Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Roligt med en gnutta rädsla

Manchester United ser ut att ha säkrat målvaktspositionen i många år framöver i och med att David de Gea igår skrev på ett nytt kontrakt med klubben. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar och åsikter kring att spanjoren nu valde att stanna.

Till slut fick vi se David de Gea skriva på ett nytt kontrakt med Manchester United. Vad är dina spontana tankar om det?

Victor Laag: Roligt med en gnutta rädsla. Är övertygad om att vi kommer att få en jättebra målvakt, men jag är rädd att den nedgången hos de Gea är permanent.

Adam Fröberg: Äntligen! En långdragen historia som vi trodde oss få ett slut på redan under sommaren, men den som väntar på något gott…

Elias Hallström: Äntligen. Inte en dag för tidigt. Det här innebär sannolikt också att vi inte behöver lägga fokus på att leta ny målvakt vad det lider. Det här kontraktet kommer lyfta de Gea.

Mikael Österdahl: För Uniteds del skulle det ha varit en stor prestigeförlust att tappa De Gea. För hans del tror jag det handlar om att han har sonderat marknaden med upptäckten att det inte fanns några bättre erbjudanden.

Marcus Beijar: Det är förstås oerhört glädjande och positivt, en nyhet som United behöver den här hösten. Förnuftet segrade, för bägge parter.

Björn Appelgren: Yes! Äntligen, gillar också hans sociala medier-post direkt efter: ”There’s no place like home”.

Gustav Brinck-Larsen: Ändå skönt till slut. Jag hade en period i somras där jag tänkte att vi kanske skulle släppa de Gea och satsa på Henderson eller någon som verkligen vill vara hos oss. Men det har de Gea nu visat att han vill, att han och hans agenter sonderar marknaden och vill ha bästa möjliga avtal är bara naturligt.

Var du orolig att han skulle gå som Bosman nästa sommar?

Victor Laag: Både och. Tror att vi hade kunnat fixa en Oblak eller annan liknande stormålvakt. Men med vår nuvarande ledning är jag väl egentligen inte övertygad om att de skulle kunna fixa det direkt förrän efter en katastrofsäsong med Romero som förstaspade.

Adam Fröberg: Orolig och orolig. Chansen fanns utan tvekan, men kände att det kanske inte skulle vara en sådan katastrof som många befarade. Detta var dock det bästa alternativet i slutändan!

Elias Hallström: Tja, mycket talade väl för det, i och med att det inte kom någon förlängning på ett tag samt att det kändes som att han hade checkat ut lite mentalt under våren. Med det försvaret han hade framför sig dessutom så kändes det som att botten var nådd och att han var färdig med United.

Mikael Österdahl: Som han har spelat det senaste året är han ingalunda oersättlig, så orolig är inte rätt ord. Att han har funderat på att lämna är självklart, du låter inte ditt kontrakt löpa ut om du inte överväger att lämna.

Marcus Beijar: Från och till har man ju varit det. Dock var jag kanske mer orolig i våras än jag varit i sommar och i höst. Känslan har varit att han skulle skriva på till slut.

Björn Appelgren: Ja, för det svider att mista en så pass bra målvakt. Men nja, eftersom Henderson hade stått beredd. Hade snarare blivit förbannad om han valt att lämna gratis efter alla dessa år och efter förtroendet/uppbackningen han fick när han kom.

Gustav Brinck-Larsen: Lite får jag ändå säga. I och för sig kom ju starka indikationer på att han skulle skriva på redan i somras, de har hållit mig lite lugn. Men viss oro fanns.

Det tidigare kontraktet gick ut 2020, det nya går ut 2023 med option för ytterligare ett år. Vad tycker du om kontraktslängden?

Victor Laag: En rimlig kontraktstid. Han kommer vara 33 eller 34 när kontraktstiden tar slut och då är det dags för en ny målvakt.

Adam Fröberg: Känns rimligt med tanke på lön, ålder och nuvarande kvalité på både laget och spelaren.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Den här kontraktslängden tror jag är rimlig för båda parterna. Han har varit i klubben i åtta år och fullföljer han kontraktet kommer han vara en bit över 30 och beroende på var United befinner sig då kan han ta ett nytt beslut och ändå ha ett par år kvar på toppen. Om det blir i United eller någon annan klubb återstår att se. Just nu bryr jag mig inte överdrivet mycket om något år hit eller dit, viktagste är att kontraktet är påskrivet.

