Dagen efter: Laganda, karaktär och att lita på våra principer

Embed from Getty Images

Manchester United studsade tillbaka till vinnarspåret igår genom att besegra Leicester hemma på Old Trafford. Det var inte en av tidernas vackraste segrar, men i slutändan var det av ringa betydelse då det var en match som man verkligen behövde vinna. 

Om det var ett landslagsuppehåll som krävdes för att Manchester United skulle vinna igen låter vi vara osagt, men kanske kom det i alla fall något gott ur det.

Matchen var knappa tio minuter gammal när domare Atkinson pekade på straffpunkten efter att Marcus Rashford gjorts ner. Samme Rashford tog hand om straffen och placerade säkert in den bakom Kasper Schmeichel, och det där straffspöket är nu förhoppningsvis ett minne blott. Men samtidigt, United har fått straff i fyra av de fem inledande matcherna under säsongen och givetvis kommer det inte fortsätta så, men straffhysterin som rådde för ett par veckor sedan kändes nog allt en aning överflödig.

Gårdagens seger var inte en av de vackraste, inte en av de mest välspelade, men dess betydelse ska inte underskattas. United återfinns nu i toppskiktet av tabellen och gör så tillsammans med lag som Tottenham och Chelsea, som för övrigt vann övertygande i sina respektive matcher igår. Så något utrymme för poängtapp fanns liksom inte igår, särskilt inte mot ett lag som inte ”ska” tillhöra topp sex.

Matchen då? Tja, den antydde väl egentligen inget särskilt, speciellt inte offensivt där det var ganska tafatt. Däremot såg försvarsspelet tämligen väloljat ut. Ett individuellt misstag vardera från Harry Maguire och Victor Lindelöf i samma sekvens i början av matchen är väl det mest anmärkningsvärda vi kan notera på minuskontot. I samma händelse kan vi dock väga upp vågskålen och lyfta David de Geas magnifika målvaktsspel som räddade skinnet på sina kolleger den gången.

Embed from Getty Images

Ashley Young gjorde på det stora hela en bra insats som vikarierande vänsterback och skönt var dessutom att Aaron Wan-Bissakas läkkött var bra nog som tillät honom spela. Som vanligt var det inte många som passerade 21-åringen.

McTominay tog i stor utsträckning hand om mittfältet på egen hand och såg ut att trivas. För första gången på ett tag hette partnern inte Paul Pogba, utan Nemanja Matic, och nog för att serben inte direkt glänste, så kändes ändå McTominay tryggare när han hade en spelare som inte var överallt och ingenstans (ingen pik mot Pogba, men ramarna blev lite tydligare igår med Matics närvaro).

För United väntar härnäst Europa League mot Astana på torsdag och intressant blir att se hur Ole Gunnar Solskjaer väljer att prioritera. I gruppspelet, och särskilt mot kazakerna på hemmaplan, lär vi kunna få se en hel del rotation och förhoppningsvis ett par ungdomar från start. Igår fanns till exempel Angel Gomes, Mason Greenwood, Tahith Chong och Axel Tuanzebe på bänken (där de två sistnämnda även byttes in) och konstigt vore väl om vi inte hittar dessa i startelvan på torsdag. Även Fred lär vara aktuell, inte minst med tanke på att han äntligen fick göra säsongsdebut igår med ett inhopp sista 25. Att få igång brassen känns som ett måste för Uniteds del, dels med tanke på prislappen och dels med tanke på den rådande mittfältssituationen.

Solskjaers presskonferens

…om tankar kring matchen

”Idag handlade mycket om laganda, karaktär och att lita på våra principer. För första gången den här säsongen tvingades vi försvara en längre period och jag tycker vi gjorde det bra. Vi vill såklart ha bollen mer och dominera mer men vissa matcher spelar man mot lag som ger en problem, men jag tycker vi redde ut det bra.

”Prestationer ger inte poäng om du inte gör mål. Idag höll vi nollan också och utan det kanske Leicester hade varit för långt framför oss i tabellen. Vi var där idag och jag tror dagens vinst gav killarna mycket självförtroende.”

…om Maguire/Lindelöf

”De gjorde det bra, det är alltid svårt att möta en spelare som Vardy, jag är en stor beundrare av honom. Han är den typ av anfallare jag gillar som löper in bakom försvararna och man måste hela tiden vara på sin vakt och ta beslut om när man ska falla eller pressa. Jag tycker att de gjorde det bra.

”När man spelar eller när man coachar så gäller det att inte sväva iväg när man vinner matcher som man kanske inte förtjänar att vinna och likadant gäller när det är tvärtom. Vi har haft framträdanden som varit mycket bättre än detta men idag får vi acceptera de tre poängen och vakna upp glada imorgon.”

…om straffar och Rashford

Embed from Getty Images

United har tilldelats fyra straffar på fem matcher i ligan hittilis. Vad beror det på?

”Det handlar om spelartyperna vi har, snabba fötter, tekniska och de flesta av straffarna har varit odiskutabla. Med VAR tror jag dessutom att det kommer komma fler.”

Vad säger det om Rashfords mentalitet att kliva fram igen?

”Alla anfallare missar straffar, Maradona, Messi, Platini. Man måste bara ha självförtroende nog att kliva fram nästa gång, vad är det värsta som kan hända?

”I övrigt ger han laget något. Idag gav vi honom dock inte riktigt möjligheten att komma in bakom och de pressade tillbaka oss. Men han mognar, och idag handlade det inte bara om mål utan om att komma ihop som ett lag och synka lagdelarna. Vi behövde försvara och det var skönt att se att vi kunde ligga djupt utan att ge bort för många chanser.”

…om McTominay

Scott McTominay gjorde sin bästa insats för säsongen och framröstades till matchens spelare av unitedfansen. Så här säger Solskjaer om 21-åringens insats:

”Han var fantastisk idag, han tappade några bollar ibland vilket samtidgt förväntas som sittande mittfältare och när man lär sig en ny roll, men han går in i dueller, tacklas, vinner boll och om någon försöker skrämma oss är han alltid där för att skydda. Han är en ledare. Jag skulle inte vilja gå in i en 50/50 duell med honom.”

 


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS