Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Europa League-lottningen

Under fredagen, klockan 13:00 är det dags för Europa League lottningen. Även fast det inte var där vi hade tänkt oss att spela får vi rätta in oss i leden och försöka göra det så bra som möjligt. 

Eurosport 2, EurosportPlayer, Uefa.com och självklart vi på Muss.se kommer att liverapportera från lottningen som hålls i Monaco.

Lottningsförutsättningar

I Europa League deltar sammanlagt 48 lag som är indelade i 4 seedningsgrupper som är baserat på hur bra lagen har presterat i Europa tidigare. De tolv grupperna som ska lottas fram kommer ha ett lag från varje seedningsgrupp.

Som brukligt kan inget lag från samma land möta varandra redan i gruppspelet, vilket betyder att vi inte kan spela mot varken Arsenal eller Wolverhampton. Dessutom kan UEFA bestämma att länder som är i konflikt inte kan ställas mot varandra. Därför kommer vi till exempel inte se oss spela mot både ett lag från Ukraina och ett från Ryssland.

Seedningsgrupper

Då vi hamnar i seedningsgrupp 1 betyder det att vi är bland de topprankade i turneringen. Kul detalj till den här säsongen är att vi kan lottas mot ett svenskt lag i form av Malmö FF.

Seedningsgrupp 1

Sevilla, Arsenal, FC Porto, AS Roma, Manchester United, Dynamo Kiev, Besiktas, FC Basel, Sporting Lissabon, CSKA Moskva, VfL Wolfsburg, Lazio

Seedningsgrupp 2

PSV Eindhoven, FC Krasnodar, Celtic, FC Köpenhamn, Sporting Braga, AA Gent, Borussia Mönchengladbach, Young Boys, Astana, Ludogorets, APOEL, Eintracht Frankfurt

Seedningsgrupp 3

St-Etienne, Qarabag, Feyenoord, Getafe, Espanyol, Malmö FF, Partizan Belgrad, Standard Liege, Wolverhampton, Rennes, Rosenborg, Istanbul BB

Seedningsgrupp 4

AZ Alkmaar, Trabzonspor, Olexandriya, Dudelange, LASK, Wolfsberger, Slovan Bratislava, Lugano, Glasgow Rangers, CFR Cluj, Ferencvaros, Vitoria SC.

Mina tankar om potentiella motståndare

Seedningsgrupp 2:

I regel vill lagen inte hamna med lag där det är en lång resa. Men nu är jag lite motvals och tycker det är kul att följa Uniteds öden på mer obskyra platser. Ge mig gärna Astana borta i Kazakstan. Fast skulle inte klaga på FC Köpenhamn heller.

Seedningsgrupp 3:

Här är inte svårt att välja. Det är klart att man som svensk vill att Manchester United lottas mot Malmö FF i Europa. Många år sedan sist det var en tävlingsmatch med Manchester United på svensk mark. Rosenborg hade jag också kunnat tänka mig, absolut.

Seedningsgrupp 4:

Åh, här vill jag hamna med antingen Glasgow Rangers. Fullsmockad arena som är övertaggad på Europaspel kan vara det Uniteds ungtuppar kan behöva för att verkligen tagga igång. Annars ska inte vara den, men Olexandriya från Ukraina vore inte helt fel det heller.

Har svårt att hitta någon extrem mardrömslottning, men visst vill man undvika till exempel Eintracht Frankfurt från pott 2 som gjorde det bra under förra säsongens Europa League.

Speldatum

Som bekant spelas Europa League på torsdagar, med några väldigt få undantag. Första omgången spelas 19:e september, sedan 3:e oktober, 24:e oktober, 7:e november, 28:e november och slutligen 12:e december. Starttiden för matcherna är 19:00 och 21:05. Senaste gången United var med spelades alla hemmamatcher på den senare tiden, medan bortamatcherna spelades den tidiga.

Den 16:e december lottas sextondelsfinalen.

Finalen spelas nästa år på Gdansk Stadium i just Gdansk den 27 maj.