Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Henning Berg, 50 år!

Idag har vi glädjen att gratulera en trippelvinnare som fyller 50 år. Det är den norska försvararen Henning Berg som nu har levt halvvägs till 100 år. Vi firar med en tillbakablick på hans karriär.

Henning Bergs Manchester United-karriär blev bara 3 år och 103 matcher lång. Det är framför allt två matcher som vi minns honom för, kvartsfinalerna mot Inter i Champions League 1999. I hemmamatchen räddade han Francesco Colonneses skott på mållinjen. I bortamatchen vräkte han fram en fot när Iván Zamorano såg ut att få öppet mål. Däremellan höll Berg koll på Inters brasilianska anfallare Ronaldo.

(Vid 4.40 ser vi Berg rädda på mållinjen.)

(Vid 0.09 ser vi Berg stoppa Zamorano.)

Det var egentligen inte meningen att Berg skulle spela mot Inter på Old Trafford. Ronny Johnsen (också nyss fyllda 50 år) gick dock sönder, så Berg fick ersätta inför andra halvlek. Månaden senare, mot Juventus, var det Berg som blev skadad och Johnsen som ersatte. Bergs säsong tog slut där, annars hade han alldeles säkert startat bredvid Jaap Stam i Barcelona, medan Johnsen då hade fått vikariera på mittfältet.

Vore det inte för det brittiska regelverket kunde Bergs tid i United ha blivit betydligt längre. Uppväxt som Unitedsupporter var Berg på provspel hos Alex Ferguson i slutet av 1980-talet. Ferguson ville värva, reglerna sa nej. Som vi vet tenderade dock Ferguson att komma ihåg de han misslyckades med att värva.

Född i Eidsvoll hösten 1969 var det i KFUM Oslo som Henning Berg skulle inleda fotbollskarriären. Det gav sedan spel i Vålerenga och därefter Lillestrøm och en plats i det norska landslaget. Totalt skulle han göra 100 landskamper för Norge, med spel i två VM och ett EM.

I oktober 1992 hade Blackburns manager Kenny Dalglish tagit sig till Wembley för att se det engelska landslaget mot det norska. Dalglish behövde förstärka sitt försvar och Norges Tore Pedersen var ett alternativ. Det ville sig dock inte bättre än att Pedersen blev skadad, varför Berg fick chansen. Dalglish gillade vad han såg och så kom det sig att Berg blev Blackburnspelare.

Snart var Berg given på högerbacken i Blackburn, när han inte behövdes i mittförsvaret. Blackburn blev engelska mästare 1995 och Berg startade 40 av 42 matcher. Den enda han inte fullföljde var hemmamatchen mot Manchester United, då han blev utvisad.

Berg fortsatte att vara en viktig kugge i Blackburn. Vilket får att oss komma in på Alex Fergusons kom ihåg. Ferguson gjorde under säsongen 1996/97 upprepade försök att förstärka sin backlinje med Berg. Relationen mellan United och Blackburn var, av Alan Shearer-skäl, inte den bästa, så någon affär blev det inte.

Nu är inte Alex Ferguson den som ger sig och i augusti 1997 fick han sin vilja igenom. Det blev dyrt, United fick hosta upp fem miljoner pund (ungefär fem miljoner pund mer än vad det hade kostat klubben att signera Berg där på 1980-talet). En struntsumma i Harry Maguire-tider, på den tiden innebar det att Berg tangerade rekordet som dyraste försvarare värvad av en engelsk klubb.

Henning Berg

Omgående relativt ordinarie imponerade Berg inledningsvis i sin nya klubb. Säker med bollen, stark och följsam. Den allra snabbaste mittbacken var han dock inte och när han dessutom fick skadeproblem minskade speltiden.

Inte nöjd med sitt försvar värvade Ferguson in Jaap Stam från PSV. Det medförde att Berg förlorade sin ordinarie plats i laget. En mittbacksreserv i United är dock aldrig särskilt långt ifrån speltid och han kom att spela en stor roll i början av 1999. När United vann ligan 1999 blev Henning Berg första spelare att vinna Premier League med två olika klubbar, något han var ensam om till 2010.

Med Johnsen och även Wes Brown förpassade till rehabrummet under större delen av 1999/2000 fick Berg igen en allt större roll i laget. Han bidrog till att United blev engelska mästare för andra året i rad.

Det var egentligen det sista han skulle göra i United. Med Brown och Johnsen tillbaka i spel och med ökad konkurrens från Mikaël Silvestre rasade Berg i hierarkin. Lösningen blev en flytt tillbaka till Blackburn, först på lån som sedan omvandlades till en permanent transfer.

Blackburn hörde nu hemma i andradivisionen men det förändrades kvickt med Berg tillbaka i backlinjen. Ytterligare jubel blev det när han var lagkapten då Blackburn vann ligacupen 2002.

Sista stoppet i spelarkarriären blev skotska Rangers under säsongen 2003/04.

Idag jobbar Henning Berg som tränare och han avverkar klubbar i rask takt. Hans första jobb var i norska Lyn, som han tog över 35 år gammal. Efter fina resultat lockades han till Lillestrøm, där han dock skulle få sparken tre år in på ett femårskontrakt.

Tillfälligt utan tränarjobb dök Berg upp som expert i norsk teve. Blackburn hade nu tagits över av omåttligt impopulära Venky’s.

”De finns ingen riktig manager med trovärdighet som skulle acceptera ett sådant jobb,” kommenterade Berg.

Som ni förstår av kontexten slutade det med att Henning Berg blev ny manager för Blackburn. Succé? Verkligen inte, Berg fick sparken efter 57 dagar. Att hans tidigare kritik av ägarna nog ändå var korrekt illustreras av att han tvingades stämma klubben för att få ut sin lön.

Därefter blev det Polen och Legia Warszawa. Berg vann ligan 2014 och cupen 2015. Det räckte inte. När laget bara låg tvåa i ligan i oktober 2015 fick han sparken. Nästa försök i ungerska Videoton. Inte heller här accepterades en andraplats i ligan, sparken efter en säsong.

Ett år senare var han tillbaka i norsk fotboll, nu i Stabæk. Igen en kort sejour. Den här gången var det Berg som sa upp sig. Utlandet lockade på nytt och den 6 juni i år skrev han på ett tvåårskontrakt med cypriotiska Omonia. 

Hur det går i Cypern får framtiden utvisa. Oavsett kommer vi alltid minnas Henning Berg för de där sekvenserna mot Inter.