Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Lägg ner VAR

Embed from Getty Images

Efter en bitter helg är det en grinig skribent som bjuder på kortkrönikor idag. Till en början ändrar skribenten sin åsikt om VAR, åtminstone som det används nu, sedan kommer en uppmaning om att flytta fram Pogba samt att inte sälja Alexis.

Lägg ner VAR

Jag har tidigare varit väldigt positiv till VAR. Domarna, som tyvärr inte hänger med i tempot sedan några år tillbaks, skulle få hjälp vid de situationer de behövde, i övrigt skulle spelet flyta på ungefär som vanligt. I en perfekt värld var det så det skulle fungera.

Vi har sett VAR med blandade resultat de senaste åren, till exempel i Champions League-slutspelet i våras där det ändå generellt fungerade bra. United lyckades avancera till kvartsfinal till stor del med hjälp av teknologin, sen kan man tycka vad man vill om att den typen av hands ger straff.

Embed from Getty Images

Vid damernas VM i somras fick vi dock det första riktigt stora beviset på vilken parodi systemet kan ge, när videodomarna skulle in och peta vid varenda straff som sköts, och nu när Premier League implementerat systemet är det bara att konstatera att engelsmännen inte alls lyckats avväga användningen på ett bra sätt. Tvärtom har det blivit en parodi, med helgens straffdebacle som crescendo.

För inte nog med att Anthony Martial blev rånad på en straff, det var liknande situationer på både två och tre andra arenor i helgen, där domarna uppenbarligen valde att inte blåsa för solklara straffar då de (förmodligen) tänkte att ”det var nog straff, men jag är inte helt säker så jag låter VAR rätta mig” – men en rättning inte kom av VAR.

Så just nu är vi i situationen att domarna är bekväma och väljer att inte ta något beslut, trots att det är tvärtemot vad de göra (de får inte inte ta ett beslut), för att de vet att videodomaren finns att rädda dem. Men videodomarna verkar inte sugna på att gå in och rätta sina kollegor, vilket alltså leder till den absurda situationen att vi får ännu fler felaktiga domslut.

Just nu är det därför uppenbart att VAR inte fungerar, så lägg ner det. Vi kommer tyvärr fortsätta få en hel massa felaktiga domslut eftersom Premier League-domarna inte håller klassen, men hellre det än den parodifest vi ser nu.

Fram med Pogba

Det är mycket som inte fungerar i Manchester United idag, och en av de största sakerna är Paul Pogba. I det nuvarande systemet får vi inte ut det vi borde av honom, därför borde Ole tänka om kring fransmannens position.

Ja, vi har brist på spelare som kan spela sittande mittfältare, men enligt mig är det ändå tämligen solklart att Paul Pogba skulle göra sig betydligt bättre som nummer 10 än i den sittande mittfältsposition han nu har. Faktum är att han både kommer fram för lite i banan, men också är något av en säkerhetsrisk då han försöker spela svårt i helt fel positioner, vilket alldeles för ofta leder till bolltapp och omställningsläge för våra motståndare.

Att flytta fram Pogba skulle göra att han kan komma ner och hämta boll djupt de gånger han vill det, men att utgå som tia skulle ger honom fler bollkontakter närmare mål – och det råder väl inget tvivel om att det är där han är som bäst. Med den snabbhet som finns på övriga positioner där kan Pogba trä in bollar till löpande spelare, i teorin låter det som mumma för mig.

Men vem skall ta hans position på mittfältet då? Ja, det är ett problem och i grund och botten borde United värvat i sommar. Men nu gjordes inte det, och därför anser jag att Fred bör kunna få en sista chans att spela till sig den platsen. Ge honom förtroendet fem matcher i rad, låt honom göra misstag utan att bänka honom så kanske det lossnar. Med tanke på hur dålig Jesse Lingard varit som tia i början av säsongen kommer det vara ett lyft hur som helst. Funkar det inte får Solskjaer tänka om, eller göra allt han kan för att få in en värvning i januari. Men Pogba, han behöver utnyttjas bättre.

Behåll Alexis

I nuläget vet vi fortfarande inte om Alexis Sanchez kommer fortsätta vara Unitedspelare i höst, och det är väl egentligen absolut ingenting som tyder på att han kommer göra någon glad i United om han stannar, vi har 18 dåliga månader som tydligt tecken på det. Ändå tycker jag att Solskjaer bör säga till Woodward att inte släppa Alexis. Anledningen är enkel: vi har ingen bredd.

Förstå mig rätt, vi har ingen ordentlig spets heller, men framförallt saknar vi bredden i offensiven för tillfället. Och även om det med facit i hand var ett misstag att värva in Alexis till den lönesumma vi gjorde så är det nu gjort. Skadan är skedd så att säga, nu får vi göra det bästa vi kan utav det. Med Martial potentiellt skadad, Lingard och Rashford helt ur slag och Daniel James alldeles för valpig finns det inte mycket att hurra för i offensiven. Drömläge för Alexis att bevisa för alla vad han egentligen kan göra kan man tycka.

Embed from Getty Images

Om Alexis nu ändå lämnar är det ett lån det pratas om, ett lån där det sägs att United skall fortsätta betala ungefär hälften av Alexis lön. Aldrig att United bör gå med på den dealen i mina ögon.

Vill Alexis lämna, då skall United inte betala en krona mer i lön till honom. Just nu ser det ut som att det är Alexis som pushar på mest för att få till flytten, men att stötestenen skall vara att Inter inte kan betala vad Alexis nu tjänar och därför skall tydligen United behöva stå för resten

Om det är så att det faktiskt är Alexis som vill lämna och inte United som desperat vill göra sig av med honom, då tycker jag klubben behöver sätta ner foten här. ”Ja, du kan få lämna men vi kommer inte betala någon lön till dig.” Så får Alexis ta ett beslut om vad som är viktigast. Är det ett antal extra miljoner, eller att få lämna United och spela i Inter? Om miljonerna är viktigare, ja då får han stanna i United, svårare än så borde det inte vara. En så dålig deal att United skall fortsätta pröjsa lön för chilenaren efter han lämnat klubben, det borde inte ens Ed Woodward lyckas förhandla fram.