Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Southampton – Manchester United

Embed from Getty Images

På lördag förmiddag kickar Manchester United och Southampton igång omgång fyra av säsongens Premier League-upplaga och gör så på St Mary’s Stadium. United åker till den engelska sydkusten med en rad frågetecken, innefattande såväl form som kvalitet, men även skadeläge hos några spelare. Gällande Southampton så plockade man i förra omgången säsongens första trepoängare i sydkustderbyt mot Brighton.

För Uniteds del gäller det nu visa prov på styrka och resa sig från helgens debacle mot Crystal Palace på Old Trafford. Gästerna bjöd inte upp till dans precis, men lyckades med att frustrera hemmalaget genom att medvetet inrikta sig på försvarsspel för att sedan ta till vara på de chanser som skulle visa sig dyka upp.

Bollinnehavet lyckades man sällan omvandla till några direkta farligheter och när man dessutom inte heller tar vara på chansen från elva meter underlättar inte saker och ting. Daniel James vackra kvittering såg i alla fall ut att rädda en pinne, men kort därpå fick Palace ett omställningsläge som Patrick Van Aanholt utnyttjade, där de Gea borde ha stått för ett bättre ingripande.

Manchester United

Efter en försäsong och en premiär som lovade så gott är det nu som att United har vridit tillbaka klockan några månader och allt känns mest bara uppgivet. Någon markant förbättring har nog trots allt inte skett under sommaren gällande det som sker på planen. Men störst oro ligger givetvis på vad som sker utanför och bakom kulisserna. Vi har varit inne på det alldeles för många gånger redan, men ju längre säsongen lider desto tydligare lär det bli vilket fiasko sommarens transferfönster har varit. De rekryteringar som har gjorts finns egentligen inget att invända mot, men det är spelarförlusterna och sedermera det som INTE har hänt som är det anmärkningsvärda.

Nyligen kom besked att även Alexis Sanchez med största tänkbara sannolikhet gör Romelu Lukaku följe till Inter. Inget är officiellt när detta skrivs, men då Alexis i egen hög person har skymtats i Milano kan vi nog känna oss ganska säkra. Det är nog inte många som gråter över att tappa Alexis, kanske skulle det i sådana fall vara glädjetårar. Men där bockar vi av ännu en spelarförlust och gör bredden ännu smalare.

När vi ändå är inne på de offensiva krafterna måste vi dessvärre avskriva Anthony Martial från lördaganes trupp då han ådrog sig en skada senast. Solskjaer ville till en början inte räkna bort fransmannen, men enligt de rapporter från klubbens officiella kanaler kan vi nu alltså göra det. Då ska det tilläggas att Martial också har sett väldigt välmående ut i rollen som central anfallare.

Embed from Getty Images

Det naturliga lär bli att Marcus Rashford ersätter rakt av och att Daniel James tar platsen till vänster. Och Jesse Lingard? Bänken nästa, allra helst läktaren. 26-åringen bidrar inte med ett skvatt i Uniteds anfallsspel för tillfället men kommer givetvis starta, antagligen bakom Rashford. Vågar vi därför hoppas på Mason Greenwood på högerflanken? Kanske, men troligast känns ändå att Juan Mata kommer gå in där.

Mittfältsbesättningen är även den oerhört tunn. Paul Pogba tvingas dra ett stort lass själv där det upplevs som att han både ska agera ankare och kreatör på samma gång. I senaste matchen kom han ofta ner djupt och hämtade boll för att sedan leverera den vidare, till bland annat Lingard som spelade som ”tia”. Kan tyckas att den platsen borde vara lämpligare för just Pogba eftersom det är i den sista tredjedelen hans egenskaper utnyttjas allra bäst.

Hursomhelst, om inget oförutsett händer kommer Pogba fortsätta lira tillsammans bredvid Scott McTominay på lördag. Nemanja Matic hänger nämligen inte med längre, Andreas Pereira har inte riktigt Solskjaers förtroende och Fred har ännu inte tävlingsspelat och ryktas dessutom bort från United. Mittfältet blir därför den mest intressanta lagdelen att spekulera kring, men troligtvis lär vi inte få se några större förändring från föregående match.

I försvarsleden är det mest anmärkningsvärda att Luke Shaw kommer vara indisponibel i en dryg månad efter att ha ådragit sig en lårskada senast. Det var inte en fråga om, utan snarare när han skulle gå sönder och tyvärr blev det alldeles för tidigt. Ersättaren blir sannolikt Ashley Young och säga vad man vill om det, men personligen går han i alla fall före Marcos Rojo i den diskussionen. Förhoppningsvis har Harry Maguire och Victor Lindelöf snackat ihop sig och slipat på samarbetet under veckan. Det såg darrigt ut mot Palace, men vi kan nog vara överens om att den firman kommer utvecklas och bli riktigt bra i slutändan.

De Gea? Form is temporary, class is permanent, som man säger. Visa det på lördag, tack.

Möjlig startelva:

Southampton

Southampton fick sämsta tänkbara start på säsongen när man gästade Burnley på Turf Moor. Förlust med 0-3 följdes av ytterligare en torsk och det hemma mot Liverpool med 1-2, en match som hemmalaget lika gärna hade kunnat få med sig ett kryss från ska sägas.

Det mesta får nog anses vara sig likt nere på sydkusten för de rödvitrandiga. Efter att ha slutat precis utanför europaplatserna säsongen 2016/17 har det de två senaste säsongerna blivit en rutschkana ner i tabellen och man har istället krigat för att klara kontraktet. Till slut tappade klubben tålamodet med Mark Hughes efter de dåliga resultaten och in kom Ralph Hasenhüttl som hade skördat framgång i RB Leipzig i Bundesliga. Att österrikaren valde Southampton sågs nog av en del som en aning överraskande, och med det sagt hade Saints gjort en bra rekrytering.

Embed from Getty Images

I spelartruppen har inga drastiska förändringar skett. Det mest anmärkningsvärda är möjligen att värvningen av Danny Ings, som varit inlånad från Liverpool. Han har nu signerat ett permanent avtal med klubben. Den skadedrabbade engelsmannen gjorde 25 matcher för Southampton ifjol och hittade nätet åtta gånger.

Man har även förstärkt anfallet ytterligare i form av Che Adams som närmast kommer från Birmingham i Championship och som grädde på moset har Sofiane Boufal, den marockanske trollgubben, återvänt från en lånesejour i spanska Celta Vigo.

I truppen till lördag meddelar man att både Nathan Redmond och Ryan Bertrand är frågetecknen. Om dessa inte kan medverka innebär det att Southamptons ordinarie vänsterkant i mångt och mycket försvinner. Ersättare till Redmond blir högst troligt Boufal och in istället för Bertrand kan möjligen Moussa Djenepo gå.

Vi noterar också att Southampton under tisdagen spelade sin första match i ligacupen (eller Carabao Cup, för den som föredrar att vara formell) och bortaslog Fulham på Craven Cottage med 1-0. Matchens enda mål gjordes av 19-årige Michael Obafemi, som spås en lovande framtid.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har genom historien vunnit ungefär hälften av gångerna man mött Southampton. På 135 matcher har man gått segrande 65 av dessa. Segrade gjorde man också sist lagen möttes. En svängig afton på Old Trafford, med drömmål från både Andreas Pereira och James Ward-Prowse, avslutades ändå med att Romelu Lukaku fick sista ordet när han avgjorde med sitt sena 3-2 mål.

Bortamötet ifjol slutade som bekant 2-2, detta efter att Ander Herrera och återigen Lukaku gjort Uniteds mål. Senaste gången man vann på St Mary’s var i september 2017 med 1-0, målskytt? Gissa.