Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det kanske kändes för enkelt

Embed from Getty Images

Manchester United stod under gårdagen för en insats som fick en att tro att man fallit tillbaka i gamla hjulspår från förra säsongen. Daniel James vackra kvitteringen såg ut att rädda åtminstone en pinne, men efter ett onödigt baklängesmål på stopptid kunde Crystal Palace bärga alla tre pinnar. 

United kopplade som väntat greppet tidigt om matchen och ägde bollen i princip under hela första halvlek, men chanserna uteblev. Det var mycket som brast, men framför allt verkade man sakna idéer för hur man skulle luckra upp ett lågt sittande Crystal Palace och när man väl kom till chanser uppenbarades istället bristen på kvalitet.

Det som såg så lovande ut på försäsongen och vidare in i premiären, följt av första halvlek mot Wolverhampton var för dagen som bortblåst. Känslan som infann sig under våren tror jag letade sig tillbaka hos många. Inte så konstigt, eftersom det var precis det United vi fick se.

Efter den fantastiska, resultatmässigt sett, inledningen mot Chelsea för två veckor sedan fanns det såklart vissa farhågor och frågetecken som lurade bakom hörnet, men det fanns liksom ingen anledning att tänka på det då, vare sig för spelare, tränare eller fans. Nu står vi här med en 1-2 förlust i baken hemma mot Crystal Palace och verkligheten kom nog ikapp tidigare än vad vi hade trott.

Det var som sagt mycket som brast och inte stämde. På det stora hela var det en kollektiv kollaps med inslag av individuella misstag. Backlinjen såg darrig ut och firma Lindelöf/Maguire ser ännu inte helt synkade ut, något som märktes vid 0-1 målet, även om svensken kanske får ta på sig det enskilt största ansvaret i den situationen.

Och hur står det till med David de Gea? Är demonerna från förra säsongen tillbaka?

Embed from Getty Images

Vidare till mittfältet var det i princip obefintligt. Den här typen av match, det vill säga när United är spelförande, passar inte alls Scott McTominay då hans egenskaper inte är skräddarsydda för matchbilden vi fick se. Jesse Lingard som tia är iskall, vilket lämnar Paul Pogba tämligen ensam då han ofta tvingas driva på spelet för egen maskin, och när även han blir frustrerad, då är det inte mycket kvar av mittfältet.

I anfallet hade Marcus Rashford problem med beslutsamheten, Daniel James rev och slet och fick till sist utdelning. Anthony Martial såg i min mening vassast ut och bör ha gjort platsen längst fram till sin vid det här laget. Blir förvisso ganska isolerad ibland men är stark och har för vana att ofta få med sig bollen. Blev bland annat rånad på en straff när han drogs omkull av Martin Kelly.

En liten reflektion apropå just straffsituationer, för här kan man dra en parallell, Mohamed Salah blev i mötet med Arsenal senare under kvällen (3-1) tydligt dragen i tröjan innanför straffområdet och fick helt korrekt straff med sig. Martial blev lika tydligt neddragen, men nekades.

Är det inte meningen att domarna ska förhålla sig till samma regelverk? Och när man dessutom har tekniska hjälpmedel att tillgå, hur kan man ändå lyckas göra fel, eller snarare vilja göra fel?

Härnäst väntar en tripp till St Mary’s för möte med Southampton. United har under åren inte haft det helt enkelt på bortaplan mot Saints. I december förra året fick man med sig en poäng efter en allt annat än välspelad match. Southampton besegrade för övrigt Brighton med 2-0 i gårdagens sydkustderby.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

…om det idéfattiga United

Ole Gunnar Solskjaer fick direkt svara på hur han såg på det idéfattiga United som visade upp sig igår.

”Vi hade inte tillräckligt mycket iver och genomslag i första halvlek, fram till att de gjorde mål. De skapade egentligen ingenting och det kanske kändes för enkelt då, jag vet inte. Det är då man behöver kunna växla tempo, vilket jag tycker vi gjorde i andra halvlek, då var vi fantastiska vad gällde det.