Mikael Österdahl: Inte så mycket att orda om, tycker jag.

Marcus Beijar: Det viktigaste initialt var ju att säkra spelaren, sedan kan man alltid diskutera kontraktslängder ur olika synvinklar. Han är 33 år då kontraktet går ut och det förvånar väl inte heller om man utnyttjar klausulen som sådan. För mig är kontraktslängden helt okej och begriplig.

Björn Appelgren: Lagom. Men visst borde han hålla i det dubbla?

Gustav Brinck-Larsen: De Gea är född sent 1990, han kommer alltså vara 33 när kontraktet går ut (jag räknar här med optionen). Då har han som målvakt potentiellt ett kontrakt på toppnivå kvar att kunna skriva, jag tänker att det är därför längden blev som den blev. United ville säkert ha ett år till, men man kan inte alltid få allt.

De Gea har kritiserats det senaste året för att han varit något sämre än tidigare. Tycker du den kritiken varit rimlig?

Victor Laag: Ja, den har varit rimlig. Nu kommer han från en hög, hög nivå, men formdippen var framförallt under våren häpnadsväckande.

Adam Fröberg: Det har den varit – för det allra mesta. Sen har han tidigare burit oss till bra tabellplaceringar och diverse titlar snudd på egen hand, vilket inte får glömmas. Alla måste få ha en sämre period, det är vad man gör av den som räknas i slutändan. Förhoppningsvis har han dragit lärdom av den.

Elias Hallström: Ja, det har den. Han var inte sitt rätta jag under våren och stod för det ena misstaget efter det andra. Men samtidigt har man inte kunnat vara arg på honom med tanke på vad han har gjort för klubben. Är det någon som har mandat att göra misstag men inte ifrågasättas så är det de Gea. Den klassen han har visat försvinner inte bara hursomhelst utan det var nog självförtroendet som fick sig en rejäl törn.

Mikael Österdahl: Om något har han kommit undan alldeles för lätt. Förra hösten var han medioker, under våren dålig. Detta då inte ens jämfört med den bästa versionen av De Gea utan den genomsnittliga Premier League-målvakten.

Marcus Beijar: Jag tog upp det i min krönika i måndags. Han har varit sämre än vi vant oss vid, men samtidigt har hans högstanivå gjort att hans mänskliga dippar kanske sett större ut än de varit. Samtidigt spelar miljön en stor roll, det var ingen stimulerande sådan i United ifjol.

Björn Appelgren: Nej. Alla målvakter gör misstag och hamnar ur form ibland. Minns att Schmeichel skickades på semester mitt under trippel-säsongen… De Gea har gett oss mer än vi förtjänar under en period av mediokert försvarspel i övrigt.

Gustav Brinck-Larsen: Det har den, han har gjort fler misstag än tidigare och en del av dem har varit ganska stora, så att han fått kritik är helt välförtjänt. Samtidigt hade han ett par år där han var bättre än vad man kunde räkna med att en målvakt är, så en sådan dipp är bara naturlig.

Tror du att kontraktsförlängningen kan bidra till att han höjer sig och blir mer stabil igen?

Victor Laag: Hoppas det. Men har svårt att se att man kan gå ner sig på det sättet som i våras bara för att kontraktet är påväg att ta slut.

Adam Fröberg: Det tror jag. Det känns som att den ouppklarade framtiden har stört hans prestationer. Nu finns det åtminstone en sak mindre som kan suga åt sig fokus från fotbollen i sig.

Elias Hallström: Ja, som jag nämnde ovan tror jag det har handlat om självförtroendet. Det är en yrkesman ut i fingerspetsarna och att nu inte längre behöva fokusera på kontraktsförhandlingar kommer bara vara gynnsamt.

Mikael Österdahl: Jag tror mer att det är hans självförtroende som har sviktat sedan VM. Kontraktstrygghet skulle kunna hjälpa men hur självförtroende fungerar är inte alltid logiskt. Det är lätt att överarbeta eller att bli alldeles för passiv när det går emot.

Marcus Beijar: Rimligen har en stor sten fallit av axlarna, så svårare att fokusera borde det inte bli. Sedan ska han förstås göra skäl för lönen också, så jag förväntar mig en säsong likt de vi vant oss vid. Det är rimligt.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Han är stabil, men jag hoppas att han blir övermänsklig igen. Jag önskar också att Oles projekt mognar fort så att de Gea får lyfta PL-bucklan igen.

Gustav Brinck-Larsen: Ja det tror jag verkligen. Nu vet han vad som gäller, då kan han 100 % fokusera på att spela. Det kommer göra honom gott.

Vad är din generella åsikt om David de Gea som fotbollsspelare?

Victor Laag: Att han har varit en av världens absolut bästa målvakter och att han förmodligen kommer att fortsätta vara det även i framtiden.

Adam Fröberg: En av de allra bästa målvakterna i världen (nummer ett när han är som bäst, om du frågar mig). Även en av de absolut bästa målvakterna vi haft. Hittar han tillbaka till storformen kan han till och med bli DEN bästa.

Elias Hallström: Att han tillsammans med två andra är den bäste du kan hitta mellan stolparna. Har ingen överman vad gäller spelet på linjen (benparader, reflexer). Det enda han egentligen saknar är pondus i luftspelet. Sedan hade ju lite fear factor a la Schmeichel aldrig skadat.

Mikael Österdahl: Han är potentiellt den bästa bollräddaren som världen har skådat och hans sätt att rädda bollar med fötterna har tagit målvaktsspelet framåt. Samtidigt skulle han kunna vara mer dominant i eget straffområde och bättre i sin kommunikation med försvararna (något vi till exempel såg i lördags, då han inte skrek högt nog vilket fick Young att i onödan ge bort en hörna). Jämfört med övriga världsmålvakter idag är han också betydligt sämre med bollen vid fötterna.

Marcus Beijar: Att han är världens bäste målvakt när han är som allra bäst. Ingen har de reflexer och de fotparader som de Gea har och när han är som bäst är han en avgörande skillnad för sitt lag. Han har sina brister i luftspelet även om han bättrat på där.

Gustav Brinck-Larsen: Att han förut var världens bästa, och att han numera är en av världens tre till tio (på ett ungefär) bästa målvakter. För att nå upp till nummer 1 igen behöver han slipa på misstagen och kanske bli lite bättre i luftrummet.

Hur påverkar detta målvakter som Sergio Romero och Dean Henderson?

Victor Laag: Romero påverkar det inte nämnvärt. En klassisk andramålvakt, där känslan är att han inte vill vara förstamålvakt, isåfall hade han kunnat gå till en mitten- eller bottenklubb i de högsta ligorna. Det betyder förmodligen att Henderson kommer att lämna klubben. Han har högre ambitioner än att vara andramålvakt.

Adam Fröberg: Romero påverkar det troligen inte nämnvärt. Vill han bli förstamålvakt lär han behöva lämna oavsett. Henderson är något knivigare, men förhoppningsvis finns det en bra plan där med tanke på hans kontraktsförlängning i somras.

Elias Hallström: Påverkar nog inte Romero nämnvärt. Hade de Gea stuckit skulle man letat en ny förstadpade. För Henderson däremot innebar nog detta att det inte blir någon karriär i United.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Romero påverkas nog inte nämnvärt. Hans situation är vad den är och om De Gea hade lämnat så hade Romero fått någon annan framför sig i hierarkin. För Henderson innebär det att han inte har någon realistisk chans att vara förstaval i United redan nästa säsong. Samtidigt hade United kanske inte vågat satsa på Henderson redan nästa år, så hans chans är nog att regelbundet vara bättre än De Gea både den här säsongen och nästa.

Marcus Beijar: Sergio Romero verkar ju strunta blankt i om han spelar tio, fem eller noll matcher på en säsong. Han sitter på bänken och spelar cupmatcher oavsett. Dean Henderson lär lämna permanent nästa sommar. Håller han kvar Sheffield United i ligan lär det bli klubbadressen. Sedan får han gärna återvända år 2023.

Gustav Brinck-Larsen: Romero skulle ju aldrig bli förstemålvakt i United, det håller han inte för, så för honom är det ingen större skillnad. Han verkar inte gilla att spela fotboll utan sitter hellre på bänken och tittar på, och det kan han ju fortsätta med så länge han är nöjd. För Henderson var nog detta det som gör att han säljs nästa sommar. Till Sheffield United om de ligger kvar i Premier League, annars till annan Premier League-klubb. Därmed inte sagt att Henderson aldrig blir förstemålvakt i United. En dag lämnar de Gea, och gör han det inom tio år (vilket ändå får anses troligt) så kan Henderson mycket väl vara den som då köps in som ersättare, om han får den utveckling vi hoppas på.