Fler kontraktsförhandlingar; Fem spelare till B-listan

Ikväll går Manchester United in i Europa League, då kazakiska Astana kommer på besök. Vi kör igång en matchdagsblogg under eftermiddagen, men först skall vi rensa ut de få nyheter som inte har med matchen att göra.

Fler kontraktsförlängningar kan vara på gång

Med kontrakt för David de Gea och Victor Lindelöf klara, som vi skrivit om här och här, ser United nu ut att vända blicken mot nästa kontraktsförhandling.

Enligt James Robson på The Standard är det i första hand Mason Greenwood, Paul Pogba och Jesse Lingard som står på tur. Pogba och Lingard har kontrakt som går ut 2021, med option på ytterligare ett år, varför det inte är någon stress så sett. United vill dock gärna se att framförallt Pogba visar att han vill stanna i klubben genom att skriva på ett nytt avtal.

Hur långt tid Greenwood har kvar på sitt nuvarande kontrakt är inte officiellt bekräftat. Han skrev på sitt första proffskontrakt för knappt ett år sedan när han nyss fyllt 17, vilket gör att kontraktet rimligen gå ut 2021, så för att inte hamna i en dålig förhandlingsposition kan det vara dags att erbjuda ett nytt nu. Den unge engelsmannens status har också förbättrats sedan kontraktet skrevs på, han är ju numera en fast del av A-truppen.

Fem spelare på B-listan

Inför kvällens match i Europa League har Manchester United registrerat fem spelare på B-listan i turneringen, närmare bestämt Mason Greenwood, Angel Gomes, Tahith Chong, James Garner och Brandon Williams. Kort och gott innebär detta att de får spela kvällens match.

Reglerna för spel i Europa League (och även Champions League) säger att en klubb får registrera 25 spelare på en ”A-lista”. Av dessa 25 spelare måste minst 8 vara ”lokalt tränade”, vilket i United och övriga engelska klubbars fall innebär att de måste ha spenderat minst tre säsonger mellan de är 15 och 21 år gamla i en klubb som tillhör FA. Av dessa 8 måste minst 4 vara tränade av United under denna tid, vilket brukar kallas ”egna produkter”.

United har följande 24 spelare på denna A-lista:

David De Gea, Sergio Romero, Matej Kovar*, Victor Lindelöf, Eric Bailly, Diogo Dalot, Marcos Rojo, Fred, Nemanja Matic, Daniel James, Anthony Martial, Juan Mata, Jesse Lingard, Scott McTominay, Andreas Pereira, Paul Pogba, Marcus Rashford, Luke Shaw, Axel Tuanzebe, Lee Grant, Phil Jones, Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, Ashley Young

Av dessa spelare räknas Jesse Lingard, Scott McTominay, Andreas Pereira, Paul Pogba, Marcus Rashford, Luke Shaw, Axel Tuanzebe som klubbtränade och Lee Grant, Phil Jones, Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka och Ashley Young som lokalt tränade. United ligger alltså minst sagt bra till vad gäller lokalt- och klubbtränade spelare. Dessutom är det oklart varför Daniel James inte räknas som lokalt tränad då han efter spel i Hull och Swansea utan problem bör tillhöra den kategorin spelare. Måhända bara en miss av United vid registrering detta år.

*Matej Kovar är som ni ser registrerad på A-listan trots att han bara är 19 år gammal, detta då han inte tillhört United i två hela säsonger och därför inte kan registreras på B-listan.

Embed from Getty Images

Utöver spelarna på A-listan får också alla spelare födda efter 1 januari 1998 och som tillhört United under minst två säsonger i rad sedan de var 15 år gamla registreras för spel i Europa, dessa spelare hamnar på B-listan.

Till skillnad från A-listan, som stängs före gruppspelet börjar och där man sedan får göra tre ändringar inför vårens slutspel, kan spelare läggas till på B-listan under säsongens gång, och det är alltså detta som United nu gjort med Greenwood, Gomes, Chong, Garner och Williams.

Varför inte alla juniorspelare registreras i ett svep så att man slipper tänka på detta är oklart. Måhända tillkommer en liten kostnad för att göra det, men detta är en spekulation.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS