Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

VAR i Europa Leagues slutspel; Ny Europacup; Glazers och aktier

Det är matchdag på Old Trafford, något vi kommer prata mer om i vår matchdagsblogg om några timmar. Först skall vi tömma nyhetssäcken och spana in det senaste i Unitedvärlden. Vi har fått beskedet om att VAR kommer användas i Europa Leagues slutspel, det kommer startas en ny Europacup om ett par år, det har ryktats att Glazers eventuellt kommer sälja aktier i United samt att en av damernas matcher har flyttats för att visas live på BBC.

VAR i Europa Leagues slutspel

Ja, det är inte svårare än det låter. Säsongens flopp i Premier League, VAR, skall nu användas i slutspelet utav Europa League. Det används alltså inte nu i gruppspelet, sannolikt för att det är ett kostsamt system att bygga på en arena och det är klubbar med förhållandevis liten ekonomi i gruppspelet. Men från slutspelet skall alltså teknologin användas, måtte den brukas på ett bättre sätt än den hittills gjort i Premier League.

UEFA Europa Conference League

Från och med 2021 kommer UEFA återigen arrangera tre europeiska cuper. Att lägga till Champions League och Europa League får vi nu också UEFA Europa Conference League.

Champions League kommer fortfarande vara toppcupen, Europa League den andra och Conference League blir alltså ”tredjedivisionen” så att säga. Den är framtagen just för ändamålet att ge klubbar från något mindre nationer en europacup att konkurrera i.

Vad vet vi hittills? Jo, The Mirror har sammanfattat:

  • Turneringen (alltså gruppspelet) kommer bestå av 32 lag, precis som Champions League. Även Europa League kommer från år 2021 bestå av 32 lag, jämfört med de 48 lag den turneringen har i gruppspelet just nu. Det kommer alltså bli 16 extra klubbar som får spela europeisk fotboll från år 2021, jämfört med nu.
  • Endast ett lag från England kommer att medverka (i alla fall så länge Premier League rankas som en av Europas fem bästa ligor), vad det verkar är det vinnaren av Ligacupen som får platsen. Oklart om det höjer eller sänker statusen på Ligacupen.
  • Matcherna kommer spelas på torsdagar, i första hand med tidigare avspark än Europa League-matcherna, men tiden kan variera på grund av tv-sändning.
  • De lag som slutar trea i sin Europa League-grupp kommer gå in i slutspelet för Conference League, precis som de som slutar trea i sin Champions League-grupp går in i slutspelet för Europa League.
  • Vinnaren av Conference League får automatiskt en plats i Europa League säsongen efter, såvida de inte kvalificerat sig för Champions League så klart.

För mer läsning rekommenderar jag faktiskt turneringens engelska Wikipediasida.

Glazers säljer nog ändå inte aktier

Det har pratats det senaste dygnet om att de skall sälja en del aktier i Manchester United, till ett värde på upp till hela 320 miljoner pund. Dock verkar det snarare vara så att de inte alls skall sälja aktier utan att det är något som kallas ”shelf registration”, något jag inte hittat ett korrekt svenskt ord för utan därför använder det engelska uttrycket.

”Shelf registration” verkar kort och gott vara någon form pappersarbete. Det skulle, enligt The Independent, innebära att ett företag (som United är) kan registrera nya aktieerbjudanden utan att faktiskt sälja dem på en gång. Det skall tydligen göras för att generera intresse på ”marknaden” samtidigt som man väntar med att sälja aktierna tills det blir mer gynnsamma marknadsförhållanden.

Independentartikeln citerar Uniteds ekonomichef, Cliff Baty som skall ha sagt att United har gjort den här typen av saker sedan 2012, men att inga aktier faktiskt har sålts i nuläget.

Senast Glazerfamiljen faktiskt sålde aktier i United var 2017, då till ett värde av 56 miljoner pund.

Dammatch flyttad – live på BBC

Damernas match mot Reading den 27 oktober har fått ändrat starttid. 13.30 svensk tid är det som gäller nu, detta för att matchen skall sändas live på BBC i England.

I Sverige visas damligan på Viasat.