Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Den engelska vänsterbacken och den svenska anfallaren

I ungdomskollen har vi den här gången fyra matcher att behandla. Reservlaget fortsätter att imponera, med en seger och en oavgjord match. Juniorernas prestationer är mer varierande, med en vinst och en förlust sedan senast.

Förutom matchsnack så blir det den här gången fokus på Brandon Williams och Anthony Elanga. Det är två spelare som ungdomskollen alldeles säkert kommer att återkomma till ett antal gånger under säsongen.

Reserverna vann stort mot Newcastle

Reservlaget fortsatte den fina säsongsinledningen med en övertygande 4-0-seger mot Newcastle. Tahith Chong gjorde två mål medan Largie Ramazani och James Garner bidrog med varsitt.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1164993285687058432

Ånyo var det en match där Uniteds segersiffror kunde ha varit betydligt större.

Chong öppnade målskyttet efter förarbete av D’Mani Mellor. Sedan var det Ramazanis tur att göra mål. Belgaren fick bollen av Dylan Levitt och trots att han drev in i området där det fanns som mest folk kom han till avslut. Med sina kvicka fötter är Ramazani bra på att behålla bollkontroll även i trängda lägen. Chongs andra mål för dagen kom efter förarbete av Brandon Williams och sedan var det Chongs tur att stå för förarbetet när Garner gjorde 4-0.

Trots två mål och en assist tycker jag att vi har mer att kräva av Chong. Medan Garner och Angel Gomes har gjort tydliga framsteg efter tiden i a-laget så ser jag inte riktigt samma utväxling hos Chong. Framför allt har han fortfarande problem med beslutsfattandet. Samtidigt går det inte att vara för kritisk när det ser ut som det gör i resultatprotokollet.

Garner var mycket bra igen och tycks ha adderat en offensiv dimension till sitt spel. I mittförsvaret gjorde startdebuterande Teden Mengi en bra match medan vänsterbacken Williams som vanligt imponerade.

Elanga lekte med Blackburn

När Uniteds juniorer vann med 3-1 mot Blackburn var det mestadels tack vare Anthony Elanga (mer om honom i ett eget avsnitt längre ner). Den svenska ytterforwarden gjorde två mål själv och bidrog dessutom med assisten till Dillon Hoogewerfs mål.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1165234037818056704

Matchen var i praktiken över efter en halv halvlek. Elanga skruvade vackert in 1-0 och tog sig sedan runt på kanten och bjöd Hoogewerf på öppet mål för 2-0. Uniteds tredje mål kom efter en soloprestation av Elanga.

United hade sedan lägen att öka på ledningen, vanligen med Elanga involverad som framspelare eller avslutare.

En annan match efter paus dock, då Elanga mattades av ordentligt. Inte så konstigt då han kvällen innan hade spelat en kvart för reservlaget i Newcastle. Blackburn fick en sen reducering och tvingade sedan Uniteds målvakt Ondrej Mastny till en bra räddning, men någon spänning blev det aldrig.

I Elangas skugga gjorde Mark Helm en bra match på mittfältet.

Oavgjort i reservernas seriefinal

Uniteds reserver mötte i fredags West Ham på Old Trafford. Det var en tidig seriefinal i reservligan som skulle komma att sluta 2-2. Angel Gomes gav United ledningen. West Ham vände sedan men United kom tillbaka och kunde kvittera genom Largie Ramazani.

United ställde upp med ett försvagat lag, med sjukdom i truppen som primär förklaring. Dessutom var Tahith Chong otillgänglig, då han var med a-laget i Southampton.

Det var United som öppnade matchen bäst och laget borde ha avgjort matchen i den första halvleken. Gomes gör det mycket fint när United tar ledningen. Han mattades sedan av och tvingades till byte i andra halvlek, mest troligt på grund av kramp.

Då United inte lyckades utnyttja övertaget kunde istället West Ham kvittera kort före halvtid. I andra halvlek var det sedan gästerna som var det bättre laget. De skulle också ta ledningen då Uniteds försvar tappade koncentrationen.

Om andra halvlek var dålig av United så var reaktionen efter West Hams mål desto bättre. Det gav också en kvittering. Dion McGhee drog upp anfallet och via Aliou Traore (vanligen central mittfältare spelade han som vänsterytter men han befann sig till höger i den här sekvensen) hittade bollen ut till Lee O’Connor som slog ett inlägg som Ramazani förvaltade. United jagade sedan ett segermål men tiden blev för knapp.

I United var avsaknaden av Garner stor. Framför allt efter paus när West Ham tog över hade Garner behövts. Då han inte var med i matchen spekulerades det om att han hade rest med a-laget till Southampton. Idag (måndag) har han dock lämnat återbud till U19-landslaget på grund av skada, så troligare är nog att skadan var förklaringen till att han inte spelade.