”Vi satte press på dem och skapade chanser, men du måste träffa mål och göra mål när du får lägena.”

…om rasism riktad mot Rashford

Embed from Getty Images

I förra matchen mot Wolverhampton fick Pogba utså rasistiska tillmälen efter att ha missat en straff, nu verkar det som att även Rashford blivit utsatt, detta enligt en journalist på presskonferensen. Så här säger Solskjaer:

”Det är som vi pratade om i veckan, det saknar motstycke. Det här måste upphöra nu. Jag är mållös faktiskt. Vi är med i massa kampanjer som ”no to racism”, men så finns det människor som sitter och gömmer sig bakom falska identiteter… Det är galet att vi ska behöva prata om det här 2019.”

…om lärprocess

Du har sagt att det kommer vara upp och ner den här säsongen, är det något du sagt till spelarna också och att det kommer vara en lärprocess?

”Ja, vi måste lära oss och vi måste göra det snabbt. Om man ser till de senaste två matcherna skulle vi haft sex poäng av sex. Vi är två straffmissar från att sitta där med glada miner och nio poäng nu, men det är en del av spelet.

”Idag, med allt bollinnehav vi hade och inga farligheter mot oss, det är då man måste vara vaken. Det var bara en långboll men vi tightade inte till det, ett väldigt enkelt mål. Det andra målet kommer efter vår slutforcering och David [de Gea] hade knappt rört bollen i andra halvlek och de gör mål igen. Ibland blir det så när lag kommer hit och inriktar sig på försvarsspel, som de gjorde idag.”

…om domarinsatsen

Embed from Getty Images

Solskjaer anser att man inte hade marginalerna med sig och att domare Paul Tierney inte hade en av sina bästa dagar.

”Jag tycker vi hade otur, med Martials uppenbara [uteblivna] straff. När domaren ser matchen tror jag han inser att det inte är en av hans bästa insatser. Straffen är solkar, han halkar såklart inte om han inte har en 100 kg tung försvarare hängandes efter sig. Det borde varit en målchansutvisning, jag tycker inte det är något snack.

”Jag är också hundra procent säker på att det är kontakt när Dan James får gult. Deras försvarare borde haft sitt andra istället. Jag tycker han har blivit orättvist behandlad, han skulle inte haft varning förra matchen heller.”

Men det handlar om att resa sig…

”Killarna måste ta sig samman, vi vet att de här fem dagarna har varit en besvikelse när det handlar om en poäng istället för sex. Vi måste samla oss nu, Southampton borta i nästa, det är ingen lätt uppgift. De vann sin match idag. Vi får ta vara på vår lediga dag och ladda om till på måndag.”

…om Alexis, Lingard och skadeuppdatering på Shaw

Du har satsat ungt i anfallet, vad innebär det för en spelare som Alexis Sanchez?

”Alexis är en kvalitetsspelare och vi har inte allt för många alternativ, men om det kommer ett bud som är bra nog för klubben och honom själv kanske han går, om inte så är han vår spelare. Han har tränat på bra. Vi får se.”

Jesse Lingard har varit ifrågasatt och har inte gjort mål under din ledning, finns det någon oro där?

”Nej, vi håller samman, Jesse har inte gjort några mål de senaste matcherna men han är en del av laget och kommer fortsätta vara en viktigt kugge. Energin han ger oss är viktig, men vi kände att Mason [Greenwood] behövde komma in och skapa. Vi kommer få se Mason oftare framöver, helt klart.”

Och Luke Shaw?

Shaw avgick efter en dryg halvtimmes spel med en befarad muskelskada.

”Vi kommer köra scan imorgon. Han kände något i låret men förhoppningsvis är det inget allvarligt. Vi hoppas han är tillbaka mot Southampton.” 

Daniel James med efter-matchen-intervju