste vara ett ögonblick som gör honom så stolt.”

…om den fysiska formen

”Hela truppen, vi är i bättre kondition, vi är starkare. Jag tycker att ni kunde se i andra halvlek att vi är mer än kapabla att orka hela matcher.”

Solskjaer pekar på att United hade en väldigt bra försäsong men det finns fortfarande mycket att jobba på.

”Vi är inte i närheten av att vara den färdiga artikeln. Vi har massor av förbättringar att göra.”

…om Pogba

”Paul kan göra väldigt många jobb. Han kan vara den offensiva mittfältaren, idag var han mer länkspelaren. När du har Lindelöf, Maguire och David [de Gea] därbak kan de ge Paul bollen. Han kommer att få bollen i bra lägen. Paul kan göra allt som en mittfältare kan göra.”

Solskjaer säger att Pogba har varit professionell hela sommaren och att han alltid gör sitt bästa på planen.

”Ja, han förlorade bollen ett par gånger, det gör inget. Tillbaka på bollen igen och spela.”

…om Maguire

”Jag tycker att [Maguire och Wan-Bissaka] kom in väldigt bra. Harry har bara haft tre eller fyra träningar med laget, men han är ett så erfaret proffs. Vi har snackat med honom också om hur vi vill spela, hur han vanligen spelar, det kommer bara bli bättre.”

…om Wan-Bissaka

”Han är så aggressiv, han vill inte bli bortgjord, tacklar. Han är en riktig Man United-försvarare.”

…om Sánchez

”Alexis kom in väldigt sent. Han har nu tränat i nästan två veckor. Han närmar sig toppformen, ingen oro för honom.”

Maguire: Viktigt att hålla nollan

Sky Sports utsåg Harry Maguire till matchens bästa spelare.

”Det är en fantastisk start för mig och laget,” säger Maguire.

”Vi hade lite tur i första halvlek, vi gav dem för många chanser, vi var lite slarviga med bollen. I andra halvlek tycker jag att det var mycket bättre, mycket mer oss själva och vi kontrollerade matchen. Jag tycker att vi förtjänade de tre poängen i slutändan.”

Maguire säger att det till slut var en ”övertygande seger” och ”den hållna nollan är också viktig”.

”Jag upprepade på planen att vi måste koncentrera oss, vi ville hålla nollan. Vi måste göra det här till vårt fort, ett ställe där det är svårt att göra mål. Det är en bra början, vi kommer inte att sväva iväg. Vi kommer att fortsätta arbeta och fortsätta förbättra oss.”

James: En dröm som blir sann

”Det har inte sjunkit in än, att komma in och göra mål… Min debut, första gången jag spelade här och så göra mål, det är en dröm som blir sann,” sa en märkbart tagen Daniel James till MUTV.

Hur kände han när han väntade på att komma in?

”Uppspelt. Jag skulle inte säga att jag var nervös, vi ledde med 3-0, det handlade bara om att komma in och njuta, visa varför jag är här. Vid 3-0 kommer vi alltid få kontringar, det passar mig.”

Rashford och Pereira

Marcus Rashford och Andreas Pereira snackade också med MUTV.

Spelarreaktioner på Twitter

Övriga nyheter

Stort fokus på gårdagens match, förstås. Vi har dock lite annat att gå igenom.

Pogbas framtid ett frågetecken

Paul Pogba gör tyvärr inget för att spekulationerna om hans framtid ska upphöra. ”Givetvis har saker sagts men bara tiden kommer att utvisa,” säger Pogba enligt Guardian.

”Det här frågetecknet kvarstår. Men som jag sa, jag är här i Manchester. Jag gillar att spela med mina lagkamrater och jag vill alltid vinna varje match. Jag ger alltid allt, jag är alltid bra när jag spelar fotboll. Det är vad jag älskar, det är mitt jobb. Jag ger maximalt varje gång jag är på den gröna planen.”

Samtidigt menar Mirror att Pogba har försäkrat United om att han inte kommer ställa till med några problem och att han fullt hängiven att göra sitt bästa för klubben.

Darmian till Inter, nästa år

Football Italia skriver, med en hänvisning till Rai Sport, att Inter ska ha gjort klart med Matteo Darmian på fri transfer. Men Darmian har ju kontrakt med United? Ja, tydligen ska överenskommelsen handla om en flytt nästa sommar.

Vi får nog kolla under såsen efter pasta på denna. För en sådan överenskommelse skulle strida mot regelverket. Först i januari får Darmian förhandla med klubbar om en övergång på fri transfer. Nog för att regelverket inte följs till punkt och pricka men om detta är sant skulle det vara stort övertramp.

Nya ungdomar, nya kontrakt

Som vi tog upp i gårdagens matchdagsblogg så har United nu bekräftat nya kontrakt för reservlagsspelarna Luca Ercolani och Paul Woolston. Dessutom bekräftas fem tillskott till juniorlaget i form av Johan Guadagno, Björn Hardley, Dillon Hoogewerf, Hannibal Mejbri och Mateo Mejia. Det noteras dock att Hardley och Mejbri fortfarande väntar på sina internationella speltillstånd, så de får ännu inte spela matcher med klubben.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Chelsea 4-0

Spelarbetyg: Manchester United – Chelsea 4-0

Den perfekta premiären

Muss-podden: #202 ”Premiärkross” (efter Chelsea)