Beröm riktas som vanligt till Brandon Williams medan Gomes gjorde en del fina prestationer före paus. Även Largie Ramazani förtjänar beröm, belgaren har gjort en fin säsongsinledning med fyra mål och en assist. Jag var besviken på Ramazani förra säsongen men nu har han gjort tydliga framsteg och han är en väldigt sevärd spelare.

Efter fyra omgångar toppar United tabellen tack vare bättre målskillnad än West Ham. Mycket kan hända i reservlagsfotbollen (till exempel kan du tappa dina bästa spelare till a-lag eller lån) men de tidiga indikationerna är att United och West Ham kommer slåss om seriesegern. Ettan går upp till förstadivisionen medan det blir playoff för lag 2-5.

Juniorerna föll i svängig match

Uniteds juniorer gjorde tre kvitteringsmål borta mot Liverpool. Det räckte tyvärr inte, då Liverpool tog ledningen för en fjärde gång. Charlie Wellens gjorde två mål för United och Deji Sotona ett.

Teden Mengi och Anthony Elanga var iväg på reservlagsspel och utan sina två kanske bästa spelare var United numret svagare än Liverpool. Starkt då förstås att ändå vara nära en poäng men det här var en match som indikerar att United inte kommer slåss om seriesegern den här säsongen.

Medan Liverpool framför allt gjorde mål genom att spela sig igenom motståndarlaget (undantaget 4-3 som kom på hörna) var det mer slumpartat när United gjorde mål. När Sotona gjorde 1-1 fick han öppet mål sedan målvakten drällt med bollen på en frispark. Wellens 2-2-mål kom sedan Mark Helm skjutit på Shola Shoretire med resultatet att Wellens fick öppet mål. Han fick öppet mål igen för 3-3 då målvakten vann en duell mot Sotona men inte bättre än att bollen hamnade hos Wellens.

Uniteds tre kvitteringsmål kom bara minuter efter ledningsmålen och det var nära att upprepas en fjärde gång, men målvakten gjorde en fin räddning på Charlie McCanns skott.

Efter slutsignalen blev det bråk med tre varningar som följd. En av varningarna gick till Reece Devine som hade en sedan tidigare och därmed blev utvisad.

United ligger femma i tabellen efter fyra omgångar. Min gissning är att det är där nånstans laget kommer att sluta när säsongen summeras. Kullen förstaårsjuniorer är mycket spännande medan årets andraårsjuniorer är svagare än de senaste åren. Hittills har tränaren Neil Ryan varit försiktig med att matcha förstaårsjuniorerna, vi får se hur det utvecklas under säsongen.

Elanga överlägsen i juniorlaget

Den svenska anfallaren Anthony Elanga har fått en flygande start på säsongen. I juniormatchen mot Blackburn var han överlägset bäst på planen och känslan var att han gjorde lite som han ville, när han ville.

Elanga, som vanligen spelar till vänster i anfallet, var redan förra säsongen en av de bättre spelarna i juniorlaget. Nu är det inte tu tal om att han är den bästa.

Han besitter god teknik och fint målsinne. Dessutom har han mycket god fysik, han snabb och mycket stark. Det gör att juniorspelarna inte kan hantera honom. När den tekniskt bästa spelaren dessutom är starkast och snabbast har den genomsnittliga juniorförsvararen inget att komma med.

Nu lär vi inte få se överdrivet mycket av Elanga i juniorlaget. Istället lär han allt oftare spela med reservlaget. Att han gjorde det mot West Ham beror delvis på att andra spelare saknades, men fortsätter han på den inslagna vägen kommer han tvinga sig in i Neil Woods lag.

Det var hans riktiga debut på nivån och han gjorde en bra match, den här gången i en central position. Medan han i juniorlaget har sett svagare ut centralt såg han ut att trivs där i reservlaget. Han imponerade med ett bra rörelsemönster och gav motståndarna en hel del problem. Tyvärr inget mål dock, något han lär vara besviken över. Han hade åtminstone ett riktigt bra läge där det borde ha blivit mål.

Bakom Mason Greenwood, Angel Gomes och Tahith Chong skulle jag säga att Elanga är den ledande offensiva spelaren i ungdomsleden, med Largie Ramazani som huvudutmanare. Med anfallsbredden som den är i a-laget innebär det att det faktiskt inte är uteslutet att Elanga nosar på a-laget redan den här säsongen.

Williams snart i a-lagsdiskussion

Om det inte är uteslutet att Elanga nosar på a-laget så borde Brandon Williams göra mycket mer än så. Williams har varit strålande under säsongsinledningen, en kandidat till matchens lirare i de fem första matcherna.

Williams har de egenskaper vi förknippar med en modern ytterback. Han är väldigt snabb och han är till synes outtröttligt när han löper upp och ner längs kanten. Defensivt är han modig och stark, offensivt är han kreativ och han har redan noterats för fyra assists den här säsongen. Notabelt är att han är högerfotad trots att han oftast får spela på vänsterkanten.

I Williams har vi en mycket spännande spelare. Med Luke Shaw och kanske även Diogo Dalot på skadelistan tycker jag att Williams ska vara aktuell för en plats i truppen till cupmatcherna mot Astana och Rochdale. Det går till och med att argumentera för att han borde vara det även i ligamatcher och när alla spelare är tillgängliga.

Dessförinnan ska han iväg på landslagsuppdrag, med Englands U20. Märkligt nog hans första chans för England, sedan han de tre senaste säsongerna horribelt nog nobbats av U17, U18 och U19. Jag vill påstå att det säger mer om förbundskaptenerna än om Williams kvalitet.

Några korta

 • Teden Mengi gjorde sin första match från start när reservlaget mötte Newcastle. Han startade sedan även mot West Ham. Mengi imponerade i båda matcherna och kommer sannolikt spela minst lika mycket i reservlaget som i juniorlaget den här säsongen.
 • Anthony Elanga gjorde sin första start i reservlaget mot West Ham.
 • William Fish debuterade för juniorlaget i matchen mot Blackburn. Han startade sedan även mot Liverpool. Fish tog platsen som blev vakant då Mengi spelade i reservlaget.
 • U16-spelaren Shola Shoretire fick sin första start i juniorlaget mot Liverpool.
 • Björn Hardley var med på bänken i juniorlaget för första gången mot Blackburn. Det torde inte dröja överdrivet länge innan han får sin första chans i mittförsvaret.
 • Dillon Hoogewerf gjorde mot Blackburn sitt första mål som Unitedspelare. Han satt sedan, för första gången, på bänken i reservlaget i matchen mot West Ham. Hoogewerf klev sedan av skadad (ingen prognos) mot Liverpool.
 • Då Mengi har varit med reservlaget har Charlie McCann fått uppdraget som lagkapten i juniorlaget.
 • Såvitt jag vet har vi inte fått någon prognos för Ethan Lairds skada. Det vi vet är att han hoppar på kryckor med skydd runt foten.

 • För de yngre juniorerna arrangeras träningsmatcher. I målrika matcher förlorade United mot Charlton medan det blev seger mot Preston. Möjligt är att motståndarna har ställt upp med äldre spelare i de här matcherna.

 • Målvakten James Thompson lämnade United efter förra säsongen. Han har bestämt sig för att sluta med proffsfotboll, för att istället satsa på studier.

 • Callum Gribbin provspelar för Sheffield United.
 • Zak Dearnley var på provspel i Rotherham men det blev avbrutet på grund av skada.
 • Tyrell Warren har provspelat med Bolton och Crewe.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 15 september.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Newcastle United – Manchester United 0-4 (0-2)

Premier League 2, Division 2, 23 augusti


0-1 (38) Tahith Chong (Mellor)
0-2 (40) Largie Ramazani (Levitt)
0-3 (60) Tahith Chong (Williams)
0-4 (84) James Garner (Chong)


Uniteds lag: Kovar; O’Connor, Mengi, Ercolani (Puigmal 65), Williams; Garner, Levitt; Ramazani (Elanga 75), Galbraith (Traore 65), Chong; Mellor

U18: Manchester United – Blackburn Rovers 3-1 (3-0)

U18 Premier League, 24 augusti


1-0 (7) Anthony Elanga (Helm)
2-0 (17) Dillon Hoogewerf (Elanga)
3-0 (19) Anthony Elanga (Helm)
3-1 (84) Burns


Uniteds lag: Mastny; Bejger (Neville 58), Hockenhull, Fish, Devine; Wellens, McCann, Helm; Stanley (Sotona 76), Hoogewerf, Elanga (Shoretire 73)

U23: Manchester United – West Ham United 2-2 (1-1)

Premier League 2, Division 2, 30 augusti


1-0 (19) Angel Gomes (Ramazani)
1-1 (43) Holland
1-2 (82) Scully
2-2 (89) Largie Ramazani (O’Connor)


Uniteds lag: Woolston; O’Connor, Mengi, Ercolani, Williams; Galbraith, Levitt; Ramazani, Gomes (McGhee 80), Traore; Elanga

U18: Liverpool – Manchester United 4-3 (2-2)

U18 Premier League, 31 augusti


1-0 (26) Ritaccio
1-1 (29)Ayodeji Sotona (Hockenhull)
2-1 (37) O’Rourke
2-2 (40) Charlie Wellens (Shoretire)
3-2 (81) Brookwell
3-3 (83) Charlie Wellens
4-3 (89) Devine (självmål)
r/k (90+6) Reece Divine (två varningar)


Uniteds lag: Mastny; Bejger (Neville 90+2), Fish, Hockenhull, Devine; Wellens, McCann, Helm; Stanley, Hoogewerf (Sotona 24), Shoretire

Mer information: